vejmel vejmel komentáře u knih

☰ menu

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Je to první kniha od autora, kterou jsem četl a asi ne poslední. Měl jsem ji rozečtenou několik let, protože asi v polovině jsem se v příběhu už trochu ztrácel. Nedávno jsem se k ní vrátil a na konci napětím skoro rozmačkal čtečku.

17.11.2020 4 z 5


Valašsko v područí hákového kříže Valašsko v područí hákového kříže Zdeněk Kment

Důležitý přínos pro moderní regionální dějiny. Jako průvodce z toho spoustu věcí využiju. Co jsem musel maličko „kousat“, byl autorův lehce expresivní, zaujatý styl psaní, na který nejsem u jiných prací, snažících se alespoň o předstíranou nestrannost, zvyklý.

15.05.2019 4 z 5


1866 - Tam u Králového Hradce... 1866 - Tam u Králového Hradce... Slavomír Pejčoch Ravik

Přehledně shrnutá historie prusko-rakouské války 1866. Potěší, že se autor rozsáhle věnuje příčinám konfliktu a krizi vedoucí k válce. Méně už potěší neustálé zdůrazňování neschopnosti Rakouska, hejty na celý Habsburský rod a absence přehledových taktických map (přiznávám, že jsem v tomto rozmazlený knihami o napoleonských válkách od Jiřího Kovaříka).

20.02.2019 3 z 5


Cez ploty Cez ploty Fedor Gál

Celé je to ve stylu „Zeptej se, na co chceš; já, na co chci, odpovím“. Některá, dle mého, důležitá témata, která nadhazuje Matej, zůstanou zcela bez odezvy. Pro mě docela zklamání.

19.01.2019 2 z 5


Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Vlastimil Vondruška

Vondruška má jediné štěstí, že se velmi snadno čte. Protože obrovské mínus má u mě autor za to, jak se vypořádal s postavou Joštova syna Jindřicha. Připadá mi to, že ho už tuhle linku nebavilo psát, tak jednou větou zabil Jindřicha i jeho choť a rázem pozbyl smyslu všechen prostor, který autor této své postavě dával. Jaký smysl měla epizoda z Břízkou z 2. dílu? Jaký smysl mělo psát o peripetiích Kristiny a Jindřicha ohledně bydlení?
Další naprosto „kouzelný“ moment je pak deus ex machina v případu vdovy po Joštovi Margarety a jejího potencionálního manžela ševce Prokopa- „shořel ti dům a tvá protivná žena uhořela v něm.“ Jupí, problém vyřešen. Pan Vondruška má zřejmě své čtenáře za blbce.

14.07.2018 2 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Jsou to originální variace na povětšinou severskou mytologii, ale jsou naprosto kouzelné. Podle komentářů se většině lidí nejvíc líbí příběh Berena a Lúthien, já na příběhy o velké lásce moc nejsem, mě spíše oslovil příběh Túrina.
Při popisech bitev má duše militaristy přímo zaplesala.
Marně přemýšlím, co je vlastně na téhle knize špatně.

16.08.2017 5 z 5


Domácí lékař - moderní zdravovědný rádce Domácí lékař - moderní zdravovědný rádce kolektiv autorů

Dobré čtení pokud vás jako laika zajímá medicína, choroby a léčebné postupy. Neocenitelná pomoc při nemocných dětech. Nečíst, když je vám zle- obvykle dojdete k tomu, že máte příznaky každé nemoci, včetně horečky omladnic a zbytnělé prostaty.

26.06.2017 4 z 5


Mayday Mayday Thomas H. Block

Četl jsem román snad před 15 lety a nadchnul mne. Dnes už v textu vidím i určité nedostatky. Jednoznačně je to to nejlepší, co od T. Blocka v češtině vyšlo, ale obávám se, že je to spíše zásluhou Nelsona DeMille, který na knize spolupracoval.
Dobrá kniha na dovolenou, jen nesmíte mít zakoupený letecký zájezd.

26.06.2017 3 z 5


Život je sacra zajímavej Život je sacra zajímavej Marek Vácha

První polovina knihy vynikající, člověk zjistí, že jeho zkušenost s církevní formací není až tak ojedinělá. Druhá polovina zabývající se teologií činu je dle mého soudu pro čtenáře bez univerzitního diplomu z katolické teologie těžko uchopitelná.

