Silmarillion přehled

J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien

Pán prstenů série

0. díl >

Tolkienův Silmarillion popisuje První věk světa – jeho samozřejmou součástí je tedy vyprávění o vzniku Středozemě, o její mytologii, nejstarší historii a v neposlední řadě také o národech, jež ji obývaly v dobách předcházejících ději trilogie Pán prstenů. Název knihy je odvozen od jména tří vzácných klenotů, silmarilů, které zhotovil nejnadanější z elfů Fëanor. Úkolem těchto klenotů bylo uchovávat vzácné Světlo Dvou stromů blažené říše Valinoru. Všech silmarilů se však zmocnil Morgoth, první Temný pán, a v pevnosti Angband si jimi ozdobil svou železnou korunu. Fëanor a jeho druhové s ním vedli dlouhou válku, jejímž cílem bylo získat cenné klenoty zpět. Quenta Silmarillion (Historie silmarilů), ústřední část knihy odehrávající se v Prvním věku, je doplněna Ainulindalë (Hudbou Ainur), úvodním mýtem pojednávajícím o Stvoření světa v Hlubinách času, a Valaquentou (Zprávou o Valar), což je vyprávění o božských mocnostech Valar a Maiar a jejich temných protějšcích Sauronovi a Melkorovi. Součástí knihy jsou ještě další dva oddíly: Akallabeth (Pád Númenoru) a Vyprávění o Prstenech moci a Třetím věku – zde se děj ostává až k událostem, jimiž vrcholí trilogie Pán prstenů. Text Silmarillionu je beze zbytku dílem J. R. R. Tolkiena, vydání se však dočkal až po spisovatelově smrti. Největší zásluhu na jeho uveřejnění má autorův syn Christopher.... celý text

Literatura světová Fantasy Mytologie
Vydáno: 2008 , Argo
Originální název: The Silmarillion, 1977

Co říkají o knize uživatelé?

Silmarillion je fascinující a komplexní dílo, které odhaluje počátky světa Středozemě. Kniha se zaměřuje na stvoření, mytologii a osudy různých ras, přičemž se prolínají příběhy o lásce, zradě a hrdinství. Tolkienovo vyprávění je bohaté na detaily a jazykovou krásu, což činí čtení náročným, ale odměňujícím. Čtenáři, kteří se ponoří do tohoto světa, objeví hluboké souvislosti a historické kontexty, které obohacují jejich porozumění celé Tolkienově mytologii. Každý příběh v knize je jedinečný a přispívá k celkovému obrazu Středozemě, což z Silmarillionu činí nezbytnou četbu pro fanoušky fantasy literatury. Více v komentářích.

Komu by se kniha Silmarillion mohla líbit?

• Fanoušci Tolkiena a jeho děl
  • Čtenáři hledající hluboké mytologie
  • Milovníci epických příběhů a legend
  • Studující literatury a mytologie
  • Ti, kteří ocení jazykovou preciznost a krásu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Silmarillion. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Margherita_N
27.09.2025

Konečně jsem se k tomu dostala – Silmarillion! A nejspíš za to může podcast Tam a zase zpátky, který mě nadchnul. Jenže už při poslechu prvních epizod jsem zjistila, že s tím, že jsem četla opakovaně Hobita a Pána prstenů, si zdaleka nevystačím. Silmarillion je základ. Bez něj člověk neví, co všechno se v Tolkienově světě odehrávalo dávno před těmi známými příběhy a proč mají takovou hloubku.

Kniha je sbírkou mýtů, legend a dějin Středozemě – od stvoření světa přes vzpouru Melkora, tragické osudy elfských rodů až po epické boje o Silmarily. Je to jako číst bibli, plnou krásného jazyka, velkých emocí a osudových rozhodnutí. Styl vyprávění opravdu připomíná Bibli – vznešený, archaický, s důrazem na řád, genealogie a osudovost. Není to snadné čtení – jména se pletou, genealogie je spletitá a děj se často neodvíjí lineárně. Ale když se člověk naladí na tuhle mytickou vlnu, je to zážitek.

Nejvíc mě fascinovalo, jak moc to všechno dává smysl. Tolkien měl svět promyšlený do posledního detailu – a Silmarillion je ten kořen, ze kterého vyrůstají všechny jeho další příběhy. Najednou chápu, proč elfové v Pánu prstenů působí tak starobyle, proč je Sauron tak děsivý, ale zároveň že jeho šéf byl mnohem děsivější, a proč je Středozem tak plná ztracené krásy. Úžasná kniha.

všech 338 komentářů

Související novinky - Silmarillion (0)

Pro nelítostného jsou skutky slitování vždy podivné a nevypočitatelné.

Ocenění knihy (1)

1978 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)

Kniha Silmarillion v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 726x
v Mé knihovně2 230x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi