Ranní rosa

Ranní rosa https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331383/mid_ranni-rosa-Uan-331383.jpg 3 50 11

Skutečný příběh popisuje osud jemenské dívky, kterou rodiče z finančních důvodů chtěli v jejích čtrnácti letech provdat za staršího zámožného Saúda, aby si pomohli z finanční tísně. Její sestra se totiž pokusila o sebevraždu upálením, když i ji čekal vynucený sňatek se starším mužem, a její léčení rodinu finančně zruinovalo. Kniha dokumentuje, jaké praktiky dosud vládnou v chudých zemědělských oblastech arabských zemí, kde vzdělání dívek a jejich seberealizace jsou stále pokládány za něco nepatřičného a ženy jsou považovány za manželův majetek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

La rosée du matin , 2015


více info...

Přidat komentář

vklaskova
09.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Tenká knížka přečtená za jedno odpoledne. Ideální pro čtenáře, kteří nemají o kultuře a zvyklostech tohoto světa povědomí. Vzhledem k tomu, že jsem však na toto téma přečetla už více knih, hodnotím tuto jako velmi okrajovou, schématickou....skoro nic neříkající. Ano, popisuje útěk dívky, která se odmítla vdát v dětském věku. Dívce se však nic nestalo, netýkalo se jí žádné násilí, znásilnění apod., podmínkou zásnub bylo, že ke sňatku dojde až za několik let, až dokončí školu. Nechci problém zlehčovat, avšak nemyslím, že zrovna tento konkrétní příběh by stál za napsání knihy. Jinde se dočteme nesrovnatelně horší osudy.

jana-cisarova
22.02.2023 4 z 5

Ranní rosa
Vždy mne dojímaly osudy žen a především nezletilých dívek v islámském světě. Příběh Nadi byl tím tragičtějším, že šlo o teprve jedenáctiletou dívku, která měla být násilně provdána za muže o třicet let staršího.
Knihu jsem četla už loni, ale dost si z ní ještě pamatuji. Hodnotím její napsaný příběh jako svědectví, co se děje ve světě, který je nám cizí. Nehodnotím text knihy slohově, nebo dle úrovně autorského talentu. Za mne 4 hvězdičky.


Jirinamac
09.11.2022 5 z 5

Knížka není žádné literární veledílo, ale je sepsaná, aby upozornila, že jsou stále ještě části světa, kde matka porodí i deset dětí a když dojdou v rodině peníze, tak jedna z dcer je obětována, zámožnému a často staršímu ženichovi, aby se získaly peníze pro rodinu. Nada měla štěstí, že její vzdělanější strýc jí pomohl, když z rodiny v jejích 11 letech před takovým ženichem utekla. Za pomoci Facebooku a internetu našli pomoc, když rodiče strýce obvinili, že Nadu unesl. O případu se dozvěděly i světové organizace, díky kterým vznikly i nové zákony, které posunuly v Jemenu věkovou hranici pro možný sňatek. Nada se narodila v r. 2002, který den to bylo, to neví, protože pro rodiče to byl den jako každý jiný a není to žádná zvláštní a významná událost, ale boží vůle, tak proč se starat o datum, když je důležitější práce, třeba dojít pro dříví, pro vodu nebo prodej katy, byliny s omamnými účinky. Mé hodnocení je za Nadi odvahu, kdy se dokáza vzepřít rodičům a zaostalé tradici.

čef
07.07.2022 3 z 5

Prostinký příběh z Jižního Jemenu o 11leté dívence, kterou chtěli rodiče provdat, upozorňuje na dětské sňatky v arabském světě nikterak sofistikovaně. Naopak je psán velmi jednoduše až triviálně se sáhodlouhým doslovem s mnoha moudry o bídném životě a možnostech žen. Hlavně nám však chce připomenout, že ne všude panuje kultura kompatibilní s naší.

Lenka4
18.08.2021 1 z 5

Hodně nevyrovnaný text od vyprávění odpovídající věku školačky až po květnaté popisy, či politické záležitostí líčené novinářským stylem. Evidentně se na vzniku knihy podílelo více osob, ovšem výsledek je ze stylistického hlediska dost žalostný. Z obsahového rovněž. Pubertální dívce lze uvěřit, že měla zlost na rodinu, na zkorumpovanou vládu už stěží. Neustálé opakování touhy po vzdělání a důraz na jeho potřebnost od žákyně, která klidně dva roky do školy nechodila a věnovala se tanci a zpěvu, zní poněkud falešně. Škoda, že se nedozvíme nic bližšího o ženichovi. Musela rodina vracet peníze, které za nevěstu zaplatil?

Monuli36
25.07.2021 1 z 5

Nedočteno.Bohužel styl psaní se mi nelíbí.

LenkaGonn
25.03.2019 2 z 5

Nelíbilo se mi jak byla kniha napsaná. Příběh je silný a rozhodně hrozný, ale právě proto autorka mohla vytěžit mnohem víc a napsat skvělý a čtivý příběh. Je mi líto.

pejty
21.02.2018 2 z 5

Tak toto se nepovedlo. Určitě musím uznat, že ten příběh je silný, ale způsob jakým to bylo podáno?!? To nebylo nic pro mě. Skoro mě to přišlo jako by to bylo napsáno desetiletým dítětem, které píše slohovou práci do školy na téma: "jaký jsem měla rok."

adlenka
15.08.2017 2 z 5

Má můj obdiv, v jejím světě a v 11i letech... její matku nepochopím, holt jiná mentalita. I přes závažné téma mě ale kniha místy nudila a přišla mi tak nějak moc patetická. Nejvíc mě zaujal asi doslov, ve kterém jsou konkrétní fakta, čísla atd.

janina pako
12.07.2017 5 z 5

kniha je docela dobře napsána, obdivuji malou jedenáctiletou holčinu, jak zvládla se postavit všem a odmítnout sňatek a vlastně odejít od rodiny a jít za svými sny. Nevím, jestli by to dokázala nějaká jiná hoilčička tady u nás.

MirijamFrankl
28.06.2017 4 z 5

Zajímavá kniha o krutém životě jemenských dívek.Obdivuji Nadu.Nevím,co bych a takové situace udělala,zvlášť v jedenácti letech.