Veromika Veromika komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Tři roky čekání jsou u konce, knihu jsem přečetla poměrně rychle, hltala jsem stránku po stránce a nyní tu sedím na přečtenou knihou a pomalu nevím, co dělat. Tak dlouho jsem se těšila a teď je mi líto, že je konec. Jsem plná pocitů a myšlenek a pořádně nevím, jak s nimi naložit. To, co se dělo je až k neuvěření. Při čtení jsem zažívala pocity radosti, smutku, nepochopení i vzteku. Z původního nápadu povídky, autorka dokázala vytvořit příběh, který si podmanil Česko a ukázala kus historie, který nejspíš nyní povstává z popela do povědomí lidí. Nezbývá než smeknout a poděkovat. Líbilo se mi vsazení reálných postav do příběhu, kdy každému nechala autorka krátký medailonek. Jistě se ještě mnohokrát k této sérii vrátím, mám pocit, že jsem ten život žila společně s hrdiny této knihy.

24.04.2024 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Přečetla jsem po druhé a znovu musím říct, že před autorkou smekám. Spoustu věcí jsem si pamatovala z minula, i tak jsem nalezla zajímavé informace, které jsem prve zapomněla. Děj nenechává čtenáře v klidu, člověk by to nejraději přečetl za jeden večer.

24.04.2024


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Rereading, první čtení jsem hodnotila plným počtem a dnes nemůžu jinak. Bylo mi ctí se vrátit do staré Karviné a znovu prožít osudy postav. Za mě to je jedna z nejlepších knih současné doby, která odkrývá kus zapomenuté historie. Je až s podivem, že to co původně autorka zamýšlela jako povídku vyústilo v něco tak velkého, že si kniha podmanila snad celé Česko.

12.04.2024 5 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Hodnotím 3,5. Za mě to nebyl špatný příběh, ale mrzelo mě, první díl měl v sobě tolik potenciálu pro pokračování, kterého autor nevyužil a místo toho zvolil volné pokračování. Je zde hodně filozofie a vzpomínání na to, jaký byl život dřív na povrchu. Co mi zde vadilo, že kapitoly mohly být rozděleny podle postav a ne jen mezerou, a najednou jiná dějová linka.

12.04.2024 4 z 5


Introvertka chodí na terapii Introvertka chodí na terapii Deborah Tung

Příběh je psán komiksovou formou, kdy se zde otevírají závažná témata jako jsou deprese, úzkosti či panické ataky. Vysvětluje se zde, jak bychom se k takovým lidem měli chovat, abychom jim byli nápomocni a oporou, kterou v tu chvíli potřebují nejvíc. Určitě doporučuji každému si přečíst

12.04.2024 5 z 5


Probuzení Probuzení Amanda Stevens

Rerading, při prvním čtení jsem hodnotila plným počtem hvězd, nyní dávám 4,5. Série byla dobře ukončená, i když i tady byl nějaký potenciál. Občas si říkám, jestli jsem tehdy četla stejnou sérii, když se tak moc liší hodnocení, ale asi to je tím, že dřív jsem četla hodně young adult, a tato série mi občas taky tak přišla. Dnes se i můj vkus na knihy trochu změnil.

12.04.2024 5 z 5


Hříšník Hříšník Amanda Stevens

Dalšá rereading. Prve jsem knihu hodnotila pěti hvězdičkami, ale nyní dávám 3,5. Do knihy jsem se často musela nutit, občas jsem si po sto stránkách řekla, jestli jsem je vůbec četla. Je zde podobný problém jako u předchozích dílů, že děj nějak plyne, a pak na deseti stránkách rozuzlení a konec, jistě i ten konec měl nějaký potenciál, se kterým šlo ještě pracovat a některé věci dovysvětlit.

12.04.2024 5 z 5


Knihovna malých zázraků Knihovna malých zázraků Sara Nisha Adams

Kniha se mi svým způsobem líbila, občas jsem se tedy musela do čtení nutit, ale dávám i přes to 4 hvězdičky. Co se týče seznamu četby, nečetla jsem a po přečtení knihy nemám ani potřebu knihy vyhledat. Každá z knížek v sobě nesla poselství pro čtenáře. Díky seznamu, který Alíša našla v knize, mohla doporučit knihu Mukéšovi a zároveň si ji sama ze zvědavosti přečíst. S Mukéšem navázali přátelský vztah, kdy se o každé knize bavili. Mukéš i díky knihám začal nalézat vztah se svou vnučkou Prijou.

15.03.2024 4 z 5


Jménem mojí sestry Jménem mojí sestry Barbora Linke

Mně se kniha líbila moc. I když zde bylo vážné téma z období války, kniha působila klidným až melancholickým dojmem, i se četla moc hezky. Co se týče příběhu válka lidi měnila ať už k dobrému či zlému, což byl případ židovských a křesťanských rodin, kdy jeden den byli přátelé a druhý jako by ta druhá ani neexistovala. V knize je to ukázáno na kamarádce Soni Jitce, která se změnila udělala to, co udělala. To samé rodiče Soni a Ester, místo aby si to s Ester vyříkali, nějak ji pokárali, přestala pro ně existovat. Co se týček konce, Ester neměla právo držet tajemství o Soně přes 80 let, nebylo to fér k nikomu a přišlo mi to od Ester sobecký. Snad najdu odpověď na otázku proč ve druhé knize.

