VerStetinova VerStetinova komentáře u knih

Obálka knihy Život na pavoučím vlákně Život na pavoučím vlákně Anna Strnadová

Tak tohle byla velká únava...
Předesílám, že mou hlavní motivací ke čtení byla Čtenářská výzva (ptačí příjmení), autorku neznám.
Podle anotace taková ta klasika - totality, propletený osudy, proč ne (ale je už toho v posledních deseti letech na knižním trhu dost).
Kniha mě bohužel nevtáhla, postavy a jejich osudy mi byly celkem jedno, protože se v textu přeskakují dlouhé časové úseky, takže je to celé takové jako z rychlíku. Moc osudů a postav. Stačilo by napsat knihu třeba jen o jedné z ústředních postav, ale do hloubky.

01.09.2026

Obálka knihy Vraždi všímavě Vraždi všímavě Karsten Dusse

Vida, všímavost nemusí být taková blbost, že?
Ale vážně: miluju knihy, kde je hlavní postava padouch a já mu i přes to musím fandit. Kromě toho tady bylo opravdu vše: humor, spád, lehkost, dobrá zápletka.
Za mě určitě doporučení a těším se na další díl.

01.09.2026

Obálka knihy Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Knihu mi půjčila kolegyně a já si o ní moc nezjišťovala, název sám napoví, o čem to asi bude.
A musím říct, že se mi líbila moc, nicméně jsem si prošla typické fáze čtení Kingových knih. Okamžitě mě vtáhla, nemohla jsem ji odložit, pak se to začalo trochu komplikovat, to jsem taky nemohla přestat, ale v poslední třetině se to opět zlomilo. Ne, že by mě to pak už nebavilo, ale už jsem byla utahaná. A nebudu lhát - já ty jeho konce většinou moc nemusím.

23.08.2026

Obálka knihy Metry za vteřinu Metry za vteřinu Stine Pilgaard

Dala jsem tomu 40 stran a odkládám nedočtené, kniha mě vůbec nevtáhla.

22.08.2026

Obálka knihy První padlí První padlí Volker Kutscher

Musím říct, že mě mnohem víc zaujala linka s nástupem nacismu než ta detektivní. Ta nebyla úplně špatná, ale nebyla tak hutná.
Jinak ale klasika: Gereona miluju, Charly taktéž, mělo to spád, napětí, všechno.
Už se těším na další díl.

17.08.2026

Obálka knihy Paradise Garden Paradise Garden Elena Fischer

(SPOILER) Okouzlující knížka!
Úplně jsem se zamilovala do postavy mámy, přesně takovýhle ženský v knihách skutečně můžu. Skvělý, že se Billie "pomamila" a taky se nebála a toho svého otce jela hledat.
A ještě jeden plusový bod dávám za to, že si téměř ke konci myslíme, že víme, ale ještě se to trochu zamotá a zároveň objasní.
Pro mě tahle kniha měla takový "TO" navíc, takže dávám plný počet, i když jsem si vědoma, že jazyk je třeba takový prostý, ale to nevadí. "TO" tam fakt je.

13.08.2026

Obálka knihy Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky Hebrejky: Biblické matky, démonky, královny i milenky Jan Fingerland

Zajímavé souvislosti, přesahy a zpracování.
Tahle kniha mě hodně obohatila.

10.08.2026

Obálka knihy Zatloukání hřebů Zatloukání hřebů Vilém Koubek

(SPOILER) No... ty jo, jak tohle hodnotit. Autorovi se nedá upřít, že umí vybudovat skvělou atmosféru a čtenář (nebo tedy alespoň já) knihu hltá jak o život.
ALE! Druhá polovina byla slabší a ta pointa mi přišla vyloženě bizarní. Takový obrspiknutí, ve kterém jeli evidentně úplně všichni? No tak...

20.07.2026

Obálka knihy Kolaps v Goobersvillu Kolaps v Goobersvillu Robert H. Lieberman

Skvělý, podvratný a strašně zábavný.

20.07.2026

Obálka knihy Zapalte hranici Zapalte hranici Jana Jašová

U Jany Jašové pro mě nikdy není to hlavní, kdo to udělal - většinou se to dá zjistit celkem brzy (i když v tomto případě jsem byla na slepé cestě celkem dlouho). Já na jejích detektivkách oceňuju hlavně atmosféru, spád a jakési uvolněné vyprávění, které nevyznívá křečovitě.
Hlavní postavy jsou tady holky v mém věku, tak jsem je docela chápala a na rozdíl od mnoha komentujících zde mě tolik neštvaly :)
Bylo to prostě zase dobrý a těším se na autorčinu další knihu.

