Štěpničák Štěpničák komentáře u knih

☰ menu

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Knihy od Petry Dvořákové mě baví. Zde tomu nebylo jinak. Velmi zajímavé téma je tu propojeno s přírodou a lidskou duší. Po dočtení jsem měl plnou hlavu myšlenek nad velkými i malými otázkami. Sice nepříjemné téma na četbu, ale je to něco, co se ve společnosti vyskytuje. O příběhu knížka není, ale myšlenkově je to nekonečná studnice otázek a přemýšlení. Oceňuji i zajímavý konec, který jsem nečekal.

04.01.2024 5 z 5


Půl krále Půl krále Joe Abercrombie

Dlouho jsem se na titul těšil, ale když se mi dostal do ruky, zjistil jsem, že to není něco, co jsem očekával. Rozhodně bych osobně knihu nezařadil do kategorie fantasy. Jediné co mi to v tomto ohledu evokovalo fantasy byl vymyšlený svět, jinak ale neočekávejte magii, bestie, kouzelníky, či epické souboje armád. Nic takového zde nenajdete a s tím musíte předem počítat. Celá kniha připomíná příběh vikingů, takže vás kniha zasadí do severského prostředí. Pokud jste fanoušek těchto příběhů, tak směle do toho. V takovém případě budete určitě velmi spokojeni. Pokud jimi nejste, pak bych doporučil mrknout po něčem jiném. Mě osobně právě zklamala absence fantasy prvků, které tu mohli být opravdu zajímavé.

24.07.2023 3 z 5


Oni Oni Mark E. Pocha (p)

Tohle bylo nic moc. Spíš nic, když nad tím tak přemýšlím. Jediné co mě potěšilo, byla lehkost, se kterou se kniha četla. Jako oddechovka dobré, ale nic víc nečekejte. Prakticky všechno ploché, nechutné a celé to působilo prvoplánově. Chápu tento trend knih psané napřímo, ale tady se to nepovedlo. Mrkněte radši po straších knihách od Kotlety. Za mě osobně bych knihu nedoporučil. Když už ji budete chtít číst, tak pouze jako výplň mezi náročnou četbou.

24.07.2023 2 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Teda, to byl mazec. Od levné knihy jsem moc nečekal, ale neuvěřitelně mě dostala. Detektivka co má spád. Nikdy nevíte co na vás na další straně čeká. Jedním slovem bomba. Akorát nedoporučuji pro slabší povahy. Zkuste a nebudete litovat.

07.12.2022 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

První díl mě nadchnul a druhý v této koncepci navázal. Děj se tentokrát točí kolem Salanderové, ale mě to jen potěšilo. Oproti prvnímu dílu ubylo detektivních prvků. Větší pozornost byla věnovaná postavám a jejich životům, což se jemně na knížce podepsalo. Nicméně nemůžu jinak než plný počet. Právem si zaslouží přečíst.

16.10.2022 5 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

Začátek série nás katapultoval hodně vysoko. Je to jízda od začátku až do konce. Akce, akce a zase akce. K tomu všemu i zajímavý koncept. Výsledek porovnejte sami, ale za mě top. Řekl bych klasická dobrá Kotletovka. Těším se na další díl.

16.10.2022 5 z 5


Magie pro každého Magie pro každého Jiří Pavlovský

Jedná se o první knihu ze série a je to znát. Více než příběh nás kniha provede jako průvodce. Čtenář se seznámí s postavami, magií..., aby je následně autor rozvinul v dalších dílech. Díky tomu mě tato kniha tolik nechytnula. Byly zde místa i pozitivní - vtipné situace, citelný sarkasmus, který knihu velice dobře doplnil. Celou dobu jsem však čekal něco - něco co nepřišlo. Snad v dalších dílech.

15.08.2022 3 z 5


Dohlížet a trestat Dohlížet a trestat Michel Foucault

Zajímavá kniha plná filozofických myšlenek. Rozhodně má co nabídnout, ale jedině bedlivému čtenáři. Pro někoho, kdo se v problematice tolik neorientuje, může představovat matoucí bludiště.

23.06.2022 4 z 5


Civilizace Civilizace Niall Ferguson

Za mě šlo o čtivý titul, který je na můj vkus až příliš mnoho kontroverzní. Kniha je plná čísel a grafů, ale na uvěřitelnosti tomu něco chybí. Není to špatný výlet do historie, ale možná by to chtělo jiného průvodce.

03.06.2022 4 z 5


Ghostwriter Ghostwriter Alessandra Torre

Tak trochu zklamání. Kniha je tak z 90% romantika, která v pozadí skrývá thrilerový podtext. Celou dobu čekáte, že se něco bude dít, ale až na posledních 50 stránek se toho děje opravdu málo. Slibné natahování hlavní zápletky vyvrcholí v trochu bizární maglajz. Spíš než nad vyřešením situace budete rádi, že jste na konci. To ani nemluvím o tom, na jak dlouho se dá natáhnout popis jedné scény. Pokud chcete romantiku, tak směle do toho. Jestli chcete napětí, tak ruce pryč.

