Zyrit Zyrit komentáře u knih

☰ menu

Cesta za štěstím Cesta za štěstím Michael Engler

Děti žijí v zemi, kde je sucho, hlad a bída. Dospělí si už zvykli a nejsou ochotni nic měnit, ale děti ještě stále mají sny. Rozhodnou se projít přes temnou a tajemnou zemi s názvem Listopádie, která jim nic nedá zadarmo. Musí čelit svým strachům, své slabosti, a samozřejmě nepřátelskému prostředí. Nakonec Listopádií projdou a země, kterou najdou, je ještě hezčí, než si představovaly.
Knížka je trochu prvoplánová, příběh nepřekvapí. Je to ale knížka pro malé děti, ne pro dospělé. Je to ideální pomůcka k tomu, jak dětem na příběhu ukázat, jak moc je důležité neztrácet naději a víru, i když je člověku nejhůř. Protože Listopádie je vlastně jen podobenstvím našich strachů uvnitř našich hlav, je podobenstvím těžkých životních situací, kterými musíme projít. A že tohle všechno můžeme zvládnout, pokud se nebudeme bát, pokud neztratíme víru a naději a pokud nepřestaneme snít. Pro společné čtení určitě doporučuju.

06.01.2023 5 z 5


Surový tvar Surový tvar Lukáš Palán

Autorovi se podařilo prostředí vesnice dovést ad absurdum a zároveň z toho neudělat parodii. Kdo někdy nějaký čas na vsi žil, nemůže si toho nevšimnout. Zároveň je příběh velmi syrový a bezútěšný, celé knize ale nelze upřít jistou poetičnost. Že jsou věci mnohem složitější, než se zdá, se čtenář dozvídá postupně a pouze v náznacích. Konec celkem překvapil. Doporučuju.

14.10.2022 5 z 5


Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

(SPOILER) Od knížky jsem očekávala mnohem víc. Prvních pár stránek, kdy se Cecílie vrací do Triple Falls, aby se vyrovnala s minulostí, mě ještě docela zaujalo a způsobilo, že jsem nabyla dojmu, že by zato kniha možná stála, byť jsem už měla svá temná podezření. Následující děj knihy je bohužel potvrdil. Cecílie potkává nádherného a tajemného Seana a pak snad ještě nádhernějšího a tajemnějšího Dominika, který se minimálně v počátku chová jako manipulativní sociopat a svou agresí se nijak netají. Žena, která má jen kapku sebeúcty, by od něj utíkala, až by se jí za patami prášilo, ovšem ne tak Cecílie. Ta se s ním chce skamarádit, protože to je kamarád božského Seana.
Postupně se dozvídá, že kluci jsou členy jakéhosi tajemného bratrstva. Co to bratrstvo dělá, to se pořádně nedozvíme, snad jen že jsou to snad jacísi novodobí mstitelé, co bohatým berou a druhým dávají, vypadají u toho zatraceně sexy ve svých džínových šortkách a trikách obepínající jejich svalnatá těla, jezdí rychlými auty a sem tam si u toho vykouří jointa nebo okolo sebe jen tak na parádu zamávají bouchačkou.
Cecílie se tohle všechno dozvídá postupně, ovšem do tajemství jako takového ji nikdo nezasvětí, ona se ale musí rozhodnout, jestli se k nim chce přidat nebo ne, a rozhodnout by se měla rychle, protože je do obou kluků zamilovaná a s oběma spí, o čemž oba vědí. Cecílie sama mi přišla bez jakéhokoliv charakteru, snad až na to, že se rozhodla, že ze šedivé myšky se stane dívkou, co si smí užívat života a ráda se nechá opíchat tak často, až se mi u fráze "zvuk trhajícího se obalu od kondomu" otvírala kudla v kapse.
Mám pocit, že kdyby se autorka v knize méně věnovala sexu a víc příběhu, bylo by to mnohem lepší. Téma jako takové nebylo vyloženě špatné a dokážu si představit, že by se z něj dal vyrazit temný a skvělý příběh. Takhle ale jen klouže po povrchu, sem tam některá z postav prohodí něco o tom, jak nás odposlouchávají a sledují přes sociální sítě, jak je třeba podporovat lokální podnikatele různými způsoby, že chudí lidé, jaké překvapení, taky někdy kradou, většinu času se ale řeší sex Cecílie a její vztahy k oběma mužům.
Konec víceméně překvapil, nakonec se ukázalo, že to všechno začalo z jiných důvodů a že má kniha dokonce i zápletku. Konec byl natolik otevřený, že přes to všechno bych ráda věděla, jak to dopadne. Vzhledem k první stránkám bych ráda věřila, že v dalších dílech se Cecílie trochu umoudří a že příběhu bude věnováno mnohem více pozornosti. Jinak na mě ale kniha zapůsobila jako 50 shades of grey v young adult verzi. Jestli mátě někdo rádi hrdinky, co se rády nechají ovládat tajemnými sexy muži a užívají si s nimi spoustu sexu a nevadí vám, že příběh poněkud pokulhává, pusťte se do toho. Jinak ale knihu doporučit nemůžu.