13.07.2026

Obálka knihy Noční můry z krásných časů Noční můry z krásných časů * antologie

Skvělý počin. Osobně mě nejvíc zaujalo Srpnové horko a pak samozřejmě Dům poblíž Prettymarsh.
Nicméně většina povídek měla super atmosféru, někdy to bylo až znepokojivý (více či méně).

06.07.2026

Obálka knihy Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Trvalo mi opravdu dlouho než jsem se začetla, ale nakonec jsem si ke knize našla cestu.
Stevens byl přesvědčený o důležitosti svého poslání a o své důstojnosti a to pro něj byla úplná zhouba. Já si myslím, že na tomto příběhu je krásně vidět, že ten největší životní úkol je následující: být k sobě upřímný a umět to ustát.

03.07.2026

Obálka knihy Zviditelnění Zviditelnění Petr Prášek

(SPOILER) Tak tohle mi vůbec nesedlo. Nedokážu se přenést přes hlavní postavu, ta mě štvala nebetyčně a pořád jsem si říkala, že doufám, že Julie uteče, že se nenechá vysávat takovým jájínkem.
Ty výměny s paní profesorkou mi přišly extrémně neautentické, nemyslím si, že by mu takhle vysvětlovala každičkou věc, pokud by byl studentem již magisterského studia.
Škoda času.

22.06.2026

Obálka knihy Obchod na korze Obchod na korze Ladislav Grosman

To byla síla! Pár stránek mi trvalo, než jsem se naladila na styl a atmosféru vyprávění, ale potom to už šlo samo.
Vše asi bylo řečeno přede mnou, já jen můžu dodat, že na mě kniha zapůsobila velice silně. Tak někdy zanedlouho i ten film :)

19.06.2026

Obálka knihy Svoboda Svoboda Jonathan Franzen

Už dlouho jsem nečetla tak dobrou knihu. I přesto, že jsem se s ní docela prala a četla ji poměrně dlouho, jsem si čtení maximálně užila.
Berglundovi mi přirostli k srdci a zajímalo mě, co s nimi bude, a jak se s tím popasují. Nemohla jsem vystát Connie, to byla extrémně nesympatická postava, já tenhle typ lidí úplně nedávám, ale cením, že ve mně vzbudila takové emoce.
Potvrdilo se mi, že někomu prostě prospěje padnout na hubu. A svoboda - budu nad ní ještě přemýšlet. Prostě super.

15.06.2026

Obálka knihy Chudinkové Chudinkové Michal Skalník

Já jsem s povídkami taky dost opatrná, to už musí být, aby mě to chytlo.
Nicméně Chudinkové se podle mě povedli, bylo to takové pěkně poťouchlé a hořkosladké.
Líbí se mi, jak se autor zaměřil na situace, které jsou trapné, trapnější o to, že podle mě každý z nás máme nějakou takovou v rukávu. Super.

09.06.2026

Obálka knihy Kde zrovna jsem Kde zrovna jsem Jhumpa Lahiri

Já jsem byla nadšená, tahle poetika mi dost sedla a dovedla jsem se do vypravěčky vcítit a bavilo mě společně s ní navštěvovat různá místa.

01.06.2026

Obálka knihy Končiny Končiny A. S. Hatch

(SPOILER) Čekala jsem od knihy trochu víc. To finále bylo úplně příšerný, proč by se někdo takhle zachoval? To snad nemůže autor ani myslet vážně...

01.06.2026

Obálka knihy Berge Berge Jan Kjærstad

Sice jsem to dočetla, ale skoro vůbec mě to nebavilo.
První část vyprávěná z pohledu Ine mě docela navnadila, ale potom už jen sešup.
Bylo to celé takové ukecané a roztahané.

27.05.2026

Obálka knihy Šálivá hra světla Šálivá hra světla Daniel Kehlmann

(SPOILER) Osud G. W. Pabsta je samozřejmě výborná látka, ale ne každý by ji dovedl tak uhrančivě zpracovat.
Jerzabek a scéna ve sklepě, okolnosti, za kterých Pabst s rodinou zůstávají v Rakousku a potom samotné odhalení toho, jak to bylo se ztraceným filmem - to mě osobně vzalo asi nejvíc. Já občas nechám věci zajít příliš daleko, ale takhle krásně bych to nesvedla ani já.
Skvělá kniha, doufám, že to ocenění dostane.

18.05.2026

Zavřít