Triplex Triplex komentáře u knih

☰ menu

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Úspěch této knihy je pro mě záhadnou. Příběh je vystaven okolo jednoho kontroverzního nápadu a vlastně váhám, zda jej vůbec nazývat příběhem. Popis konzumace lidského masa a zacházení s chovnými lidmi je na začátku knihy zajímavý, ale rychle ztrácí svůj šokující aspekt, na kterém je celá kniha postavena. Jediné co mě zaujalo, byl poměrně nečekaný konec, za který musím přidat jednu hvězdu.

30.12.2022 2 z 5


151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Knihu jsem přečetla jedním dechem během pár hodin. Poutavé, čtivé a zajímavé. Sama jsem nikam daleko nikdy nešla a po této knize po tom toužím! I když si to pravděpodobně zas rozmyslím. ???? Co mě mrzí je úroveň knihy. Ocenila bych větší důraz na úpravu a styl vyjadřování. Kniha působí opravdu jen jako blog, jehož průměrné články někdo zcucne dohromady. Zábava? 10/10. Úroveň? 5/10.

19.02.2021 4 z 5


Herec Herec Josef Kubáník

Hlavní zápletka poměrně zajímavá. Konec bohužel uspěchaný, ovšem silný. Forma sms a deníků mi vyhovovala. Ve výsledku poměrně průměrná kniha, ke které nejspíše po druhé již nesáhnu. Na první přečtení ale proč ne.

09.01.2021 3 z 5


Veselá svině s račicí a depkou Veselá svině s račicí a depkou Andrea Kábelová

Kniha je to popravdě velmi zajímavá a rozhodně stojí za to si ji přečíst. Autorka si zažila jednu z nejtěžších zkušeností, jaké vás mohou v životě běžného člověka potkat. Je to silné, je to dojemné a v několika částech mě to donutilo zamáčknout slzu, či se zasmát. To k pozitivám.
Bohužel, kniha není vůbec dobře zpracovaná. Působí na mě, jako by redaktor stáhl články z blogu a bez korektury je vydal. Kniha nepůsobí příjemně, ani co se týče typografické části. Nakladatelství by na tom mělo nepochybně více zapracovat. Snaha o autentičnost zde působí spíše jako amatérismus.

27.06.2020 3 z 5


Google poezie: Psáno našeptávačem Google poezie: Psáno našeptávačem Tomáš Miklica

Kniha splnila očekávání. Je příjemným odlehčením a zároveň sondou do společnosti. Jak se píše i v knize samotné - není to pouze poezie, ale můžete přitom pozorovat, co lidé vyhledávají, když si myslí, že je nikdo nevidí. Za mě velmi zajímavý novomediální projekt a doufám, že nezůstane jen u této knihy.

24.06.2020 5 z 5


Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Krásná pohádka. Osobně bych ocenila, kdyby byla spíše součástí pohádkové sbírky, než samostatně. Takhle ji dospělý přelouská během jednoho odpoledne. Pro děti mi naopak nepřijde příliš pohádková.

12.06.2020 5 z 5


První život První život Gena Showalter

První život, jsou horší věci než smrt – například tato kniha? Přiznávám, až tak zlé to přeci jen není. Ale nejedná se ani o žádnou hitparádu. Gena Showalter měla na počátku velmi zajímavou ideu, kterou se jí bohužel z mého pohledu nepodařilo příliš prosadit. Tato recenze nebude obsahovat příliš spoilerů, ovšem pokud rádi přistupujete ke knize bez předešlích informací, nejspíše recenze ani nečtete.

Děj knihy: Příběh pojednává o světě, ve kterém jsou si lidé vědomi existence posmrtného života. Nazývají jej originálně druhým životem. Má to ovšem háček. V posmrtném životě existují dvě nepřátelské říše a než zemřete musíte učinit rozhodnutí, do které z nich se chcete přidat. První říše se nazývá Troika a představuje v podstatě vše pozitivní, co si dokážete představit. Je to říše světla, kde si váží lidského života, všichni jsou jako rodina a dodržují se striktní pravidla. Lidé zde mají relativně podobné životní podmínky. Na druhé straně je říše Myriad. To je říše temna, plná nerovroprávnosti, krutosti a lakoty. Nikdo si zde prvního života neváží a dokonce se tato říše snaží o smrt hlavní postavy. Slečna jménem Desítka?? je totiž nejdůležitější osobou v celém vesmíru. Tato slečna si váží lidského života a chce pro všechny to nejlepší. PŘES TO je ovšem celá kniha založena na tom, že přemýšlí, kterou říši si vybrat.

Hodnocení: Jak můžete z mého stručného popisu pochopit, z knihy jsem nebyla příliš nadšená. Jak jsem již říkala, myšlenka je to opravdu zajímavá a příběh má několik velmi silných míst. Ovšem zrovna těm není věnováno tolik pozornosti. Naopak daleko více jí mají repetetivní popisy sexy mladíků, kteří vstupují do života Desítky. Je pravdou, že cílová skupina nejspíše tento styl ocení. Pokud tedy hledáte knihu pro svoji 13 letou dceru, určite mohu knihu doporučit. Pokud je vám ovšem 18+ a máte již něco načteno, nejspíše budete podobně zklamaní jako já.

