Google poezie: Psáno našeptávačem

Google poezie: Psáno našeptávačem https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444395/bmid_google-poezie-psano-naseptavacem-2J5-444395.png 4 42 20

Už jste někdy na internetu našli něco, co by vás vůbec nenapadlo hledat? Možná to byla google poezie! Tak se od určité doby říká objevům ve výsledcích takzvaného našeptávače googlovského vyhledávání, kdy algoritmus vytáhne na základě slova nebo několika písmenek z nejvyhledávanějších výrazů pár frází a poskládá je způsobem, který dává nečekaný smysl. V této knize najdete výběr nejlepších objevů doplněný o rozhovor se zakladatelem fenoménu google poezie a o předmluvu předního odborníka na počítačem generovanou literaturu. Ať už google poezii dlouhodobě lajkujete na sociálních sítích, nebo o ní slyšíte poprvé... kdo zkusí štěstí, třeba najde i sám sebe.... celý text

Přidat komentář

Knihomolka97
10.04.2024 5 z 5

K této jednodubce asi není moc co dodat. Předmluva a hlavně rozhovor byly rozhodně zajímavé a poučné, nikdy mě totiž nenapadlo nad vyhledáváním na Googlu nějak víc přemýšlet. A podívejme se, i z něčeho na první pohled obyčejného může vzniknout něco speciálního. Někdy k tomu stačí úplná náhoda. :-)

Některé básně byly vtipné, jiné měly i hloubku! Musím pochválit zejména trefné názvy u jednotlivých básní, které jim dodávaly korunu. :-D
Knížku bych doporučila klidně vzít pro pobavení mezi kamarády nebo třeba na zpříjemnění na cesty. Formát se vejde i do menší kabelky.

Je samozřejmě i zajímavé, že se tak můžeme dozvědět, co ostatní lidé vyhledávají - jejich obavy, touhy atd.
Hned jsem si samozřejmě musela zkusit, co mi strýček Google najde. Upřímně kdo to někdy nevyzkoušel, jako by snad ani nebyl.

cestina_s_linus
04.02.2024 5 z 5

Další titul z dílny Backstage Books, který čtenářům zlepší den!
Některé části byly hlubší... jiné nevtipné... u některých jsem si říkala PROČ? Ve výsledku musím uznat, že Google algoritmus je Ftipný!
Příjemným zpestřením byly předmluva a rozhovor (pokud se ke knize dostanete - tyto části nepřeskakujte!).

Tuto knihu doporučuji všemi deseti všem, kteří “klasickou a “moderní poezii nemůžou ani cítit.


Terien983
29.01.2024 4 z 5

Tato kniha je skvělou volbou, hlavně v případě, kdy si chcete u čtení odpočinout a pobavit se. To ale neznamená, že by některé části neměly i hlubší smysl nebo nenutily čtenáře k zamyšlení.
Většina básní byla zábavná a líbila se mi. Také oceňuji vtipné a výstižné názvy jednotlivých básní.
Musím říct, že tvorba založená na algoritmu je opravdu zajímavá, protože využívá a skládá slova, která lidé nejčastěji vyhledávají.
Zároveň oceňuji i předmluvu odborníka na počítačem generovanou literaturu a krátký rozhovor se zakladatelem fenoménu google poezie, kde jsem se dočetla, jak celý tento koncept vlastně začal.
Pokud si chcete přečíst něco neobvyklého, mohu vám toto umění vzniklé spojením s moderní technikou jen doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Backstage Books.

dawson321
06.12.2022 4 z 5

Kniha mi přišla vtipná a u některých "básní" jsem se opravdu nasmál. Je zajímavé, jaké Google nabízí slovní obraty. Určitě zajímavá kniha, pokud si chcete odpočinout od klasické poezie.

heliiinka
19.11.2022 1 z 5

Stejná kategorie jako Terapie sdílením od Ester a Josefíny. Škoda papíru. Až na to, že tohle nemělo ani přidanou hodnotu a ani mi to nepřišlo vtipné. Jedna hvězda za úvod do algoritmu Google vyhledávače, to pro mě bylo zajímavé.

kaffa
14.10.2021 5 z 5

absolutně skvělý a nepřekonatelný tvůrčí duch člověka a stroje v jednom :-)

Dobraadresa
02.08.2021 2 z 5

Jen málokterý webový vtip vydá na to, aby udržel pozornost celou knížku. Básně z Google našeptavače vznikly ve Finsku (rovnou i v anglické verzi), pobaví každého, kdo se s nimi potká poprvé, a určitě je dobře, že vznikla i česká mutace. Číst ale znovu a znovu a znovu to samé po 20 stranách omrzí, humor navíc není tak třeskutý, aby to ospravedlnil sám o sobě. Popravdě - nahlas jsem se nezasmál ani jednou. Když navíc člověk ví, že Google už pár let nenašeptává podle kolektivní inteligence, ale hlavně podle toho, co hledáte vy, tak celý projekt ztratí kouzlo úplně. Jednak se dá snadno fejkovat, a i když nafejkovaný není, tak o kolektivní mysli lidstva nevypovídá nic moc.

momo01
29.05.2021 5 z 5

V předmluvě se píše, že je to radost z nahodilých nálezů a je to tak. Bavilo mě nejen čtení, ale i samotné hledání na Googlu, copak že se ukáže mně. O to víc oceňuji přiléhavé a mnohdy vtipné kombinace básní a jejich názvů.


