veverkaVv

Tento druhý díl jsem si užila více, neboť jsem již byla více zvyklá na spisovatelčin styl, neznámé a vzdálené prostředí, které je velmi výjimečné a neznámé. Některé postavy mi byly již známé. Pravděpodobně dám šanci i dalšímu dílu.

Trošku jiná Klevisová. Vyšetřovatelka Fabiánová je mi sympatická, má takové lidské rysy, empatii a nestydí se projevovat city. Trocha té mystiky, co se příběhem prolíná, mi nevadí a dokresluje dobře celý děj. V naší zemi je určitě mnoho míst, které by měly stejnou atmosféru a kouzlo, jako je téměř zapomenutá samota Medenice a tajůplné kameny v lese.

Knihu jsem četla na doporučení naší milé knihovnice. První polovina taková ponurá, velmi těžko jsem se začítávala a orientovala v prostoru i osobách. Ve druhé polovině jsem si asi již zvykla na styl spisovatelky i lokalitu. Není to špatné, ale je to jiné. Nezavrhuji, jsem připravena dát dalšímu dílu šanci.

No, spisovatel je mistrný vypravěč, znám a přečetla jsem dost jeho knih. Tuto knihu však hodnotím jen polovinou možného. Příliš akční až ztřeštěná dívka Runy, zaměstnankyně videopůjčovny se sama rozhodne vyšetřovat vraždu. Její styl mi nesedí a vlastně mi nesedí ani benevolentní postupy a tolerance ze strany vyšetřovatelů.

Nemám zkušenosti s četbou kronik, měla jsem obavy, že děj bude rozvleklý, plný historických i dopodrobna popisujících událostí, ale byla jsem příjemně překvapena. Obdivuji spisovatelku za čtivý, pochopitelný jazyk a objasnění událostí, o kterých většina z nás nikdy nic neslyšela. Osudy rodin jsou tíživé, životní podmínky nepředstavitelné, vyhlídky na změny žádné. Až opadnou emoce asi vyhledám i další díly.

První kniha od této spisovatelky, vybrána jako odpočinková. Příjemné překvapení, jiný styl, dobrá zápletka, napětí, neotřelý vyšetřovatel s neobjasněnou minulostí.

Zhruba od 50té stránky čtete a čtete a ani se vám nechce spát, musíte vědět, jak to celé dopadne. Fandíte Adamovi /tedy aspoň já/ a nějak si nevíte rady s chováním Romilly. Trošku mě sice zarazila skutečnost, že po velmi dlouhé době se v opuštěné ordinaci doktora Elijaha stále nacházejí citlivé údaje o pacientech, které může kdokoli ukrást a možná i zneužít. Dějová linie graduje a odhalení je mírně překvapivé. Adam je hrdina, který má velké problémy s vlastní diagnózou, ale má i doslova několik životů jako kočka.

Opět povedená kniha z celé série. Vždy je to zajímavé, nezvyklé prostředí, nejsou potoky krve a náčelnice Katie je sympatická, velmi empatická hrdinka. Proto plné hodnocení.

Je to neobyčejný příběh sourozenců i jejich rodin, který by si nikdo z nás nepřál zažít. Pro mě ve střední části příliš mnoho postav a lokalit. Chvíli to trvalo, než jsem se zorientovala, občas jsem se ve stránkách musela vrátit. Konec knihy je velmi působivý, až depresivní. Kulturu zmiňovanou v knize znám pouze z médií a blízká mi moc není. Možná i kvůli tomu dávám méně hvězdiček.

Začátek svižný, těšíte se na neotřelou zápletku v zajímavém světě cvičitelky a její dcery. Potom asi 200 stránek červená knihovna, opakující se děj, který plyne v rovině natahujících se vztahových problémů hlavních aktérek a jejich kamarádů. Posledních 100 stránek opět více čtivých, odhalení zřejmého pachatele, osobní vztah naplněn. Kniha neurazí, ale asi příliš nenadchne.

Velmi zajímavá kniha, která čtenáře dostane do prostředí, které jen těžko může pochopit. Myslím tím i sebe a další, kteří na svou vlastní kůži nic podobného nezažili a vlastně ani neví, zda a jak by se v takové situaci zachovali. Takové zážitky jsou prostě nepřenositelné. Styl autorky je poměrně čtivý, až napínavý, a tím, že studovala a je obeznámena více než my ostatní s danou lokalitou, věřím v pravdivost její interpretace příběhu.

