SUC185 SUC185 komentáře u knih

☰ menu

Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Velmi dobře a zajímavě napsaná knížka. Je to vlastně dlouhý rozhovor autora s panem Marešem, kdy ze vrací k některým případům, které vyšetřoval, či se na nich podíle. Některé příhody a zážitky byly dost veselé, ale některé naopak smutné. Zabrousilo se lehce i do soukromí a taky k důvodům jeho odchodu od policie. Za mě super čtení.

23.01.2024 5 z 5


Černá cesta Černá cesta Mel Odom

Za mě to zas tak špatné, jak se tady píše nebylo. Rád jsem si to přečetl. Ano bylo to jinak napsané než ostatní díly ze série, ale i tak za mě dobře čtivé a svižné fantasy z herního světa Diablo (v tomto díle byly i vysvětlivky pod čarou ke hře).

20.12.2023 3 z 5


Pavoučí měsíc Pavoučí měsíc Richard A. Knaak

Opět svižné a velmi dobře čtivé fantasy z herního světa Diablo. Navíc se Zaylem a Humbartem k tomu.

04.10.2023 4 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Velmi dobře čtivé pojednání o ekonomii a historii, kdy autor krásně ukazuje na vzájemné propojení. Není to v žádném případě čistě odborná publikace a může si jí přečíst každý bez rozdílů preferencí.

21.08.2023 4 z 5


Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Vyvrcholení další série s Al Sornou, kdy se mu podaří získat zpět píseň, ale ne svou a ta ho přivádí na scestí a nutí dělat věci, které by neudělal (nebo by si myslel, že by je neudělal).
Opět dobře čtivé a chválím ukončení po dvou knížka, další natahování už by nemělo smysl a bylo by otravné. Vyprávění mezi jednotlivými částmi byla často lepší než některé kapitoly a dokonce se teď autorovi podařil i samotný konec.

ps. Ryan by mohl napsat (shrnout) život Nortaha, protože jeho osud mi nyní v knížkách připadá daleko zajímavější a určitě by byl i dost čtivý.

21.08.2023 4 z 5


Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

Návrat k osudu Velína Al Sorny po válce za Osvobození. Vydává se za na cestu, aby našel a zachránil lásku svého mládí a objeví se nový (starý nepřítel).

Knížka se mi dobře četla a nevadilo mi opět Rayanovské natahování děje. Konečně má fakt i zajímavého záporného hrdinu, kterému jsem občas i fandil. Příběhy mezi jednotlivými částmi jsou taktéž příjemný a dobře čtivým zpestřením děje, tudíž se knížka přečte rychle a bez větších problémů.
Co mi vadilo je, že se v knížce nezmiňují osudy některých dalších postav, které byly v minulosti důležité (některé tam jsou, ale jiné mi dost chybí).

21.08.2023 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

"Všechny zvířata jsou si rovna, ale některé jsou si rovnější."
Nadčasová knížka.

12.04.2023 5 z 5


Co dělá tenhle knoflík? Co dělá tenhle knoflík? Bruce Dickinson

Tady mám dost rozpolcené pocity. Jako životopis o člověku, který dokázal vše, co si zamanul, tak super knížka. Jako životopis o zpěvákovi metalové kapely, který navíc nemusí zpívat jen metal, tak nic moc. Jsou tam čtivé pasáže, ale bylo více pasáží, které byly dost nezáživné. Určitě existují životopisy jiných hudebníků, které jsou čtivější a co se skupiny Iron Maiden týká, tak doporučuji knížku Iron Maiden: Run to the Hills.
Své fanoušky si tato knížka, ale určitě najde.

10.04.2023 3 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Krátká a smutná novela, které vypráví staroněmeckou pověst o krysaři, který vyhnal z města Hammeln všechny krysy, ale nedostal slíbenou odměnu, tak se městu pomstil.
Ideální knížka do povinné četby pro maturitu.

10.04.2023 5 z 5


To na tobě doschne To na tobě doschne Ivan Kraus

Krátká povídková knížka ze života "normální" rodiny v nenormální době, která neskutečně pobaví a zahřeje u srdce.

