Tvefisto Tvefisto komentáře u knih

☰ menu

Loupežnická historie Loupežnická historie Pavel Grym

Pohádku jsme měli na gramodesce a pouštěla jsem si ji jako dítě tak často, že jsem uměla zpaměti. Včetně části, která byla poškrábaná a opakovala se :D.

06.12.2020 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Opět veliké nadšení a troufám si říct, že se mi to líbilo asi nejvíc. Zatím :)

15.09.2020 5 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Příběh super, autor si musel dát hroznou práci s hledáním historických událostí a jejich souvislým a navazujícím zpracováním (a že jsem si to hledala :D). A jako bonus pro mě - poměrně rozsáhlé zaměření na jednu historickou postavu, která mě obzvláště zajímá. Moc jsem chtěla dát 5 hvězd, ale...v určitých dějových linkách jsem se nudila, až jsem byla nucena přeskakovat. A to detailně popsané násilí prakticky všeho druhu - čím jsem starší, tím hůře to snáším. Ale to psychomyšlení, tam je dobře popsané.

26.07.2020 4 z 5


S pečetí viny S pečetí viny Jiří Hanibal

Pokud jsme tu dobu nezažili, nemůžeme tušit, jak se všichni, kterých se popsané události týkaly, cítili a co prožívali. A osobně ráda zůstanu u toho, že to ani nikdy na vlastní kůži zažít nechci. Jak pomnichovské události, tak i poválečný odsun soudit nemůžeme, ale můžeme se poučit...Příběh se četl sám a nemohla jsem se od knihy odtrhnout - obzvláště, když mi došlo, že příběh mlynáře Hartmana znám (i díky tomu, že jsem se o "opravdovou" historickou postavu více zajímala). Moc doporučuji, ucelený příběh se vším, co k té době náleželo.

20.04.2020 5 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Moc se mi to líbilo. Stylem psaní mi kniha připomínala Slepou mapu. Mam ráda vypravěče.

06.01.2020 5 z 5


Hanin kufřík Hanin kufřík Karen Levine

Dojemný příběh. Možná by se mohl stát součástí povinné četby. Jen pořád nemůžu uvěřit tomu (pouze v dobrém), že kufřík patřil sestře Jiřího Bradyho, a že Hanin příběh díky šťastnému sledu událostí mohl znovu ožít. Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze.

04.11.2019 5 z 5


Zámek u řeky Zámek u řeky Chloe Duval

Nojo, čistá romantika. Příběh samotný byl fajn, ale...uvozovky u přímé řeči by neškodily a slovo vykřikl/a po přímé řeči bylo tolikrát!!! - v normalní rozhovoru lidé prostě nevykřikují!

25.10.2019 4 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Ten konec mě docela nas..l, ale asi to tak chodí.

17.10.2019 4 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Trvalo mi se začíst tak, aby mě zajímal konec. Čekání na Bergmana se zdálo nekonečné, ale vyplatilo se. Co mě ale uchvátilo - ten sešit, který našla Stela, s kouzly a bylinkami, měl něco společného s bohováním? Přece jen ta oblast, a to jaká kouzla to byla, úplně se to nabízí...

09.10.2019 4 z 5


Čest ničemy Čest ničemy Christi Caldwell

Potřebuju inzulín...

28.09.2019 4 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Příběh je koncentrací utrpení, bolesti a strachu. Čím více o koncentračních táborech čtu, tím více nedokážu pochopit, jak je možné, že všechno to bezpráví a naprosto všechny negativní "věci", které si umím představit, mohli lidé zvládnout a přežít. Nespravedlnost a zvrácenost do mě prostupovala po celou dobu čtení a asi mě dlouho neopustí.

08.08.2019 5 z 5


Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Jelikož jsem z oboru, nemůžu hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček. Povinně by si to měl přečíst každý, koho porodnictví zajímá. Úplně jsem ji chápala, když měla problémy zvládat nedostatečnou hygienu žen :D Jen mám jeden takový technický problém. Originální název je Call the Midwife a midwife znamená porodní asistentka, takže tak...

06.06.2019 5 z 5


Virus - Neviditelný zabiják Virus - Neviditelný zabiják Chris Ryan (p)

Tak nevím, asi jsem čekala něco jiného. Možná víc viru...ale určitě jsem nečekala třináctiletého superhrdinu. Fakt mám knížky, kde útočí dokonale zabijackej virus ráda, ale i v tomhle "nereálnu" (uvozovky jsou tam opravdu schválně), očekávám uvěřitelný příběh, kde se všichni reálně chovají. Takže asi tak...

09.04.2019 3 z 5


Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Miluji konspirační teorie (pokud se tedy nezachází do moc velkých absurdit) a kniha Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? je v tomto opravdu jasná volba. Je napsána uceleně a přináší všechny informace. Některé termíny byly popisovány až moc podrobně, ale to, co mě nezajímalo, jsem jednoduše přeskočila. První část knihy pro mě byla určitě zajímavější.

06.03.2019 5 z 5


V lesích V lesích Tana French

Ač moc nemusím, když se detektivka zaobírá soukromým životem vyšetřovatelů, tady mi to kupodivu nevadilo. Dál mě i překvapil popis jednotlivých míst, slovní spojení, vyjádření situací - a překvapil myslím jen v dobrém. Bylo to čtivé. Jen - když už jsem ke konci začala tušit kam to směřuje, nechtělo se mi to dočítat, přesně něco takové konce nemám ráda. Ale nakonec jsem dočetla a mám v plánu si přečíst i další.

04.03.2019 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Vypravěčka mě donutila přemýšlet nebo spíše přemýšlet jinak. Na otázku viny a odpuštění neexistuje konkrétní odpověď a je to ve výsledku dobře. I přes občasné pasáže, které jsem nehltala tolik jako jiné části, to byl velmi zajímavý příběh plný zajímavých myšlenek. Konec překvapil a přinesl mi několik otázek, na které bohužel odpověď nedostanu. Holokaust by neměl být zapomenut.

24.02.2019 5 z 5


Cinder & Ella Cinder & Ella Kelly Oram

Nedočetla jsem, to se vážně nedá. Těšila jsem se na čistou milou romantiku, místo toho jsem si připadala, jako když čtu ultra černobílou fanfiction od třináctileté puberťáčky. Podle chování bych hlavním hrdinům řekla maximálně patnáct (a to možná dost přeháním) a podle toho vypadá i ten zbytek. Jak jsem se na tu knížku těšila, tak jsem teď zklamaná.

13.02.2019 1 z 5


Les rukou a zubů Les rukou a zubů Carrie Ryan

Nakonec se mi to líbilo. Jen mám dvě taková "ale". Zaprvé - citům jsem moc nevěřila. Necítila jsem z nich tu správnou hloubku. A zadruhé - u nás v knihovně ji mají v dětském oddělení - to teda nevím...

07.02.2019 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Co ten konec? Upřímně jsem ráda, že jsem se k této knížce dostala až teď, protože na pokračování nebudu snad muset čekat tak dlouho (paní Stehlíková! :D). Čtyři hvězdičky dávám za první polovinu knihy, byla pro mě taková "bez šťávy", ale v žádném případě né špatná! Celkově - moc pěkné.

01.02.2019 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Velmi příjemné překvapaní. Ač je tam hodně autorkou vymyšlených slov, neztrácela jsem se v nich. Odkazy na minulost = skvělé! S radostí rozečítám i druhý díl.

17.01.2019 5 z 5