vklaskova vklaskova komentáře u knih

☰ menu

Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

Příjemné čtení. Vzhledem k místu a události, o kterém se píše, je kniha popsána něžně, řekla bych až místy naivně. Nenajdete zde žádné drastické líčení zvěrstev, která se odehrávala, což ale neznamená, že krutost celé situace tu není zmíněna. Přečetla jsem spoustu knih zabývajících se tématikou židovství či koncentračních táborů a jejich naturálními popisy. Tuto knihu bych se nebála doporučit všem dospívajícím, kteří by se měli tímto místy až romanticky psaném dílem seznámit s šílenou a krutosti poznamenanou dobou.

14.04.2024 5 z 5


Soutěž Jedlíků Soutěž Jedlíků Lukáš Pavlásek

Všechny povídky jsou podobného ražení. V každé je hlavní postavou muž líný, znuděný, nespokojený a jen tak proplouvající životem - razící "za málo peněz hodně muziky". Bylo-li by těch povídek ještě víc, asi by mě chytla depka nad zoufalstvím českého muže.

01.04.2024 1 z 5


Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Velmi zvláštní kniha. Depresivní. Chvílemi mi bylo až divně z chování i života té bláznivé ženské. Určité velmi dlouhé pasáže jen popisující krajinu a sběr mě chvílemi nudily. Pak se ale děj pohnul a my se dozvěděli více o životě Anny. Kniha, která se nepřečte za chvíli, už se ale těším na něco svižnějšího.

16.03.2024 3 z 5


IVF máma z Prahy: Když je touha po miminku větší než zákony přírody IVF máma z Prahy: Když je touha po miminku větší než zákony přírody Daniela Šplíchalová

Kniha na mě působila depresivním dojmem, neumím si představit, že by mě to jako sledující na instagramu mělo jakkoliv povzbudit. Z autorky čiší velká frustrace, hodně emocí. Vím, že nikdo nemá právo hodnotit cokoliv z jednání ženy, která se snaží o dítě a nejde jí to. Vím, jak moc citlivé téma to je. Celou dobu jsem si však při čtení říkala, proč se sama tak ničí a není dostatečně vděčná za dceru, kterou má, ale dál psychicky (i finančně atd.) zatěžuje rodinu dalšími pokusy, které mají vzhledem k jejím zdravotním predispozicím opravdu asi jen mizivou šanci na úspěch. Velmi těžký úděl, velmi smutné a bolestivé. Jako kniha ale ne úplně přínosné. Ponechala bych jako zpověď ženy někde na osobním blogu.

26.02.2024 2 z 5


Co by kdyby Co by kdyby Jonathan Tropper

Tenhle ironický styl psaní plný sarkasmu a černého humoru mě moc bavil. Několikrát jsem se zasmála i nahlas.
Nečekejte ale žádnou velkou akci, zvláště ke konci je kniha docela pomalá, čekala jsem, čím to vlastně skončí. Oddechovka s nic moc dějem psaná (pro mě) zábavným stylem.

20.02.2024 4 z 5


Chlapec s rybí hlavou Chlapec s rybí hlavou Eliška Beranová

Tak tahle knížka mně nesedla. Měl mě odradit už ten avizovaný "lyrický ponor". Asi nejsem typ melancholického člověka, co by ho bavilo číst tyhle depresivní rozjímání. Vůbec jsem nepochopila ty sexuální pasáže nezletilých (navíc trojka lidí, kteří spolu ale nic mít nechcou). Zoufalství čišelo z příběhu, ale i ze mě. Taky to neustálé opakování akvamarínové barvy (ano, hezky to slovo zní, jen když ho čtu po páté, ztrácí svoje kouzlo). Mne osobně od začátku knížky nevyhovoval výtvarný způsob značení stránek. Čísla jsou črtaná a poměrně světlá a neostrá, a při dočítání každé stránky působila jako rozmazaná.

18.01.2024 1 z 5


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Tuto knížku jsem četla podruhé kvůli čtenářské výzvě. Pamatuji si, jak mi ji v dětství doporučovala mamka a já na ni velmi dlouho čekala v knihovně, kde byla pořád rozpůjčovaná. Jednou mi ji paní knihovnice dala bokem a já z ní měla velkou radost. Nyní na mě kniha dýchla velkým retro dojmem. Doba jiná, než dnes, trochu naivní. Ten slovník dospívajících! :-D Úplně mě přenesla do jiných časů :-) Příjemné chvíle s tou to knížkou jak v dospívání, tak v dospělosti.

19.11.2023 5 z 5


A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Pro mě snad nejhůře čitelná kniha, se kterou jsem se setkala. Četla jsem s velkými přestávkami tři roky.

