zaphod3846 zaphod3846 komentáře u knih

☰ menu

Život s chutí kari – Kari s chutí života Život s chutí kari – Kari s chutí života Valijah Klásová

Obsahem výborná "kuchařka" dle které si slušnou "indii" dokáže uvařit i mírně pokročilý laik, plus nějaké vcelku zbytné povídání (vyjma pár stránek "tipy a triky" - důlěžité! :) ). Bohužel nešťastný formát knížky, nečte se dobře - kvůli velikosti příliš drobný tenký font. Ocenil bych elektronikou verzi.

11.01.2023 4 z 5


Návrat Rámy Návrat Rámy Arthur Charles Clarke

Po předchozím skvělém "setkání" neskutečný propad, nečitelný sranec který vyplodil primárně Gentry Lee. Špatné po všech stránkách - pouze z úcty k A. C. Clarkovi a za těch pár kousků z kterých ho je "cítit" dávám za 2 z 5, jinak je to prostě odpad. K dočtení jsem se musel hodně nutit.

06.05.2022 2 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Jedna z nejlepších knih A.C. Clarka, znova jsem si přečetl po letech - a pořád skvělé hard sci-fi. První a nejlepší kniha "Ráma" série, se skvělou atmosférou. Bohužel vše ostatní je dost mizérie, protože už to nepsal A.C. Clarke, ale (pravděpodobně) z větší části příšerný patlal Gentry Lee.

06.05.2022 5 z 5


Existence Existence David Brin

Už před pár lety jsem tohle odložil jako nečitelné. Přinutil jsem se tentokrát dočíst do konce - a nezlepšilo se to. Někde tam v té slátanině je i něco jako nápad a příběh, ale podání je strašné, rozbité, přeplněné pseudointelektuálními bláboly.

Autor se evidentně snažil zodpovědět otázku smyslu života, vesmíru a vůbec. Ale evidentně neúspěšně (i když všichni víme že odpověď je jednoduchá, 42). Ke konci když nevěděl kudy kam, se udějí dva olbřímí násilné kotrmelce kterými se to jako má uzavřít, dočtete a je z toho jen jedno velké zmatené "WTF?!"

12.02.2022 2 z 5


Armada Armada Ernest Cline

Nejde nesrovnávat s Ready Player One - a prostě... výrazně slabší. Děj hodně skřípe,logika trpí, místy je to celkem fajn - místy strašně pitomé. Plné klišé a vykrádaček všeho možného. Dočteno, opakovat nebudu.

28.11.2021 3 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Hodně jsem přemýšlel jestli dát plný počet bodů, nebo ne. Nejdřív jsem viděl film - několikrát, a líbil se mi. Kniha... je jiná. O hodně jiná. Ale plně chápu Spielberga proč to natočil tak jak to natočil. Kniha místy drhne, místy jsem coby počítačový nerd dost krčil rameny, místy mi trochu nesedl překlad...

Ale jako celek je to dobré, bavilo až do konce. Trochu škoda že chybí ta jedna drobnost kolem samotného Halliaye v samotném závěru, kterou si tam doplnil až Spielberg (to není spoiler ;)). Nakonec si ale kniha těch 5/5 myslím zaslouží, a určitě si ji přečtu ještě několikrát.

18.11.2021 5 z 5


Pandořina hvězda – Invaze Pandořina hvězda – Invaze Peter F. Hamilton

Pandořina hvězda je jedna velká bichle (což dělá celkem 1288 stran textu!), dost násilně rozdělena na dvě půlky - tohle je ta druhá. . A i tady platí to samé, co pro první - "spam, egg, spam, spam, bacon and spam. Spam, spam, spam, egg, and spam. Spam, spam, spam, spam, spam, spam, baked beans, spam, spam, spam and spam..."

- příšerný objem bezobsažného balastu, jen cca. 20 až 30% reálného příběhu a děje. Který je ale OK, být tohle celé - jako, komplet těch 1288 stran coby jedna kniha tak s 400-500 stránkami, bylo by to naprosto skvělé pětihvězdičkové sci-fi a chrochtal bych si blahem. Takhle s bídou 3*. Třeba prvních 100 - 150 stran této druhé poloviny (neuzavřeného) příběhu je vyloženě utrpení číst. A například doteď - po div že ne 1300 stránkách pořád nechápu smysl celé větve s putováním Bilba Pytlíka - pardon - Ozzyho po zasyflených - pardon - Silfenských stezkách. Možná to nakonec bude mít nějaký smysl, až přečtu dlaších 1200 stran Jidáše zbaveného pout (nebo taky ne), ale - vůbec se mi do toho nechce...

24.03.2021 3 z 5


Pandořina hvězda – Bariéra Pandořina hvězda – Bariéra Peter F. Hamilton

Nechápu těch 688 stran, to chtěl autor víc vydělat? A nacpal k celkem slušné knížce pár set stran absolutně zbytečného bezobsažného balastu? Samotný nápad a ta smysluplná část knihy je fajn, ale je to neskutečně rozředěné zbytečným spamem. Jak montypythonovské menu - spam, egg, spam, spam, bacon and spam. Spam, spam, spam, egg, and spam. Spam, spam, spam, spam, spam, spam, baked beans, spam, spam, spam and spam...

Přemýšlel jsme nad 2*, nakonec dal 3 protože ke konci byly preci jen i baked beans and bacon, ne jen spam, spam spam. Lovely spam, wonderful spam!

