Co dělá tenhle knoflík?

Co dělá tenhle knoflík? https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474069/bmid_co-dela-tenhle-knoflik-bCX-474069.jpg 4 86 34

Autobiografie frontmana skupiny Iron Maiden. Malý Bruce byl do šesti let vychováván prarodiči v anglickém Worksopu, jeho rodiče se totiž vydali na cestu se svou psí show. Po studiu na internátní škole se vydal do Londýna na Queen Mary University a zahájil studium historie. Ne že by chtěl být historikem, ale byla to dobrá záminka, jak se od rodičů dostat a věnovat se muzice. A to se mu podařilo! V knize vypráví o svém angažmá v různých kapelách, předtím než se přidal k Iron Maiden, kteří ho proslavili. Iron Maiden vydali šestnáct studiových alb, ve kterých se vystřídali tři zpěváci: Paul Di’Anno, Bruce Dickinson a Blaze Bayley, který Bruce na pár let nahradil. Prodali přes 100 miliónů desek a byli čtyřikrát nominováni na cenu Grammy. Nominaci za píseň El Dorado dokonce proměnili. Procestovali celý svět díky pětadvaceti divokým turné. Začali dokonce pro přesun používat vlastní leteckou linku Ed Force One, která je pojmenovaná po maidenovském maskotovi Eddiemu, hubeném kostlivci, který Maideny doprovází už od začátku. Ale nejen to! V knize se totiž dozvíte nejen o jeho hudební kariéře a výhodách a úskalích života heavymetalové hvězdy, ale také o tom, jak se učil létat a získal pilotní licenci, o jeho vztahu k šermu a o boji s rakovinou. Bruce je zábavný vypravěč, který nešetří vtipnými historkami ze života!... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

What Does This Button Do? , 2017


více info...

Přidat komentář

Kaik
29.03.2024 4 z 5

Maideni jsou moje dlouholetá hudební srdcovka už od vydání vinylu Powerslave, kdy jsem je, vzpomínám, poprvé zaregistroval. Chytly mě jejich geniální kytary, zombie maskot Eddie, ale hlavně nezaměnitelný hlas Bruce Dickinsona. Přečíst si jeho autobiografii bylo pro mne jako fanouška zajímavé, ačkoliv bych uvítal podrobnější popis procesu tvorby jednotlivých alb. Během četby jsem postupně sjel všechna alba a rozhodně bude potřeba pořídit si nějakej novej IM merch.

HloupýHonza
03.02.2024 4 z 5

Bruce je opravdu velká osobnost, která toho zažila velmi požehnaně. Je to člověk velmi pracovitý a všestranně nadaný a zakládá si na preciznosti, to jsem na něm vždy obdivoval také proto, že to nikdy nebyla namyšlená smažka. Kniha je čtivě napsaná a Bruce je místama dobrým vypravěčem, líbí se mi také, že se vyhýbá různým bulvárním tématům a zaměřuje se hlavně na své záliby a vypráví zajímavé historky a příhody. Kniha ke konci trošku ztrácí tempo a některé kapitoly jsou zde slabé a víceméně i zbytečné, i přesto se jedná o zajímavou knihu, díky které se fanoušci o svém oblíbeném zpěvákovi něco dozvědí.


Disease
16.01.2024 2 z 5

Maiden mě přestali zajímat nějak po Seventh Sonovi, nicméně tuhle knihu jsem si přečíst chtěl. Naneštěstí je Bruce tak nějak suchar a kniha působí spíš jako strukturovaný životopis. Jako bonus špatný překlad. Ale aspoň jsem si poslechl staré Samson a bavili mě.

Majto
02.08.2023 4 z 5

Biografia veľkého človeka. Bruce mi bol simpatický aj predtým, no táto kniha to znásobila. Niektorí tu si asi neuvedomujú, že toto nie je kniha o kapele, ale o človeku, ktorý mimochodom je aj členom kapely. Vôbec mi nechýbajú škandály a excesy (tie už sú dnes takmer aj na konzervách vytlačené), no pravdou je, že foto prílohu som očakával.

