Chybějící světlo

Chybějící světlo https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506438/bmid_chybejici-svetlo-64c7ec5d83bfc.jpg 5 71 20

Zanechala jsem svou lásku ve světě, který už neexistuje. Ve světě, do kterého se vrátím. Konec dvacátého století se blíží a s ním i odtržení Gruzie od kdysi všemocného Sovětského svazu. V tomto dramatickém období vyrůstají ve tbiliské čtvrti Sololaki vedle sebe Keto, Dina, Nene a Ira, čtyři neskutečně rozdílné, ale nerozlučné kamarádky. Román vypráví o velké první lásce, o násilí, přídělech potravin a o heroinu, jenž zaplavuje zemi a pro některé znamená výnosný byznys, zatímco pro jiné cestu do záhuby. Přátelství čtyř žen se zdá být pevné jako skála — až jej nakonec zničí neodpustitelná zrada a tragická smrt. V roce 2019 se ženy znovu setkají v Bruselu na retrospektivní fotografické výstavě své zesnulé přítelkyně. Tyto snímky vyprávějí jejich příběh, který je zároveň příběhem jejich země. Donutí je odhrnout závoj, který cloní jejich minulost. Po mnoha letech pronikne do stinného světa jejich vzpomínek světlo. Zdá se, že budou moci odpustit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Das mangelnde Licht , 2022


více info...

Přidat komentář

rodak
předevčírem 5 z 5

Dlouho si budu pamatovat tento román.Příběh čtyř žen a jejich rodin.Revoluce, drogy, násilí, láska a jednou výstavou fotografií se začne odvíjet mimořádný příběh z jedné postsovětské republiky.Velmi doporučuji.

Amanita
21.04.2024 5 z 5

Krásná kniha, napsaná krásným jazykem (poklona i paní překladatelce). Už teď si říkám, že se k ní rozhodně ještě vrátím...


Yaney
10.04.2024 5 z 5

"Jste tak bezmocní, když trvate na něčem, co končí. Nemůžete toho nechat, upínáte se k těm hnijícím principům, jste jenom chabým odrazem odrazem něčeho, co už je dávno minulostí. Nemůžete toho nechat, protože se bojíte, že bez svého zanikajícího světa nestojíte za nic. Je mi vás líto!"

Skvělá kniha.

VerStetinova
11.03.2024 4 z 5

Haratischwili je fantastická autorka! To víme už od Brilky.
Chybějící světlo má taky sílu, je rozkročený mezi více témat, ale neruší to. Je to skvělý a odpouštím i občasný sklony k přílišnému sentimentu.

elexmil
24.02.2024 5 z 5

Co v knize vnímám ? Intenzivní prožívání pocitů a vztahů, lásky osudové a živočišné, stejně tak i nenávisti vedoucí ke krajním řešením, zásadní okamžiky ovlivňující celý život jednotlivce, velmi různorodé charaktery lidí (kdy nikdo není jen černý nebo bílý), hrůzy nesmyslných válek, úzkosti, ....
Všechny tři knihy Nino Haratischwilli, které jsou přeloženy do češtiny, pro mne na špičce toho, co jsem poslední roky četla.

Kirikou
16.02.2024 5 z 5

Za mě jedna z nejlepších knih, kterou jsem četla. Je to hodně silný příběh generace, která musela rychle dospět, generace, která si nemohla užít bezstarostné dětství.

7Clary7
07.02.2024 3 z 5

První třetina mě bavila. Četla se dobře, něco se dělo. Druhá třetina se vlekla a vlekla, do čtení jsem se nutila. Kolem dokola se řeší, kdo s kým jo a kdo s kým ne. Třetí třetinu jsem nedočetla.
Brilka byla skvělá.

Kaja1
02.02.2024 5 z 5

Na pozadí jedné noci se odehrává příběh čtyř kamarádek, které žily a vyrůstaly v Tbilisi za časů různých gangů, které se v Gruzii vynořily po jejím osamostatnění. Každá z nich se po svém vyrovnává s tehdejším režimem a v každé tyto hrůzy zůstávají až do dospělosti. Nebylo to lehké čtení, mnohdy měl člověk husí kůži, ale rozhodně to stálo zato. Musím vyzdvihnout i překlad Viktorie Hanišové.

