Felix Austria

Felix Austria https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363445/mid_felix-austria-0UM-363445.png 4 24 10

Počátek dvacátého věku, obyčejné město na okraji „šťastného c.k. Rakouska“, uhrančivý příběh v podání zářící hvězdy ukrajinské literatury. Román, v němž na příkladu jedné prazvláštní rodiny prozkoumává minulost svého rodného města a ukrajinský mýtus „šťastného Rakouska“. Kniha čtenáře přivádí na „tajemný ostrov západoukrajinské literatury“ (Tetjana Džupajko).... celý text

Přidat komentář

IvaKo
15.08.2023 4 z 5

Kniha se mi hodila do letošní výzvy, jinak bych jí asi těžko vyhledala, ale ukázalo se, že je skvělá. Autorka velmi působivě a barvitě líčí bohatým jazykem osudy několika postav na počátku 20. století na Haliči, se zaměřením na dobové reálie - architekturu, oblékání, ale hlavně jídlo. Sugestivní atmosféra příběhu nabádá k zamyšlení.

VerStetinova
03.08.2023 4 z 5

Strašně zvláštní kniha, kterou nicméně doporučuju pro její atmosféru a vyústění.
Pro mě o to kouzelnější, že jsem ve Stanislavovu (nyní Ivano-Frankivsku) několik měsíců žila.


Vilma232
05.06.2023 4 z 5

Začátek dvacátého století v Haliči je popisován do podrobností včetně kuchyně, oděvů či rozdílného obyvatelstva a v něm příběh služky a "její" rodiny.

petrarka72
07.04.2023 5 z 5

Fascinující a nejednoznačné čtení, které vzdáleně připomíná Soumrak dne. Městečko Stanislavov v průběhu roku 1900, iluze o naplněném životě, magie jako pozadí všednodennosti, postavy (včetně hlavní, služky Stefanije Čorneňkové, její paní-sestry-blíženkyni-zkáze Adély, nalezence Felixe, otce Josifa...) pozoruhodně proměnlivé, oheň jako počátek a konec všeho, špína a modlitba jako průvodci... Krása. Díky, Větrné mlýny, měla bych vám věnovat více pozornosti.

Boby17
18.01.2023 4 z 5

Nebylo to špatné, ale wow efekt se nedostavil. Příběh služky, která je spjatá se svou stejně starou paní však byl zajímavý a zvládl jsem ho rychle a bez zádrhelů. Zásadní ponaučení, které jsem si odnesl (vlastně opět připomněl) zní: "Nevytvářej si domněnky!". Bohužel konec zůstal otevřený ke dvěma možnostem v poměru 50/50. Každopádně přečtení nelituji a dávám čtyři hvězdy.

InaPražáková
28.05.2022 4 z 5

Haličský magický realismus v rakousko-uherském bezčasí. Dlouho jedna za druhou míhají zvláštní věci, události a osoby, aniž by příběh viditelně někam směřoval (místy mi Felix Austria připomínala Fuksovu Vévodkyni a kuchařku). Až jsem si říkala, že o děj nejde. Srážky povah a záblesky vzpomínek mi úplně stačily. A v posledních 50 stranách ze směsi najednou vykrystalizuje psychologické drama, které všechno předtím zpochybní nebo rovnou otočí naruby.
Náznaky, že není všechno, jak se zdá, přijdou dost pozdě, zato jsou pak hodně okaté, vůbec celá změna žánru je trochu rychlá a násilná. Dojemné to je, jen bych ten zážitek vstřebávala líp, kdybych tušila dřív, že čtu historii jedné iluze ukrytou v houští detailů. Chtělo by to druhé čtení, ale i přes nečekaný posun se mi to líbilo.

Acamar
09.05.2021 4 z 5

Rok 1900, ve výspě c.k.monarchie, ukrajinském Stanislavově, se objevují výdobytky moderní doby, chystá se oslava sedmdesátých narozenin mocnáře a obyvatelům městečka magicky zpestřují čas návštěva proslulého iluzionisty, záhadná zmizení náboženských cenností nebo oživlá socha andělíčka ... V těchto kulisách se odvíjí příběh zvláštního vztahu služky Stefi a její paní Adely, nerozlučného propojení, napětí i starých křivd. A z přívětivého dobového vyprávění s lehce pohádkovou atmosférou se stává (byť pro mne trochu násilným střihem) celkem solidní Psycho.

EmiClare
03.01.2019 5 z 5

Ta knížka je skvělá: má zajímavé téma, dobře se čte, má dobrou pointu. Ale bude mě pronásledovat ještě dlouho.

GreenMagritte
15.08.2018 4 z 5

Příběh knihy se odehrává na přelomu 19. a 20. století v Haliči. Velmi umně spojuje prvky historického románu s magickým realismem. Na mě to působilo jako by se potkal Isaac Bashevis Singer s Marquezem. V knize ožívá v ní dávno zaniklý svět, kdy jeden technický vynález střídal jiný (plynové osvětlení, elektrické osvětlené, steroskop,…) a doba se měnila před očima. Ještě je zabydlena rakváři, dělníky z lihovaru a z továrny na droždí, mydláři, ševci, koželužníky. Ale také pochybnými varietními umělci jakož i geniálními dětskými klavíristy (zde odkaz na skutečný příběh tzv. child prodigy Raoula Koczalského).
.
Ze začátku mě dobře rozehraná partie bavila více, než v druhé polovině románu. Přesto tahle kniha stojí za pozornost. Popisy místa, osob, jakož i lahůdek, které Stefanie připravovala, buduje unikátní atmosféru. Název Felix Austria, který má odkazovat k Rakousku-Uhersku a milující náruči Františka Josefa je tu jen jakýmsi pomyslným stínem, který má časově ukotvovat příběh. Ten však - zdá se - plyne v jakési vlastní fiktivní časové rovině.

Lodja
04.05.2018 4 z 5

Parádní prvky magického realismu a exkurze do doby, v níž se zrovna dějiny ještě nelámaly, ale i tak je na ní nějaké přetavování z novověku i do moderní doby znát. A hlavně je v ní úplně úžasná mystifikace z naratologického hlediska. Ono to dává smysl, že každý člověk má jiný pohled na věci kolem sebe, ale vsadila bych se, že byste se nechali hlavní vypravěčkou - služkou Stefkou tahat za nos úplně stejně jako já.
Felix Austria určitě stojí za to a jeho konec dvojnásob.

Štítky knihy

Rakousko-Uhersko ukrajinská literatura Halič

Autorovy další knížky

Sofija Andruchovyč
ukrajinská, 1982
2017  87%Felix Austria
2015  0%Maňásci
2024  0%Amadoka

Kniha Felix Austria je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst27x
Chci si koupit3x