Opona

Opona https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488174/bmid_opona-l6G-488174.jpg 4 131 51

Román Opona je existenciální dystopií s prvky mysteriózního thrilleru. Hlavní hrdina — úspěšný majitel firmy zabývající se umělou inteligencí — si objedná rodinný zájezd do doby nejtužšího stalinismu, aby svou dceru vyléčil z jejího levičáctví. Pořádající agentura slibuje zažít 50. léta, tedy politické procesy, kolektivizaci zemědělství, otrockou dřinu v dolech i budovatelské divadelní hry. Enkláva diktatury leží v městečku kdesi na východě, obydleném pouze najatými herci a komparsisty. Hra na minulost se však postupně vyostřuje a z městečka se stává past. Vyprávění plné absurdity, sarkasmu a zvratů vyvolává otázky: Kam je člověk ochoten totalitě ustoupit? Co je schopen obětovat pro vlastní přežití? A nakolik vůbec touží po svobodě? Opona v sobě spojuje silný příběh se závažným tématem a kořením je jemně dávkovaný vtip. Opona je druhou knihou Ondřeje Hübla. Debutoval povídkami Hod mrtvou labutí (2018) s originálními příběhy i smyslem pro černý humor.... celý text

Přidat komentář

čtenářka76
13.03.2024 4 z 5

Kniha mě bavila, připomněla mi film Hra s Douglasem. Kniha se dobře četla, děj se odehrával občas jinak, než jsem očekávala, takže milé překvapení. Jen ten konec mi přišel rychle ukončený. Možná by to ještě něco chtělo. Dávám 4* Těším se na autorovu prvotinu.

pepe837
25.12.2023 4 z 5

Skvělá audiokniha,skvěle namluvena,jen ten závěr mi přijde nějak nedotažen.Škoda.


DK197
13.11.2023 4 z 5

AUDIOKNIHA: Skvělý námět i vypravěčské schopnosti autora. Příběh mě moc bavil a těšila jsem se, co se stane dál. Připomnělo mi to "Listopád" od Mornštajnové, ale tohle se mi dokonce líbilo o kapku víc. Jediný problém mám se závěrem. A to proto, že si nemyslím, že by byl v tomhle případě dostatečný. V bodě, v jakém je autor zanechal, postavy určitě nemají vyhráno. A moc bych věřila na pohádky, kdybych si myslela opak. Je škoda, že se nedozvíme, jak to tedy s postavami skutečně dopadlo. SPOILER: Podle mě cesta ke svobodě na konci teprve začala a všechny vágně naznačené plány do budoucna mohlo úplně cokoliv kdykoliv zhatit. Jako třeba komplikovaný vztah otce, dcery a zetě. Zůstává tak jen spousta domněnek, úvah a naděje. KONEC SPOILERU Ale třeba si tím autor otevřel dveře k pokračování. Podle mě by ještě bylo co vyprávět.

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Smíšené pocity.
Na jednu stranu je to místy do nebe volající blbost a jen tak tak jsem to neodložila. "Blbostí" myslím část zápletky, která funguje podle hesla: proč TO (unášení lidí a jejich vydírání) dělat jednoduše, když to jde realizovat absurdně komplikovaně - aneb papír snese všechno. A také nelogické chování postav - neb i ve zcela fantastických reáliích je žádoucí, aby si lidé počínali nějak uvěřitelně.
Na druhou stranu ten ústřední námět je zajímavý a autor je dobrý vypravěč. I všechny ty blbosti dokáže podat tak, že byť jsem nad tím kroutila hlavou a klepala si na čelo, zůstávala jsem nadmíru zvědavá.
Pokud člověk překlopotá všechny ty nesmysly, kdy si autor ujíždí na snování za vlasy přitaženého komančského larpu, a začne se dít nějaká skutečná zápletka, začne to být docela zajímavé.
Konec mi vyhovoval, nepotřebuji mít vše po americku dopovězeno.
Souhlas s tím, že by to byl skvělý námět pro minisérii (s Vetchým v roli Josefa).

mila2411
31.10.2023 5 z 5

Koupeno zcela cíleně díky vynikající prvotině "Hod mrtvou labutí". A pan Hübl to výborně dává i na podruhé. Sqělý námět, nápad na originální knížku. Kdo aspoň chvíli komunismus v ČSSR nezažil asi mnohé nepobere, ale i jako thriller to funguje náramně. Dobrý, pěkný, moc se líbilo!

bekule
27.10.2023 2 z 5

Po Labutích povídkách je Opona pro mě zklamání. Dystopii mám ráda hodně ale tohle se nečetlo vůbec dobře, možná proto že je to vlastně míněno jako scénář. Námět je velmi lákavý ale forma pokulhává, dost jsem se s tím trápila a vyhlížela konec. Fakt nebavilo.

Zemlja
04.10.2023 5 z 5

Hm, po labuti další překvapení. Napínavé. Několikrát se zápletka začala ubírat jinudy, než bych čekala. Zábavné, k zamyšlení.

Fenrir
24.08.2023 4 z 5

Moc pěkná a velice čtivá kniha, bohužel s nepříliš uspokojivým závěrem. Uzavřít správně takto pojaté dílo je velice těžký úkol, se kterým si pan Hübl neporadil, stejně jako většina autorů poslední doby, škoda.

