Večer a jitro
Pilíře země série
0. díl >
Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup, tři monumentální historické ságy bestselleristy Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Nyní přichází autor s dalším románem Večer a jitro, který tuto kingsbridgeskou sérii dějově předchází. Píše se rok 997. Anglie čelí útokům Velšanů na západě a Vikingů na východě. Život je těžký a ti, kdo mají v rukou moc, ji tvrdě využívají a podrobují si spravedlnost, jak se jim zlíbí – často v konfliktu s králem. Králova moc je křehká, zákony se vykládají všelijak, a tak vládne v zemi chaos a krveprolití. V tomto nejistém světě vystupují do popředí tři lidé: mladý stavitel lodí, který sní o lepší budoucnosti, když zničující vpád Vikingů zcela zhatí život, v jaký on a jeho budoucí žena doufali; normanská šlechtična, která následuje milovaného manžela přes moře do nové země, kde zjistí, že tamní život se řídí otřesně odlišnými zvyklostmi; a schopný mnich, který sní o tom, že přemění své prosté opatství v centrum vzdělanosti obdivované v celé Evropě. Anglie se nachází na úsvitu středověku a tito tři lidé se ocitnou v nebezpečném konfliktu s nemilosrdným biskupem, který dělá vše pro nárůst svého bohatství a moci. Epický příběh ctižádosti a rivality, smrti a narození, lásky a nenávisti začíná… V sérii označené 0.... celý text
Originální název: The Evening and the Morning, 2020
Komentáře knihy Večer a jitro
Audiokniha celá excelentní.
Všechny prvky pro skvělý román jsou tu v plné síle.
Přes jazykovou bariéru si láska najde cestu k srdci a přes moře s odvahou jede vstříc hořké zradě a trýzni.
Jiný kraj, jiný mrav. Jak poučné i teď.
Silný motiv, velkolepost a úžasnost celému dílu dominují.
Doporučuji.
Docela pěkná oddechovka, o to nic. Follett nás posílá až na úplný počátek Kingsbridge, do dob, o kterých se toho mnoho neví, a čte se to většinou hezky. Postavy jsou ovšem ploché jako prkno, není tu sporu o tom, kdo je ten dobrý a kdo je zloduch, a dobro je také po zásluze odměněno a zlo potrestáno. Ještě musím zmínit erotické scény, které by měl Follett ve vlastním zájmu buď vynechat, nebo si na ně najmout někoho, kdo to umí napsat.
Asi mám raději Cornwella.
Kniha mne nadchla. Autor je opravdu skvělý vypravěč a vše dávkuje ve správnou chvíli. Byl jsem zaujat od začátku do konce. Skvělý přednes, který knihu opravdu pozvedl ještě o kousek výše, dodal Vasil Fridrich. Příběh mne bavil mnohem více než ty ze série STOLETÍ...
Nechtěl bych být v kůži hlavních hrdinů. Kniha je plná malých i velkých vítězství a proher. O napětí a zvraty tu není rozhodně nouze, až je toho možná trošku moc... Nicméně, je to beletrie, ne kniha faktu. Postavy jsou napsané dle mě dost černobíle a byť je tu sem tam snaha o vysvětlení motivů těch "zlých", čtenář s nimi moc souznít nemůže (vzhledem k tomu, jak to napsané). Ale, i přes svou délku je to čtivé, relativně oddechové čtení.
(SPOILER) Kniha krásně graduje - z malých problémů se stávají velké, z nevraživosti nenávist, až jsem se přistihl, že některé lidi z knihy doslova nesnáším. To je umění velkého spisovatele. Konec je až moc krásný na to, aby to byla pravda, ale je hezké tomu věřit.
Nečekejte, že se dozvíte něco o stavitelství jako řemesle a nečekejte,že se dozvíte něco o charakteru stavitele, nebo s ním prožijete nějaký myšlenkový učednický vývoj, nebo tak. Hlavní hrdina je prostě čirou náhodou stavitel, nijak se v tom neprofiluje a stejně tak by mohl být voják nebo třeba kuchař. Je všemocný a zároveň úplně bezmocný, zmítaný ranami osudu. Druzí dva hrdinové knihy na tom jsou ještě o trochu hůř a spletením jejich osudových dějových linek se všichni tři ke konci knihy vláčejí mizérií. A vy s nimi.
(SPOILER) Je to pěkný příběh, Ragna je statečná za tři lidi, místy naivní, ale co už. Esgar je geniální řemeslník ve stylu supermana. V románu mi vadil pokus o erotické scény, to mi prostě k Follettovi nesedí a skoro ho i podezřívám, že to tam vpravil jen kvůli "modernosti" a prodejům, pokud to byla jeho vůle. Taky by mě zajímalo co si vyřizoval s církví, homosexuální kněží, homosexuální jeptiška, mno, já jsem tyto pasáže prostě vynechal. Prozatím ze 4 dílů je tento nejslabší.
Musím přiznat, že předchozí kniha od autora mě příliš nebavila, takže jsem k této přistupovala s jistými obavami. O to větší překvapení pro mě bylo, jak rychle mě příběh opět pohltil, už od první kapitoly jsem byla chycená. Každý návrat ke knize byl radostí a těšila jsem se, kam se děj posune dál. Edgarovi a Ragně jsem fandila celou dobu, jejich vývoj i dynamika mě moc bavily. A ten konec? Naprostá spokojenost!