09.02.2023 5 z 5


Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata Jiří Paroubek

Tuto knížku jsme měli na záchodě na kolejích, kde je její asi nejlepší místo. Dost se divím, že zůstala po celou dobu celá :D
ps. upřímně ani nevím, proč jsem si na ni teď zrovna vzpomněl :D :D

09.02.2023


Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Tak toto bylo opravdu radostné počtení. Během něho jsem si několikrát říkal, že Ozzy je nehorázné hovado a prase, který mi nestojí za to o něm číst dál ani list, ale taky na druhou stranu ukázal, jak moc je to prostý a milující člověk, který lituje svých hříchů z mládí. Často ovlivněných nějakými "happy" látkami. Navíc některé jeho zážitky opravdu dost pobaví (Alamo, dálnice v LA...).
Ruku na srdce, komu z nás, kdyby byl na jeho místě a během pár let, kdy se dostal z dělnického Astonu do země neomezených možností (v jeho případě opravdu doslova neomezených) a tím si splnit sen, by neruplo v bedně?
Má štěstí, že v pravý čas se u něj objevil jeho strážný anděl, který nad ním drží dost pevnou ruku a taky se ji nebál čas od času použít ;)
To, že ještě žije, sice aktuálně ukončil svou koncertní aktivitu, po tom všem co vypil, snědl, vykouřil, vdechnul a prožil je malý zázrak.
Ozzy je žijící legenda a jsem rád, že jsem jej mohl vidět na živo vystupovat.

09.02.2023 5 z 5


Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Kniha se čte velmi dobře a děj má spád. Bohužel, ale v mém případě se mi víc líbil film než kniha (proto 4*).

26.01.2023 4 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

V tomto případě je za mě kniha lepší než film, přečetl jsem ji jedním dechem a rád se k ní někdy vrátím.

16.01.2023 5 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

(SPOILER) Rudá svatba, svatba v Králově přístavišti, bitva o Zeď, Zmije vs Hora, kadí lord Tywin Lannister zlato.... co chtít víc? Nejlepší díl z dosavadních knih Písně ledu a ohně.

08.01.2023 5 z 5


Do hrobu si to nevemu Do hrobu si to nevemu Karel Šíp

Krátké oddechové čtení. Vyloženě nenadchne, ale ani neurazí.

23.12.2022 3 z 5


Říše popela Říše popela Anthony Ryan

Zhodnotím zde celou sérii Draconis Memoria.
Po dočtení Krkavce jsem se těšil na další sérii od autora. Původně jsem čekal, že budou jen 2 díly, což bylo i jednu dobu avizováno, ale nakonec vznikla trilogie (bohužel).
Prostředí, ve které se odehrává je vlastně století páry a dost mi připomínalo Vernovky (zavzpomínal jsem si na ně, když vycházely v Mateřídoušce, když jsem byl na základní škole) a s kombinací draků, kteří jsou jednak průmyslově využíváni, ale žijí divoce ve volné přírodě, mě doslova nadchlo (kladné body).
Děj ze začátku byl zajímavý a ani tolik nevadila jeho rozsáhlost a natahování. Postupem času, ale děj klesal a to celkem dost. Bohužel to je škoda. No a konec série? Stejně jako u Krkavce takový ne moc kvalitativně hoden.
Pokud by zůstalo u plánových dvou dílů, tak by to bylo super dílo, které by za Krkavcem moc nezaostávalo. Velká škoda potencionálu, který tato série měla.

12.12.2022 3 z 5


Iron Maiden: Run to the Hills Iron Maiden: Run to the Hills Mick Wall

Pro fanouška Iron Maiden radostné počtení.
Můžou ho číst jak mladí fanoušci, kteří se dočtou o začátcích kapely, personálních změnách, vznik jednotlivých alb (po Dance of death), tak i pamětníci, kteří určitě rádi zavzpomínají na danou dobu, nebo na dobu, kdy se poprvé dostali ke zmiňovaným albům.

10.12.2022 5 z 5


Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Další knížka mého dětství, kterou jsem přečetl snad 100x.
Komiksovou formou vypraví některé události s našich bájí, pověstí a historie. Dětskou duši potěší a zároveň ji i poučí (a to už po několik generací).

27.11.2022 5 z 5


Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Poslední díl ze serie a bohužel zklamání oproti ostatním dílům :/
Děj opět sleduje všechny postavy z předchozí knížky, kdy Velin je už vlastně vedlejší postavou. Opět mě nejvíce bavila část Frentise a doslova mi pila krev Lyrna. Od půlky knížky už byl lehce předvídatelný další děj a jak to celé skončí. S tím, že samotný konec byl takový nemastný neslaný oproti zbytku ságy (konec Písně krve byl velký šok, tady...).

Doporučuji číst všechny knížky po sobě.

17.11.2022 3 z 5