Na smrť přehled
Na smrť série
Československo roku 1928. Dvaja kamaráti, maturanti z Ružomberka, Žid Viktor a Nemec Karol, neúmyselne zabijú syna miestneho podnikateľa. Viktor uteká k príbuzným do New Yorku a stáva sa členom mafiánskej organizácie Murder, Inc. Karol študuje medicínu v Mníchove a pod vedením Reinharda Heydricha sa mení na oddaného stúpenca nacistickej ideológie. Ocitajú sa tak na opačných stranách rodiaceho sa vojnového besnenia... Na smrť je rozsahom a dejovým oblúkom najväčší slovenský porevolučný román. Prepája svet americkej mafie s hrôzami nacizmu. Detailne približuje vojnu mafiánskych rodín v Amerike, ako aj vzostup nacizmu v Nemecku, Noc dlhých nožov, Krištáľovú noc, nacistické programy eutanázie, vyhladzovacie operácie na východnom fronte a fungovanie koncentračných táborov. Román sa odohráva v rokoch 1928 – 1945 v Československu, Nemecku, Spojených štátoch, Poľsku, na Ukrajine, v Pobaltí a vrcholí v čase Slovenského národného povstania. Autor ponúka desivú pripomienku, ako málo stačí, aby z nás spadla civilizačná škrupina a zmenili sme sa na kruté, bezcitné monštrá. Pri príležitosti 10. výročia prvého vydania vychádza román Na smrť I+II ako súborné dielo v exkluzívnom zberateľskom prevedení. Na obálke knihy je použitý parciálny UV lak a razba striebornou fóliou na dosiahnutie metalického efektu. Kniha je vytlačená dvojfarebne na bezdrevnom papieri a doplnená predsádkami z červeného surbalínu potlačenými čiernou farbou. Má dve farebné záložky (lacetky), čiernu a červenú. Kniha vyniká unikátnou červenou farebnou oriezkou, ktorá je potlačená čiernou farbou a vytvára mramorový efekt. Knižný blok bol vytlačený v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici, odkiaľ putoval do Nemecka do kníhviazačskej dielne Richarda Mayera v Esslingene, kde sa vyhotovila spomínaná mramorová oriezka. Finálna knihárske spracovanie spolu s obálkou sa realizovalo v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici. Autorom obálky je renomovaný český grafický dizajnér Emil Križka. Toto jedinečné vydanie určite patrí k tomu najkrajšiemu na slovenskom knižnom trhu.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Román Jozefa Kariky Na smrt je silným a emotivním dílem, které zkoumá hrůzy druhé světové války. Autor mistrně zachycuje osudy postav, které se ocitají v drsných podmínkách, a zobrazuje brutalitu, jež provázela tuto temnou kapitolu historie. Příběh se zaměřuje na přátelství, zlo a lidskost, přičemž se nebojí ukázat syrové detaily. Čtenáři se setkávají s různými pohledy na válku, což umocňuje celkový dojem z knihy. Tato kniha není pro slabé povahy, ale její čtení je nezapomenutelným zážitkem, který vyžaduje silné nervy a odvahu.
Kniha je psaná s precizností a historickou přesností, což z ní činí výjimečné dílo. Její brutalita a syrovost mohou odradit, ale zároveň přinášejí hluboký pohled na lidskou psychologii a morálku. Karika se nebojí zachytit temné stránky lidské povahy a ukazuje, jak válka mění životy jednotlivců. Na smrt je tedy nejen příběhem o válce, ale také o lidských osudech a hodnotách, které jsou v těžkých časech zkoušeny. Více v komentářích.
Komu by se kniha Na smrť mohla líbit?
- Čtenáři, kteří se zajímají o historické romány
- Milovníci silných a emotivních příběhů
- Ti, kteří chtějí prozkoumat temné stránky lidské povahy
- Fanoušci literatury o druhé světové válce
- Čtenáři hledající výjimečné a provokativní knihy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na smrť. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 380 komentářůSouvisející novinky - Na smrť (2)
Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)
16.10.2022
Knižní novinky (12. týden)
16.03.2020
„Mrtví nestáli o pomstu, ta je dobrá jen kvůli smíření se se sebou samým. (Na smrt)“
Kniha Na smrť v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 53x |
| v Přečtených | 1 528x |
| ve Čtenářské výzvě | 321x |
| v Doporučených | 203x |
| v Mé knihovně | 573x |
| v Chystám se číst | 1 008x |
| v Chci si koupit | 244x |
| v dalších seznamech | 17x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) nacismus Adolf Hitler, 1889-1945 New York vraždy mafie zrada moc peklo gestapo gangsteři nacisté Waffen-SS vykoupení gangy třetí říše (Německo, 1933-1945) holokaust, holocaustJozef Karika také napsal(a)
| 2016 | Trhlina |
| 2014 | Strach |
| 2015 | Tma |
| 2020 | Smršť |
| 2010 | V tieni mafie |

80 %
77 %

V jedné recenzi napsali, že kniha Na smrt je tak děsivá, že se skoro nedá číst. Děsivé však nejsou knihy, ale historické události, které vyprávějí.
Kdybych byla člověk, který z hrůznosti popsaných v knihách nemůže spát, tuhle bych nejspíš odložila hned u prologu. S knihou, která by byla takhle moc plná násilí a krutostí, jsem se ještě nesetkala. Ale je to dobře. Byla totiž opravdová. Toto je nejlíp napsaná kniha z druhé světové války, kterou jsem kdy četla. Troufám si říct, že Na smrt je dosud můj nejsilnější čtenářský zážitek v životě.
Opravdu fenomenální sedmisetránkový román, který rozhodně (!) stojí za všechnu tu bolest, kterou mi při čtení způsobil.
Doporučuju celým svým (zlomeným) srdcem.
,,Někteří lidé jsou možná z prachu té samé hvězdy.”