SUC185
10.04.2023 3 z 5

Tady mám dost rozpolcené pocity. Jako životopis o člověku, který dokázal vše, co si zamanul, tak super knížka. Jako životopis o zpěvákovi metalové kapely, který navíc nemusí zpívat jen metal, tak nic moc. Jsou tam čtivé pasáže, ale bylo více pasáží, které byly dost nezáživné. Určitě existují životopisy jiných hudebníků, které jsou čtivější a co se skupiny Iron Maiden týká, tak doporučuji knížku Iron Maiden: Run to the Hills.
Své fanoušky si tato knížka, ale určitě najde.

Leona333
07.03.2023 5 z 5

Bruce Dickinsona, bych přirovnala k člověku devíti řemesel a desáté - ne bídě, nýbrž fantastického úspěchu.
Tenhle "šoumen" na co sáhl, co si zamanul, tak se mu prostě povedlo - splnilo.
Na knize zejména oceňuji její "kultivovanost," pokut se dá o Iron Maiden říci, že jsou kultivovaní... ; ) Ne vážně. Vzpomínky v knize nejsou o pouhém bohémském životě..., který většinou k hvězdám heavymetalových skupin patří, je přiřknut... Je vlastně o lidské všednosti, snech, radostech, strastech, které může prožít kdokoliv z nás.
I bez pikantních skandálů, mraku alkoholu, zástupu děvek a omamných látek..., je kniha čtivá a zábavná... Nastínila tak trochu jiný pohled na jednu hudební legendu.

Enrikea
11.02.2023 5 z 5

Za mě top knížka.muj oblíbený zpevak a takový krásný život.....je zvláštní jak to napsal.s takovou grácií...

Highlander
05.07.2022 4 z 5

Já jsem spoko.
Nojo, nejsou tam žádný extra skandály a tak dále... ale já to četl, abych se něco dozvěděl o Bruceovi. Odkud pochází, jak se dostal k Maidenům, jak se dostal od Maidenů, jak se dostal k Maidenům.... :) ;)
A taky prostě celkově, co ho utvářelo. A popravdě dlouho jsem ani nevěděl, že Maideni měli kdy jinýho zpěváka. A myslím, že jsem ani nikdy neslyšel Maideny s jiným zpěvákem.
Zajímavé.
Každopádně Iron Maiden mě přivedli k metalu a tak nějak mě provázeli základkou... dodnes jedny z mých nejoblíbenějších songů fšech dob jsou od Maidenů.
(Delší dobu jsem je ani neposlouchal, ale teď se Senjutsu se to změnilo.)
Nechci skandály, akci, erotiku, konflikty, problémy... chci prostě vědět, co je zač. Takže jsem dostal přesně to, co jsem chtěl a co jsem si koupil (mno, byl to dárek pro máti, ale samozřejmě mi to pak půjčila přečíst).
Na Bruceovi se mi moc líbí, jak si jde za svým. Šerm, létání... sám mám koníčků až až... a nějak nedokážu dělat pořádně ani jeden. Nebo jen jeden. Občas.
Bruce ale, na rozdíl ode mně, dokáže dělat vše najednou. Má můj respekt tedy už nejen jako zpěvák, ale i jako člověk.
Možná bych na sobě měl taky zapracovat. Ale obávám se, že on je prostě ten typ, co nevydrží chvíli v klidu (to je ostatně dost vidět i na koncertech), zatímco já nějaký ten klid snesu docela fpohodě. :)

ozzak
22.05.2022 5 z 5

Moc pekna knížka o životě metalove legendy Bruce Dickinsona velmi čtivé napsaná jen škoda že neobsahuje žádné fotky doporučuji nejen všem fanoušků Kapely Iron Maiden ale všem fanouškům kvalitní metalové muziky

