Dlouhý stín

Dlouhý stín https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35407/bmid_dlouhy-stin-MA9-35407.jpg 4 78 15

Dynastie Morlandů série

< 6. díl >

S hrdiny pátého pokračování velkolepé rodinné historické ságy jsme se rozloučili uprostřed svatebního veselí. Nakonec to byla Annunciata, jejíž ladnou bílou šíji ozdobil rodinný náhrdelnk z černých perel. Po sňatku s Ralphem se vrací na Morland, ale manželské štěstí brzy vystřídá u Annunciaty nuda a stesk po Londýně a jeho radovánkách. Z lásky ke své ženě Ralph občas opouští své panství, aby se s ní mohl zúčastnit plesů na královském dvoře. Annunciatě to však nestačí. Stále častěji přijíždí do hlavního města bez Ralpha i bez dětí a stejně jako dřív oslňuje každého muže na dvoře Karla Stuarte. Brzy si najde milence a také osamělý Ralph na Morlandu nachází útěchu u jedné ze sestřenic.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 6: The Long Shadow , 1983


více info...

Přidat komentář

Evaho73
01.04.2024 5 z 5

Dlouhý stín je šiestym dielom ságy o dynastii Morlandovcov z prostredia Anglicka v 17. storočí a zoznamuje nás s osudmi ďalších generácií tejto slávnej rodiny.
Príbeh sa odohráva v období panovania Karola II. a sleduje životy jednotlivých protagonistov, kde každý z nich má svoje vlastné problémy a trápenia, ktoré sa prelínajú a vytvárajú komplexný príbeh plný lásky, zrady, intríg a politických bojov.
Cynthia Harrod-Eagles má talent pre vykresľovanie historických udalostí a prelína ich s osudmi fiktívnych postáv. Vďaka tomu je čítanie jej kníh pútavé a zároveň poučné. Kniha Dlouhý stín nie je výnimkou a je plná detailných opisov, ktoré dodávajú príbehu na autenticite.

martiline
03.09.2023 4 z 5

Annunciata je v tomto díle tak trefně vykreslená, že jsem ji za její počínání až nesnášela ... šla si za svým i přes mrtvoly, pro mne bezcitná, sobecká, prostě se cítila středobodem vesmíru ... Já dokonce chtěla dát tři hvězdičky za to, jaká mrcha to byla :-), než mi došlo, že je to románová postava ...
Tentokrát jsem ale přeskakovala odstavce o samotných bojích, vůbec mne to nebavilo a důležité jsem se i tak dozvěděla ...


Paulika419
22.05.2023 5 z 5

Tak nevím jestli za své počínání je možné Annunciatu odsuzovat.Spisovatelka s ní vytvořila ženu stuartovských mravů.Postupovala systematicky a ze svých příbuzných si udělala milence.To že jí padne do oka nevlastní syn Martin jsem očekávala.V podstatě jí život nic neulechčoval.Vztahy s dětmi byly na mrtvém bodě a častá úmrtí jí sice neubraly na kráse ale uvnitř svým jedinečným způsobem trpěla.Vlastně o tom ta celá kniha byla.

likaf
15.09.2022 5 z 5

Annunciata byla neřízená střela. A o tom je vlastně tento díl. Perfektní, tak jako všechny předešlé. Doporučuji.

zuzad
10.12.2021 4 z 5

Co dodat k Annunciatě? Neštítila se ničeho, většinou se chovala jako sobec. Tato postava se autorce teda "povedla".

