Probuzení

Probuzení https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396725/bmid_probuzeni-5Z1-396725.jpg 4 322 83

Hřbitovní královna série

< 6. díl

Poslední díl série o Hřbitovní královně. Jmenuji se Amelia Grayová a povoláním jsem restaurátorka opuštěných hřbitovů, která žije s mrtvými. Anonymní dárce si mě najal, abych provedla obnovu Loubincového hřbitova, místa, kde svoje tajemství pochovávají bohatí a mocní. Před čtyřiceti lety zmizela beze stop desetiletá holčička. Její duch se nyní probudil a žádá po mně, abych zjistila pravdu o její smrti. A jedině já vím, že byla zavražděna, takže bych měla vraha vydat spravedlnosti. Avšak vodítka, která sleduji – vtíravá melodie a hrob neznámého batolete, mě vedou k několika podezřelým, z nichž opravdu nemám dobrý pocit. Po celé generace patřila k charlestonské elitě i rodina Devlinových. John Devlin, s nímž jsem donedávna chodila, se k tradicím i očekáváním, pojícím se s jeho původem, sice kdysi obrátil zády, ale teď zjevně opět zaujal své právoplatné místo a zasnoubil se s další příslušnicí místní smetánky. Rodinná tajemství z něj činí spojence dost sporného. Když mě moje pátrání přivede k bráně honosného sídla jeho rodiny, musím si položit otázku, zda se z kdysi milovaného muže nestal můj smrtelný nepřítel…... celý text

Literatura světová Horory Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Awakening , 2016


více info...

Přidat komentář

Veromika
12.04.2024 5 z 5

Rerading, při prvním čtení jsem hodnotila plným počtem hvězd, nyní dávám 4,5. Série byla dobře ukončená, i když i tady byl nějaký potenciál. Občas si říkám, jestli jsem tehdy četla stejnou sérii, když se tak moc liší hodnocení, ale asi to je tím, že dřív jsem četla hodně young adult, a tato série mi občas taky tak přišla. Dnes se i můj vkus na knihy trochu změnil.

anibeni
22.01.2024 5 z 5

Celou sérii hodnotím kladně - bylo to pohodové a přitom pro mě napínavé čtení, u kterého jsem se sice nebála, ale zaujaly mne jednotlivé díly kvůli tomu, že se vždy odkryla část z rodinné historie samotné Amelie.. Některý díl byl slabší, jiný byl lepší, ale za mě celkově se tato série povedla.


Holanka
22.01.2024 3 z 5

Celou sérii Hřbitovní královna mám moc ráda. Miluji hlavní postavy i příběh samotný s poměrně originální zápletkou. Ačkoliv komentáře u minulých dílů nejsou vždy zrovna povzbudivé, mě to neodradilo a sérii jsem si zamilovala. A z minulých dílů jsem byla opravdu nadšená.
U tohoto dílu se musím přiklonit k názorům v komentářích. Celý příběh se mi zdál buď o ničem nebo přeplácaný, nahuštění. Nějak mi to nesedí. Ani z konce nejsem moc nadšená, přijde mi zvláštní a uspěchaný. Takový nijaký. Je to jeden z těch konců, u kterých máte pocit, že to autor spíchnul za deset minut na holení, což je veliká škoda, protože tuhle sérii miluji...

mischamys98
17.01.2024

Neustále se opakující myšlenky hlavní hrdinky a velmi pozvolný děj mě donutily v polovině knihu zavřít a odložit. Zatímco první tři knihy se mi líbily moc, od čtvrtého dílu to začalo jít z kopce. Do čtení jsem se nutila a myšlenkama jsem neustále odbíhala někam jinam. U tohoto dílu už jsem se nudila natolik, že mě vlastně úplně přestalo zajímat, jak to celé dopadne. Ze zdánlivě skvělé knižní série se, alespoň pro mě, vyklubalo zklamání.

hana4834
11.12.2023 5 z 5

Asi nejlepší díl

Petrunka14
05.07.2023 4 z 5

Přečetla jsem celou sérii a četla se mi moc dobře. Příliš jsem se nebála, jen jsem byla napnutá. Strach jsem měla víc o psa hlavní hrdinky, (aby mu někdo neublížil) než o ni. Konec závěrečného dílu byl nějaký moc rychlý. Autorka jej mohla víc rozvést, ale všechny knihy si za čas ráda opět přečtu .

wotana
03.05.2023 3 z 5

Mám za sebou celou sérii a musím říct, že jsem fakt ráda. Jako celek hodnotím 2,5* a vím, že už tohle nikdy více číst nebudu. První díl byl skvělí, mělo to potenciál a já se těšila na zbytek série, ale s každým dalším dílem, větší a ještě větší nuda. Škoda.

