Konečná stanice Bagdád

Konečná stanice Bagdád https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69748/bmid_konecna-stanice-bagdad-44F-69748.jpg 4 114 27

V noci 22. ledna 1991 - tedy v době, kdy celý svět napjatě sledoval u televizorů nejnovější zprávy z války v Perském zálivu - nastoupilo na odlehlém letišti v Saúdské Arábii osm mužů britské jednotky SAS do helikoptéry, která je měla vysadit hluboko za nepřátelskými liniemi. Posláním přísně tajné operace, jejímž velením byl pověřen seržant Andy McNab, bylo narušit spojení mezi Bagdádem a severozápadním Irákem a zlikvidovat odpalovací rakety Scud dříve, než bude vyprovokován Izrael, aby rovněž vstoupil do války. Navzdory nezměrné statečnosti a houževnatosti McNabových lidí se operace nevyvíjela podle plánu. Čtyři muži padli do zajetí. Tři zahynuli. Pouze jeden unikl. Za nimi zůstalo na dvě stě padesát zabitých nebo zraněných Iráčanů. Pro ty Brity, ze kterých se stali zajatci, však měla nejhorší zkouška teprve přijít. Padli do rukou nepřítele a museli vytrpět nemilosrdné mučení, na jaké je dopředu nemohl připravit ani ten nejdrsnější výcvik. Konečnou stanicí byl Bagdád.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Bravo Two Zero , 1993


více info...

Přidat komentář

veverkaVv
29.01.2024 4 z 5

Kniha se mi nečetla moc dobře, ale je třeba, abychom se i o takových událostech něco dozvěděli. Válka v Perském zálivu a výsadek osmi britských válečných hrdinů, kteří měli splnit úkol - zneškodnit odpalovací rakety, vypráví přímý účastník seržant Andy McNab. Akce se nezdařila a část vojáků padlo do zajetí, kde byli podrobeni mučení nejen fyzickému, ale i psychickému. Při čtení si člověk není schopen představit utrpení, kterým procházeli a jen jim přeje, aby se dostali v pořádku zase domů. V dnešní době velmi aktuální téma.

Kllara
09.10.2023

To, že je příběh napsaný podle skutečné události, je nanejvýš mrazivé, protože zachycuje opravdu temnou stránku lidstva a to, jakých hrůzných činů je bohužel schopno. Četba rozhodně není pro slabé povahy. Na druhou stranu však zachycuje také obrovskou sílu, odvahu a vůli k životu. Autora velmi respektuji za to, co všechno dokázal vytrpět a překonat.


Han-nah
19.03.2022 5 z 5

Knihu jsem začala číst v době, kdy kousek od nás probíhá válka a to je vždy vysoká hra politiků, ale obětmi jsou vždy nevinní civilisté. Tato osobní zpověď člena britské jednotky SAS Andyho nás zavádí tajnou operací do války 1991 v Perském zálivu. Po zajetí prošli neskutečným mučením. Jsou sice vyškoleni, ale pořád jsou to lidé. Knihu, i když s opravdu drsným obsahem, nelze odložit, nutí vás číst, protože pomyslně s mučenými soucítíte, přejete jim vysvobození .

Jarda72
10.08.2020 3 z 5

Je skvělé mít možnost i jiného pohledu, než prostřednictvím médií. Kniha je poměrně dobře napsána, akorát je z toho člověku smutno. To je ale dáno tématem, velký respekt k lidem, kteří jdou dobrovolně do takovýchto situací.

Venda32
08.06.2020 5 z 5

Od začátku do konce je kniha napsaná tak opravdově a syrově, že si připadáte jako člen hlídky. A když Andy cokoliv prožívá, jste tam.
Klobouk dolů před hlavními hrdiny, že si i v situaci v jaké byli, dokázali udržet vnitřní rovnováhu a navíc i smysl pro humor.

Tyquick2
03.12.2019 5 z 5

Zatím asi nejlepší kniha co jsem o SAS četl a jedna z nejlepších celkově. Hltal jsem každou větu od začátku do konce a byl napnutej jak kšandy. Už teď se sháním po podobném příběhu.

PanKrbec
11.07.2019 5 z 5

Je to už vic jak 20 let, co jsem knihu četl a bavila mne, byla plná napětí, akce, četla se lehce, tenkrát jsem byl uchvácen. Ale vadilo mi pár chyb v překladu, hlavne jedna, kterou jsem do dnes nezkousl ... Andy se v zajetí baví o fotbale a NÉ o Gaze, ale o Gazovi, což je prezdivka fotbalisty Paula Gascoigna.

cori
01.07.2019 3 z 5

Jako první jsem viděla filmové zpracování, ale musím napsat, že kniha je, co se týká popisu mučení a týrání zajatců, mnohem drsnější. Zaujaly mě myšlenkové pochody zajatého Andyho a jeho radost z každé maličkosti, která oddálila další mučení nebo přinesla pěknou vzpomínku.

mi-380
03.06.2019 4 z 5

Andy nám vypráví svůj životní příběh. O tom, jak se z potencionálního kriminálníka stal elitním britským vojákem. Nebylo to snadné. Postup přes výcvik, disciplínu, nasazení v Severním Irsku, další drsný výcvik až po „Mission: Impossible“ v Iráku, není pro každého. Vyprávění je jasné, stručné, přímočaré, prostě vojenské.
Andy ale hlavně popisuje svou životní akci. Sledujeme nepodařený výsadek a zbytečný masakr s logickým vyústěním. Paradoxní je, že Sýrie byla v této válce spojencem Ameriky.
Ještě, že jsem se nenarodil v Iráku a nemusel čelit těmhle britským zabijákům. Nebo také - děkuji, že jsem se nenarodil v Anglii a nemusel padnout do rukou těmhle iráckým sadistům.
Při čtení mi vychází: Bitva o Kuvajt byla jedním ze spouštěcích mechanizmů současné destabilizace celého arabského regionu.
75 % (81 hodnotících s průměrem 89 %).


