Anna Kareninová přehled
Psychologický a společenský román, který zobrazil celou epochu v životě ruské společnosti i osobní tragédii ženy - Anny Kareninové, titulní postavy románu, uštvanou konflikty se světskou dvorní společností...
Originální název: Анна Каренина (Anna Karenina), 1877
Co říkají o knize uživatelé?
Anna Kareninová od Lva Nikolajeviče Tolstého je fascinující literární dílo. Příběh se vyznačuje složitými osudy postav a bohatými emocemi. Tolstoj mistrně zobrazuje lidské pohnutky, jako je láska, žárlivost a frustrace. Kniha je nejen romantickým příběhem, ale také hlubokou analýzou ruské společnosti. Čtenáři ocení její psychologickou hloubku a nadčasovost, která zůstává aktuální i po více než sto letech. Tolstojovo umění vyprávět příběh a jeho jazyková preciznost činí toto dílo nezapomenutelným. Více v komentářích.
Komu by se kniha Anna Kareninová mohla líbit?
- Milovníci klasické literatury
- Čtenáři, kteří hledají psychologické hloubky
- Fanoušci ruského realismu
- Ti, kdo oceňují složité příběhy
- Zájemci o historické kontexty
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna Kareninová. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 352 komentářůSouvisející novinky - Anna Kareninová (1)
Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)
27.10.2024
„Všechny šťastné rodiny jsu si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém.“
Kniha Anna Kareninová v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 114x |
| v Přečtených | 3 684x |
| ve Čtenářské výzvě | 358x |
| v Doporučených | 265x |
| v Mé knihovně | 1 148x |
| v Chystám se číst | 1 452x |
| v Chci si koupit | 205x |
| v dalších seznamech | 61x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
nevěra historie, dějiny smrt 19. století Rusko zfilmováno ruská literatura manželství psychologické romány mezilidské vztahy rozhlasové zpracování ruské romány Lev Nikolajevič Tolstoj, 1828-1910Lev Nikolajevič Tolstoj také napsal(a)
| 1969 | Vojna a mír I. |
| 2005 | Vojna a mír |
| 1964 | Anna Kareninová |
| 2018 | Kreutzerova sonáta |
| 1959 | Smrt Ivana Iljiče |

84 %
71 %

(SPOILER) Anna Karenina je román, který čtenář neodkládá do knihovny jen tak. Tolstoj v něm nerozehrává jen příběh nešťastné lásky, ale především tvrdou sondáž do duší svých postav a nelítostnou kritiku pokrytecké ruské společnosti 19. století. Na více než 900 stranách se prolíná láska, morálka, povinnost a osobní svoboda v kontextu aristokracie, kde pravidla platí pro každého jinak a kde nejvíc trpí ti, kteří se je odváží porušit.
Anna samotná je odvážná a tragická postava: veřejně se přizná, že nemiluje svého manžela a že našla vášeň ve vztahu s Vronským – dnes by její situace byla daleko snáze řešitelná. V Tolstého době to však znamená společenskou smrt, ostrakizaci a ztrátu vlastního já.
Současně Tolstoj staví vedle Annina příběhu i jiný svět – svěží kontrast v podobě Levinovy cesty k smyslu života a jeho vztahu ke Kitty. Zatímco Anna se ztrácí v emocích a reakci společnosti, Levin s Kitty představují jiný model lásky – klidnější, méně vášnivý, ale vyrovnaný. Tento kontrast dělá z románu dílo, které není jen tragédií jedné ženy, ale komplexní studií lidského života a vztahů.