Evkaha
07.04.2023 4 z 5

Co na to říct. Poslední díl se mi celkem líbil i když tam pořád bylo spousta ale... A chyběl mi epilog jak si po čase žijou v klidu a míru. Celkově celé sérii dávám hvězdy 3,5/5 protože mám ráda jak tu duchařskou linku, tak tu romantickou. Připomnělo mi to teenagerskou sérii Mediátor Meg Cabot, kterou jsem doslova žrala a myslím že tuto strčí do kapsy pořád, až mám chuť ji zase přečíst

Bakana
15.11.2022 2 z 5

Z komentářů tady jsem pochopila, že jsem přečetla první a poslední díl série, a nic mezi tím ani číst nepotřebuju.
Úplně nejvíc mi v tom vadí ta příšerně trapná červená knihovna a hned za ní následuje ta jakože detektivka, která se ne a ne posunout, Amélie (a my s ní) není schopná nic zjistit a nic nechápe, a pak je najednou konec.
Amando děkuji, ale víc než 2 výtvory od vás asi nesnesu. A taková to mohla být pěkná duchařina, chce to jen se konečně přenést přes léta dospívání.
2* dávám jen za to, že se tam vyskytují duch a hřbitov.

Roux
14.10.2022 2 z 5

(SPOILER) Zazvonil zvonec a pohádky je konec....
Ne, teď vážně. Všimli jste si, že všech šest dílů jede podle stejného scénáře?
Amelie vidí duchy, Amelii začne stalkovat duch nebo něco jiného, Amelie se točí dokola jak pes za vlastním ocasem, Amelie si přehrává neustále vše dokola (jako chápu, když není nápad, musí se to opakovat, jen pro Vás to znamená, že hlavní hrdinku hodíte do kategorie tupá nána), Amelie hází rodidla po nějakým týpkovi (naštěstí ve většině případů pouze po jednom, ale občas Vás v tomto směru překvapí) a najednou BUM, Amelie na to kápla, někdo/něco na ni zaútočí a ona to přežije, nepřítele samozřejmě zneškodní, vlastně pořádně neví ani jak. A nakonec je vše zalité sluncem....
Tahle série ve mě vzbuzuje více otázek než odpovědí... No nic, další u které si můžeme zaškrtnout políčko - Snaha byla.

Marcik7
07.07.2022 4 z 5

Poněkud slabší kousek - opakující se úvahy, akce celkem málo, ale zase zajímavá zápletka, spojení Amélie s duchem malé dívky, která ji žádala o pomoc. Potěšil mě happy-end.

milena8281
12.04.2022 4 z 5

Dočteno. Já jsem si poslední díl velmi užila, celá série se mi četla velmi dobře. Když jsem si ale pročítala komentáře, jsem docela překvapená, jak jsou negativní a kritické. Uznávám, že otevřených otázek zůstalo hodně, ale zároveň přiznávám, že já si žádnou z nich nepoložila. Hlavní hrdinka mi rozhodně nepřišla naivní, ani ufňukaná. Naopak ji obdivuji. Myslím, že nést své tajemství tak dlouho sama a skrývat ho před ostatními, není nic jednoduchého. Myslím, že většina z nás by se sesypala strachy v tom okamžiku, kdy bychom něco z toho, co vidí ona, zahlédli. A ani nepotřebuji znát podstatu toho nejmenovaného Zla. Jelikož zlo zůstalo, kde mělo, asi ani nejde říct, o co vlastně šlo a co přesně by přineslo. Celou sérii beru jako oddychovou literaturu s prvky tajemna, fantazie. Nejsem investigativní novinář, abych potřebovala každou informaci prozkoumat a ověřit. Prostě si užívám příběh, který někdo jiný pro mě vymyslel a sepsal. Moje potřeby byly uspokojeny. Jsem ráda, že jsem si sérii přečetla, přestože je to žánr, který obvykle nečtu. Nahlédla jsem do světa, který neznám, líbilo se mi to a těšilo mě si o tom číst. Znovu už to asi číst nebudu, knížek je totiž spousta a pořád je z čeho vybírat. Těšilo mě, Amelie a Devline, ráda jsem vás poznala.

lenkaabooks
05.04.2022 3 z 5

No, tak mám celou sérii za sebou a bohužel ani poslední díl skóre nevylepšil. Zůstala spousta nezodpovězených otázek. Amelia, restaurátorka hřbitovů si opět zahraje na detektiva, kdy ji o pomoc žádá duch malé dívky.

zazvorka
08.02.2022 2 z 5

Až na pár stránek na konci, kde se něco opravdu dělo, se dá děj knihy shrnout krátce. Amélie něco podivného vidí, slyší a bojí se. Amélii buší srdce, probudila se v ní vášeň a touží se dotknout Devlina. Amélie dělá něco hloupého a nebezpečného, vcelku k ničemu to nevede. A tak pořád dokola. No a na konci čárymáryfuk, nějak to uzavřeme. Dost toho zůstane nevysvětleno, autorka si dle mého názoru takto ušetřila práci s vymýšlením, už měla Amélie i Devlina asi plné zuby. No, chtěla jsem sérii dočíst, abych věděla, jak vše dopadne. Úkol splněn a stačilo.

