Vcelar1980 Vcelar1980 komentáře u knih

☰ menu

Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Sérii čtu popořádku a tento druhý díl je podle mě ještě lepší než Mokrá ryba. Všechny postavy a děje z prvního dílu se rozvíjejí, přibyly další, kniha je snad ještě čtivější, děj odsýpá a zápletka má hlavu a patu. Těším se už na další pokračování.

11.09.2023 5 z 5


Hřbitov bohatých psů Hřbitov bohatých psů Egon Erwin Kisch

Zajímavé, co všechno Kisch obsáhne. Místy mi to přišlo až jako politicky motivovaný Halliburton. Zajímavý osud i osud cele Kischovy rodiny, stojí za to si to dohledat. Určitě si přečtu další a vrhnu se i na Lenku Reinerovou (v přeneseném slova smyslu samozřejmě)

21.08.2023 4 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Originální, zpočátku jsem si musel na dějové linky a styl vyprávění zvyknout, ale netrvalo to dlouho a kniha me naprosto dostala. Svižné vyprávění, inteligentní, vtipné a zajímavé.

27.07.2023 5 z 5


Cesty za dobrodružstvím Cesty za dobrodružstvím Richard Halliburton

Proti dalším knihám autora je tato knížka útlejší, ale to nic nesnižuje její kvalitu. Halliburton uměl krásně vyprávět, jeho dobrodružství jsou úžasná. Často byl kritizován kvůli tomu, že pocházel z dobře situované rodiny a mohl si tak dobrodružství "dovolit", ale co je na tom špatného? Jeho zápal, radost ze života, ale i smutek, určitá melancholie a sentimentalita dodávají jeho zážitkům další level. Dnes bych se spíše obával toho, že bude vzhledem ke svým občas rasistickým názorům obětí woke culture. Každopádně jeho knihy jsem miloval jako dítě a stejně tak se k nim rád vracím i teď. Byl to prostě frajer a mrzí mě, že z tohoto světa odešel tak předčasně.

14.07.2023 5 z 5


Po stopách dobrodruha: Z dopisů rodičům a přátelům 1912-1939 Po stopách dobrodruha: Z dopisů rodičům a přátelům 1912-1939 Richard Halliburton

Pěkný soubor korespondence autora, ideální pro jeho fanoušky, smutné, že nestihl prozkoumat, procestovat a popsat víc.

14.07.2023 5 z 5


Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

Napínavé čtení, krásně napsané, pan Follett prostě umí.

13.07.2023 5 z 5


Kavky Kavky Ken Follett

Pěkné oddechové čtení, myslím, že si i pan Follett trochu oddychl od vážnějších zpracování a při psaní se dobře bavil.

13.07.2023 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásná kniha z oblasti, na kterou se rádo zapomíná, popřípadě se trochu zesměšňuje nebo podněcuje (nejsem odtamtud, ale právě proto to tak někdy cítím). Přitom život tam musel byt setsakramentsky těžký jak co se práce tyče, tak co se národnostích otázek týče. Pro ty, které národnostní téma zaujalo, doporučuji shlédnout polský film Volyně (kniha mi dala připomenout i příběh polsko-ukrajinský).

13.07.2023 5 z 5


Strašidelné domy Strašidelné domy Camille Flammarion

Když mě bylo asi 12 nebo 13, objevil jsem tuto knížku po pradědovi a pamatuju se na svůj úžas nad příběhy, které jsou v knize popsány. Bylo to také moje první setkání s archaickou češtinou, která příběhům dodávala na strašidelnosti a výjimečnosti. Pro digitální generaci to už bude úsměvné, pro analogovou pořád zajímavé.

13.07.2023 5 z 5


Když Nietzsche plakal Když Nietzsche plakal Irvin D. Yalom

Spojit zábavné se zajímavým (a možná pro někoho i nudným) a vytvořit takhle skvělou knihu moc autorů neumí. Čtivé, zábavné, vtipné!

13.07.2023 5 z 5


Na smrť Na smrť Jozef Karika

Dlouho se mi nestalo, abych si musel dát v půlce čtení time out. Silné, kruté ale pravdivé, smutné. Nehledě na to odkud jsme, člověk dovede být neskutečně nemilosrdný a krutý. Pan Karika do knihy vměstnal všechen hnus, kterého je člověk k člověku schopen. Možná vhodná gymnasiálni četba, člověk se i dost dozví z historie.

11.07.2023 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Tuto knihu jsem dostal přesně v době, kdy jsem měl chuť přečíst si něco úplně jiného než dosud. A povedlo se, první setkání s Karikou a od té doby mám přečteno vše. Zvláštní, mrazivé, zábavné. Doporučuji si vyhledat na internetu rozhovor s autorem (bylo to v rámci vydání knihy Hlad/Žízeň), popisuje své inspirace a jak píše, hodně zajímavý poslech.

11.07.2023 5 z 5


O rodičích a dětech O rodičích a dětech Emil Hakl (p)

Prostě z nějakého důvodu je to srdcovka. Příběh krásně pluje Prahou, čtivé, v podstatě jednoduché vyprávění, Balkán, vždy když si dám tuto knížku jako jednohubku, přenese mě to zpět v čase, vzpomenu si na vlastního tátu, projdu si v duchu místa, která už třeba ani nejsou a je mi dobře. Proto 5 hvězd.

10.07.2023 5 z 5


Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Skvělý úvod serie. Kromě samotného děje je strašně zajímavý i místopis, doporučuji čtenářům najít si na internetu v knize zmíněná místa (Dům Vaterland, Schlesischer Bahnhof, atd...) a podívat se, jak místa vypadají teď (nebo spíš jak dopadla po válce). Také jsou zajímavé politické informace, jaký bordel dělali komouši v tom roce 1929, jak byla slabá vláda a jak se díky tomu pomalu ale jistě začali prosazovat nacisti. Je to skvělé čtení a těším se na další díly.

09.07.2023 5 z 5