vosa23
07.04.2022 3 z 5

Mám Bruce a IM rád, proto mě i čtení bavilo. Ale místy to bylo zmatečné, místy zbytečné a místy to tak trochu nedávalo smysl. Vzhledem k tomu, že Bruce napsal několik „céčkových“ knih, tak bych se rád přiklonil k tomu, že za to může ne úplně povedený překlad. Kdyby psal míň o létání a letadlech, tak by se mu tam snad i vešlo pár řádků o manželkách a dětech (jak si sám posteskl v závěru, že kniha není nafukovací). Také by neuškodilo alespoň pár fotek, třeba i černobílých, z míst, která popisuje. Velmi kladně hodnotím jeho popis boje s rakovinou a cesty do Sarajeva.

Nikusha
15.02.2022 3 z 5

Jak už bylo zmíněno není to žádná alko drogová jízda, ale život nadaného a sečtělého člověka. Každý druhý by mu mohl jeho život závidět, i když si prošel i nedobrými věcmi. Nicméně mě kniha tak nebavila jako jiné. Možná by se dala zkrouhnout o půlku a byla by čtivější.

jitka7326
19.01.2022 3 z 5

Jsem fanoušek. Silné momenty byly hlavně koncert v Sarajevu a rakovina. Čekala jsem víc informací o soukromí a rodině. Jako naprosto otřesný hodnotím český překlad a chyběly mi i fotky

Olous1
17.01.2022 4 z 5

Samozřejmě jsem fanoušek skupiny Iron Maiden, takže byla povinnost přečíst tuto biografie. Vcelku dobře zpracované a napsané, ale některé pasáže byli malinko nudné. Ale přesto stojí za přečtení fanoušci. Za mě 85%.

DarthSoren
15.01.2022 4 z 5

Možná to je tím, že Bruce není taková kontroverzní osobnost jako třeba Ozzy. Možná je to tím, že v životě viděl a chtěl víc než jen alkohol, drogy, ženský a muziku - i když jedno období měl k drogám blízko a vždycky byl věrný fanoušek piva. Možná je to tím, že měl cíle, zejména létání, které mu neumožnili být konstatně sjetej nebo slitej. A možná je to jenom tím, že na rozdíl od jiných rockových a metalových hvězd měl Bruce vždycky i kousek sebereflexe a zodpovědnosti. Možná z těchto důvodů mi Bruceova autobiografie přišla... nudnější. Minimálně oproti Ozzyho biografii nebo Deníků Nikkiho Sixxe. Začátek je velice zajímavý, ale jak došlo na létání a pilotní licenci, entuziasmus ze čtení byl ta tam. I kromě toho jsem se ale dověděl mnoho nových věcí o téhle "siréně leteckého náletu" i o Iron Maiden. Třeba jsem měl Harrise pořád za generála, který by drogy ve své kapele nestrpěl - jak jsem se mýlil.
Poslední kapitoly o Brucově rakovině pro mě osobně byly jako rozhovory se spřízněnou duší. Také jsem si rakovinou a chemoterapii prošel a můžu říct, že Bruce pocity s tím spojené vystihl perfektně. A neboj Brucei, také jsem měl po chemošce vousy v obědě ;)
S Iron Maiden jsem vyrůstal a je to jedna z mých nejoblíbenějších kapel. Bruce neskonale obdivuji, všechno co v životě dokázal by hodně lidí nedokázalo v pěti životech. Jenom ty nudné letecké pasáže... 4*

karolina0346
08.01.2022 3 z 5

Před pár lety jsem četla biografii Iron Maiden. Dickinsonova autobiografie ukazuje subjektivní pohled na kapelu, její činnost i neshody v ní, což pro mne bylo zajímavé srovnání.
Po přečtení Co dělá tenhle knoflík uznávám, že si Dickinson zasloužil moji platonickou lásku. Zvládal/zvládá toho opravdu hodně. Rozhodnutí, že do své autobiografie nebude tahat ženské, chápu a v podstatě oceňuju, myslím si ale, že přidat nějakou pikantnost z osobního života na úkor detailů o letadlech by neuškodilo. Dickinson je očividně zapálený pilot, ale jak zaznělo níže, kniha občas působí spíše jako letecká příručka.
Kapitolu o rakovině jsem přečetla jedním dechem. Kapelu jsem v té době už nesledovala, takže jsem jen zhruba věděla, že se něco takového děje.
Překlad se nepovedl, přestože u nás kniha vyšla o nějaké čtyři roky později než v originále. Škoda. Nejvíc mě iritovaly patvary typu "757ku". Brr.