Mojepočteníčko
24.01.2024 4 z 5

Nenašla bych povahově odlišnější čtyřku než Keto, Dinu, Nene a Iru. Přesto byly nerozlučné.
Vyrůstaly ve světě plném násilí, vládnoucích, navzájem znepřátelených skupin, přísného režimu, kšeftování a heroinu.
Stávaly frontu na příděly potravin, milovaly a byly milovány, dělaly rozhodnutí, která náležela lidem mnohem dospělejším, ztrácely své blízké, a přes to všechno se prostě a jednoduše snažily žít.
A ještě maličkost - lásky se prostě nekradou!

Příběh poznáte prostřednictvím snímků na fotografické výstavě v Bruselu, kde se, teď již dospělé ženy, roku 2019 setkávají. Bohužel ne všechny...

Perfektní román, který rozhodně můžu doporučit :)!

deauville
18.01.2024

Osmý život se mi četl lépe, tady mi to přišlo místy lehce zdlouhavé. Ale stále velmi silný příběh, tentokrát z 90. let minulého století, čili doby, která pro Gruzii musela být extra bouřlivá... a to všechno se v příběhu odráží.

lencin
10.01.2024 5 z 5

Výborná kniha. Byla pro mě asi ještě silnější výpovědí než Osmý život.
Děkuji za silný zážitek.

OliP
08.01.2024 5 z 5

Má oblíbená autorka - a nezklamala. 8. život pro Brilku je ještě lepší, ale i tato kniha mě naproto vtáhla do děje a nemohla jsem se odtrhnout. Životní příběhy na pozadí dějin Gruzie. Současnost a minulost se prolínají v této knize perfektně, příběh se odlupuje jak vrstvy cibule a to vás nutí číst další a další stránky. A přesně to dělá tuto knihu opět fantastickou.

Audrina
28.12.2023 5 z 5

Haratischwili je pro mě zárukou dobře odvedené práce, když tedy vyšla její nová kniha, nemohla jsem se dočkat, až si ji přečtu. Vzhledem k jejímu rozsahu jsem si ji nechávala na volné vánoční dny.

Debatovat o tom, že autorka je skvělá vypravěčka, nemá cenu. I přes rozsah knihy se velice rychle ponoříte do příběhu, který vám odhalí ty pravá divoká 90. léta v postsovětském prostoru.

"Rád bych věděl, co je horší: Němý svědek, který nic nedělá a nakonec se sám stane obětí systému, nebo utlačovaný, který vezme právo do svých rukou, aby rozhodl, co je dobré a co špatné, a který touží po krvi?"

KarolinaFifth
03.12.2023 5 z 5

Krásný román nejen o mládí a o touhách lidí, kteří se je snaží naplnit, přestože to nemají jednoduché. Krásné popisy, krásný text, který plyne pomalu a je jemný jako bavlnka okořeněný přátelstvím dívek, z nichž každá je jiná a jejich vztahy jsou často třaskavé. Jsem plná dojmů, protože jsem knihu dočetla zítra. Nechci prozradit nic z děje, protože jsem knihu šla číst naprosto nepolíbená a o to víc jsem si ji užila. Hned sahám po autorčině další knize a vy si tuhle přečtěte!

Pett
29.11.2023 5 z 5

Život zachycený nemilosrdným okem fotoaparátu... nemilosrdným okem jedné ze čtyř kamarádek... podobně jako v Pastvě pro oči nám jsou fragmenty vyprávění servírovány formou výstavy fotografií... snímek po snímku si pak skládáme svůj vlastní obrázek o nelehkém gruzínském bytí... o přátelství, lásce i kruté nenávisti.
Chvílema mi tedy ty jejich vztahové peripetie cuchaly cévku a úplné nadšení mi tentokrát záložku neochromilo... nicméně... vzhledem k mnoha vrstvám příběhu se mi nakonec tahle silná ženská čtyřka přeci jen zavrtala hluboko pod kůži... možná i pro ten brilantní dar slova, který je zkrátka stále značně návykový.

cestina_s_linus
24.10.2023 4 z 5

Tlusté knížky mám ráda - u této jsem byla malinko v šoku. Knize by slušel jiný rozměr a styl/velikost písma. Kniha se blbě drží a čtenáře to dost rozptyluje.

...ale pojďme k samotné knize.