Erlif
20.12.2021 3 z 5

Tak KONEČNĚ dočteno... v půlce této série jsem si musela odpočinout, protože tohle číst na jeden zátah se nedalo.. Kdyby mi mamka neřekla vydrž, asi bych ji ani nedočetla... jestli by to ve finále byla škoda... vlastně netuším... Celá série je taková.... první dva díly spíše detektivka, to jsem byla nadšená, pak se autorka snažila čtenáře děsit, na to jsem zase asi moc stará a nesedlo mi to a nudila jsem se, poslední dva díly, sice laťku opět trošku zvedly, ale né o moc. Nelíbí se mi, že autorka věci nedotahuje a i po přečtení tohoto dílu a toho předchozího se objevuje stále spousta otázek typu a co tohle a tohle taky nebylo dořešené a k tomuhle se už nevrátila...
A i když mi na konci slza ukápla, není to série, kterou si budu pamatovat nebo bych ji třeba i doporučila dál. Přitom bych řekla, že potenciál měla...

katerina2660
29.11.2021 4 z 5

Celkově hodnotím celou sérii jako moc hezké, odpočinkové čtení.

Magrata15
03.09.2021 5 z 5

A je tu poslední díl.
Amelia opět opravuje nový hřbitov a opět narazí na ducha, který ji žádá o pomoc.
Odhalí další rodinná tajemství a konec byl, alespoň pro mě, velmi emotivní a dojemný.
Takže se loučím s touto sérií a jsem ráda, že jsem na ni tady v DK narazila.

Evazita
23.08.2021 3 z 5

To nejlepší na konec? No, ani ne. Přestože celá série je má srdeční záležitost a mnohdy některé scény byly opravdu děsivé, tak mi něco na tomto díle vadilo. Možná neustálé přemýšlení Amelie coby kdyby, nebo úplně zbytečná tajemství, která tajemstvími vůbec nemusela být, anebo možná docela trapný důvod odloučení a zasnoubení Devlina.
Navíc, do samého konce jsem nepochopila, proč tam to Zlo bylo…

Lena78537
04.08.2021 4 z 5

Musím říct, že jsem se těšila, až celou sérii "pokořím". Amélie už mi lezla tak trochu na nervy. Celé se to četlo velmi dobře, jen mě mrzí, že třičtvrtě knihy bylo tak nějak v poklidu a na posledních stránkách se to v každém díle autorka jakoby snažila dohnat. Ale četlo se to moc dobře. Doporučuji.

baslerka1
11.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Celou sérii jsem přečetla dvakrát. Je to nejlepší duchařina, co jsem četla. Čekání na poslední díl mi ovšem trošku zkazilo dojem.

Celé sérii bych dala pět hvězdy, ale i přes to se najdou věci, které prostě nedokážu přejít. Nejvíc mě asi vytáčí nedokončená dějová linka v Asher Falls, kde zůstal Thane Asher. Hledal svou snoubenku? Jak s ním zamávala epizodka s Amelii? Jak změní jeho situaci narození Asherovského dědice?
Další námitku bych měla k Devlinovi. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi příšerně plochý. A v posledním díle to už nedohnal. Šest dílů se kolem něj dějí prapodivné věci (i on je do nich nemálo zapojený), v jejichž centru je Amelie, ale John urputně odmítá otevřít oči. Podle mě by odmítal i kdyby ho kousnul duch do zadku.
Také jsem se trošku ztrácela v tom, proti čemu Amelie vlastně bojovala - Jiní, Zlo, Malkontent, sem tam nějaká entita a démon. To se jako střídali nebo je to pojmenování jednoho a toho samého?

Žádná tato výtka ale nemění nic na to, že jsem si celou sérii nesmírně užila. Ještě týden po přečtení jsem za každým stromem viděla nějakou entitu a po prvním přečtení mě dokonce vyděsila i topinka, co vyskočila z topinkovače :D Autorka si dokáže čtenáře krásně povodit. Zápletky v každém díle mě poutaly ke knížce. Plusové body jsem autorce přičetla i za zmínku Kostnice v Sedlci.

A co se konce týče, řadím se do skupiny lehce zmatených. I sama autorka přesně neřekla, jestli se jedná o definitivní konec. Na jejích stránkách jsem našla vyjádření, že zatím to konec je. Zatím?! Paní Stevensová si nechává šikovná zadní vrátka, o kterých moc dobře ví. Nejen, že by se ještě mohla vrátit k Amelii a Devlinovi, ale naznačila, že by se ráda vrátila do Asher Falls, kde stále čeká Thane (jak jsem už zmínila).
I přes otevřené konce (a že jich tam je) si celá série zaslouží pět hvězd a doufám, že brzo natrefím na podobnou duchařinu ;)