Mia a svět

Mia a svět https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480968/bmid_mia-a-svet-mqo-480968.png 3 20 3

Naše planeta i život na ní se proměňují – a to rychleji než kdy předtím. Devítiletá Mia má proto spoustu otázek: Proč někde lidé trpí hlady, zatímco jinde se jídlo vyhazuje? Kvůli čemu se válčí? Jak ovlivňujeme přírodu a zvířata? S babičkou a rodiči se proto snaží zjistit, jak by mohly planetě pomoct. I když to není jednoduché povídání, nakonec dojdou k nadějnému závěru: na Zemi můžeme žít i tak, abychom její krásy zachovali i pro další generace.... celý text

Přidat komentář

smrtonos4157
09.11.2021 odpad!

Výtvarně opravdu velmi vydařená kniha , bohužel text je na míle daleko od toho , co si já představuji po pojmem dobrá kniha. Autorka to jednoduše nezvládla a píše prvoplánově , jazykem , který rozhodně neodpovídá výpovědi 9 leté holčičky . Skáče jako koza od tzv. důležitého tématu k jinému bez autentické odpovědi . Nedovede využít krásy českého jazyka , protože ho neovládá . Odstranit text + doslov a kniha bude výborná ! Nápad možná dobrý, ale výsledek jedna velká NULA .

Zyrit
14.10.2021 5 z 5

Ačkoliv je knížka útlá a ještě k tomu bohatě proložená nádhernými ilustracemi, rozhodně se nedá říct, že není nabitá myšlenkami. Knížka dětem i jejich rodičům citlivě přibližuje témata globálního oteplování, lehce se dotýká environmentálního žalu, ale i takových věcí, jako je rovnoprávné postavení žen nebo k čemu všemu mohou vést předsudky, strach a nenávist. Příběh dojemný a nenechá ve čtenáři pachuť propagandy navzdory společensky ne úplně dobře přijímaným tématům.
Je to taky příběh o přátelství, víře v lidské dobro a také o síle lidské naděje. Rozhodně doporučuju k přečtení - děti ji mohou číst samostatně, ale určitě ničemu neuškodí, když s dětmi budou knihu číst společně i rodiče a pak si o ní třeba popovídají.


JakubJiroušek
27.09.2021 5 z 5

Tomáš Sedláček skvěle vystihl poselství této knihy - "Kniha, která ukazuje pokroucený svět dospělých očima dětí, které prahnou po vysvětlení a zároveň po spravedlnosti."
Knihu vnímám jako skvělý úvod do ekologické etiky, tedy do její podstaty, o co usiluje. Ačkoliv je příběh adresován především dětským čtenářům, tak věřím, že své dospělé učedníky si získá. S hlubokou úctou k autorkám se přikláním k Sedláčkově prohlášení - "Přál bych si takovou knihu mít v dětství."