11.10.2023 1 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Kniha je úplně odlišná od zbylých knih této autorky, které jsem zatím četla. Dosud jsem byla zvyklá, že se řešilo nějaké silné náboženské téma, anorexie a další problémy z autorčina života. Nyní jsem byla mile překvapena odlišným konceptem, který mě ale nijak nerušil. Prostý popis lidí žijících na vesnici někdy cca v 90. letech. Vždy očima jiného člověka. Mluva mi byla blízká, spoustu slov používá moje rodina dodnes. Co se příběhu týče - jsem moc ráda, že žiju v anonymitě velkoměsta, protože dovedu si představit, že takto to opravdu mohlo vypadat. Veškerý život podřízen tomu, co by mohli říct lidi z dědiny, z mého pohledu řešení malicherností a "problémů" tam, kde nejsou.
Moje vzdálenější rodina žije na Vysočině a myslím, že spousta napsaného může být pravda :-)

28.09.2023 5 z 5


Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Mám moc ráda knihy různého zaměření týkající se období druhé světové války. Zde se jedná o velmi pěkný příběh polské židovské dívky a její rodiny vyprávěný očima děvčátka. Autorka si vzala na pomoc deník svého otce a srovnávala tak fakta z jeho zápisníku se svými vzpomínkami.
Tuto knihu bych proto doporučila i školou povinným čtenářům, kteří se o tuto část naší historie zajímají.

28.09.2023 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Moc mě to bavilo, napínavé. Těšila jsem se, až budu moct knížku zase otevřít. Přečteno za tři odpoledne :-)

14.08.2023 4 z 5


Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

(SPOILER) Tak tahle knížka mě fakt dostala, hrozně mě bavila....až do samotného závěru, který nejde vyjádřit jinak, než pořádným WTF??
(Dále velký spoiler.)
Prošli jsme si životní cestu Sáry, její sny, cílevědomost, ale i nízké sebevědomí, citlivost....a v závěru se všechno otočilo o 180°. Sára padlá na dno, ještě nižší sebevědomí, žádné peníze, nemůže sehnat práci, jen přežívá ze dne na den....a najednou lup plastika obličeje, lup za 15 000 kč, šup nové auto, několik cest skrz celou Ameriku, spousta peněz na novou totožnost, čímž bez mrknutí oka zahodila svůj dosavadní život (kvůli nějaké prapodivné pomstě zahodím svou totožnost, možnost vidět se s kamarády). Najednou ji nikdo nepozná. Nejprve nebyla schopna najít si jakékoliv zaměstnání, ale pak šup a už pracuje ve firmě s výtahama, kde si nastuduje všechno včetně montáží. Když byla zaměstnána v původní firmě, bylo složité dostat se k různým informacím, ale pak jako sekretářka mohla všechno! Byla sekretářka všech ze Sařina původního týmu, zároveň se dostala i k vedení, i k přísně tajným odměnám všech zaměstnanců....a co ta její schopnost se během chvilky naučit programovat?? A pak výroba kontaktních čoček, aby se mohla po naskenování očí dostat do cizí bankovní skříňky?? To už je sci-fi, hodně přitažené za vlasy. Ze Sáry je v závěru nejen úplně
jiný člověk, je to jako postava vytržená z úplně jiné knihy.
Celá knížka mě hrozně bavila, udržovala v napětí. Ale pak najednou lup, lup, lup...nasázeno nesčetně nesmyslných, až extrémních událostí....a je konec, než stačím pobrat, o co tedy jako jde.
Celou knihu bych hodnotila plným počtem, závěr by mohl působit trochu realističtěji.

07.08.2023 3 z 5


Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Zajímavá kniha, dobře se četla, přečtená za tři dny.
Jediné, co mi trochu vadilo, byly občasné nejasnosti v tom, o čem se zrovna píše. Nevím, zda to bylo způsobeno překladem, omylem autorky nebo jejím záměrem.
Např. několikero popisování toho, jak si chlapec "dá", než bylo objasněno, že se jedná o kojení. Toto se dalo třeba i odhadnout, ale jindy nedávaly stylisticky smysl spojení ve větě (nejednalo se v tomto případě o řeč dítěte). Jsou to ale drobnosti, které se dají přehlédnout.

