Šikmý kostel 2

Šikmý kostel 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463564/bmid_sikmy-kostel-2-OLb-463564.jpg 5 3738 794

Šikmý kostel série

< 2. díl >

S Barkou, Ludwikem, Julkou a dalšími hrdiny trilogie Šikmý kostel se setkáváme vzápětí poté, co jsme je v závěru prvního dílu opustili. Zatímco ve zbytku nově vzniklého Československa nastávají zlaté časy, v Karvinné – jak se nyní město jmenuje – se stále velmi silně projevují důsledky předešlého dramatického dění. Prosakují do všech oblastí života. Ne vždy v dobrém. I přesto lze říct, že dvacátá léta jsou pro obyvatele města relativní selankou, dobou významných společenských změn a hospodářského rozmachu. Nastupující generace se může těšit výsadám a možnostem, které byly v nedávné minulosti nedosažitelné, a začínají se před ní rozprostírat dříve netušené možnosti. Klíčící naděje však rázně ukončí hospodářská krize a vzápětí po ní opětovný vzestup nacionalistických nálad. Napětí ve společnosti stoupá a rodiny našich hrdinů rozštěpují rozdílné názory: zatímco jedni se nadcházející hrozby obávají nebo mezi prvními nesou její ničivé důsledky, jiní probíhající změny vítají jako šanci k odčinění utrpěných křivd. Smršť událostí po nástupu německé okupace však nakonec smete všechny, protože v tomto regionu i druhá světová válka probíhala dosti jinak než ledaskde jinde. Příběh je také tentokrát vystavěn na skutečných událostech a čtenář s překvapením zjišťuje, že mnohé z toho, co se v druhém díle Šikmého kostela odehrává, zůstávalo po dlouhá desetiletí skryto ve třinácté komnatě dějin.... celý text

Přidat komentář

Veromika
včera 5 z 5

Přečetla jsem po druhé a znovu musím říct, že před autorkou smekám. Spoustu věcí jsem si pamatovala z minula, i tak jsem nalezla zajímavé informace, které jsem prve zapomněla. Děj nenechává čtenáře v klidu, člověk by to nejraději přečetl za jeden večer.

Fazolecek
22.04.2024 5 z 5

Začátek jsem četla rozvážně, hezky pomaličku, aby mi kniha vydržela. Ale od poloviny už jsem se neudržela a tudíž třeba dnes v práci sedím jako zombi. Kdo by to byl řekl, že tolik lidí zaujme příběh obyčejných lidí, jejich starostí a radostí. A máme tady třetí díl, nejvíc jsem zvědavá na Halku a malého Tomaszka =)


Knihomura
18.04.2024 5 z 5

I druhý díl je skvělý - tak hurá na třetí.

Klaton
12.04.2024 5 z 5

Kniha se čte ktasně, moc mě baví příběh rodin, i když není vždy jen to hezké a moc se těším až začnu třetí díl

mia.com
07.04.2024 5 z 5

Ja historicke rodinne sagy miluju a jeste, kdyz vim, ze jsou fakt hodne podlozene realitou. Ale vlastne nevim proc, protoze se vzdycky u toho jenom rozciluju a nevericne kroutim hlavou, jak jsme my lidi odporna a zla stvoreni. Takze si vlastne vsechno spatne zaslouzime a dobre nam tak.

Nicmene kniha sama plyne tak jak plyne zivot a ani se nenadejete a je konec. Osudy byly fakt drsne a v doslovu jsem souhlasila s kazdym slovem. A samozrejme se tesim na zaverecny dil.

Eva_H1970
03.04.2024 5 z 5

Nemohu se dočkat třetího dílu. Předchozí díly byly skvělé, propracované.

Len2očka
23.03.2024 5 z 5

Knížku jsem nejen přečetla,ale knížka mě spolkla,a já v jejich útrobách byla semletá a tak neskonale smutná,ač víme,že toto se dělo,pořad člověk nechápe.Tuto knížku hodnotím velmi,velmi vysoko a děkuji paní autorce K.Lednické

Afilada
18.03.2024 5 z 5

Docela dlouho trvalo, než jsem našel sílu číst druhý díl, ten první mne v dobrém slova smyslu "odrovnal", vysílil, zatížil myšlenkami a úvahami. Druhý díl je ještě lepší, silnější, sevřenější, reaguje na dobu, kterou už máme pod kůží. Doporučuji zejména všem, kteří mají za to, že nacionalismus něco vyřeší.

manasx
04.03.2024 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla, stejně dobře jako jednička, ale kdybych si musela vybrat, tak si vyberu jedničku:)
Nějak jsem měla pocit, že nikdy nedojdu do konce. Asi jsem takhle dlouho žádnou knihu nečetla... Stejně se ale už těším na trojku, která se blíží.

