Malý život přehled

Malý život
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332368/bmid_maly-zivot-Iia-332368.jpg 4 965 965

Když se čtyři spolužáci z malé vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu hezký laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí s ostrým jazykem, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy točí. Během několika následujících desetiletí se vzájemné vztahy prohlubují a nabírají temnější odstíny, poznamenané závislostí, úspěchem a pýchou. Ale jak si každý z nich dříve či později uvědomí, největší výzvou je pro ně pro všechny Jude sám; ve středním věku děsivě nadaný soudní advokát, ale v soukromí stále zlomenější člověk, s myslí i tělem zjizvenými hrůzným dětstvím a poznamenaný takovým traumatem, až se sám bojí, že je nikdy nedokáže překonat – a že jeho minulost bude navždy určovat jeho život. Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. V pozoruhodně vybroušeném románu Hanya Yanagihara mistrovsky vylíčila, jak se láme srdce, a podrobila nelítostnému zkoumání tyranii zkušenosti a paměti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

A Little Life , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (282)

hv3zdopravce
14.07.2024 5 z 5

Prvních sto stránek jsem převracel oči, protože mi to připadalo jako knižní verze oscar-baitu. Jenomže postupně jsem začal měnit názor, až jsem úplně kapituloval a druhou půlku románu jsem přečetl na jeden nádech. A nebyl to nádech úplně jednoduchý. Nepamatuju si, kdy jsem naposledy něco četl s tak ambivalentními pocity. Přemýšlel jsem, čím to je. Nebylo to popsanou hrůzou (a že jí tam bylo), ale hlavně tím, že se vyznění knihy míjí s mou životní filozofií: protože zatímco román tvrdí, že prožité trauma nelze vyvážit žádnou (ani pohádkovou) mírou pozdějšího štěstí, já pořád věřím, že rány lze zacelit. Ale tak je to správně, velký román vás má nutit do přemýšlení, zaseknout do vás zuby a trochu vám podráždit duši. A Malý život takový je. Nechal jsem se nalákat na příběh čtyř mladých přátel v prostředí New Yorku, abych pak dostal něco úplně jiného. A hned několikrát. Až nepříjemně niterný a zároveň epický vhled do jedné rozdrásané duše. Emotivní queer romanci, ve které naděje střídala prohru. Ódu na lásku, která ale nedokáže všechno. Tím vším je tenhle román, který mě zaskočil, posunul a doslova donutil prožít jeden Malý život. Nevím, jestli to ještě někdy budu číst znovu, ale určitě na to nikdy nezapomenu.

katasokolov
13.07.2024 5 z 5

5/5*

Jak jen napsat recenzi, která by byla, alespoň z části, spravedlivá k tomuhle dílu a zachytila veškeré jeho části a myšlenky ???

Ještě jsem nezažila, aby mě nějaká kniha tak moc vnitřně bolela a vykuchala, jako právě tato. Když už si myslíte, že se vše ustálilo a hlavní postavy mají z části klidné, pěkné období, tak šup, a autorka vám celý tenhle naivní dojem a obraz rozsápe a rozseká samurajskou čepelí, přičemž vám přihodí do těch rozšklebených, zjitřených ran hrst soli.

Bezmoc, která z knihy sálá, drásá čtenářovu duši, která zůstane zhmožděna, a již nikdy nebude stejná, ani neporušená. Autorka chtěla stvořit postavu, jíž už nikdy nebude dobře. Tento úkol beze zbytku naplnila.

Bezpochyby se, dle mého skromného názoru, jedná o jednu z nejlepších knih stáje Odeon.

Autorka text rozvíjí pozvolna. Seznamujeme se se čtyřmi přáteli z vysoké školy a zprvu to vypadá, že budeme číst o existenční krizi mladých studentů, kteří neví co se životem. Zkoumají své možnosti - sexualitu, budoucí povolání, zájmy, rasu, vztahy, místo ve společnosti ….

V dalších částech textu nám ale dojde, že si s námi pisatelka tak trochu hrála a my se postupně dostaneme až na dřeň textu, kde už nefigurují životní plány a z ambicí zůstává nakonec jediná - přežít a zamlžit veškeré vzpomínky.

Poprvé toužím navštívit divadelní přestavení a zhlédnout Malý život na prknech, která znamenají svět. James Norton je bezpochyby geniální obsazení, nicméně raději bych ho viděla jako Willema s jeho velkým, laskavým srdcem, jenž pro mne je, a zůstane nejlepší postavou.

Krom té nálože hrůzy, kterou vás autorka zasype, zde najdete mnoho hlubokých myšlenek (kupříkladu politické a umělecké rozhovory str. 58, rozhovor o smlouvách na straně 106, o konvencích a o životě na stranách 235 či 536).

Literární styl je geniální a rozsáhlá souvětí mimořádná. Byť jsou některé věci dohnány do extrémních výšin - utrpení, závratné kariéry, postavené mimo reálné události, tak mi tento aspekt knihy ničím nepřekážel.

Finále vás nechá - s prakticky dvěma přeživšími bojovníky kladoucími si otázku “Co jsem mohl udělat jinak? “

Velmi doporučuji, přesto vězte, že je potřeba si pro tuto knihu najít vhodný čas a správné vnitřní rozpoložení!


Per-quiee
28.06.2024 5 z 5

Tahle kniha vás zničí. Ne, to je moc dramatické, ale až takovou depku jsem opravdu nečekala. Přesto jsem byla příběhem Judea uhranutá a přečetla knihu jedním dechem.
Kniha je protknutá krásnými myšlenkami, které budete mít sto chutí si ihned zapsat. Je to kontrast k tomu, jak hluboce smutná vlastně je. Ústředním tématem je utrpení blízkých, kteří nemohou pomoci ztracenému člověku. Autorka řekla, že chtěla vytvořit "character, who never got better", a to se jí tedy povedlo.

všechny komentáře

Související novinky (4)

Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)

21.08.2022


Knižní novinky (46. týden)

10.11.2019


Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

A tak se snažím být laskavý ke všemu co vidím, a ve všem, co vidím, vidím jeho.


Kniha Malý život v seznamech

v Právě čtených102x
v Přečtených1 199x
ve Čtenářské výzvě239x
v Doporučených184x
v Knihotéce576x
v Chystám se číst1 762x
v Chci si koupit427x
v dalších seznamech25x