Kleptomanův žal

já nemám zámek
já nemám peníze
já nemám svatozář
já nemůžu pomoct si furt musím krást

Čtenářka44
02.05.2021

Tato kniha mě velmi zaujala. A ani by mě nenapadlo, něco takového sepsat. :) Přečetla jsem si několik "básní", a hned mi dokázala vykouzlit úsměv na tváři. U některých jsem se opravdu pobavila. Vřele knihu doporučuji. Je moc příjemná na oddych a na to,aby si člověk mohl vyčistit hlavu od svých starostí.

nefernefer
02.04.2021 5 z 5

„Teda, to muselo dát příšernou práci. Přitom taková blbost, co?“ :o) Tahle hláška bylo to první, co mě napadlo. Ne že by dalo nějakou extra práci ty básně vytvořit, o to se koneckonců postarala technika. Ale ne všechno, co z našeptávače vypadne, je hodno nazývat poezií. A vybrat z toho obrovského množství to, co za něco stojí, a výstižným nadpisem, který dá zdánlivě nahodilým a často nesourodým útržkům vět úplně jiný rozměr, to povýšit na poezii, opravdu muselo dát práci.

BUDOUCNOST

až mi
až mi jednou nezavoláš
až mi tváře zcela zblednou
až mi čas řekne stůj
až mi bude tak sto deset přijde bůh a zmáčkne reset

Kromě samotných básniček, většinou vtipných a často lehce nekorektních, je pěkná i předmluva a na konci moc hezký rozhovor se zakladatelem tohoto konceptu.

„Ta nejlepší google poezie nám může hodně prozradit ‒ je to záznam toho, o čem lidé přemýšlí, když si myslí, že se nikdo nedívá.“

Doporučuji všem milovníkům nejen slovních hříček a alternativní poezie, ale také všem, kteří dokážou ocenit vtip, i hračičkům, kteří se možná nechají inspirovat. :o)

Kmikuka
19.01.2021 5 z 5

Začalo to prostě otázkou: „A proč vlastně někdo dělá takovou knihu?“ a odpovědí „To neřeš, je to poezie, u té se neptá proč vzniká.“ I takhle se kniha dostane domů a následně baví rodinu i přátele. Kdybych měla reklamní agenturu hrdě bych tyto básně tiskla na hrnky i trička. Kam se hrabou meme obrázky, milované i nenáviděné. Nikdy jsem poezii nečetla, neměla ji ráda, ale tohle mě baví. Často se k ní i vracím, protože si na něco vzpomenu a musím do ní nahlédnout. Myslím si, že je to optimální kniha, dárek pro milovníka humoru, co nemá obavy ze světa technologií. Technologie jsou všude kolem nás, ale člověk má zatím stále to poslední slovo.

Anie94
11.10.2020 4 z 5

Knížka se mi hodně líbila i přesto, že nejsem žádný velký fanoušek umění, poezie, či prostě čehokoliv co s tímto odvětvím souvisí. Rozhodně si musíte přečíst předmluvu, i rozhovor s finským "objevitelem" google poezie na konci, bez toho totiž není knížečka úplná.

Na knížce se mi hodně líbila její grafická úprava a hlavně jednoduchá a minimalistická úprava, která se k tématu hodí jako zadek na hrnec, jak se tak říká.

"Básničky" jsou občas vtipné, občas jen kroutíte hlavou, občas se jen tak pousmějete, občas se v tom najdete a občas vám zůstává rozum stát. V některých "básních" se vám dokonce i podaří najít hloubku, v jiných zase ne. Ale to je prostě normální, takže se nemusíte bát, že jste nějak divní. Co se mi asi nejvíce líbilo bylo to, že ke každé básni byl přidán rozhodně trefný a hlavně vtipný název, který básničku vystihl a vhodně dokreslil. Chápu, že je to dost alternativní kniha, která rozhodně nemusí sednout každému, ale i přesto, že já nejsem žádný velký fanda tohoto žánru a možná nebýt spolupráce s nakladatelstvím, tak se ke mě tato knížka ani nedostane. Na závěr svého hodnocení bych chtěla ještě říct, že tuto knížku lze vnímat jako takovou sondu do naší společnosti, co lidé nejčastěji vyhledávají, co je trápí, či s čím si neví rady. Za mě tedy jedno velké a obrovské doporučení.

