Rabínka v zácviku

Rabínka v zácviku https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522356/mid_rabinka-v-zacviku-n9M-522356.jpg 5 24 6

Autorka, první česká rabínka, čtenáře provede nejen vlastním příběhem cesty k víře a duchovnímu povolání, ale také všemi podstatnými aspekty judaismu. Součástí jejího vyprávění je i seznámení s liturgickým rokem nebo představení významných židovských žen, které se nesmazatelně zapsaly do dějin.

Přidat komentář

Veggi
15.03.2024 5 z 5

Zaujala mě v knihovně především svým vzhledem kombinace růžové a žluté svítí na dálku. Letošní rok jsem začala s Davidem Borkem a pokračuji zcela neplánovaně Kamilou Kopřivovou. Na knize mě bavilo střídání kapitol o judaismu s kapitolami o významných ženách judaismu. Samozřejmě zaujala i česká stopa. Líbí se mi i vnitřní zpracování knihy včetně ilustrací. Jistě potěší každého zvídavého čtenáře.

Matematicka
07.03.2024 5 z 5

Skvělá kniha. O židovství jsem ledacos tušila, ale česká rabínka v Londýně Kamila Kopřivová má vzácný dar přiblížit ho jednoduše, ale nezjednodušeně běžnému člověku. Mnoho jsem se dozvěděla a mnohé pro mě bylo inspirativní. Je to úžasná žena a jsem ráda, že jsem se s ní mohla prostřednictvím této knihy setkat. Výborné jsou medailonky různých významných židovských žen, z nichž některé mají přímo vazby na naše české prostředí. Příjemně mě potěšilo, jak autorka "stojí ve stínu" - nepoutá pozornost ani na sebe, ani na své znalosti, které - jak je z textu patrné - jsou dost rozsáhlé. Všem zájemcům o současné židovství knihu vřele doporučuji.


Andyska007
21.01.2024 5 z 5

O judaismu si čtu ráda. O Kamile jsem se dozvěděla v rozhovoru s ní v jednom časopise. Její životní příběh mě moc zaujal. Česká dívka, která nemá židovské kořeny, se rozhodne konvertovat k judaismu a pak se dokonce stane první českou rabínkou! Už to není rabínka v zácviku. 4. září 2023 byla v londýnské Westminsterské synagoze ordinována rabínkou. Škoda jenom, že zatím nepůsobí v Česku...
Kniha je zajímavá, včetně krásných ilustrací. V nevelké knize se o židovství dozvíme opravdu hodně. Autorka věci vysvětluje srozumitelně, z pohledu dnešního člověka, důraz dává na reformní židovství. Dozvěděla jsem se, že člověk může být věřící Žid a přitom žít moderní život a mít moderní uvažování.

Jane2016
15.12.2023 4 z 5

Rabínka v zácviku, kniha, která mě na první pohled okouzlila svou krásnou a zajímavou obálkou. Téma judaismu bylo pro mě před čtením velkou neznámou a zařekla jsem se, že to musím napravit.

A ještě, že jsem tak udělala. Kniha je totiž skvělým průvodcem všech podstatných pojmů, které potřebujete znát. V knize naleznete téma modliteb, židovského feminismu, svátků a významných dnů či židovského stravování.

Židovské stravování pro mě bylo obzvlášť zajímavou kapitolou. Každý z nás někdy určitě slyšel slovo „košer“, ale myslím, že ne každý by dokázal říct, co toto slovo doopravdy znamená. Autorka krásně popisuje, co je a není košer, a podle čeho jasně poznat židovskou kuchyni na první pohled.

Další, pro mě, velmi zajímavou kapitolou byla židovská mystika. Ať už bych mluvila o Rabi Šimonovi v jeskyni či knize Zohar, obojí mě velmi zaujalo.

Knihu doporučuji všem, kteří v tomto tématu tápou a chtějí se nenásilnou cestou dozvědět více. Autorka opravdu krásně a jednoduše popisuje jednotlivá témata.

Čili za mě jedno velké doporučení!

joanb
27.11.2023 5 z 5

Vhled do judaismu s malou mírou feminismu - aneb, když se chce, tak můžete být rabínka. Čekala jsem trochu humoru, ale i tak je tam spousta zajímavých informací. Nejvíc se mi líbil příběh spisovatelky.

Yummymoon
11.11.2023 5 z 5

Nízkoprahový úvod pro všechny, které zajímá judaismus a neví, kde začít nebo se vždy odstraší nekonečné množství tematické literatury. Rabínka v zácviku je milé, přístupné a stručné uvedení do všech důležitých oblastí židovství optikou (zejména) reformního judaismu. Osobně jsem se těšil na trochu obsáhlejší a více "osobní zpověď" rabínky Kopřivové o své cestě, nicméně má nenaplněná očekávání knihu nikterak nesnižují a mohu vřele doporučit.

Štítky knihy

judaismus židovské děti židovské ženy rabíni

Autorovy knížky

Kamila Kopřivová
česká, 1990
2023  91%Rabínka v zácviku

Kniha Rabínka v zácviku je v

Právě čtených2x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst49x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x