16.03.2017 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Kniha je tak na 3*, ale bonusovou čtvrtou hvězdu přidávám, protože znám z pohledu průvodce život na památkových objektech, a tak pro mě měla další rozměr, který nemusí být pochopitelný pro každého.

06.03.2017 4 z 5


Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

Kdyby Vondruška vynechal první kapitolu, byla by to mnohem lepší detektivka. Opětovně se projevila špatná práce copy-editora v nakladatelství (či snad jeho absence), tentokrát v podivné záměně Božetěcha-Dobroněha na konci knihy.
Prostředí, která s hrdiny navštívíme, jsou atraktivní a udržují čtenářův zájem. Zároveň jsem si obohatil slovník spojením „stavení dorotné“, což se mi velice zalíbilo a občas ho použiji (to slovní spojení, ne samotné stavení dorotné).

15.02.2017 3 z 5


Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

O poznání lepší příběh než Dýka s hadem, zejména po formální stránce. Každá z hlavních postav řeší vlastní případ, ale příběhy se v několika místech protínají. Nicméně použití rekvizit jak z šestákového románu (satanisti, maurská věštkyně či symboly psané na zeď krví) knihu poněkud srážejí.

08.01.2017 3 z 5


Dlouhý stín Dlouhý stín Cynthia Harrod-Eagles

Nehodnotím, četbu série jsem během této knihy vzdal. Upřímně, Annunciata je jedna z nejprotivnějších literárních postav, s kterými jsem měl tu čest se setkat. Což není jen můj názor, ale objevil jsem ho i na několika anglicky psaných serverech hodnotících knihu.
Vždy, když se vydám do knihovny, mám nutkání se k sérii vrátit, ale vzpomínka na Annunciatu mě spolehlivě odradí. Snad to čas spraví... :-)

EDIT listopad 2020: Po 7 letech a na třetí pokus dočteno. A po těch letech jsem pro Annunciatu snad našel i pochopení.

01.12.2016 3 z 5


Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Nic zvlášť objevného v příběhu není, proto se taky s hvězdami nepředám. Mimo zde již mnohokrát zmíněných lapsů typu Jíra-Vít a Lucie-Ludmila, což je na výtku spíše pro copy-editora v nakladatelství, pokud autor při práci na rukopisu tyto chyby vyrobí či přehlédne, tak postrádám prvek překvapení z odhalení. ===SPOILER=== V prvním příběhu musí být čtenáři jasné, že vzhledem k historickým souvislostem ani jeden z tří šlechticů nemůže být vrah, a tak zbývá pouze purkrabí a jedinou neznámou je motiv, který se brzy začne vyjasňovat. V druhém příběhu pak logicky nezbyde jiný pachatel než převor a překvapením je spíše složitý mechanismus vraždy. ===KONEC SPOILERU=== Nehledě k tomu, že objevení se zemana Konráda Wolfa v druhém příběhu působí spíše jako deus ex machina. Navzdory zmíněným negativům mě kniha nedokázala nudit a celkem pravidelně jsem měl potřebu se k rozečtenému textu vracet.

01.12.2016 2 z 5


Hosana - zpěvník křesťanských písní Hosana - zpěvník křesťanských písní kolektiv autorů

Kytara patří k táboráku, ne do kostela. :-P

11.08.2016 2 z 5


Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Vlastimil Vondruška

Knize by prospělo, kdyby autor trochu (alespoň o 20 %) omezil množství středověké kopulace v textu. Snad bych neměl pocit, že každá kapitola směřuje doslova k vyvrcholení.

08.08.2016 3 z 5


Poslední modlitba Poslední modlitba Veronika Černucká

Hezky se to četlo, občas jsem se zasmál či pousmál, ale na 4* či 5* hodnocení by kniha musela být výrazně lepší. Mrzel mě poměrně rychlý konec, kdy si Tara jednou či dvakrát promluví s většinou postav a už se jde na finále, bez nějaké gradace či komplikace. Taky mi vadilo, že svět příběhu byl zalidněn docela plochými postavami (místní drbna, místní prcíř, zvrhlý církevník, obecní blázen apod.), další, autorkou rozhodně nechtěné, salvy smíchu ve mně vyvolávala její představa fungování církve a představa o řeholním životě vůbec. Jako oddechová detektivka na léto k vodě dobrý, nicméně větší ambice by tato kniha mít neměla.

08.08.2016 2 z 5