16.03.2021 3 z 5


Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Zeměplocha mimo standardní řady čarodějky - hlídka - mágové, ale přesto baví hodně. Čtu už asi potřetí, pořád dobré. :) Výborná parodie na starý Egypt a dobu Faraónů, z pohledu následníka trůnu - shodou okolností úspěšného studenta Cechu vrahů (který ale inhumoval jen něco mezi 0 až 10 lidí)...

15.01.2021 5 z 5


Gateway Gateway Frederik George Pohl Jr.

Děsně rozporuplná kniha která mě neskutečně iritovala. Uvedení do série o "Heechee", totálně zmrvené hlavním sráčem (pardon, to se nedá napsat jinak), neskutečně otravnými rozhovory s počítačovým psychiatrem/psychologem kterými si hlavní sráč jitří své mindráky...ach jo :( S odřenýma ušima 3 z 5, závěr silně skřípe i po stránce logiky. Další "díly série" jsou naštěstí lepší, celé Heechee univerzum zajímavé, a pro jeho pochopení je víc než vhodné přečíst si i tohle...

08.03.2020 3 z 5


Čas pro hvězdy Čas pro hvězdy Robert A. Heinlein

Pomalejší a relativně nezáživné vyprávění o "kvantově provázaných" (byť v době vzniku tomu autor ještě takhle - logicky - neříkal...ehm) jednovaječných dvojčatech. Lineární děj čistě pohledem jednoho z nich, které m.j. cestuje relativistickou rychlostí a je "telepaticky" spojené s druhým. Nakonec beru spíš pozitivně.

20.01.2020 3 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Pokud bych si měl zvolit moji nejoblíbenější "zeměplochu", byla by to nejspíš tahle. První díl se Samem Elániem, první díl te nejlepší série os sira Terryho Pratchetta.

20.01.2020 5 z 5


Duch z Grand Banks Duch z Grand Banks Arthur Charles Clarke

Za 2 z 5 jen kvůli úctě k autorovi. Na A.C.Clarka fakt slabé.

05.01.2020 2 z 5


Kolébka Kolébka Arthur Charles Clarke

Dal jsem třetinu, a vzdal to. Ne, tohle se nedá. Přitom mám autora fakt rád, žádnou jinou knihu od něj jsem neodložil nedočtenou - až na tuhle. Táhne se to, tuna bezobsažné vaty, místo sci-fi červená knihovna, vědět kdo s kým jak a proč souložil nepotřebuju.

31.12.2019 odpad!


Protože je nás mnoho Protože je nás mnoho Dennis E. Taylor

Slabší a nudnější než první díl, děj příliš rozbitý příliš krátkými náhodnými skoky mezi různými "Boby". Přečíst šlo, ale víc než 3/5 tomu nedám.

03.09.2019 3 z 5


My jsme legie My jsme legie Dennis E. Taylor

Zábavné, místy ne úplně vážné "hard" sci-fi, ale mohlo být propracovanější. Trochu mi vadilo že celá knížka je psaná v ich formě, čistě jen z pohledu "Boba" (nebo jeho kopií). Jako oddechovka na dobrou noc dobré. :)

25.08.2019 5 z 5


Ještě je můžeme vidět Ještě je můžeme vidět Douglas Adams

Výborně napsané, obzvlášť část o Kakapovi sovím.

09.01.2019 5 z 5


Život, vesmír a vůbec Život, vesmír a vůbec Douglas Adams

Po dvou skvělých knížkách děsivý propad, ano - je to pořád místy humorné, ale jako celek příšerná slátanina. Sorry - nemůžu si pomoct, tohle je asi nejslabší Adamsova věc vůbec. Musel jsem se velmi nutit k dočtení, neb asi tak půlka knihy je něco jako malinko zrevidované počítačem vygenerované Lorem ipsum, a druhá na tom není o moc lépe. Celkový dojem - snůška blábolů, z kterých sem-tam vyčuhuje nějaký ten gag nebo (pokud už jednou "znáte autora") od začátku předvídatelný generický rádo-by-vtip. Jen čistě kvůli úctě k autorovi za 2 hvězdičky.

09.01.2019 2 z 5


Hudba krve Hudba krve Greg Bear

Slibny rozjezd a vubec prvni polovina, pak to postupne nejak slabne, zaver zmateny a slaby - ale precist to slo. Slusne 3 body z 5

17.09.2018 3 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

I když se to zdá nemožné, tak ještě mnohem horší než první díl - lidé se od začátku do konce chovají jak tlupa nesvéprávných imbecilů, (bacha spoiler) když se první třetinu plácá "děj" od ničeho k ničemu s idiotským "projektem Mandala" a autor sám neví kudy kam, vyřeší to hibernací na dvě století. A sic se pak chviličku zdá že konečně bude kniha o něčem - ne, není.

Lidstvo je nadále tlupa imbecilů po lobotomii, nesmysly a chyby se kupí jedna na druhou, kumulují totálním strategickým nesmyslem kterého by se nikdy a nikde nedopustil ani ten nejhorší vojevůdce, a to je ještě kniha zbytečně natažena na tintilion nudných stran o ničem. Nápad - pokračování z PTT v podstatě OK, ale neskutečně podělaný neschopností autora.

Opět jako u prvního dílu dočteno jen "z povinnosti", beru jako jedno z nejhorších sci-fi co jsem kdy četl. Ty vysoké hodnocení tady fakt nechápu, asi jsem četl úplně jinou knihu než ostatní.

17.08.2018 odpad!