DavCnuk
06.01.2022 5 z 5

Velice oceňuji, že se Bruce Dickinson soustředí opravdu na svůj život, potažmo svoji kariéru, a Iron Maiden tu figurují spíš jenom jako taková osa, podle které se lze ve vyprávění orientovat. Ostatně důraz na Iron Maiden asi odpovídá tomu, jak moc ho život ve stylu deska-turné zrovna v daném období bavil.

Zejména se mi líbila část věnovaná devadesátým létům, o kterých jsem toho, na rozdíl od Brucových začátků v Samson a Iron Maiden, moc nevěděl. A je tu také spousta historek ze šermu, létání, filmového natáčení a dalších oblastí. Bruce rozhodné má o čem vyprávět.

PS: Četl jsem anglický originál.

Shelby14
04.01.2022 3 z 5

Chvílemi jsem přemýšlel jestli nečtu příručku Jak se stát pilotem. Bruce umí psát svižně a jeho humor mě bavil, ale i přes vysvětlení v doslovu trochu toho osobního života chybělo. Jen věnoval nějaký prostor dětství a dospívání, ale pak už je jen pilot a šermíř, co náhodou umí úžasně zpívat. Zajímavé byly kapitoly ze Sarajeva a boj s rakovinou. Kvůli místy špatnému překladu jen za tři.

haki34
30.12.2021 3 z 5

(SPOILER) to je tak, když se mi povede první komentář těsně před koncem smazat !!! aaaaaaaaa !!!!
dobře, uklidním se...no, Brucova autobiografie mi moc klidu nedodala. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Aneb jak ty fanoušky namlsat a pak jim to své soukromí vlastně neukázat. A navíc žádné fotky. To jako fakt ? stále jsem čekala, že si dělají srandu a nějaké tam přec jen jsou někde ukryté...nebyly. Podle komentu Rudykri ale už vím, že originální anglické vydání fotky obsahuje. Tak proč nejsou v tom českém ???
A někdy je také lepší začít od konce - takto jsem hned dostala informaci, že o ženách rozvodech a dětech se nedozvím nic...no tak dík Bruce !!!
Můj miláček a zpěvák Maidenů, kteří mě v podstatě přivedli kdysi dávno k metalu. Dodneška jsou mojí oblíbenou kapelou. A ani jedna fotka. Přitom sám Bruce ví, že mezi fanoušky má i ženy - v jedno místě se podivoval, že i ženy vydržely koukat a pozitivně hodnotily jeho dokument o letání...
No a to je další věc - dozvěděla jsem se spoustu věcí o létání, simulátorech, zkouškách, licencích...a pochopila, že toto ho baví snad víc než cokoliv jiného. A pak ten šerm...z neznámých důvodů (mám pocit že Bruce se věnoval fleretu ?) je opakovaně na některých místech psáno o meči a mečích...já si pod pojmem meč představím něco aspoň 15kg těžkého, obouručného...a nepamatuji se, že by Bruce něčím podobným máchal. Takže hlavně pilot, občas šermíř, a jen tak mimochodem i zpěvák ? čekala jsem trochu obrácené pořadí priorit :)

