suterovam suterovam komentáře u knih

☰ menu

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Tato kniha je opravdu čtenářsky těžká. Líbila se mně; přestože je zvláštní to říkat, protože čím si Jude prošel, bylo šílené.

Jsou námitky, že je nereálné, aby se něco takového stalo jednomu člověku. I kdyby to nereálné bylo (což podle mě není), tak to příběh v žádném případě nekazí. Právě naopak, ta koncentrace zabraňuje tomu, aby se utrpení rozmělnilo a působilo banálně, nebo přinejmenším ne tak zle.

Kniha mě pohltila od prvních stránek, a byl to přesně ten vnitřní boj — nechci už vědět víc vs. nutkání číst dál. Opravdu to stojí za ty emoce. Velmi doporučuji.

16.10.2019 5 z 5


Zaklínání světla Zaklínání světla Victoria Schwab

Pěkné vyvrcholení trilogie. Z mého pohledu nejlepší ze všech tří knih :)

06.10.2019 5 z 5


Neviditelné vítězství Neviditelné vítězství Richard Gordon (p)

Velmi pekna a ctiva kniha. Odlisuje se od valecnych romanu; jde v ni zejmena o vyzkum leku a bakterii, ktery probihal ve valecnem obdobi. Tim je zajimava. Moc pekne :)

06.09.2019 5 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Po dočtení mě napadlo "konečně to mám za sebou". A to přesto, že se mně celý příběh líbil. Bylo to skoro neúnosně dlouhé. Vynechání spousty opakovaných situací by textu víc přineslo než ubralo.
Líbí se mně, že reálná složka příběhu je současné Japonsko. Včetně všech problémů, jako je např. násilí na ženách.
Trilogii hodnotím pozitivně z hlediska obsahu, a negativně z hlediska roztažení příběhu na 1200 stran. Kvalita nicméně převažuje :)

19.08.2019 4 z 5


Divočina Divočina Cheryl Strayed

ctiva, skvela a inspirujici :)

08.01.2019 5 z 5


Totál Balkán Totál Balkán Blanka Čechová

Ctive, vtipne a cynicke vypraveni o (vlastne docela smutne) realite pusobeni Organizace v Kosovu. Chvilemi mne knizka prisla trochu zdlouhava, ale preskakovat se neda :). Celkove velmi podarena

26.08.2018 4 z 5


Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

Smutne a silene veci :(.
Krasne napsane...

18.08.2018 5 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Libilo se mne to. Velmi primocare napsane, uplne to ladilo k tematu; behem valky se taky nikdo s nikym nemazlil.
Jen by me zajimalo, jestli byly nejake dopisy a Hedvika je schovavala, nebo Klara opravdu posilala jen sladkosti.

16.08.2018 4 z 5


Malé kompendium světových náboženství Malé kompendium světových náboženství Sean O'Callaghan

Pomerne dobra kniha na velmi zakladni prehled o nejvyznamnejsich nabozenstvich. Chapu, ze krestanstvi, judaismus a islam jsou takova velka trojka, a proto se jim venuje nejvice mista. Ale prave proto bych ocenila, kdyby se neopakovaly zname skutecnosti, a bylo venovano vice prostoru napr. buddhismu nebo sintoismu. V kazdem pripade zminuje zakladni charakteristiky jednotlivych nabozenskych uceni. Poskytuje i tipy na dalsi literaturu. Pro zakladni prehled dostacujici.

13.08.2018 3 z 5


Bílá kniha o kauze Adam Juráček Bílá kniha o kauze Adam Juráček Pavel Kohout

Tahle kniha je opravdu dobra. Ukazuje neschopnost zkostnateleho systemu vyporadat se s necim necekanym, nezapadajicim do dane struktury. Neochotu rozhodujicich lidi jit mimo svoji komfortni zonu, ackoliv maji hmatatelny dukaz ze se pletou. Snahu prehodit zodpovednost na ostatni, jen aby sami nemuseli vystoupit z rady. Neni divu, ze byla kniha (i autor) zakazana a vysla u nas az po Listopadu.
Psana s lehkosti a humorem, jako vysetrovaci spis. Je zabavna a zaroven znepokojiva. Velmi doporucuji :)

09.08.2018 5 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Pekny a nenasilny pribeh nasazeny na omezene historicke prameny. Primarne ukazuje tu historii, ale zminuje i pripravu vystavy, to prolinani je hodne povedene. Nejvic me bavil aha efekt kdyz byly pojmenovany ty tovarny, ktere v Brne porad stoji. Pro mimobrnenske to prave kvuli tomu mozna neni zrovna nejzajimavejsi kniha :)

08.08.2018 5 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Oddychovka, ale da spoustu nametu k premysleni. Misty trochu prehnane, ale rozhodne to nekazi celkovy dojem. A moc pekne se cte

06.08.2018 4 z 5


Anna Kareninová Anna Kareninová Lev Nikolajevič Tolstoj

Nadčasová klasika. Místy bylo až neuvěřitelné, jak se realismus konce 19. století shoduje s realitou dneška. Kritika tehdejších poměrů skvěle ukrytá v ironických popisech, přesně dle očekávání :). Některé pasáže na první pohled vypadají nadbytečně, ale v nich je cítit autorův (normativní) náhled na svět.
Dlouhé a náročné čtení, ale rozhodně to stojí za to. Není to jen love-story z prostředí ruské šlechty.

30.07.2018 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Nechala jsem se zlakat peknym hodnocenim, ale vubec me to nebavilo. Prvnich 150 stran se vylozene vlece, probihaji naprosto zbytecne dialogy o nicem, pripadne jsou zdlouhave popisovany nepotrebne veci. Coz pozdeji neustava, ale alespon se tam konecne stane neco v cem lze videt linii toho pribehu. Do te doby je to jen placani na miste.

Styl psani muzu popsat slovem kostrbaty — nedokoncene myslenky, v pribehu se nahle objevuji skutecnosti ktere se zrovna dost hodi. Pusobi to trochu ad hoc.

A obecna myslenka je dost podivna. Je tam snaha o propojeni realneho sveta s tim “vymyslenym”, ale pusobi to nasroubovane (napr. ze Stredni Ameriky je Stredomerika... jako vazne? Proc?). Je to skoro, jako by to bylo myslene ironicky. A k tomu ten konec – predvidatelny a hrozne chaoticky :(

Ta knizka je proste hodne divna. Dve hvezdy za to, ze jsem to vubec docetla.

17.07.2018 2 z 5


Lazarovy ženy Lazarovy ženy Marina Lvovna Stěpnova

Uzasna kniha! Pripomina mne klasicky rusky realismus, ukazujici plusy i minusy ruske spolecnosti a tu provazanost, kdy vlastne nemuzete bezvyhradne sympatizovat ani s jednou postavou. Navic je cely pribeh krasne napsany. Opravdu vyborna kniha, az je mi lito, ze uz skoncila :)

07.07.2018 5 z 5