PetaZ
19.05.2021 5 z 5

Annunciata je proste fracek, ktery jde pres mrtvoly, kdyz si umane ze neco chce.. No jsem zvedava, co predvede v dalsim dile

Shardlake
28.12.2020 5 z 5

Další díl rozvětvené ságy je za mnou. Na pozadí anglických dějin se odvíjí osudy dalších postav rodu Morlandů. Bez rodokmenu postav na začátku knihy bych nevěděla, kdo ke komu patří. Zatím mne sága baví a časem půjdu na další díl.

hankapimi
27.03.2020 5 z 5

Další pokračování Dynastie Morlandů v čele s hlavní hrdinkou Annunciatou, střídající pobyt na Morlandu, a když se už hodně nudila, tak zdrhla do Londýna ke královskému dvoru nechat se obdivovat... Nicméně mne velmi zaujal popis porodu královny : V dusné porodní ložnici se tísnilo asi šedesát dvořanů, pozorovalo královnu a naslouchalo jejím výkřikům, když se snažila přivést na svět dítě. Deset z nich stálo u nohou postele, kde měli nejlepší výhled... No, neměly to tenkrát lehké ani královny...

nikikostadinova
16.07.2019 3 z 5

Zajímavá sonda do zmatené historie Anglie. Není to lehké čtení a zapamatovat si kdo je kdo a vazby......chci vidět toho člověka, který by to dokázal. Ale zajímá mě to dál.

Kerberos
06.05.2018 4 z 5

Před lety jsem přečetla prvních pět dílů a ted jsem se k Morlandům vrátila.Annunciata by asi nedostala cenu matka roku,ale šla si za svým a byla to statečná žena.

Meri47
02.04.2018 5 z 5

Annunciata my lezla na nervy už v minulém díle. Přesto mě sága stále baví.

Janadvorackova
03.01.2018 4 z 5

Ještě v minulém díle mi byla hrdinka sympatická. Teď bych ji s chutí propleskla. Jenomže ona by se mi s nepochopením podívala do očí a jízlivě by se ptala, jestli jsem normální.
Ne jednu stranu se zpočátku docela slušně vypořádala se vším, co se jí postavilo do cesty, ale pak, jako by se zdálo, že na svou nezkaženost zapomněla.

Historické pozadí řeší náboženské nepokoje a problémy s tolik potřebnou plodností panovnické rodiny.
To mají za to, že se berou mezi sebou. Asi jako Morlandovi.
U tohoto dílu jsem si říkala, kdy už s tím autorka přestane, protože místy se mi prostě zvedal žaludek.
Všichni máme předky, ale jestli už před x staletími takhle mršili genetickou výbavu, duševního úpadku společnosti se nevyhneme.

Autorka v úvodu knihy píše, že pročetla hromadu literatury zabývající se životem ve středověku. A jedině tohle - obrázky prostých zvyků - mě bavily.
Třeba když se Annunciatě narodilo x té dítě a nějak se mu po porodu nedařilo, protože odmítalo kaši. Boha jeho, krmit novorozeně kaší, protože prý bohatí rodiče nepošpiní své novorozeně tím, že by je někdo kojil. Natožpak matka!
Takže hromada těch princátek a urozených mláďátek vlastně umřela hlady, protože rodiče byli idioti.
Ale dobře, doba byla taková, lidi tomu věřili. Jenom mi to hýbalo žlučí a zároveň mě to neskutečně zajímalo.

čef
13.07.2017 5 z 5

Kniha plná vášně a podivuhodných rodinných vztahů v době před Great Revolution. Zajímavé sledovat z čeho vychází pro nás nepříliš pochopitelné jednání Britů. Sága neztrácí dech a je stále co řešit.

vejmel
01.12.2016 3 z 5

Nehodnotím, četbu série jsem během této knihy vzdal. Upřímně, Annunciata je jedna z nejprotivnějších literárních postav, s kterými jsem měl tu čest se setkat. Což není jen můj názor, ale objevil jsem ho i na několika anglicky psaných serverech hodnotících knihu.
Vždy, když se vydám do knihovny, mám nutkání se k sérii vrátit, ale vzpomínka na Annunciatu mě spolehlivě odradí. Snad to čas spraví... :-)

EDIT listopad 2020: Po 7 letech a na třetí pokus dočteno. A po těch letech jsem pro Annunciatu snad našel i pochopení.

Danafantom
21.03.2012 4 z 5

Zatím se vždy v rodině Morlandů našla "matka rodu". Annunciata však byla jiného ražení.