20.12.2021 2 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Humor je věc dost osobní a tak těžko říct, jestli by někomu jinému kniha připadala tak vtipná jako mně, ale pravdou je, že jsem se velmi bavila a nejednou se smála nahlas. Osudy tří hlavních postav se postupně prolínají způsobem, který je sice absurdní, ale s přivřenýma očima i uvěřitelný, a ještě je to velká legrace.
Navzdory lehkému tónu se v knize otevírají témata jako je smrt a s ní související smysl života a každá z postav to řeší po svém. Musím říct, že konec knihy mě dojal a taky dávám bod za nestereotypní zakončení knihy.

20.12.2021 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Kniha se mi četla velmi dobře. Vědecké pasáže, kterým jsem ne vždy rozuměla, mě nijak nerušily, ale hezky celý příběh doplňovaly. Nijak zvlášť mě nepřekvapilo, že se hlavní hrdina potkal s mimozemšťanem, ani to, že mimozemšťan vypadal jako pětinohý pavouk, to jsem tušila už v popisku knihy. Velmi mě ale bavily jejich první pokusy o komunikaci, když jsem se dočetla o tom, jak eridian Rocky taky roztočil svou vesmírnou loď v domnění, že se jedná o způsob komunikace, smála jsem se nahlas. Jejich sbližování a rozvíjející se přátelství bylo skvělé, to, jak se doplňovali a společně pracovali na záchraně svých světů, jsem si užívala.
Druhá dějová linka na zemi, která nás uvádí do obrazu, co se vlastně stalo a proč je taková vesmírná mise nutná, mě příliš nebavila, ale přinesla překvapení ohledně Rylanda samotného, pravý důvod jeho přítomnosti na misi mě vůbec nenapadl.
Rocky a Ryland spolu naleznou řešení problému, vydají se každý ke svému domovu a rozloučí se navždy. Když ale Ryland zjistí, že jejich řešení má zásadní zádrhel, který do té doby nevěděli,pošle zpátky na zem sondy, svou loď otočí a rozletí se příteli na pomoc, a to i když ho taková cesta bude stát s největší pravděpoodbností život. A jak to nakonec dopadlo? To se už dočtěte sami ;-)

13.12.2021 5 z 5


Neuvěřitelné září - Tajný deník Tomáše S. Neuvěřitelné září - Tajný deník Tomáše S. Petra Braunová

Ke knize jsem se dostala až jako dospělá čtenářka. Musím říct, že i tak mi knížka přišla napínavá. Tomášovo vyprávění se příjemně stupňuje a člověk s ním dokáže prožít jeho strach. Krom hlavní linie setkání s mimozemšťany se dozvídáme ledacos o jeho životě, radostech i smutcích a to v dobře zvolených větách. Stačí říct málo, aby člověku ledacos došlo, autorka se v popisech všech vnitřních pochodů zbytečně nenimrá.
Co mě ale lehce zklamalo, to byl konec. Přišel mi poněkud nedotažený a zbytečně rychlý. Myslím, že příběh by si zasloužil výraznější zakončení.

25.11.2021 4 z 5


Evička lhářka žhářka Evička lhářka žhářka Petra Braunová

Knizku bych doporucila vetsim detem, male ji nemusi pochopit. Pribeh vypravi o holcicce, ktera vyrusta bez lasky a ktera se stane sobeckou manipulatorkou a ktera je zaroven velmi osamela. Nedokaze milovat, nedokaze lasku prijimat, a to i kdyz vi, ze neni stastna. A bylo by fajn, kdyby si dospeli precetli knizku taky a pak o ni s detmi mluvili.