Závěr: Celkem knihu hodnotím na 2 z 5.

02.04.2020 2 z 5


Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Zakončení skvělé trilogie. Upřímně, na konci 2. knihy jsem se bála. Pan Mercedes se mi líbil velmi a i díky tomu, že neobsahoval nic nadpřirozeného. Konec hlídky už naopak silně nadpřirozený je, ale musím říct, že mi to nevadilo. Nebylo to nijak přemrštěné, jako jiné z Kingových knih. (Hlavně jejich konce.) Proto tleskám!

18.09.2019 5 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Skvělé pokračování prvního dílu, které zároveň představilo možný směr posledního dílu trilogie.

10.08.2019 5 z 5


Revival Revival Stephen King

"King, je to King! Budeme se bát, plakat a choulit se v koutě!" To si nejspíše pomyslí většina lidí, kteří dají na veřejné mínění. S nadšením si sednou nad knihu a začnou číst. A ono nic. Tak pozor, King není mistr levného hororu, při kterém budete nadskakovat ze židle. King je mist převážně psychologického hororu. Kniha působí téměř celá jako příjemný příběh s nějakou tou záhadou a na konci se vám dostane takového zážitku, že se bojíte a upadnete do hluboké deprese, která ovšem přetrvává především po dočtení knihy. U tohoto románu se nebudete bát, ale po jeho přečtení budete přehodnocovat pohled na svět. A taková je velká spousta Kingových knih. Tak prosím, až budete někomu doporučovat jeho knihy, nebo o nich mluvit - nesnižujte ho na úroveň laciného hororu.

29.05.2019 4 z 5


Francouzská poezie nové doby Francouzská poezie nové doby Karel Čapek

Překlad K. Čapka se mi velmi líbí. Není to nic prostého

21.03.2019 3 z 5


Napíšu verše kytkám na listy Napíšu verše kytkám na listy William Blake

Netuším, zda je to chyba autora či překladu - ale za mě zklamání. První polovina knihy mi připadá jako snaha o rýmy za každou cenu. Naštěstí alespoň v druhé polovině je to trochu vypuštěno a autor se soustředí i na jiné věci.

05.03.2019 3 z 5


Žhářka Žhářka Stephen King

Jedna z knih, které jsem četla spokojeně od začátku do konce. Ale zase mě žádná chvíle nijak extrémně nenadchla, jako to bylo u jiných knih. Takový průměr.

09.10.2018 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Kniha se dobře čte, donutí vás si uvědomit, že nikdy neexistuje jen jeden pohled na situaci a je třeba vidět věci z více úhlů. Celkově mi to ale nepřišlo až jako takový zázrak.

27.08.2018 3 z 5


Sousedka ze Skalistých hor Sousedka ze Skalistých hor Blanka Solařová-Calibaba

Určitě to není kniha pro každého. Musíte být schopni se odprostit od nějakých "norem" a otevřít se něčemu novému. Experimentálnějšímu.
Je to krátká kniha, spíše taková jednohubka. Krátký příběh, který vlastně popisuje život někoho, který není ničím extra zajímavý. Přes to mě kniha upoutala a klidně bych si něco podobného přečetla v daleko širší verzi.

17.08.2018 4 z 5


Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Jde vidět, že jsou to starší povídky. Jedna ze slabších knih tohoto krále. Ale určitě stojí za přečtení, ovšem spousta povídek není dotažená. Na každé ale něco je. Určitě jeho ale pozdější sbírky jsou kvalitnější.

10.08.2018


Zhasínáme v říši divů Zhasínáme v říši divů DBC Pierre (p)

Kniha ve mě 99% času zanechala naprostý úžas. Bohužel, konec mi přišel slabší, což mělo za výsledek znížení hodnocení a takové narušení celkového dojmu. Ale její hluboké "nenápadné" myšlenky? Úžasné.

"V časech, kdy přežijí jen ti nejvhodnější - ten nevhodný."
"Ať jsem se snažil sebevíc, nikdy jsem se nenaučil žít dobře. A v naší době nežít dobře, znamená nežít vůbec."
"Říkám noc, ale bylo to pozdní odpoledne vydávané za noc dospělými, kteří s časem manipulovali podle svých potřeb."

03.07.2018 4 z 5


Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

"Toužíme po smrti, proto to děláme. Proč jinak, Garraty? Proč jinak?"

10.04.2018 4 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Určitě se ke knize budu muset ještě někdy vrátit a věnovat jí daleko více času. Pro mě jedna z nejhlubších knih, které jsem kdy četla.

08.04.2018 5 z 5


Motýlí kůže Motýlí kůže Sergej Kuzněcov

Není to kniha pro každého.

30.12.2017 3 z 5