Na smrť

Na smrť https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502751/bmid_na-smrt-fFx-502751.jpg 5 942 325

Na smrť série

Československo roku 1928. Dvaja kamaráti, maturanti z Ružomberka, Žid Viktor a Nemec Karol, neúmyselne zabijú syna miestneho podnikateľa. Viktor uteká k príbuzným do New Yorku a stáva sa členom mafiánskej organizácie Murder, Inc. Karol študuje medicínu v Mníchove a pod vedením Reinharda Heydricha sa mení na oddaného stúpenca nacistickej ideológie. Ocitajú sa tak na opačných stranách rodiaceho sa vojnového besnenia... Na smrť je rozsahom a dejovým oblúkom najväčší slovenský porevolučný román. Prepája svet americkej mafie s hrôzami nacizmu. Detailne približuje vojnu mafiánskych rodín v Amerike, ako aj vzostup nacizmu v Nemecku, Noc dlhých nožov, Krištáľovú noc, nacistické programy eutanázie, vyhladzovacie operácie na východnom fronte a fungovanie koncentračných táborov. Román sa odohráva v rokoch 1928 – 1945 v Československu, Nemecku, Spojených štátoch, Poľsku, na Ukrajine, v Pobaltí a vrcholí v čase Slovenského národného povstania. Autor ponúka desivú pripomienku, ako málo stačí, aby z nás spadla civilizačná škrupina a zmenili sme sa na kruté, bezcitné monštrá. Pri príležitosti 10. výročia prvého vydania vychádza román Na smrť I+II ako súborné dielo v exkluzívnom zberateľskom prevedení. Na obálke knihy je použitý parciálny UV lak a razba striebornou fóliou na dosiahnutie metalického efektu. Kniha je vytlačená dvojfarebne na bezdrevnom papieri a doplnená predsádkami z červeného surbalínu potlačenými čiernou farbou. Má dve farebné záložky (lacetky), čiernu a červenú. Kniha vyniká unikátnou červenou farebnou oriezkou, ktorá je potlačená čiernou farbou a vytvára mramorový efekt. Knižný blok bol vytlačený v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici, odkiaľ putoval do Nemecka do kníhviazačskej dielne Richarda Mayera v Esslingene, kde sa vyhotovila spomínaná mramorová oriezka. Finálna knihárske spracovanie spolu s obálkou sa realizovalo v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici. Autorom obálky je renomovaný český grafický dizajnér Emil Križka. Toto jedinečné vydanie určite patrí k tomu najkrajšiemu na slovenskom knižnom trhu.... celý text

Přidat komentář

Reat
22.03.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, co jsem v životě četl. Nic víc potřeba dodávat.

castiglione
12.03.2024 5 z 5

Tak tohle byla tedy síla! Chtělo by se mi napsat - vynikající kniha, ale dá se něco takového vůbec napsat o knize s tímto a takto zpracovaným tématem? Tak jinak. Výborný literární počin. Podle mě klidně srovnatelný se světovými autory. Ale zároveň tak děsivě hrozná kniha. Musela jsem si ji dávkovat jen po pár desítkách stránek denně. A čím déle jsem četla, tím se počet denně přečtených stran snižoval a snižoval. A pak jen člověk sedí, svírá se mu žaludek a nechape...už vůbec nechápe, jak takové skutečné peklo mohl někdo přežít.


Zuzafischi
09.03.2024 2 z 5

Já úplně nechápu to nadšení. Asi jsem očekávala něco jiného než vršení nesmyslného násilí v řadě za sebou. Dlouho jsem četla poslušně, pak jsem začala přeskakovat, abych si na libovolné stránce prečetla nejaký další kentus. Na konci byl člověk proste jen rád, že už to má za sebou.