Čand@
16.08.2023 4 z 5

Musím povedať, že ako sa autor Hodom mrtvou labutí do môjho vkusu netrafil, tak toto bol naopak zásah priamo do čierneho. Výborný nápad, veľmi čtivo spracovaný a ozaj sa teším, keď sa raz Jiří Strach odhodlá to sfilmovať. A myslím si, že keby niečo také fakt existovalo, zaiste by sa našlo nemálo bláznivých záujemcov.

Aya81
19.07.2023 4 z 5

Knize nemůžu upřít nápaditost a zajímavý námět. Nějak mi místy drhla logičnost. Každopádně jsem se ale při čtení bavila a hezky mi text ubíhal.

Janadvorackova
07.07.2023 4 z 5

Dobřeee, tak tohle bylo divný. Musím ovšem uznat, že čeští autoři při psaní podobných knih ani netuší, nebo možná někteří jo, z jak rozmanité kuchařky můžou vařit.
Kombinace žánrů mě oslovila a hodně bavila.

Příběh nechutně prachatého našince (to není vtip), který se (ve zkratce) vydá s rodinou prožít minulost formou jakéhosi LARPu a až na místě zjistí, že sice každá dovča slibuje neuvěřitelné zážitky, ale o některé člověk prostě nestojí... je parádně propracovaný. Autor nešetří odkazy na minulosti, hláškami a drobnostmi, soudruhy, těžkou prací a ruskou houslistkou... Pořád ale zůstává jaksi v přítomnosti.

Ale fakt jenom šílenec se vypraví do takové doby :). Hrdina si správně myslel, že "když je to jenom hra, bude mít svá pravidla." No... částečně měl i pravdu.

Prey
09.05.2023 3 z 5

Kniha má dvě hlavní linie. Většina čtenářů bude očekávat dystopii z 50. let, ale je to hlavně byznysový thriller o firmě vyvíjející umělou inteligenci. Dohromady to trochu drhne, přestože Hübl je bezesporu schopný kreativec. Kdyby nebyl, možná to bude méně přitažené za vlasy. Jestli by to tak bylo lepší, to je na každém.

SonaH
29.04.2023 4 z 5

Originální, čtivé. Bavilo mě to a nechtěla jsem přestat číst dokud nepřišel konec. Komu se líbí styl Hartla, bude se mu líbit i tento román. Vždycky je co vytknout, ale mě se to líbilo!

Disease
11.04.2023 3 z 5

Fajn námět, ale ta rozháranost mezi žánry tomu docela uškodila. Také z toho příliš vylézá, ža je to pokus o beletrizaci scénáře - většina popisů vypadá spíš jako scénografické poznámky.

lucie2169
03.04.2023 5 z 5

Napínavý thriller nastavující varovné zrcadlo době, kdy udavačství, šmírování a bolševismus už zase přichází do módy dnešku. Klobouk dolů před odvahou autora.

EvaHonsová
22.03.2023 4 z 5

Kniha patří mezi ty lepší, doporučuji k přečtení, ale úplný skvost to není. Pročtěte se k neuvěřitelnému závěru. Neotřele zpracované téma 50. let

mag097
22.03.2023 3 z 5

Místy jsem měla problém s různými návaznosti a uvěřitelností celého příběhu, na druhou stranu několikrát jsem byla překvapená dějovým vývojem. Myslela jsem, ze kniha bude spíš čistá dystopie, místy ale měla kniha komediální prvky, které mě v příběhu spíš rušily.

Příběh byl čtivý a po lehce slabším rozjezdu jsem se do knížky s nadšením začetla, ke konci jsem se ale i trochu těšila, až to budu mít za sebou.

Námět to ale mělo skvělý a velmi neotřelý. Dokážu si představit, že by z toho byla skvělá minisérie

Ayvi
23.01.2023

Jsem naprosto uchvácena. Knihy nelze jentak odložit a nechat nedočtenou, nenechá vás. Tak strhující příběh jsem už dlouho nečetla a po přečtení jsem se rozbrečela.. jednak tím, že příběh skončil a JAK skončil. Není to “jen “ nějaký příběh, ale opravdu mě donutil nad vším přemýšlet, moc doporučuji.

trudoš
03.01.2023 3 z 5

„Mladá aktivistická novinářka se převlékala za dělnici a byla překvapena, že v novém století ještě někdo musí pracovat, místo aby si jednoduše vyplnil grant.“
Ondřej Hübl jakoby nevěděl, zda chce psát komediální sci-fi, společenskou satiru, nebo thriller z atypického prostředí. Začne tím prvním, zvolna změní na druhé a zavře třetím. Naneštěstí kombinace různých žánrů příběhu spíše uškodila. Ačkoliv je humor příznačně sžíravý, logika zápletky hapruje v důležitých momentech a ne vždy se nad tím dá mávnout rukou se slovy, že „u fantasmagorie se to neřeší“. Škoda, protože nápadů má autor na rozdávání a základní premisa Opony je perfektní. Navíc, když jde o navážení se do komunistů a lidské hlouposti, je na pana Hübla spolehnutí, že úderně trefí hřebíček do hlavičky. Jenže jakmile dojde na klíčové zvraty, děj ztratí dech. Následný vývoj působí zmatečně, třebaže v některých momentech překvapí novým směrem vývoje událostí. Šance však zůstávají nevyužity a původní záměr se vytratí do prázdna.

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Kniha mě zaujala už podle anotace, která zněla extrémně zajímavě. Hned jsem ji předobjednala a po doručení dostala přednost před všemi dalšími knihami. :D Má krásnou obálku, pevnou vazbu bez přebalu, to miluju. Velmi zajímavá kniha s promyšleným koncem. Rozhodně stojí za přečtení.