Stekl Stekl komentáře u knih

☰ menu

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Výborně napsaná kniha, od které se dá jen těžko odejít. Pouze konec mi přišel takový rychlý, ale možná to byl záměr, aby se co nejvíc vyjádřil ten zlom, co se v příběhu odehrál. Mně bylo každopádně líto, že už je konec... Vřele doporučuji všem.

09.07.2020 5 z 5


Odvrácená strana matky podruhé Odvrácená strana matky podruhé Monika Valentová

Vtipná kniha fejetonů ze života žen/matek. Moc jsem se pobavila, často jsem se poznávala.

28.04.2020 4 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Úžasná kniha, od které se nedá odejít. Čistá hrůza komunistických lágrů, která je velmi čtivě popsaná. Snad nejhůř na mě vždy zapůsobil kontrast popisu takové té “pohody” sedmdesátých let. Tohle je kniha, kterou by si měl přečíst každý. A hlavně ti, co na éru komunismu u nás vzpomínají nostalgicky jako na dobu, kdy se prostě jen stály fronty na banány a jinak bylo vlastně dobře...

31.03.2020 5 z 5


Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Skvělá kniha. Četla jsem ji jako poslední ze všech Mawerových děl, ale líbila se mi úplně nejvíc! Je pravda, že je kniha dost odborná a laik se může v odbornějších pasážích ztrácet, ale mně je genetika blízká oborem, ve kterém se pohybuji, takže mi to nevadilo. Moc se mi líbilo prolínání dvou časových os a líbilo se mi, že hlavní hrdina nebyl prvoplánový sympaťák jako to většinou v literatuře bývá. Vlastně mi nebyl sympatický vůbec, ale stejně jsem musela číst dál. Konec byl pro mě hodně překvapivý. Doporučuji všem!

31.03.2020 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Úžasná kniha! Velmi čtivá, nemohla jsem se vůbec odtrhnout. Příběh je skličující a myslím si, že ve mně bude ještě dlouho znít. Moc se mi líbilo vyprávění z pozice dvou postav. Možná je pravda, že příběh mohl být rozpracovanější, ale autorka se rozhodla pro kratší formu a mně osobně to vůbec nijak nevadí. Za mě nejlepší kniha, co jsem za dlouhou dobu četla.

22.03.2020 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Čtivá kniha, nicméně mě trochu iritoval použitý jazyk a některé výrazy, děj byl celkem předvídatelný, mrzelo mě použití snad až příliš dějových klišé.

20.01.2020 3 z 5


Motýlek Motýlek Henri Charrière

Zajímavá kniha o vězení ve francouzské kolonii. Popisy událostí a míst mi někdy prišly zbytečně zdlouhavé. Zdá se mi zvláštní, že by vězňům všichni místní obyvatelé tak fandili, pomáhali jim a automaticky věřili v jejich nevinu a nespravedlivé odsouzení...

01.01.2020 3 z 5


Doktore, fofrem, jde o život! Doktore, fofrem, jde o život! Patrick Taylor

Příjemná oddychovka. Z pohledu mladé lékařky musím říct, že pacienti, lékaři i jejich pocity a pochyby jsou velmi věrně popsané a evidentně se ani během let nemění. Doporučuji.

01.01.2020 4 z 5


Odvrácená strana matky Odvrácená strana matky Monika Valentová

Příjemná oddechová četba s vtipnými fejetony o matřství a životě ženy. Mnohdy jsem se poznávala, psáno hezky s nadhledem a sebeironií. A posledni fejeton Královna matka? Amen! :-)

28.12.2019 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Velmi čtivá kniha, JKR prostě skvěle ovládá své řemeslo. Moc se mi líbilo, že kromě propracovaného detektivního příběhu, se autorka pověnovala i soukromému životu ústřední dvojice. Jen mě mrzí, že se ti dva nedali konečně dohromady...:-) Hvězdička dolů proto, že by knize slušelo o pár stránek méně, někdy mi přišla až příliš rozvleklá.