15.03.2024 5 z 5


Zvonkohra Zvonkohra Eliška Václavíková

Zprvu jsem se trochu knihy obávala, protože je to young adult, v závěru si myslím, že by se hodila svojí filozofií i do beletrie. Jeden drobný skutek dokáže rozeznít sérii drobných skutků. I když je v knize taková ta dětská naivita, věřím, že je něco takového možné. Kolikrát můžeme vidět, slyšet něco, co nám dá impuls a nyní si kladu otázku, měla snad i ta osoba od někoho předchozí impuls, kde se poprvé rozezněly zvonky. Za mě krásně sepsaný soubor povídek.

28.02.2024 5 z 5


Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi TJ Klune (p)

Kniha na mě působila jako oddechovka, kdy děj krásně plynul, nebyl jinak složitý, ale harmonický. Příběh moc pěkně a něžně napsaný. Za mě měl příběh hloubku, poselství, téma smrt, které se mnohdy snažíme vytěsnit, ale stále tu je. Líbilo se mi vysvětlení, že je to začátek další cesty, pokračování. Kniha nám má dle mého otevřít oči, abychom žili teď, abychom si na konci řekli "stálo to za to".

28.02.2024 5 z 5


Prorok Prorok Amanda Stevens

Další můj rereading, kdy jsem poprvé hodnotila 5/5. Nyní bych knihu ohodnotila 4,5/5. Zatím se mi líbila nejvíce, zvláště ta detektivní pasáž samotné Amelie, kdy rozkrývá pravdu o vraždě Roberta Fremonta a zároveň se snaží pomoci duchu malé Shani, Devlinovi zesnulé dcerky. Brzo Amélie zjistí, že oba případy mají více společného než by se zdálo.

28.02.2024 5 z 5


Království Království Amanda Stevens

Další rereading od Amandy Stevens. Při prvním čtení jsem hodnotila 5*. Dnes musím hodnotit 4* a čtvrtou dávám jenom kvůli posledním asi 60 stránkám, které byly napínavé, jinak to pro mě bylo příliš nezáživné. Rozhodnutí určité skupiny lidí na konci jsem moc nepochopila, ale dobře.

17.02.2024 5 z 5


Okřídlená duše Okřídlená duše Amanda Stevens

(SPOILER) Tuto knihu jsem poprvé četla v roce 2014, kdy jsem z ní byla naprosto unešená a dala 5 hvězdiček. Dnes po přečtení se cítím na rozpacích mezi 3 a 4, takže zhodnotím 3,5 hvězdičky. Kniha se mi četla celkem pěkně, děj plynul pozvolna, ale ke konci to nabralo na rychlosti a najednou konec. Amélie jako hlavní hrdinka mi byla sympatická, i když se do všeho musela angažovat, ovšem díky ní byl vlastně případ uzavřen. Já jsem přečetla celou sérii poslední díl snad 2020, tak uvidím, jak na mě budou znova působit další díly.

13.02.2024 5 z 5


Láska mezi řádky Láska mezi řádky Lauren Asher

Za mě naprosto úžasná kniha, která se četla sama. Už dlouho se mi nestalo, že by mi stránky sami mizely před očima.

08.02.2024 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Za mě skvělá kniha s tématem utopie, kdy se lidstvo musí uchýlit do podzemí, aby přežilo jaderné záření. Příběh se odehrává v Moskevském metru, kdy zastávky fungují jako města a pohybují se pomocí tunelů buď pěšky, nebo na ruční drezíně. Kniha je doplněna dvěma mapami, jedna ukazuje současné metro a druhá metro, ve kterém lidé přežívají. Moc hezky se četla, tedy poté co se prokoušete prvními 50 stránkami.

07.02.2024 4 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Na to, jak je tahle knížka propagována pro mě byla velkým zklamáním. Dvě hvězdičky jsem nedala už dlouho, a mrzí mě, že jsou zrovna u této knihy, na kterou jsem se těšila. Příběh mi v mnoha částí přišel chaotický, ztrácela jsem se v postavách i v ději. Když to srovnám s Mornštajnovou a jejím Listopádem, který taky vypráví alternativní budoucnost je její příběh daleko čtivější a propracovanější.

24.01.2024 2 z 5


Obchůdek s knihami Obchůdek s knihami Rebecca Raisin

Hodnotila bych asi 3,5, ale to nejde a na tři hvězdičky to necítím. Příběh to je oddychový, kdy si chcete jenom v klidu někde sednout a rozjímat. Byly tam ale zajímavé pasáže, které budily zvědavost, jak to všechno dopadne.

22.01.2024 4 z 5


Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

Za mě krásně napsaná knížka o malém chlapci, který se potýká s různými nástrahami osudu. Knížku jsem si přečetla, protože mi dlouho ležela v knihovně a já si řekla, že je čas dohnat nějaké resty. Jsem moc ráda, že jsem se do čtení pustila. Je to velice napínavé čtení, kdy na konci dojde čtenář velkého odhalení. Určitě doporučuji si ji přečíst.

09.01.2024 4 z 5


Rusovláska z Osvětimi Rusovláska z Osvětimi Nechama Birnbaum

Příběh podle skutečné události popisuje osud Rosie a její sestry. I když je příběh podle skutečné události, psaná forma mě moc neoslovila, vadilo mi střídání kapitol z dětských let a let z války. Dala bych do první části pouze její dětství, Příběh by tak hezky plynul. Líbil se mi doslov jedné z vnuček Rosie, která je autorkou knihy.

09.11.2023 3 z 5