Strange Strange komentáře u knih

☰ menu

Kuře melancholik Kuře melancholik Josef Karel Šlejhar

Docela síla!

30.03.2015 5 z 5


Kníška Karla Kryla Kníška Karla Kryla Karel Kryl

Každý, kdo ví, kdo to Karel byl, by ji měl znát. Nebyl to jen autor protestsongů a autor pár zlidovělých písniček, byl to i člověk. Dobrý, hodnotný a citlivý člověk se správným přístupem k životu a se svou vlastní "životní filosofií". Knížka obsahuje mimo notoricky známých věcí, pro někoho nečekaně, i krásné poetické až milostné básně

25.03.2015 5 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Je to dobrá kniha s velmi dobrými povídkami. Jediné, čeho snad lituji, je, že jsem si ji přečetl tak brzo. Myslím, že je z jistého hlediska škoda, že jsem si ji nepřečetl někdy kolem čtyřicátého-pětačtyřicátého roku svého života. Jistě, ano, dokážu si všechno tam představit a chápu to, ale to není ono, není to prožito. Hovoří to ke mně přes představení si zkušeností z toho "mála", co mám za svých krátkých téměř dvacet let a né přes zkušenosti prožité a myšlení jaksi zkroucené a ošlehané časem. Je to dobrá kniha, líbí se mi, ale vím, že by se mi líbila víc a těším se, až se k ním někdy v budoucnu vrátím.

25.03.2015 4 z 5


Blues pro bláznivou holku Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Hrabě ke mě promluvil, jak už dlouho nikdo ne. Hovořil ke mně a zároveň z hloubi mě. Našel jsem se v něm jak pocity, tak cítěním. Je mi líto, že zemřel tak mlád, přišli jsme o velkého básníka.

25.03.2015 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Nevím, jak definovat tuto knížečku. Rozhodně stojí za to si ji přečíst, člověk splyne s dějem a s krysařem. Příběh je dobře vyprávěn. Kniha mě do sebe vtáhla a nepustila.

25.03.2015 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malebná a laskavá knížka, která ve mně zanechala nepopsatelný pocit nostalgie, porozumění, něhy a smutku.

25.03.2015 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Jedním slovem - perfektní. Po přečtení jsem měl jakési "Dorianovské" období, které kdo nečetl nepochopí. Dokonce se z ní stala první kniha, kterou jsem četl v jiném jazyce.

25.03.2015 5 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Rozhodně zajímavá a výborná kniha. Možná pro čtenáře svou formou netypická a zvláštní, ale najde-li si člověk na ní klid, nejlépe někdy v zimě hezky v křesle se sklenkou dobrého vína nebo i čaje, uchvátí vás.

25.03.2015 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Kniha mě oslovila, je citlivá vyspělá a zároveň příjemně rozverná. Rozhodně bych ji doporučoval všem, nejen náctiletým. :)

25.03.2015 5 z 5


Na cestě Na cestě Jack Kerouac

K této knize jsem se dostal díky mému známému, který mi ji na svém koncertě doporučil a jsem mu za to velmi vděčný.
Ze začátku jsem si říkal, že se tato kniha ničím neliší od ostatních, avšak jakmile se člověk na něj naváže, splyne s ním a nechá se unášet proudem a rytmem jeho myšlenek, stane se něco magického. Přirovnal bych to k jazzovému jamu s mistrem. Ze začátku si nejste jisti, zda je to správná tónina, chytáte se do rytmu a moc se neúčastníte, ale pak se to rozjede v něco neskutečného, v nezapomenutelný zážitek.
Taky musím říct, že kniha má jistou nekalou vlastnost. Nakazí vás. Po přečtení jsem se málem sbalil a vyrazil pěšky a autostopem do Španělska a myslím, že kdyby mě moji jistě prozíraví rodiče nepřemluvili jít na zkoušky a následně na vysokou, byl bych vyrazil asi okamžitě. :)

A cožpak nevíš, že bůh je medvídek Pú? Myslím na Deana Moriartyho.

25.03.2015 5 z 5