02.11.2019 4 z 5


Prvorozené dítě Prvorozené dítě Jiřina Prekopová

Výborná kniha, která vysvětlí hodně toho, co se děje v životě prvorozených dětí. Doporučuji přečíst všem prvorozeným i druhorozeným a všem, kdo plánují druhého potomka.

02.11.2019 5 z 5


S láskou o dětském spánku S láskou o dětském spánku Lenka Medvecová Tinková

Výborná kniha, která člověku opravdu pomůže! Děkuju...

28.07.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová je prostě úžasná autorka! Vrchol současné české literatury, alespoň podle mě. Komorní rodinné drama, vlastně obyčejný příběh, ale o to víc právě člověka zasáhne. Výborně napsané, nedá se přestat číst, postavy báječně vykreslené do hloubky. Paní Mornštajnová, děkuji, že píšete...

11.06.2019 5 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Velmi čtivá kniha, výborně napsaná, zajimavé téma. Kniha o tom, jak posedlost minulostí dokáže zničit život člověka. Hlavní hrdinka mi byla protivná, nocméně i takové postavy jsou a je to jen můj problém. Jediné, co mi trochu nesedlo, byl konec, vzhledem k tomu, jak příběh gradoval, najednou tak nějak vyšuměl do ztracena. Celkově ale rozhodně doporučuji.

11.06.2019 4 z 5


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Velmi čtivě napsaný thriler ze zajímavého a neotřelého prostředí, není v něm žádné zbytečné protahování napínavých událostí. Určitě patří mezi to lepší v rámci žánru.

21.05.2019 4 z 5


Less Less Andrew Sean Greer

Kniha mě naprosto nadchla. Příběh není neobyčený, pojednává o obyčejném padesátiletém spisovateli, který cestuje po světě, aby se vyhnul svatbě svého bývalého partnera. Je to vlastně obyčejný laskavý romantický příběh ve stylu Jíst, meditovat, milovat... Ale ten jazyk! Strašně se mi líbil autorův styl psaní, jeho vtipné popisy, glosy, po jazykové stránce jsem si knihu hrozně moc užila.

15.05.2019 5 z 5


Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Kniha se mi hrozně moc líbila! Je velmi čtivě napsaná, příběh je neotřelý, má spád a rozuzlení mě překvapilo. Celou knihu jsem pořád přemýšlela o propojení příběhů a takovýhle propletenec jsem vůbec nečekala... Navíc jsem se moc ráda dozvěděla něco o historii našeho města a kniha mě inspirovala si vyhledat i něco navíc. Vřele doporučuju!

16.04.2019 5 z 5


Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Velmi zajímavá kniha, vzala jsem si z ní hodně a budu se snažit řídit se čtyřmi dohodami, protože to určitě člověku zlepší život. Za mě ale mohla kniha po čtvrté dohodě skončit, další kapitoly už mi trochu kazily dojem z celé knihy, připada jsem si jak při náboru do sekty...:-) Nemusí to tak ale jistě působit na každého.

04.04.2019 4 z 5


Pražské jaro Pražské jaro Simon Mawer

Pociťuji neskonalý obdiv k autorovi, který jako Brit žijící v Itálii dokáže tak fantasticky popsat prostředí a atmosféru Prahy v roce 1968 a jak dokáže trefit některé české povahové rysy... Jeho znalost historie a reálií Československa je lepší než u mnoha rodilých Čechů. Často jsem si musela při čtení připomínat to, že se nejedná o českou knihu. Kniha je velmi čtivá a moc se mi líbily stručné kpitoly, které čtenáři přibližovaly historické souvislosti. Jediné, co mě zklamalo, byl otevřený konec dějové linie Sama a Lenky... I když je možná lepší, že si sama můžu domyslet happy end... Kdo ví, jak by to dopadlo ve skutečnosti...:-D

04.04.2019 5 z 5


Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Strhující kniha, od které se dá jen těžko odejít. Velmi čtivá, propracovaná, výborně vysvětlené souvislosti doby a politické situace ve Francii šedesátých let. Vřele doporučuji!

28.01.2019 5 z 5