DK197
01.03.2024 5 z 5

AUDIOKNIHA: Netuším přesně, jak se to autorce povedlo, ale 2. díl tohoto příběhu je snad ještě lepší než ten předchozí. Časové skoky, které se mi zdály občas velké v díle předchozím, se tu výrazně zpomalily a tak už nemám co vytknout. Navíc mám pocit, že období druhé světové války prostě táhne a v člověku vyvolává daleko silnější emoce než jiné dějiny. Když to období dokreslíte tamějším polsko-česko-německým konfliktem, literární skvost máte na světě. Obdivuji autorku za perfektní práci a dávám zasloužený plný počet.

meluzena
20.02.2024 4 z 5

U druhého dílu bych napsala v podstatě totéž, co u dílu prvního, s tím, že všeho je tu mnohem víc, protože sága pokračuje na dalších šesti stech stranách.
Víc informací z mně dosud neznámých dějin, nové detaily z dějin známých, víc nářečního výraziva, víc utrpení, víc otravných omeldovávacích monologů. Tady už jsem si skoro zoufala, že po těch stovkách stran nám už mohla autorka důvěřovat, že chápeme nastavení každé postavy, a mohla nám „vysvětlit“ jen ta hnutí mysli, kdy se ta která postava odchýlila od dosavadního myšlenkového směřování.
(A přestože všechno převysvětlila, z nějakého záhadného důvodu se ani slovem nezmínila, co Julka na svoji bezdětnost. Zvláštní.)

Susan94
20.02.2024 4 z 5

Knížka se čte moc dobře. Děj plyne pomalu, nicméně na dramatičnosti to neubírá. Díky autorce se mi otevřel nový obzor našich dějin o kterých jsem neměla ani tušení. Konkrétně na tomto dílu se mi líbilo i spojení s její další knihou Životice. Jediné, co byl můj problém, že jsem knihy četla v rozmezí asi 5 let a hůře jsem se orientovala v rodinných poměrech. Doporučuji číst tedy nejlépe hned za sebou.

morienhithwen
16.02.2024 5 z 5

První díl mě psychicky velmi vyčerpal, Barbora byla oříšek. Ne že by druhá kniha byla nějaké lehké čtení, ale přijala jsem ji mnohem lépe. Celý příběh jako by byl víc odosobněný a tím víc naléhavý, postavy nejsou jenom postavy, ale spíš symboly, a nebo šablony? V tom nejlepším slova smyslu. Autorce se povedlo vše, o čem mluví v doslovu, který mne až dojal.

HelenBarbora
02.02.2024 5 z 5

Dechberoucí, smutné čtení. Fantastický spisovatelský um paní Lednické. Doporučuju.

jirka9453
01.02.2024 5 z 5

Druhý díl Šikmého kostela přímo navazuje na události první knihy a sleduje další osudy generací rodin ze zaniklé Karvinné a okolí, kterým zmítají politické a národnostní boje následované hrůzami druhé velké války.

Opět mistrně a citlivě podané historické události, které formovaly tento region a o kterých historie příliš nemluví. A čím dál více po přečtení lituju toho, že patřím už ke generacím, které se starou Karvinnou nemohly projít. Tímto zároveň děkuji paní autorce, protože nebýt Šikmého kostela, na téměř dvacetitisícové město, které už není, by se s novými generacemi postupně zapomnělo.

Rapeh
30.01.2024 4 z 5

Skvělé vyprávění o osudech hornickych rodin. Čtenáře donutí k zamyšlení.

Mišan2024
26.01.2024 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé. Oba díly zařazeny do knihovny mezi top. Knihy mi přinesly nejen osudy lidí, rodin, vztahů, přání, tužeb, ale i podrobné poznání o historii tohoto kraje. Věta "Hitler lepší než Češi" se mi vryla do hlavy a vidím, že je v různých modifikacích aktuální i po 100 letech.
Velká poklona Karin Lednické.
Hezké večery všem s dobrou knihou .

EvaApple
12.01.2024 5 z 5

Úžasné vyprávění, máte pocit, že s postavami žijete tuto nelehkou dobu. Musím ocenit děj, se kterým si autorka pohrála, rozhodně to muselo stát nemalé usilí. Její skvělý styl psaní, popis reálií, který Vás naprosto pohltí, dávají knize punc výsostního postavení v mé knihovně. Tleskám!

Bleska2411
11.01.2024 5 z 5

Tato kniha je se dostala do top pětky mnou přečtených knih. Doporučuji.

roman9276
08.01.2024 5 z 5

Přibližně do poloviny knihy jsem měl trochu rozporuplné pocity, že mi tam něco chybí, ale potom mě autorka odpálila až na Měsíc. To už jsem hltal stránku za stránkou. Už jsem se s postavami tolik sžil, že mi záleželo na osudech postav a mě zajímá, co bylo dál, ale to už asi autorka nechá jen v našich představách. V každém kniha vyvolá něco jiného, víc netřeba dodávat, prostě si to přečtěte a uvidíte sami.