aneta.antena
27.09.2020 5 z 5

Google poezie je perfektní ukázka propojení (ale i střetu) tradičních a moderních postupů a platforem - a zároveň je návodem pro každého jak se stát sám autorem, neboť není nic snazšího než naťukat pár slov do internetového vyhledávače. Není třeba dlouhých recenzí - umění má aktivizovat společnost a to se této knížce bezesporu daří - stačilo na pár minut pustit knížku z dohledu a již v ní s úsměvem na tváři listoval můj otec (55 let, literatura faktu) a začal do googlu vpisovat klíčová slova některých básní a liboval si, že dospěl ke vtipnějším či kontroverznějším kombinacím. Autorům vděčím za jiskřičku optimismu v této temné době a za otevření mysli těch, pro které je poezie střídavý rým.

PrincaListicka
09.09.2020 5 z 5

Kniha Google poezie mě zaujala od první chvíle, kdy jsem se o její existenci dozvěděla. Já mám totiž moc ráda moderní umění a poezii, která není úplně typická.

Na knize se mi především moc líbí, že to není jen soubor básniček, ale obsahuje i rozhovor s původním finským autorem, který Google poezii "objevil" a taky dodatečné informace o tom, proč může být GP klasifikována jako poezie.

Četli jsme si básničky společně s rodinou nahlas, a dost jsme se pobavili. Člověk by si myslel, že je to celé jen o náhodě, ale ono není. Algoritmy pracují poctivě a našeptávač nám pak podle našich získaných charakteristik nabízí to, co by se nám mohlo hodit. A navíc je to taková zajímavá sonda do společnosti. Ukazuje, co lidé vyhledávají, s čím potřebují pomoci, jaké mají (ne)všední problémy a co se třeba boji svěřit komukoliv jinému než anonymnímu vyhledávači.

Našla a založila jsem si několik mých oblíbených básniček, které ráda ukazuji známým.

Knihu bych doporučila všem, kterým nevadí tak trochu alternativní poezie a rádi se pobaví nad každodenními problémy (ne)obyčejných lidí.

book_loverka_
19.08.2020

Ještě nikdy jsem nečetla nic z moderní poezie a tahle poezie byla super ???? Četlo se to hoodně rychle a pobavila jsem se. Kromě toho, že se zasmějete, by se to dalo pojmout jako taková “sonda” do společnosti - zjistíte, co si někteří lidé googlují, když si myslí, že to nikdo nezjistí. Splnilo to moje očekávání a jsem spokojená.

iceVS
27.07.2020 4 z 5

Je to přesně to, co jsem očekávala. A musím říct, že jsem se bavila - ovšem naprosto nejvtipnější mi tedy přišly názvy oněch kapitol, v souvislosti s tím, co bylo doporučeno vyhledávat.
Ale neumím si vysvětlit následující: stojím doma se zašlým svícnem po babičce v ruce, oslovím google s požadavkem "jak vyčistit". Napadá mě tisíc věcí co chtít vyčistit, tak jak sakra mohl vědět, že zrovna teď mosaz...?
Mmch - kečupem. A ještě ke všemu to funguje. :-)

Market-k-a
22.07.2020 4 z 5

„ ... záznam toho, o čem lidé přemýšlí, když si myslí, že se nikdo nedívá." Super (původem finský) nápad. Malinko mě některé "básně" zklamaly, hodně to byla slova písniček apod. Ale určitě zajímavé a originální.

2606
13.07.2020 5 z 5

Skvělé zábavné počtení. Ideální pro chvíle, kdy chcete vypnout a strávit fajn chvilku u knížky. :)

Triplex
24.06.2020 5 z 5

Kniha splnila očekávání. Je příjemným odlehčením a zároveň sondou do společnosti. Jak se píše i v knize samotné - není to pouze poezie, ale můžete přitom pozorovat, co lidé vyhledávají, když si myslí, že je nikdo nevidí. Za mě velmi zajímavý novomediální projekt a doufám, že nezůstane jen u této knihy.

veriszv
10.06.2020 4 z 5

Celá kniha je dílem tajemné kombinace algoritmů a skvěle a trefně vymyšlených názvů jednotlivých básní, které tomu často dají úplně nový rozměr. Kromě toho, že kniha pobaví, dalo by se na ni dívat, jak je psáno i v knize, jako na jistou sondu do společnosti, tedy co vlastně všichni na těch internetech hledáme, když se nikdo nedívá. Oceňuju, že je kniha doplněna nejen o rozhovor se zakladatelem finské a anglické verze Sampsou Nuotiem, které předcházely té české, ale také komentářem Karla Pioreckého z Ústavu pro českou literaturu AV ČR, který vezme vítr z plachet všem, kteří by mohli namítnout, že se přece ve skutečnosti o žádné básně nejedná. Zábavné a oddechové čtení.