Nedala jsem plný počet hvězdiček, protože mi četba občas připomínala "červenou knihovnu", kde vše dopadne dobře. Příběh je to ovšem velmi silný, údajně inspirovaný částečně matkou autorky. Chudinská čtvrť plná násilí, ale hlavně téměř nemožnost něco změnit. Síla hlavní hrdinky je obrovská, ale otevřeně řečeno bez osob, které na své pouti potkala, bez jejich nasazení a i finančního přispění, by se ji toho mnoho nepovedlo. Rose také bojuje se svou povahou, kterou zdědila po svém vlastním otci. Vše však dopadne dobře a ona najde cestu ke svému manželovi, který mě překvapil svou mírumilovnou povahou a obrovskou láskou k Rose. Ruku na srdce, kdo z nás by byl schopen toto vše vydržet.

Opravdu skvělá kniha, což u tohoto autora není nic neobvyklého. Tentokrát silný osobní příběh, žádné potoky krve. Téměř opuštěný ostrov, vražda, nesourodý vyšetřovací tým, stíny minulosti, snaha o objasnění událostí a tajemný příběh prstenu, který se hrdina Simon snaží vyřešit a pochopit.

Hodně čtivá kniha psaná očima malé 8-leté dívenky. Spolu se svým starším bratrem, otcem a hospodyní prožívá své dětství a popisuje události na malém městě. Zápletkou je trestný čin, údajně spáchaný mladým postiženým černochem, kterého otec Atik zastupuje při soudním přelíčení. Příběh nedopadne dobře, ale to se ve zmíněné době dá předpokládat.

Příliš krve, příliš dějových smyček. Pro mě těžká orientace v obsahu a sdělení. Tým kriminalistů, kde si každý dělá co chce, porušuje daná a ustálená pravidla mi je cizí. Rozumím rivalitě jednotlivých složek, ale takhle to asi být nemá.

Velká, Liza a Mosey. Tři ženy, které žijí spolu - matka, dcera, vnučka. Každá má svůj životní příběh, svá očekávání, svá tajemství a své hříchy. Zpočátku není četba úplně jednoduchá. Je třeba nejdříve vstřebat tři dějové linky a tři formy popisu jednotlivých aktérek. Celým příběhem však prosvítá jedna linie, a tou je láska. Dle mého náhledu je kniha více vhodná pro ženy matky /nic proti mužům, za svůj názor se omlouvám/. Nejvíce mě citově zasáhlo jednání nejmladší Mosey, která ve svém mladém věku volí zpočátku silné emočně zabarvené zjišťování pravdy, ale při zjištění všech skutečností volí podle rozumu. Tajemství je odhaleno, vysvětleno a snad dalších patnáct let budou spolu žít, opět v lásce.

Napsáno mistrně. Neotřelý obsah knihy, problémy se zvráceným postojem pachatele a jeho "metodami" zajistit si přízeň, ale hlavně ublížit člověku, který ho v dětství zneužíval. Jsou tam i košaté odnože hlavního děje, které příběh dokreslí. U knihy se nebudete nudit a napětí vás požene k posledním stránkám.

Nejsem úplně milovnice sci-fi žánru, ale tato kniha i obálka mě zaujala na cestě vlakem v čekárně na vlakovém nádraží na jedné z polic.
Pravda je, že jsem ji četla jedním dechem. Neotřelé, ale velmi aktuální téma, psáno svižně bez zbytečných kudrlinek. Vyjadřování autorky je jednoznačné, děj není zbytečně natahován. Postupně i čtenář se chce dozvědět, jak vše dopadne a napětí sílí. Jak jsem postupovala v počtu přečtených stránek, nabývala jsem pocit, že žánr sci-fi se již po téměř 8 letech od vydání moc této škatulce nepodobá. Sakra aktuální! Nechávám po přečtení na dalším nádraží pro ostatní. Stojí to za to.

Kniha dobrá, četba příjemná. Už jsem četla více dílů od této autorky, nevyskytuje se tam příliš krve a vždycky jsou to uvěřitelné příběhy. Ptačí ráj musí být okouzlující, ve svém okolí nic takového nemám, popis večerní a ranní přírody je výstižný.

Moc, móóc dobrý. Četlo se jedním dechem. Děj se mi líbil a zápletka se sportovci byla úplně uvěřitelná. Spisovatel větší část knihy věnoval i vývoji vztahů mezi Lim a Margaret, což mi například v minulém díle chybělo. Stále není jasné, jak oba zvládnou odlišnou kulturu, trošku mi vadil rychlý přechod od nenávisti ke zbožňování u matky Margaret, ale to se dá odpustit.