Veggi Veggi komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

První 2/3 knihy mě vůbec nebavily. Myšlenka, "co by kdyby" listopad 89 dopadl jinak, podle mě, nepadlo na úrodnou půdu. Příběh by se mohl odehrávat v Polsku, Maďarsku,... chybělo mi větší zasazení do reálií ČSR.
Život hlavní hrdinky byl smutný a plný paradoxů, ale takové jsou všechny z této doby či režimů.
Hodnocení zvyšuji za poslední 1/3 knížky. Ta mi sedla do noty. Bohužel krásně vykreslené lidské povahy.

13.04.2024 4 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

První 2/3 knihy jsem přečetla jedním dechem, nemohla jsem se odtrhnout a jen nutnost ranního vstávání s dětmi do školky mě přinutila zhasnout lampičku. Při čtení jsem měla příjemné mrazení na těle v tmavém a tichém domě. Obrovsky mě přiběh pohltil, kombinace přírody, historie, kronik a folklóru mi sedla.
Co mě naopak zklamalo byla poslední třetina knihy, kupily se chyby a ten konec? Ten mě vyloženě rozesmutnil. To je jako vše? Takto odbyté? Chybí mi vysvětlení, proč zrovna tato osoba?

20.03.2024 4 z 5


Rabínka v zácviku Rabínka v zácviku Kamila Kopřivová

Zaujala mě v knihovně především svým vzhledem kombinace růžové a žluté svítí na dálku. Letošní rok jsem začala s Davidem Borkem a pokračuji zcela neplánovaně Kamilou Kopřivovou. Na knize mě bavilo střídání kapitol o judaismu s kapitolami o významných ženách judaismu. Samozřejmě zaujala i česká stopa. Líbí se mi i vnitřní zpracování knihy včetně ilustrací. Jistě potěší každého zvídavého čtenáře.

15.03.2024 5 z 5


Jak krtek uzdravil myšku Jak krtek uzdravil myšku Hana Doskočilová

Za mě o hodně povedenější než příběh s autíčkem! Pěkně napsáno, méně textu, muj 2letý syn knihu zbožňuje a rád si jí přečte i starší. Krásné ilustrace.

02.03.2024 5 z 5


Chameleon Leon Chameleon Leon Mélanie Watt

Narazila jsem na knihu úplnou náhodou v městské knihovně. Text i ilustrace jsou velmi jednoduché, ale moji synové (téměř 3 a téměř 6 let) si ji rádi prohlížejí a čtou. Téma knihy se mi moc líbí, i když si nemyslím, že by to děti pochopily nějak hlouběji. Velmi se mi líbí barevná stránka na konci knihy, děti se zde seznámí jaké barvy vznikají po smíchání základních barev.

28.02.2024 5 z 5


4. Dobrodružství pavouka Čendy 4. Dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Povedlo se! Přečetli jsme i 4. díl! Za mě nejslabší ze všech, ale stále krásný a zajímavý. Obě děti (3 a 5 let) mají pavouka Čendu rádi a chtějí ho číst stále dokola. No a asi nikoho nepřekvapuje, že naši pavouci co máme v domě jsou všichni Čendové a Jany a v žádném případě, že nezabíjí : )

26.02.2024 5 z 5


Rybička Rybička Tereza Horváthová

Netradičně pojatá kniha pro děti, jak obsahem, tak ilustracemi. Dětem (3 a 5 let) se líbí a na nahotě, která zde je se nepodivují, přijde jim normální.

26.02.2024 4 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

(SPOILER) Zajímavý pohled na uprchlici z KLDR, která je vlastně uprchlicí proti své vůli a i přesto, že se dostane do svobodné země, žije spoutána podobnými pravidly jako v rodné zemi, ale s rozdílem, že za jejich porušení jí nehrozí trest smrti nebo koncentrační tábor. Hraje roli, která jí byla přisouzená, předstírá, lže a vlastně si i stýská.

26.02.2024 5 z 5


Moje roky v Izraeli Moje roky v Izraeli David Borek

Kdykoliv je David Borek v televizi, tak zbystřím a zvyšuji hlasitost. Od pana Borka je to vždy taková fontána informací! Je vidět, že chce a má co říct! Jeho reportáže jsou vždy velice podrobné a uvedou vás během chvilky do problematiky.
Kniha je neskutečně zajímavá! Jestli si myslíme, že je česká společnost rozdělená, tak ani omylem! Pojďme si s Davidem Borkem udělat výlet po Izraeli a zjistíte jak to doopravdy je. Moc mi pomohlo přirovnání řady situací v Izareli na poměry v ČR bylo to tak více srozumitelné. Jen je škoda, že nebyly v knize více rozvinuté příběhy běžných lidí (např. Izraelci co studovali v ČR, pán se kterým má DB společného praprapraprapraprapředka).