20.11.2021 5 z 5


Stroje jako já Stroje jako já Ian McEwan

Téma mě zaujalo a vývoj vztahu mezi umělým člověkem Adamem, Charliem a jeho přítelkyní Mirandou je zajímavé pozorovat. Zajímavější ovšem je vývoj samotného Adama, jeho cesta poznání a formování vlastní morálky, která ho nakonec dovede k činům, které jsou v rozporu se zájmy Charlieho - jeho majitele - a Mirandy. Je to příběh o lásce i nenávisti, o trestu i odpuštění a také o tom, jak složité může pro umělou inteligenci se s tím vypořádat.
Musím ale říct, že se mi kniha nečetla úplně dobře, na můj vkus se příliš vlekla, jakmile se začalo něco zajímavého dít, tak se děj zase zpomalil, většinou vylíčením fiktivní politické situace, která mi nepřišla po děj příběhu samotného úplně nezbytná. Je ovšem možné, že jsem to jen nepochopila :-)

26.10.2021 3 z 5


Mia a svět Mia a svět Barbara Nesvadbová

Ačkoliv je knížka útlá a ještě k tomu bohatě proložená nádhernými ilustracemi, rozhodně se nedá říct, že není nabitá myšlenkami. Knížka dětem i jejich rodičům citlivě přibližuje témata globálního oteplování, lehce se dotýká environmentálního žalu, ale i takových věcí, jako je rovnoprávné postavení žen nebo k čemu všemu mohou vést předsudky, strach a nenávist. Příběh dojemný a nenechá ve čtenáři pachuť propagandy navzdory společensky ne úplně dobře přijímaným tématům.
Je to taky příběh o přátelství, víře v lidské dobro a také o síle lidské naděje. Rozhodně doporučuju k přečtení - děti ji mohou číst samostatně, ale určitě ničemu neuškodí, když s dětmi budou knihu číst společně i rodiče a pak si o ní třeba popovídají.

14.10.2021 5 z 5


Hromnice, aneb, Příběh tajemné stopařky Hromnice, aneb, Příběh tajemné stopařky Eva Prchalová

Hromnice je malá, trochu osamělá holčička s velmi bujnou fantazií. Snaží se porozumět světu kolem sebe a tak trochu i sama sobě. Jednoho zimního dne se vydá za dobrodružstvím, aby zjistila, jestli je skutečně tím, čím si myslí, že je. Na své cestě zažije smutek a strach, ale nakonec to všechno dobře dopadne.
Knížku objevila 4letá dcera v rámci knihovní akce "Lovci perel" a velmi si ji užila ona, její 7letá sestra a s nimi i já. Určitě stojí za přečtení.

05.06.2021 4 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Kniha navazuje na předchozí díl Ke dnu. Není nezbytně nutné jeho znalost, ale řekla bych, že dost pomůže zorientovat se v ději. Jestli máte možnost, přečtěte si ho dřív než Před povodní. A teď ke knize samotné: opět nechybí skvělé používání detailů a náznaků, které však dělají příběh srozumitelným. Na druhou stranu - nechybí ani syrové popisy a zásahy do přímo do černého. Perfektní práce se slovy, s textem.
POZOR, NÁSLEDUJE SPOILER

Jestli jsme si nebyli jistí, jestli jsou nadpřirozené prvky skutečné nebo jen důsledkem většího či menšího šílenství, tak nyní se ukazuje, že jsou velmi konkrétní.

Kniha zároveň hezky vyobrazuje vztahy jednotlivých osob zasazených do maloměstské reality. Jednotlivé postavy prochází svým vlastním vývojem, ať už jakýkoliv, aby se nakonec střetly v samotném závěru knihy v domě u vody ve chvíli, kdy voda rychle stoupá a příběh se mohl uzavřít, byť je tu jisté místo pro pokračování. Jestli bude, ráda si ho přečtu.

30.12.2020 5 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Volné pokračování knihy Do tmy. Autorka se nevrací k hlavní linii předchozí knihy, ale rozvíjí příběhy některých vedlejších postav a přidává postavy nové. Musím ocenit práci s detaily a náznaky, které vykreslují děj i osobnost jednotlivých postav. Nechybí temné až hororové prvky, které jsou někdy velmi konkrétní, jindy nevíme jistě, jestli se to tak skutečně děje nebo to jsou jen metafory vyjadřující vnitřní prožívání postav. Velmi doporučuji.