28.02.2022 2 z 5


Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Tato kniha je naprosto úžasná. I teď s odstupem času jako dospělý člověk vnímám kvalitu pohádkových příběhů. I teď po čase mě kniha naprosto dostala. Jsem velmi rád, že jsem ji mohl opět po letech otevřít a nahlédnout do tajů netradičních pohádek. Werich má osobitý styl, který mně velmi vyhovuje. Musím též doporučit filmy (minimálně 1. a 2. díl), který příběhy vtipně doplňuje za pomocí loutkových postav.

31.01.2022 5 z 5


Dějiny Rumunska Dějiny Rumunska Kurt W. Treptow

Velice dobrý průvodce historií Rumunska. Kniha poskytuje dostatečné informace od starověku až po 21. století. Na odbornou knihu velice čtivé a příjemné strukturování. Pozitivní je doplnění textu obrazovou přílohou. Pokud potřebujete pochopit historii Rumunska, tak je tato kniha dobrou volbou.

18.01.2022 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Hezký příběh, který nese mnohé poučení.

15.01.2022 5 z 5


Křižáci v Orientu Křižáci v Orientu Georges Tate

Parádní kniha se spoustou ilustrací. Pro laiky úplně ideální. Nicméně vše je psáno s velkou obecností a shrnutí událostí do pár odstavců Vás moudrým neudělají. Řeší se zde hlavně teologická otázka. Pokud hledáte průběh konfliktů, šáhněte po jiném titulu. Nicméně i tak je kniha skvělá. Jako základ poslouží dobře.

01.12.2021 5 z 5


Dějiny křížových výprav Dějiny křížových výprav Hans Eberhard Mayer

Skvělá kniha pro někoho, kdo se chce v tomto složitém konfliktu zorientovat. Některé pasáže se četly trochu ztuha, ale celkově mě kniha příjemně potěšila. Hodí se i pro ne-historiky, ale upozorňuji na základní znalost historie.

01.12.2021 4 z 5


Štvanice Štvanice Lucy Foley

Začnu nejprve pozitivně. Příběh, postavy a prostředí je naprosto skvělé. V postavách je ze začátku zmatek, ale tato trojkombinace drží pevně. Upřímně tato symbióza byla jediná co držela knihu od odložení. Negativní stránka ovšem zabolí. Kniha pravděpodobně neprošla korekturou ani editorskou úpravu. Množství překlepů, gramatických chyb, slov navíc - úplně kazí dojem. Místy jsem musel celé věty číst znovu, abych pochopil, jak je věta myšlena. Celkově kniha zajímavá, ale přes její vnitřní chyby určitě nedoporučuji.

07.09.2021 2 z 5


Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Skvělá výpravná fantasy na styl Zaklínače. Spousta akce a povídkový formát drží čtenáře neustále v proudu dění. Postavy dokonale vystavěné na protikladech, které se doplňují. Stran je poměrně hodně, ale díky velkým písmenům a mezerám, plyne kniha velice rychle a již jste na konci. Za mě úplně nepatřím mezi čtenáře rozsekaného příběhu do povídek, ale v podstatě mi to zde nevadilo a knihu maximálně doporučuji.

18.07.2021 5 z 5


Baskervillský pes Baskervillský pes Arthur Conan Doyle

Kdo by neměl rád Sherlocka Holmese. Jeho kultovní dílo rozhodně nadchne a určitě ho dočtete až do konce. Nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že z Doylovy ruky si můžeme přečíst větší pecky. Chyběl mi zde nějaký aspekt překvapení. Nicméně dílo je to fenomenální a rozhodně doporučuji.

30.06.2021 4 z 5


Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Tohle byla jízda. Půvabně napsaná kniha, která se četla jako báseň. Postavy přilehnou k srdci a místo zamrazí už jen podle popisu. Kvalitně hororově laděná kniha, která vám na několik večerů přivodí nespavost. Jediné mínus vidím v podivném účelu děje, který byl místy mimo mé chápání (Už jen nápad přenocovat ve strašidelném domě, mě přijde na hlavu). Ale toť pouze drobná vada na kráse. Darcy Coates u mě rozhodně neřekla poslední slovo.

21.05.2021 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Knihy o holokaustu obvykle nevyhledávám, ale zde jsem udělal výjimku, snad pro obrovskou propagaci a doporučení okolí. Nelitoval jsem ani vteřinu. Podstatná část se holokaustu pouze dotýkala náznaky, přičemž to celé vyeskalovalo až v závěru, tak jak to má být. Děj je naprosto nádherně poskládán do uhlazených vět. Symfonie slov, zvratů a vypravěčských stylů. Ten kdo doposud nečetl, tak přišel o kus života. Doufám že zavedou jako povinou četbu do škol.

28.04.2021 5 z 5