Ahmose
07.03.2024 5 z 5

Podľa literárnych kritikov je kniha Na smrť rozsahom a dejovým oblúkom najväčším slovenským porevolučným románom. Za seba môžem povedať, že je to najlepšia kniha z prostredia 2. svetovej vojny a najlepšia kniha od slovenského autora akú som zatiaľ čítal. Jedná sa o mnohovrstvový román, ktorý sa na pozadí holokaustu a mafie dotýka tém ako priateľstvo, zrada, túžba po moci, privilégiách a uznaní. Psychológia a prerod postáv sú vykreslené bravúrne. Autor čitateľovi na postavách priamo demonštruje silu manipulácie politickou propagandou, ako sa aj zo vzdelaného, dobre vychovaného, slušného človeka môže stať vraždiace monštrum. Dej je výborne vygradovaný, vôbec sa nemusíte báť vyššieho počtu strán. Pri čítaní, hlavne druhej polovice, som mal mnohokrát zimomriavky a musel som si dávať pri čítaní kratšie prestávky. Kniha obsahuje veľké množstvo brutálnych, naturalisticky popísaných scén. Autor sa s čitateľom hrá, temnú atmosféru zúfalstva sem-tam prežiari svetielko nádeje, aby bolo v ďalšom momente zhasnuté a prekryté ešte väčšou tmou. Skutočne veľmi silná kniha, po ktorej dočítaní som ostal niekoľko minút len tak sedieť a musel ju spracovať. Na smrť je majstrovské dielo, ktoré by som zaradil do povinnej literatúry na stredných školách. Odporúčam všetkým, obzvlášť v dnešnej dobe.

n.ezn.amy
06.03.2024 5 z 5

Ve třicátých letech v Ružomberoku parta studentů tráví svůj bezstarostný čas, kdy hlavně Karel a Viktor jsou dva nerozluční přátelé. Pohoda studentského života naruší tragická událost a jejich cesty se rozdělí. Viktor prchá do Ameriky a Karel odjíždí s rodiči do Německa, aby studoval na lékaře. V Německu se k moci dostává Adolf Hitler a pro všechny se život mění. Ani jeden z přátel netuší, že se jejich životy znovu propojí, natož to, že by se stará parta mohla znovu sejít pohromadě za dramatických událostí. Skvělý román Jozefa Kariky, který rozvíjí tragický příběh o přátelství, zradě a vykoupení. Výborně popsané charaktery postav, které se mění v průběhu doby, vlivem událostí a díky osobnímu přesvědčení ve víru ve spravedlnost, rasovém očištění světa či touhy po lékařském výzkumu. Pro mě velmi příjemné překvapení, neboť do této doby jsem od Jozefa Kariky četl pouze jeho hororové příběhy. Tímto románem dokazuje, že je naprosto všestranný spisovatel.

Věrnost je moje čest - to nebyla jenom fráze, skutečně tím heslem žili, ani teď, v nejtěžších chvílích, se nevzdali ideálů.

LenkaMacak
16.02.2024 5 z 5

Na začátku jsem měla strach z těch 692 stran, ale ukázalo se, že zbytečně.
Kniha mě rychle chytla, četla se velmi dobře, zároveň je velmi naturalistická, řekla bych až brutální. Mnohokrát mi při čtení fyzicky nebylo dobře nebo mi tekly slzy proudem, ale to k tomuto období historie bohužel patří. Pro mě nejlepší kniha o předválečném a válečném období.
Smekám autorovi. 5/5*

mdracek
22.01.2024 5 z 5

Skvěle napsaná kniha na silné tema, až detailne děsivě zaznamenávající události v dějinách, které bychom neměli nikdy zapomenout a každý člověk by o nich měl vědět. Autor mě příjemně překvapil, přestože některé pasáže byly opravdu těžko stravitelné, bylo to velmi čtive napsané.

MartaPear
17.01.2024 5 z 5

Hrůzná kniha o partě gymnazistů - Slováků, Židů aj. z Ružomberoku a jejich osudech po nástupu Hitlera v 1928 až do konce války. Doufám, že je to povinná četba u našich středoškoláků!

Lenka276
15.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, která ve mě na dlouho zanechala velmi silné pocity. Určitě bych si ji chtěla přečíst znovu, jako že to jinak nedělám. Jinak bylo vše řečeno níže. Moc krásný, silný příběh.

evca7271
13.01.2024 4 z 5

Kniha byla moc pěkná,není co dodat.

Lena79
03.01.2024 5 z 5

Po přečtení knihy jsem váhala, jak toto dílo vůbec okomentovat.
Syrový příběh z 30. let minulého století mapující osudy několika přátel. Až potud nic převratného. Ale co když některý z nich stojí na opačné straně barikády?
Autor skvěle vykreslil psychologický vývoj hlavních postav, který se formoval na základě životních zkušeností.

marketa1860
03.01.2024 4 z 5

Příběh byl úžasný, parta kamarádů z předválečného Ružomberku, kteří nerozlišovali Němec/Žid/Slovák. Život je zavál různým směrem, aby se jejich osudy spojily na nejtragičtějším místě - v koncentračním táboře.
Knihu jsem četla dlouho, popisy masového vyvražďování Židů, ale i praktiky americké mafie..., to byla silná káva.