Yankeeové moc dobře ví, jak se bojuje ve velkém stylu. Školáčci ze Států posílali vojákům obrovské krabice různých překvápek: obrázky šestiletých prcků, kteří namalovali perfektní správné chlapy s americkou vlajkou a zlé chlapy s iráckou, obrovské zásoby mýdla, zubní pasty, psacích potřeb, hřebenů a deodorantů. Tyhle poklady byly normálně k dispozici v otevřených krabicích v kantýně a mohli jste si vybrat, co se vám líbilo. Nenechali jsme se Amíkama dvakrát zvát.

Já měl rychlou poradu s piloty. Dostali neprůstřelné vesty a trápili se rozhodováním, co s nimi. Jestli si na ně mají sednout, aby jim neustřelili koule, nebo si je oblíknout, aby je netrefili do prsou. Dospěli k závěru, že si je radši oblíknou, protože bez koulí se koneckonců dá žít.

Česneksmedem
08.09.2018 5 z 5

Tak to tedy byla jízda! Byly chvíle, kdy jsem snad i přestával dýchat. Fakt mazec! Na druhou stranu může být tato kniha pro někoho i jakýsi pomocný lék. V životě se vám několikrát stane, že se cítíte tak trochu ponížení (u doktora, nadřízeného...). Zde se dozvíte, jak s tím bojovat.
Moc se mi líbil jednoduchý návod na výrobu hejkala a pak věta po jednom z mnohých krutých výslechů: "Fasádu klidně můžete mít rozbombardovanou, hlavně když nad vchodem pořád svítí příjemné světlo". Psychika je prostě důležitá.

francouz
29.07.2018 5 z 5

Četl jsem od Andyho již jinou knížku a musím říci, že ani tentokrát mě naprosto nezklamal. Je to naprosto neskutečná jízda, pro ty, kteří naokusili válku, je to opravdu nepřestavitelné.
Ano Andy chtěl jít touto cestou, a připravoval se na ní velmi tvrdě. Sice zde není detailní popis, toho neskutečného drilu, než jako jeden z mála projdete a stanete se součástí SAS, ale následně se rozvine naprosto neuvěřitelný příběh, který je plný utrpení, krve a naprosto nadlidských výkonů.
My co jsme v ruce drželi zbraň a byli i na nějakém cvičení máme, sice opravdu velmi mlhavou představu o tom, co se děje v totmo reálném světě, kdy kolem Vás létají opravdové kulky, a kdy granáty, nejsou cvičné, ale skutečné.
To co dokázali tito borci vydržet, je neskutečné, až cítíte tu neskutečnou atmosféru přímo z knížky, jako by jste tam přímo byli.

Bartomir
28.05.2018 4 z 5

Napinava kniha,hezky se cetla....

Iki1
23.02.2018 4 z 5

Dobré čtení i když místy dost suchopárné, nicméně autor velmi dobře vystihl boj speciálních jednotek i tehdejší atmosféru.

Reacher
19.02.2018 5 z 5

Mimořádné svědectví o válce v Perském zálivu z první ruky, od velitele skupiny "Bravo Two Zero", kterého známe pod pseudonymem Andy McNab. Autor prokázal, že není jen elitní voják, ale i výborný spisovatel a pozorovatel, který umí na pár stránkách přesně vystihnout atmosféru, charaktery různých jedinců a nedělá mu problém vtáhnout čtenáře do děje takovým způsobem, že knihu neodloží, dokud ji na jeden zátah nepřečte.

Gnomo
17.01.2018 4 z 5

V návaznosti na tuto knihu by nebylo od věci přečíst příběh Chrise Ryana Jediný unikl (The One That Got Away: My SAS Mission Behind Iraqi Lines) a The Real "Bravo Two Zero" od Michaela Ashera. Což by v případě druhého jmenovaného mohlo přispět k jinému pohledu na věc.

Urbana
27.11.2017 5 z 5

Nádherně napsaná kniha, dle skutečnosti z války v Perském zálivu.....smekám před zajatci, čím si prošli a co všechno museli vytrpět za nemilosrdné mučení.

i_vanička
08.07.2017 5 z 5

Výborná !

DraXitko
10.02.2016 5 z 5

Prostě strhující... Nikdy bych nevěřila, že mě tento žánr tak chytne.

svickop
26.03.2015 5 z 5

Autor se dopustil velice závažné chyby: tímto svým prvním románem - tedy zážitky z irácké války v 1991, dal onu pověstnou laťku kvality hóóóódně vysoko. Je to svižné čtení, typicky vojenská hantýrka včetně černého humoru, výborný popis akcí a situací - autor byl těžce nad věcí, zkrátka výborné počteníčko.

RobertRoberts
21.01.2015 5 z 5

Jeden z nejlepších příběhů z prostředí SAS, navíc podle skutečných událostí. Není o čem..