Tiež sa mi zdá, že autor píše túto sériu podľa rovnakého mustru. Z Pilierov zeme som bola nadšená, tak som hneď začala čítať na Veky vekov. Tam som si už všimla, že sa autor opakuje. Ohnivý stĺp taktiež. Tak som túto sériu prestala čítať.
Četl jsem asi 3 měsíce po Pilířích země.. A jako bych četl stejný příběh. Postavy jako by si z oka vypadly - Aldred~Philip, Edgar~Jake, Ragna~Aliena, Wigelm~Percy, Wynstan~Valeran Bigod,.. Žádná inovace, děj předvídatelný a postavy černobílé. Jak jsem byl z Pilířů Země nadšený, tak tohle pro mě bylo zklamání. Skoro jako by tuto knihu za pana Folleta psalo AI.. Jediná zajímavá věc v této knize bylo jak a z čeho vzniklo KingsBridge.
ne ze všech knih Kena Folletta jsem byla nadšená, ale tahle série se mi líbí moc; jsou to sice "klády", ale čte se to tak nějak samo a za chvíli se člověk diví, že už je zase konec ;-)
Knihu jsem si vybral do čtenářské výzvy v den kdy byla přídána její audioverze. Bylo to období kdy jsem ke knize utíkal po chvilkách a jelikož je to pořádný špalek plný postav a plastického děje, natáhla se četba na celý měsíc. Bylo to však jen a jen z nedostatku času, pan Follett napsal věřím že věrný obraz tehdejší doby a jelikož je označován jako nultý díl předcházející všem ostatním dříve napsaných, jsem rád, že jsem si počkal s četbou.
Děj jsem neměl naštěstí s čím srovnávat, takže příběh Edgara a Ragny jsem hltal se všemi odbočkami a vedlejšími postavami pokaždé když jsem si mohl četbu dovolit bez ohledu na ostatní díly, které kdo už četl asi nevyhnutelně srovnává. Pokud máte rádi příběhy z raného středověku a chcete kvalitní dílo do kterého se ponoříte a necháte se vodit autorovou představivostí tak s chutí do toho. Doporučuji.
Tak tohle Follet prostě umí. Velmi rád jsem se vrátil do historie a zakusil znovu ten pocit, který se mě držel při čtení Pilířů Země. Krásné životní příběhy z přelomu prvního tisíciletí. Pohádka psaná jako život, jen doufejme, že ten náš nebude v průběhu tak hořký. Sláva Ragně Spravedlivé, sláva Edgarovi Staviteli. Díky Kene.
Druhé čtení série, protože jsem si právě koupila poslední díl. Je to pro mě stále čtení, ke kterému se budu chtít, po nějakém čase, opět vrátit.
Nevěřil jsem, že spisovatel, který píše většinou akční thrillery dokáže napsat tak napínavou historickou fresku. Dlouho jsem chodil v knihovně kolem této série, ale vždy mě odradila ta tloušťka, ale teď vidím, že i tlustá kniha může být pecka.
Jednička byla monumentální, dvojka epochální, trojka rozsáhlá a čtyřka, ta je precizní!
Follet se doslova mazlí se svým dílem, pečlivě buduje děj a hraje si s detailem. Zkušeně využívá nabytých znalostí z předchozího psaní a prakticky nás uvádí do kingsbridgeské ságy.
Za mě snad lepší než jednička! Doslova čtivé pohlazení na duši.
Jediné drobné mínus - čtenář je někdy až trošku moc veden za ruku. Naopak to, že tu máme zase velmi podobně rozehrané charaktery, neberu jako mínus, ale jako součást této ságy.
Nadšený historickými ságami Penman a Igguldena jsem se rozhodl vyzkoušet i dalšího anglického autora historických románů. Bohužel stejné nadšení jako u výše jmenovaných se bohužel nekonalo. Hlavním důvodem je rozsáhlost díla, která není podpořena odpovídající dějovou náplní. Od kvalitního historického románu navíc očekávám propojení s dobou, s politickou situací v zemi, nejlépe i propojení na okolní země. To zde je bohužel zcela minimální. Naopak děj často sklouzává až do stylu historické romance, což není druh literatury, kterou bych vyhledával. Naštěstí autor v závěru přitvrdil, takže celkové vyznění knihy zachránil.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vikingové raný středověk stavitelé 10.-11. století Normandie středověká Anglie historické romány boj o mocKen Follett také napsal(a)
| 2013 | Zima světa |
| 2021 | Pilíře země |
| 2021 | Večer a jitro |
| 2015 | Hranice věčnosti |
| 2018 | Pád titánů |

92 %
70 %
Poutavý příběh o životě v přelomové době. Nájezdy Vikingů, boje o moc mezi šlechtou a králem v Anglii, počátky Francie, jak ji známe dnes a do toho život "obyčejných" lidí.
Follett vsadil na svůj osvědčený scénář a opět mu to vyšlo. Chudý kluk, silná šlechtična, velká protivenství a nakonec šťastné finále. Jen mi vadí, jako v minulých knihách, že padouchům to prochází tak dlouho.
Jinak se to četlo moc pěkně a těším se někdy na další díl.