Čtyři kamarádky. Retrospektiva. Šílené životní peripetie. Kontrasty. Hluboké a inspirativní citáty. Emoční horská dráha. Silné ženské postavy. To vše v knize čtenář nalezne. Ale děj rozebírat nechci - musela bych spoilerovat.

I přesto, že byla kniha čtivá, tak mi z nějakého důvodu trvalo strašně dlouho, než jsem se dostala na konec a ulevilo se mi, když jsem mohla knihu uložit do knihovny...

stesti.s.knihou
22.10.2023 5 z 5

Kniha s názvem Chybějící světlo mě zaujala hned svou anotací. Devadesátá léta, Gruzie, čtyři kamarádky, těžké osudy zmítané válkou, gangy, heroinem, v kontrastu s prvními láskami a hlavně nepřekonatelným přátelstvím.
Když mi kniha dorazila, zděsila jsem se, jaká je to bichle. Ale víte co? Každá jednotlivá stránka stojí za přečtení.
Chybějící světlo je neskutečně silný příběh plný těžkých témat, zároveň ale vyprávěný jednoduchým a lehce srozumitelným jazykem. Těch skoro 750 stránek uteklo jako voda!
V knize se prolíná minulost (od chvíle, kdy se kamarádky potkávají, až po všechny hezké i šokující momenty, které prožívají) a současnost, kdy se setkávají na výstavě fotografií dokumentujících jejich život v Gruzii. Tyto fotografie nafotila jedna z kamarádek, která však na výstavě jako jediná z nich, z důvodu svého úmrtí, chybí. Celý příběh je vyprávěn skrze jednotlivé fotografie, všechno do sebe postupně zapadá, čím více čtete, tím více se nestačíte divit všemu, co se v Gruzii na konci 20. století dělo. Celým příběhem se vine silné přátelství čtyř kamarádek, které zažívá své vzestupy i pády, současně je zmítané dějinami Gruzie a postavením žen v ní.
Nemohu si odpustit přirovnání - tohle je prosím pěkně Malý život a Geniální přítelkyně, avšak pro mě v mnohem čtivější podobě (ač témata v knize jsou stejně hrůzná).
Jednoznačně 5/5, jedna z nejlepších knih, jakou jsem četla, s autorkou rozhodně nekončím a doporučuju všem!

buschka
10.10.2023 5 z 5

Kniha, kde 5 hvězd je málo.
...Nehledej smysl nikde a v ničem.
To teprve člověk dává smysl sobě a věcem, které dělá.
Člověk dává smysl tomu, koho miluje...

intelektuálka
29.09.2023 5 z 5

Tři dny jsem trávila v oblasti pod Kavkazem.... se čtyřmi hrdinkami, abych si poslechla jejich životní příběhy .....

Chybějící světlo - to napovídá o fotografickém osvitu .... a opravdu, tato kniha vypovídá o výstavě fotografií v Bruselu roku 2019 - a tato vyvolává vzpomínání o přátelství Keto, Diny, Nene a Iry .... a o jejich životních osudech .....

Každou z nich vede cesta různým směrem - a na pozadí historie Gruzie a válečného tažení sledujeme, jak pevné toto přátelství bude ....

Jenže už nejsou čtyři ..... to, co mělo být záchranou lidského života zde postavilo hranici mezi úmyslem a nepochopením ....

..... Nehledej smysl nikde a v ničem....
..... To teprve člověk dává smysl sobě a věcem, které dělá .....

Rozsáhlý a kvalitně sepsaný epos autorkou s gruzínskými kořeny .....
Určitě potěší ty čtenáře, kteří se s ní již seznámili .....

7schein
02.09.2023 5 z 5

Opět výborná záležitost. Kniha mne nezklamala ani přes počáteční nedůvěru kvůli (pro mne osobně nevysvětlitelné a i po přečtení stále stejně zarmucující) změně vynikající překladatelky Michaely Škultéty, kterou nakladatelství HOST z nepochopitelných důvodů nahradilo paní Viktorií Hanišovou. Ani tentokrát skutečně epický rozsah knihy nemá vliv na rychlý a poutavý spád příběhu. Už teď se těším na další knihu! Doufám, že se na pultech knihkupectví objeví co nejdříve! Plný počet hvězd a i to je málo!