30.12.2020 5 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Pribeh zeny, jejimz zivotem cim dal vic prostupuje nemoc a ovlivnuje to, na cem ji jeste v zivote zalezi - sber lecivych bylin. Jeji vasen se stava posedlosti, ktera ji vede az za hranice sebezniceni a pri sberu bylin se dozvidame utrzky z jejiho zivota, nekdy jen naznaky, nekdy syrove vypraveni jdouci az na dren. Smutne, ale krasne cteni.

27.12.2020 4 z 5


Avlež Kífla Avlež Kífla Roald Dahl

Divnejsi knizku jsem detem jeste necetla a dost me zarazila. Jo, je to pribeh o lasce, je v tom jista romantika. Potiz je v tom, ze laska je ziskana dost velkou lzi a manipulaci, dost me to zarazilo, ze nekdo napsal pro deti neco takoveho. I trilete ditko poznalo, ze je to spatne. Pokud by ji nekdo chtel precist detem, tak urcite s komentarem uvadejicim veci na pravou miru.

16.07.2020 odpad!


Temná zahrada Temná zahrada Tana French

Dostatečná dávka temnoty, tápání, sebeironie a cynismu a nečekané rozuzlení, byť závěr už maličko překombinovaný. Každopádně je to skvělá knížka. Byla to vůbec první od této autorky, co jsem četla v originále. Její styl je tam docela znát a pokud z toho aspoň trochu mohu usuzovat na předchozí knihy, řekla bych, že i překlad je super a dokáže vyjádřit myšlenku.

25.06.2020


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

S Michelem Faberem jsem se seznámila při čtení Knihy zvláštních nových věcí a chtěla si toho od něj přečíst víc. Kvítek mě nezklamal, příběh hlavní hrdinky, kdy postupně získává jistou svobodu, zatímco jinou ztrácí, za to stojí. Vstane z bahna, aby jiným prošla a do jiného se vrátila. Postavy v příběhu mají jasné představy o výsledcích svých plánů, ale jejich představy se nakonec vždy ukážou jako liché a člověku je z toho nakonec smutno. Za přečtení kniha rozhodně stojí, byť jsou věci, které na mě působily mírně nadbytečně. Co bych přeci jen vytkla, je příliš otevřený konec, ačkoliv takových "otevřených konců" a spousty otázek je v knize víc. i to má své kouzlo.

01.03.2020 4 z 5


Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Hodne jsem o knizce slysela a precetla jsem ji pred par tydny. Mozna jsem mela vetsi ocekavani a proto jsem zklamana. Jakoze... cist se to dalo, ale to je asi tak vsechno. Az na dceru hlavni hrdinky me zadna z postav vic nezaujala, a vlastne ani ta ne moc. Mozna, ze kdyby byla kniha jen o hlavni zapletce a nebyka roztahana na nejakych 60 let, nebo kolik presne, cetlo by se to lip, byl by to silny podmanivy pribeh velke lasky, ale takhle to bylo az prilis rozvlacne. Pry je to klasika a stoji to za to. Ja to v tom nevidela a vracet se ke knizce urcite nebudu.

14.01.2019 1 z 5


Muž, který rozuměl hadí řeči Muž, který rozuměl hadí řeči Andrus Kivirähk

Kniha zachycujici mimo jine prichod krestanstvi na uzemi Estonska. Zaujalo me, jak se puvodni obyvatele lesu stavali "krestany" a stehovali se do vesnic. Z krestanstvi ale mnoho "nepochopili" a sve puvodni zamereni jen vymenili za viru v boha a stava se tak jen nahrazkou za jejich viru puvodni.

14.01.2019


Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Knizka, kterou jsem si musela precist dvakrat. Asi jedna z nejsmutnejsich a nejbezutesnejsich, jake jsem kdy cetla. Hlavni hrdina se vydava na vzdalenou planetu, aby tam mezi jejimi obyvateli na jejich duraznou zadost jako misionar hlasal slov bozi. Setkava se tam s velmi zvlastnimi tvory, na planete nudne a monotonni, a v podstate puste, nic nez lany hnede zeme, zadne reky, hory nebo lesy. Na planete, kde se dest toci v kruzich a kde je vzduch tak vlhky, ze se malem neda dychat. Jeho zena zustava na Zemi celici ekologickym a ekonomickym katastrofam. Kazdy z manzelu zaziva neco jineho a jeden druhemu se vzdaluji, presto je jejich laska neuveritelne silna a ma na pribeh zasadni vliv. Knizku doporucuji.

14.01.2019 5 z 5