No a jsem u překladu..ten byl tak neskutečně kostrbatý - od větné stavby až po smysl textu. Některé pasáže jsem četla opakovaně, ale smyslu jsem se nedobrala..
Také spousta Brucových vtípků, vycházejících z britské kultury a smýšlení, se v tmto hrozném překladu, navíc u nás, úplně minula účinkem. Několikrát jsem si říkala, že by to chtělo třeba vysvětlivky a pak by mi možná pointa došla ;)
Nejvíce se mi líbila snad pasáž o Brucově rakovinovém procesu. Jakožto člověk od fachu (několik let jsem dělala i onko divizi) jsem velmi ocenila jeho racionální přístup a realistické podání léčby a hlavně toho, jak se Bruce vypořádával s nežádoucími účinky. Silný chlap.
Líbila se mi pasáž jeho proměny, jak se jednoho dne podíval na fotky a usoudil, že ta jediná osoba se splihlými dlouhými vlasy vypadá blbě a měla by s tím něco udělat. Dobře ty ! ten krátký sestřih je fakt šik. Vždy je čas posunout se dál...
Pasáž o Sarajevu byla drsná. Ano, i tohle se dějě, bolavá část historie. Nejen klídek, pohoda, cigárko a rock and roll. Takovéto koncerty mají smysl. Ukázaly Brucea opět z jiné strany.

Co dodat ? nemůžu s hodnocením výš...chybějící fotky, chybějící smysl vět, kostrbatý překlad. A Bruce, víc info o tobě by to chtělo !

a nějaké podivné věty na ukázku : (jestli někdo pochopil lépe, uvítám vysvětlení...)
"Došel jsem k tomu, že vůbec nebudu poslouchat alba Iron Maiden, kde zpívá Blaze. Zaprvé to už nebyla moje kapela, a navíc by to jenom zavdávalo důvod k otázkám "co si myslíš o Blazeovi? ", což vůbec nedává smysl." (a mně nedává smysl tato věta - jako smysl čeho ? že nechce na otázky tohoto typu odovídat ?? vždyť ono se to nabízí - zeptat se starého, co si myslí o novém, ne ?? a navíc, kdo věděl , jesttli je poslouchá, nebo ne ?? rostě věta na ***)
nebo :
"Nikdo nemá rád chytrého zmrda, kor když k němu neodmyslitelně patří, že je zpěvákem."

no...udělejte si obrázek sami ;) Bruce, napiš něco lepšího prosím ! nebo - raději lepší překlad. a fotky..spoustu fotek...
Ale...je čas končit, protože zbývají 2 minuty do půlnoci ;)

Ešína
27.12.2021 2 z 5

Od knihy jsem čekala podstatně víc. Bruce je velice zajímavý člověk a jde vidět, že v hlavě opravdu něco má. Ale styl jeho psaní (nebo je to opravdu tím překladem) mě spíše trochu mátl, často mi to přišlo chaotické až i nudné.

pepa4081
27.12.2021 4 z 5

Pink Floyd, E.L.O. a Iron Maiden je trojice skupin, které mohu poslouchat pořád dokola. Na Maidenech jsem vyrostl a oni ve mě zapálili celoživotní lásku k metalu.
Tohle ovšem není knížka o Maidenech. Je o Bruce Dickinsonovi. Zpočátku jsem byl trochu zklamaný tím, co Bruce vysvětluje až v doslovu. Prostě záměrně vynechal děti a manželky. Škoda. Knížka je především o jeho práci – jak zpěváka, tak pilota. Vždycky jsem si myslel, že Bruce má létání jen jako koníčka. Ouha. Není on náhodou prvotřídní pilot, který má jako koníčka zpěv? Každopádně jsem se o něm dozvěděl dost nového, pro co ho mám ještě radši. Hodně mne dostaly kapitoly o rakovině. Knížku jsem přečetl za dva dny a rozhodně jsem se při ní nenudil. Fanouškům mohu vřele doporučit, i když možná ne všichni budou úplně spokojení.
Velmi uspokojivé.

Štítky knihy

hard rock, heavy metal

Autorovy knížky

Bruce Dickinson
britská, 1958
2021  78%Co dělá tenhle knoflík?

Kniha Co dělá tenhle knoflík? je v

Právě čtených6x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce77x
Chystám se číst28x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x