Dějiny křížových výprav

Dějiny křížových výprav https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188607/bmid_dejiny-krizovych-vyprav-dnu-188607.png 4 19 7

Dějiny křížových výprav z pera německého historika H. E. Mayera představují dnes již klasickou práci věnovanou politických, hospodářským a kulturním dějinám středověkých kruciát. Mayer v ní detailně sleduje zrození myšlenky křížových výprav, ptá se po náboženských a sociálních příčinách jejího prosazení, stejně jako po dopadech, jaké křížové výpravy zanechaly jak na středověkém Západě, tak v nově dobytém světě. Hlavní důraz přitom klade na první dvě křížové výpravy, které dalšímu vývoji udaly základní tón. Na rozdíl od většiny historických prací však stejně velkou pozornost jako vojenským tažením a diplomatickým jednáním, jež dominovaly kruciátám 13. věku v podobě „dobrodružství“ Fridricha II. a Svatého Ludvíka, věnuje i budování křesťanských států na Východě, jejich vzájemnému soupeření, jejich hledání modu vivendi s islámem a v neposlední řadě i jejich nezadržitelnému pádu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Geschichte der Kreuzzüge , 1965


více info...

Kuža007
Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Krásná odborná historická publikace, která se věnuje problematice křížových výprav do Svaté země. Je to typická přehledová práce. Je zde věnována pozornost především průběhu jednotlivých křížových výprav a politickým dějinám, které jsou s nimi spojené. Knihy nepopisuje jen oficiální křížové výpravy, ale věnuje se i výpravám neoficiálním či méně známým. Je zde věnována též pozornost mongolskému vpádu na Blízký východ. Knihu doporučuji k přečtení všem.

tessa.mik
tessa.mik
16.10.2022 5 z 5

Dočteno, pravda je, že v některých pasážích je to složitěji napsané dílo, ale na druhou stranu skvělý souhrn k problematice kruciát. Pro další zkoumání nedocenitelná publikace.


Štěpničák
Štěpničák
01.12.2021 4 z 5

Skvělá kniha pro někoho, kdo se chce v tomto složitém konfliktu zorientovat. Některé pasáže se četly trochu ztuha, ale celkově mě kniha příjemně potěšila. Hodí se i pro ne-historiky, ale upozorňuji na základní znalost historie.

Ozzy86
Ozzy86
16.11.2021 4 z 5

Historie Křížových výprav, která je pro laika na krapánek odbornější úrovni. Ztrácel jsem se v množství jmen a událostí, nicméně splnila účel a poskytla ucelený přehled o tomto středověkém fenoménu.

Rawen616
Rawen616
05.11.2021 3 z 5

Ano, kniha je opravdu nabušená informacemi o křížových výpravách. A to je vlastně její plus a zároveň obrovské mínus. Ona je totiž doopravdy doslova nabušená. Autor na můj vkus až příliš suše chrlí jména, místa a fakta. Snaží se v této poměrně krátké knize postihnout celou historii kruciát, zejména na blízkém východě( bohužel, výpravy proti Slovanům a jiným jsou jen letmo zmíněny) a to se mu i celkem daří. Ovšem za tu cenu, že máte celou dobu pocit neuvěřitelné zhuštěnosti informací. Nepřítomnost obrazového materiálu (když nepočítam tři velmi jednoduché mapky na konci), je nepříjemná. Milovníky military historie pak zamrzí absence informací o průběhu bitev či alespoň náznak taktiky či používané výzbroje. O bitvách se dozvíme jen to, že proběhly a zvítězila buď strana A a nebo B. Několikrát za knihu jsem měl také pocit, že se najednou píše o něčem co nebylo nikde před tím uvedeno. Například při popisu vzniku řádu Templářů se najednou začne psát i o Johanitech aniž by historii jejich vzniku byla věnována byť jen věta. Zkrátka, byl jsem knihou spíše zklamaný. Rozhodně neuškodí pokud si ji zájemce o historii přečte. Jen je nutné počítat s výše zmíněnými neduhy. Téma kruciát by si zasloužilo spíše vícedílnou sérii než(beztak neúspěšnou) snahu nacpat všechno do jedné knihy o 300 stranách(100 zbývajících jsou poznámky).

Atuin
Atuin
12.08.2021 5 z 5

Zase jeden výborně ( až mistrovsky) zachycený fenomén. Kniha si jistě zaslouží několikeré přečtení. Široký záběr ukazuje dějiny kruciát se všemi zákrutami velmi detailně a není divu že stojí stále za vydávání. Autor rozpracoval svou vlastní výpravu za Svatými výpravami do několik zásadních a velice zajímavých kapitol, kde uvádí celou komplikovanou skutečnost tohoto fenoménu v propracovaný a ucelený život. Nebudete litovat, čtení knihy je famózní.

ondra2
ondra2
05.01.2016 5 z 5

Podrobný popis průběhu a pozadí jednotlivých křížových výprav. Kniha podává základní informace o průběhu výprav i o politické situaci v rámci křižáckých států na Blízkém východě.