25.07.2023 4 z 5


Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Již několikátá kniha, kterou jsem od této autorky četla. Pouští se do témat, která mě zajímají. Často však s jejím názorem nebo jednáním nesouhlasím. Tato kniha byla velmi zajímavá, rozhodně silná. Chvílemi mě však zvedala ze židle. Nejsem schopna pochopit kněze, který spí se dvěma ženskýma najednou, ale v neděli pak káže jakoby nic. Z autorky na mě chvílemi křičela její naivita, zoufalství. Hlavně v závěru mi už skoro vadily pořád se opakující fráze o hledání vlastní ženskosti a jak neustále dokola touží po teple a blízku člověka (ženy). Možná jsem k ní tvrdá, rozhodně nechci zlehčovat její životní peripetie, jen mně někdy ta forma psaní spíše nutila zatřást s ní. Bude to teď ode mě znít zle, ale trochu se mi zdálo, jakoby se chtěla v průběhu dospívání a rané dospělosti předvádět a upozorňovat na sebe, být zajímavá, ale pak v dospělosti se to změnilo v "hru na chudinku". Nikde se nezmiňuje o svém druhém dítěti, jak s oběma fungovala v průběhu boje s nemocí. Muselo se to přeci hrozně projevovat na jejím jednání a vztahu k nim. Sama je matka, ale až trochu sobecky řeší jen vztah sebe se svou matkou.
Kapitola psaná formou rozhovoru je totožná již v jiné z jejích knih.
I přesto mě to neodradí a přečtu si další knihy této autorky, třeba ji tak lépe poznám :-)

16.07.2023 2 z 5


Seznam zapomenutých dětí Seznam zapomenutých dětí Patrik Madle

Já jsem z knihy nadšena!! Dopoledne jsem začala v trolejbusu a od začátku mě téma chytlo. Žádné zdržování dlouhými popisy krajin, lidí, pocitů.... Rychle a výstižně. Knížku jsem dočetla odpoledne u vody a jak je vše nahuštěno jen do 96 stran, pořádně to odsýpá, byla jsem neskutečně zvědavá, jak to dopadne, málem jsem do té vody ani nestihla vlézt. Kniha přečtená jedním dechem. Opravdu. Téma velmi originální.
A ano, rejpalové v komentářích pode mnou, vzhledem k super tématu to mohlo být delší, rozvinutější děj, bla bla, ale to by se vám zase nelíbilo, že je to rozvláčné, postrádající logiku a kdesi cosi.
Pro mě super tenká knížka do kabelky k vodě na jeden den. Těším se na druhou autorovu knihu!

15.07.2023 5 z 5


Na plný koule Na plný koule Petra Klabouchová

Kniha popisující jednotlivé zážitky při cestování kapely za koncerty v Americe, Evropě i u nás. Popsáno vtipně, čtivě, několikrát jsem se musela i nahlas zasmát :-)

15.07.2023 4 z 5


Medovník s pepřem Medovník s pepřem Alena Adrianet Heinrichová

Na rozdíl od většiny recenzentů bych nebyla ke knize tak strašně kritická. Styl psaní se mi líbil, četla se dobře, pěkně to odsýpalo.
Otázka obsahu už je jiná. Pravda, hlavní hrdinka byla opravdu mnohdy otravná tím, jak se celou knihu opakovalo to samé. Měla jsem kolikrát až chuť na ni zakřičet, ať najde svou sebeúctu a kopne toho Matyáše už někam! Ale pokud se jedná o autobiografii, je příběh dán, že. Jen by ho mohl mít o 100 až 150 stran méně.
A k tolik opěvované obálce - zrovna ta ve mně vzbuzovala spíše opačné pocity. Působí na mě dost kýčovitě.

13.07.2023 3 z 5


Ranní rosa Ranní rosa Nada Al-Ahdal

(SPOILER) Tenká knížka přečtená za jedno odpoledne. Ideální pro čtenáře, kteří nemají o kultuře a zvyklostech tohoto světa povědomí. Vzhledem k tomu, že jsem však na toto téma přečetla už více knih, hodnotím tuto jako velmi okrajovou, schématickou....skoro nic neříkající. Ano, popisuje útěk dívky, která se odmítla vdát v dětském věku. Dívce se však nic nestalo, netýkalo se jí žádné násilí, znásilnění apod., podmínkou zásnub bylo, že ke sňatku dojde až za několik let, až dokončí školu. Nechci problém zlehčovat, avšak nemyslím, že zrovna tento konkrétní příběh by stál za napsání knihy. Jinde se dočteme nesrovnatelně horší osudy.

09.07.2023 2 z 5


Temný vinohrad Temný vinohrad Martin Walker

Dlouho mi trvalo, než jsem byla schopna začíst se a plně se soustředit. Příliš mnoho zdlouhavého popisu ničeho. I kdybych knihu nezařadila do kategorie detektivek (kde se nějaká akce a napětí očekává), tak i přesto je to nesmírně pomalá kniha. Milá, neurazí, ale pro mě to není.

21.05.2023 2 z 5


Závity ulit Závity ulit Martina Málková

První kniha, kterou jsem si v knihovně půjčila jen kvůli pěknému obalu :-)
Četla se jedním dechem, velmi mě bavila hlavní hrdinka. Závěr byl trochu předvídavý a sklouzávalo to do klasické romantiky, ale určitě omrknu další díla této autorky!

10.05.2023 5 z 5