15.02.2024 5 z 5


3. dobrodružství pavouka Čendy 3. dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Musela jsem proběhnout pár knihkupectví a sehnat tento díl, abychom věděli, jak to s nimi dopadne :) už víme a nepovíme a pssst máme už koupený 4.díl, synové dostanou dárkem od babičky, už aby přijela, jinak to nevydržím a přečtu si sama :)

28.01.2024 5 z 5


2. dobrodružství pavouka Čendy 2. dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

Máme nového parťáka na večerní čtení. Pavouk Čenda doprovází do postýlky oba syny už 3 týdnyani po té době se mi neomrzel číst!

28.01.2024 5 z 5


Bílá paní na hlídání je zpět Bílá paní na hlídání je zpět Pavel Brycz

Další srdcovka, kterou nám nadělil Ježíšek pod stromeček. Je to jedna z nejoblíbenějších knih staršího syna, ale i téměř tříletý syn jí ma moc rád a čteme již téměř 3 týdny každý večer před spaním.

12.01.2024 5 z 5


Dobrodružství pavouka Čendy Dobrodružství pavouka Čendy Pavel Čech

O knížce jsem se dozvěděla od syna, který o ní mluvil, protože jí četly ve školce. Byl z ní nadšený, takže mu hned první dva díly nadělil Ježíšek. Moc rádi o pavoučkovi Čendovi čteme a jsme zvědaví jak to s ním bude dál!

12.01.2024 5 z 5


Propletený život Propletený život Merlin Sheldrake

Jednoznačně nejzajímavější kniha, kterou jsem v roce 2023 četla. Zvládne přečíst i laik v oboru. Ukazuje se, že v 21.století nemáme stále absolutní ponětí, jak funguje příroda a že houby nejsou jen hříbky k obědu :)

01.01.2024 5 z 5


Párty kuchařka pro děti Párty kuchařka pro děti Johana Pošová

Pokud čekáte originalní nápady, tak tady je nenajdete. Co pripravit na dětskou oslavu? Mini burgery, susenky s lentilkami a bonbony? No, myslím že tohle napadne každou mámu i bez kuchařky :)

03.11.2023 2 z 5


Houbáci Houbáci Zuzana Froňková

Knihu dostal syn k 5. narozeninám. Miluje houby, takže to byla trefa do černého. Příběhy provázené houbovými skřítky skrývají poučení a to nejen pro děti. Moc se mi líbí i ilustrace a barevnost knihy. Těšíme se na pokračování, které asi obstará Ježíšek.

01.11.2023 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

(SPOILER) Tak pěkně to začalo a tak přiblble skončilo. Od autora Marťana jsem čekala víc. I když je mi jasné, že na velký úspěch se těžce navazuje a po shlédnutí některých scifi filmů byla vidět velká, ale opravdu velká inspirace pro Marťana, myslela jsem na víc.
První zhruba 2/3 knihy pěkně odsýpaly, zápletka zajímavá, no ale ten konec! Jako opravdu nevěřím, že by se nikomu nic v Artemidě nestalo a celá anabáze na konci mě přijde přetažená za vlasy.

11.10.2023 3 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, kterou jsem četla již vícekrát.
Miluji starověký Egypt se všemi jeho památkami, takže můj komentář není úplně nestranný.
Příběh je psaný neskutečně poutavě a čtivě a úplně cítíte sálat rozpálenou poušť nebo vůni koření z trhu.

01.10.2023 5 z 5


Po povrchu Po povrchu Tomáš Třeštík

Po knize jsem sáhla čistě kvůli čtenářské výzvě. Každou výzvu si vybírám i knihy, které bych běžně neotevřela a někdy se dočkám i milého překvapení. Tady je to čistě 50 na 50.
Kniha je velice otevřená a autor se nebojí na sebe i řadu věcí "napráskat".
Je to taková jednohubka, nejlépe k moři na lehátko :)

01.10.2023 3 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kniha se mi krásně trefila do noty! Příběh mnohovrstevnatý, propletený do sebe, kde se postupně odvijí nitky, jedna za druhou, i na přeskáčku. Pasáže z výslechů, citace nařízení či dopisy, které jsou do příběhu vloženy ho podle mě krásně doplňují a obohacují.
Není to literatura faktu, jedná se o inspiraci,což je v knize i uvedeno, proto bych toto autorce určitě nevyčítala.
Jsem moc ráda, že mě tato kniha doprovázela během dovolené a zpříjemnila mi večery.

03.07.2023 5 z 5