TinaFr
30.12.2023 3 z 5

Chápu, proč má kniha tak dobré hodnocení, lidé mají rádi brutální příběhy. Ale musím se přiznat, že z ní zdaleka tak uchvácená nejsem. Příběh se bezpochyby čte dobře, je vidět, že je autor "vypsaný", kniha má spád. Ale jinak se o nějak kvalitní text nejedná. Celý děj je postavený na dalším a dalším popisu důmyslně zvráceného vraždění a jiného násilí. Nějakou hloubku nebo další přidanou hodnotu jsem v tom nenašla a to je, alespoň za mě, docela málo. Autor se zkrátka svezl na "módní" vlně krvavých thrillerů a knih z prostředí holokaustu a rozhodl se to spojit dohromady.

PitoR
24.11.2023 5 z 5

Na smrť - I. + II:!!!!!
Priznám sa, dlho som otáľal a vyhýbal sa kontaktu s knihami od Jozefa Kariku...
Na odporúčanie rodinných príslušníkov som sa dal prehovoriť a konečne si na autora posvietil. Môžem ľutovať iba jedno; že mi to trvalo veľmi, veľmi, veľmi dlho. Nenachádzam vhodné slová, ako vyjadriť svoje pocity a dojmy z tohto silného príbehu. Nečakal som, že ma to tak silno osloví a zároveň zaujme - klobúk dole pred autorom!!!!!
FANTÁZIA!!!!!

Marti1212
12.11.2023 5 z 5

U většiny knih mě odradil i třeba o něco nižší rozsah než zde, tady mě to ale opravdu vtáhlo. Skupina přátel z dětství a to, co se s ní napříč dějinami stalo. Brutální, ale silné.

vysypanel
11.11.2023 5 z 5

Tak to byl nářez!!! Tohle by měla být povinná četba! Abychom nezapomínali. V dnešní době obzvlášt aktuální . Když sedí vysmátá představitelka Německa mezi spojenci a slaví výročí Invaze v Normandii? Mistrně vystavěna zápletka. Opravdová bomba.

Igor1311
24.10.2023 5 z 5

Pre mňa jednoznačne najlepšia karikova kniha, možno kvôli tomu, že konečne nejde o mysteriózny príbeh. príbeh je brutálny, podrobné opisy ´´života´´ v táboroch, výsluchy väzňov, prepletené životné osudy, jednoducho fantázia, aj ked to s ohľadom na príbeh knihy to nie je najvhodnejšie slovo. Na smrť je jednoznačne jednou z najlepších kníh, ktoré som čital za posledné obdobie a možno jednou z uplne najlepších.

Bedur
23.09.2023 5 z 5

Klobouk dolů. Druhá knížka od p. Kariky, kterou jsem četl a rozsekala mě stejně jako ta první (Trhlina) a přitom je úplně jiná. Od knížky jsem se nemohl odtrhnout, tolik lidského utrpení, bolesti, strachu, a hlavně vůle přežít vás úplně pohltí. Přeskakování dějových linek je geniální, a ještě víc to žene touhu číst dál. A když jsem přečetl poslední 2 strany a promítlo se mi znovu, jak to začalo a jaký je konec, úplně mě to odrovnalo. Rozhodně doporučuji, u mě patří mezi TOP3 knihy, které jsem v životě četl.
Kdyby to napsal někdo v Americe, už by se pracovalo na zfilmování.

zuzana5244
14.09.2023 5 z 5

Čteno po druhé kvůli knižní výzvě. Myslela jsem, že mě kniha nedokáže více ohromit, ale stalo se. Teď jsem si knihu daleko víc užívala a byla jsem ještě více nadšená. Nejvíce mě ochromil příběh Viktora. Stále přemýšlím kolik toho musel zvládnout a s čím vším se musel vyrovnat. Karika nás provedl USA dvacátých let, vzestupem NSDAP, válečnou dobou. To nebyl ideální čas. Autor nám ji předvádí ve veškeré své syrovosti. Kdybych mohla tleskala bych ve stoje za velmi zdařilý román. Opět mě jen utvrdil, že je škoda, že tato kniha nemá filmové spracování. Přečetla jsem za svůj život mnoho a mnoho knih, ale tuto řadím k TOP 10 co jsem za život četla.

Astarothh
31.08.2023 5 z 5

Autor do příběhu vložil snad úplně všechno a všechny z dějin holokaustu. Bezesporu jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla!