TBRbezkonce TBRbezkonce komentáře u knih

☰ menu

Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

O knize jsem se dočetla, že se tu nachází první sériový vrah v literatuře. Zda je to podložená informace nevím, ale tahle knížka od Agathy je úplně jiná, než všechny ostatní.
V první řadě, Hercule Poirot je takový... jiný. Je přístupnější, zábavnější a celkově milejší. Na rozdíl od ostatních případů mu tenhle dává opravdu zabrat a on si to přiznává. Zápletka je vymyšlená skvěle a on si s ní nakonec bravurně poradil. To rozuzlení?! Asi není nutné dodávat, že jsem vraha (už zase) neuhodla.

24.02.2024 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Kniha má rozhodně zajímavé až revoluční myšlenky. Člověk se musí neustále zamýšlet, co to vlastně čte, přemýšlí jak by se zachoval on, (od)soudí chování postav. Příběh jako takový je vlastně dost jednoduchý, ale o něj tu vůbec nejde. Autor popisuje temnou brutalitu totalitního režimu, jehož slabým odvarem byl i komunismus v naší zemi.
Jednu hvězdu ale ubírám za občasnou utahanost psaní, i když někdy je prostě důležitá pro přesné vykreslení okolností. Ale u některých pasáží jsem se vyloženě nudila... A to u knížek nedávám.
Od autora si nicméně plánuju přečíst další knížky. Je to spisovatel s velkým S.

25.01.2024 4 z 5


Kufr z nebe Kufr z nebe Lin Rina

Za mě taková oddechovka. Pokud hledáte dobrou detektivku, tak ji nenajdete. Jestli chcete romantiku, tak jí tam taky moc nebude. Je to taková smíšenina všeho možného.
Elisa je pořádně ujetá a divoká, prostořeká, ale za své blízké se umí postavit. Občas mě opravdu štvala, většinu knihy mi však připadala sympatická a někdy mě dokonce i rozesmála.
Na knize mi opravdu vadilo očividná snaha autorky, aby byla kniha "in": vedlejší gay romantická linka a romantická linka samotné hrdinky (ta mi přišla taková nic moc prostě by to tam mělo být).
Asi to ve mně nezůstane navěky, ale čtení nelituju.

02.01.2024 4 z 5


Northangerské opatství Northangerské opatství Jane Austen

Tohle je dokonalost :) Hlavní hrdinka je neskutečně naivní a trochu hloupoučká. Henry je na dobu hodně ironický, ale milý a Catherine zase dobrosrdečná a bezelstná. Protože čte hodně hororových knih, tak se několikrát ztrapní a nedokáže prokouknout ani tu nejjasnější faleš a pochopit úplně základní narážku.
Prostě hezoučký a roztomilý.

06.09.2023 5 z 5


Smrt v oblacích Smrt v oblacích Agatha Christie

Miluju styl psaní Agathy Christie, zatím se mi všechny knihy líbily, a ani tato kniha není výjimkou! V tomhle příběhu jsou všichni podezření, někdo více, někdo méně, nemůžete se dočkat rozuzlení a prostě musíte číst dál. Konec je rozhodně nečekaný a tak se tahle knížka zařadila do mých nejoblíbenějších detektivek od Agathy Christie.

13.07.2023


Co se stane na Twitteru... Co se stane na Twitteru... Emma Lord

Tohle bylo hrozně pěkňoučký. Neříkám sladoučký, protože to zas ne, pokud teda nepočítáme ty sladký koláče s bláznivými názvy. Prostě oddechovka, která je originální jak v zápletce, tak v postavách a prostředí. Při čtení dostáváte chuť na všechny ty zrůdoláčky, mišmašky a promiňky a chcete je péct s Pepper a Jackem.

No a kdyby jste si chtěli opravdu něco upéct, recept na zrůdoláčky najdete na webu Emmy Lord

28.06.2023 5 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

Pěkný oddechový příběh. Detektivní zápletka mi nepřišla tak detektivní, jak se prezentuje, ale jinak vcelku pěkné. Jen bych příště ocenila, co je pravda a co je fikce.

12.06.2023 4 z 5


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Takové milé doplňkové povídky s malým ponaučením, které jsou spíše oddechové a pro zlepšení nálady.
Velké mínus je ale překlad, protože občas dochází k odlišnému překladu věcí, ale i např. draků atd.
A taky ta podobnost se Silmarillionem??? (A to nejen do stylistické míry, ale i třeba napodobovaní: Morgoth - Gorgoth ...)
Jako fakt?

07.06.2023 4 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Tohle je tak strašně krásné a tak strašně smutné! Příběh o lásce, životu a smrti, ale také obrovské naději. Realistický popis života tehdejší poválečné společnosti.

"Svět se nezbláznil. To jenom lidé."

18.04.2023 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Tak tedy klobouk dolů! Za takovou knihu by nemusel stydět žádný autor, natož Sepetysová, které je to první kniha! Díky krátkým kapitolám a obrovské čtivosti přečteno neuvěřitelně rychle. Osobně bych tedy ocenila trochu delší konec, ale to je jen taková drobnost.
Musím tě zradit mi přišlo malilinko lepší, ale tahle kniha jí šlape na paty.

22.03.2023 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Velmi dobré, ale ne výborné. Na to, jak byla kniha propagovaná jsem čekala trošičku víc. Dějová linka byla jemná a jednoduchá a dobře se četla, i když ubrat tak sto stran by neuškodilo. Co mi vlastně nejvíce vadilo byla hlavní hrdinka, která mě někdy opravdu štvala.
Nakonec jsem ráda že jsem si Kroniky prachu přečetla, protože potěšily, ale asi to ve mně nezůstane navěky.

Mnohem více doporučuji doplňkovou knihu Pár stránek navíc...

11.03.2023 4 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Nevím, čím to je, ale Dopisy ztraceným se mi líbily víc, nicméně jen nepatrně, a tak i tahle knížka se zařadila do mých srdcovek. Je to opravdu silné, ale o to víc krásné. V knize se dočítáme nejenom o otřesné historii Reva a špatné situaci Emmy, ale celý příběh je protnut nadějí, že i pro lidi s nešťastnou minulostí existuje šťastný konec.
Zároveň oceňuji že autorka zapracovala do příběhu i téma bezpečnost na internetu úplně nenásilným způsobem.

10.02.2023 5 z 5


Limea Limea Lin Rina

Já nevím, co jsem čekala, ale tohle ne. Podle mě by měla mít fantasy (a to i young adult) nějaký děj, jenže tahle je prakticky bez děje. První polovině se skoro nic neděje, tloušťku knize dávají rozsáhlé popisy líbání (ano, i přes několik stran) a jediné, co knihu drží nad vodou je jednodenní válka a různé konflikty k ní vztahující se v druhé polovině. O nepředvídatelných zvratech či popohánění děje si musíte asi nechat jen zdát. Je to škoda, protože téma matriarchátu a úplně odlišné kultury by šlo, podle mého, rozvést mnohem lépe.

20.01.2023 2 z 5


Počítám s tebou Počítám s tebou Michaela Červenková

Knížka se mi strašně moc líbila. Autorka popsala úzkosti a jejich léčbu opravdu věrohodně a díky tomu jsem chování Lady chápala. Zároveň oceňuji, že autorka psala v er-formě a tudíž jsou v ději popsané dopady jejího chování na okolí. Na závěr bych chtěla zmínit, že je to česká kniha a přispěla k přehodnocení mého názoru na současné české autory.

09.01.2023 5 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Hunger games mě docela bavilo, ale nebyla to žádná pecka. Balada o ptácích a hadech mě zklamala. Za prvé, je to humbooktip a mě to nijak neoslovilo. Za druhé, je to tak nějak kostrbatě napsané, podobně jako HG, děj se pomalu rozjíždí (vlastně mám pocit, že se skoro nerozjel) a nic vás nenutí číst dál. a co se týče romantické linky, tak je dost málo uvěřitelná. Chybí tam chemie a celkové chování postav. Tři hvězdičky za dobrý nápad na příběh (protože příběh jako takový je paráda, ale ten styl!).

02.01.2023 3 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

Kniha plná hudby, Beatles a příjemného čtení. Prostředí bylo dobře popsané, postavy věrohodné, romantická linka sice předvídatelná, ale zábavná a jemná a co mě nejvíc potěšilo, bylo, že autorka do děje zapracovala rodinné prostředí. Prudence rozhodně k rodině nebyla lhostejná. Ekologie a ochrana mořských živočichů byla zapsaná dost zábavnou formou a při čtení jsem se dost dozvěděla.

19.12.2022 5 z 5


Světy J. R. R. Tolkiena Světy J. R. R. Tolkiena John Garth

Knihu by si měl přečíst každý fanoušek Tolkiena. Osvětluje, čím se Tolkien inspiroval, na co ve svých knihách narážel a celkově vysvětluje podstatu nejen Pána prstenů. Celé to doplňují skvělé fotografie a nádherné Tolkienovy kresby.

17.12.2022 5 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Tahle kniha ve mně zanechala hlubokou stopu. Příběh Juliet a Declana je děsivý a místy z něj, hlavně z Declanova, mrazí. Kniha učí, že předsudky o ničem nevypovídají a že i za temnou tváří stojí laskavé srdce. Zároveň děj není přeslazený a můžou si ho přečíst i lidé, kteří o romantiku vlastně moc nestojí. Čtení této knihy rozhodně nebyl promarněný čas.

17.12.2022 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

(SPOILER) Tak tohle byla jízda! Propracované do posledního detailu a přitom napínavé! Tak napínavé, že jsem tuhle čtyřistastránkovou bichli přečetla za dva dny. Osudy hlavních hrdinů jsou zahaleny tajemstvím a i když víte, že dobro nakonec vyhraje (přece je to jenom už notoricky známá série) koušete si do poslední chvíle prsty, jak to asi dopadne. Po dočtení téhle knihy jsem se stala obrovským fanouškem a znalcem LOTRu a celé Středozemě a já si jenom říkám, proč těch románů nenapsal víc! Tolkien je prostě láska na celý život.

13.12.2022 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Neal Shusterman umí psát opravdu mistrovsky! Děj je dost nepředvídatelný a ja tomu tleskám! Postavy jsou napsané jako uvěřitelné a každá má svůj pevný charakter.
Nápad knihy také skvělý. Rozpojování je děsivé a opravdu nevím, co bych dělala na jejich místě já. Občas přemýšlím, jestli tím nechtěl autor říct svůj názor na potraty.

13.12.2022 5 z 5