stanislava7096 stanislava7096 komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Uf, to bylo dobré a náročné, zvláště pro můj neodborný mozek. Někdy jsem se musela vrátit a prostě tu technickou nebo odbornou část přečíst opakovaně. Ale to nevadilo, bohatě mi to vynahradily chvíle strávené s hlavním hrdinou a Rockym. A neodpustím si konstatování, že největším sci-fi v knize rozhodně nebyl pobyt ve vesmíru, nebo setkání s mimozemšťany, ale ta představa, že by se takhle dokázaly domluvit vlády světa...ale bylo by to hezké.

20.04.2024 5 z 5


Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

(SPOILER) Knihu jsem četla kvůli autorce, líbí se mi její způsob vyprávění. Jakoby prostě obyčejně vyprávěla o obyčejných lidech. Oceňuji formu deníku, kdy celý text působil velmi autenticky. Opět to bylo v určitém směru náročné na čtení, protože hlavní hrdinka byla, jak to jen popsat, iritující. A jako bonus beru, že jsem ji mohla zařadit do čtenářské výzvy...nejprve jsem nemohla najít vhodnou kategorii, ale nakonec kniha splnila dvě témata z minulého roku, a to autora, který nosí brýle a hlavní hrdina alkoholik...

20.04.2024 4 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Lidé vytržení ze svého přirozeného prostředí, snaha přizpůsobit se, nebo se naopak rozhodně nepřizpůsobit a nepřijít o tradice a kulturu své vlasti. Příběh řeckých přistěhovalců znám, znám i některé reálné lidi, kniha se mi s nimi propojovala. A představa, jak těžký je život, když jsi malý, neznáš ani své datum narození, ani příjmení a jsi úplně sám v cizí zemi najednou dostala daleko realističtější obrysy. Ráda čtu články, které píše autorka a kniha se mi moc líbila.

17.04.2024 5 z 5


Chlapec, kterého chovali jako psa Chlapec, kterého chovali jako psa Bruce D. Perry

Kniha jak pro odborníky, tak pro laiky, kteří se chtějí dozvědět víc o práci s traumatem, tauma-informované péči a vůbec péči o dítě. Mělo by se jednat o stěžejní knihu pro lékaře, pedagogy, sociální pracovníky, pěstouny a adoptivní rodiče. Kniha je napsána čtivě, přestože obsahuje složité životní příběhy, ty nejsou napsány s touhou šokovat, ale naopak s potřebou představit neurosekvenční model jako funkční koncept a způsob práce s dětmi a lidmi, kteří prožili trauma, a to ovlivnilo jejich život.

17.03.2024 5 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Při čtení knihy jsem si položila opakovaně otázku, co je cílem nebo úkolem literatury. A uvědomila jsem si, že pro mě je to únik od reality do jiných světů. Tahle kniha je ovšem čistou realitou, ze které není úniku. Je úžasně napsaná. Opravdu přirozeně a realisticky popsané myšlenky hrdinů. Nejvíc mě zaujal popis myšlení dětí. Jako by byl člověk skutečně v jejich světě. Ale to byl pro mě největší problém. Já vlastně nechci žít a číst složitou realitu někoho jiného. Navíc s otevřeným koncem. A přesto jsem prostě nemohla přestat číst a musela jsem se na ten konec dočíst. Takže za mě kniha skvěle napsaná, jen to téma prostě tak obyčejné a opravdové, až jsem tam nechtěla být ani o minutu déle.

08.01.2024 4 z 5


S orlem na zádech S orlem na zádech Iva Pekárková

Kniha byla dokonalá. Mám knihy paní Pekárkové ráda, protože popisují svět postav naprosto realisticky. Pracuji s podobnými lidmi a byla jsem fascinována tou možností, být na chvíli v jejich hlavě. Opět mnoho podnětů k zamyšlení.

08.11.2023 5 z 5


Invaze Invaze Roman Bureš

Když jsem dočetla Inferium, říkala jsem si, že skončit v Burešově vizi pekla prostě nechceš. A teď si říkám, jak velká výhra je skončit v Ráji. No uvidíme. Kniha opět skvělá. Čte se sama.

23.07.2023 5 z 5


Inferium Inferium Roman Bureš

Pan Bureš mě baví. Moc se mi líbí jeho nápady. A tahle exkurze do Pekla je prostě ... představitelná. O to děsivější. Protože tohle prostě nechceš :) Hlavní hrdina i hrdinka jsou skvělí.

23.07.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Kniha se mi moc líbila. Vytvořila mnoho námětů na další přemýšlení. A určitě byla zajímavým pohledem na naše, ne tak dávné dějiny. Z mého pohledu bych se obešla bez uměle vytvořeného tajemství a s ním spojeného pocitu viny hlavní hrdinky. Vlastně bych se ho raději dozvěděla už na začátku. Ale to je jediná a jen drobná výtka. Velmi silné životní příběhy jsou prostě na čtení dokonalé.

23.07.2023 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Knihu jsem četla už před rokem a zapomněla jsem hodnotit. Některé obrazy z mojí hlavy nechtějí zmizet. I to o knize hodně vypovídá. Navíc jsem získala informace o části dějin, o které jsem neměla ani potuchy. Moc zajímavé.

23.07.2023 5 z 5


Vina otců Vina otců Åsa Larsson

Mrzí mě, že série s Rebeckou končí. Na poslední díl jsem se těšila. Četl se mi jako vždy dobře, nevadilo mi pomalejší tempo ani zvláštní vyřešení případu. Prostě škoda, že už další díl nebude.

23.07.2023 5 z 5


Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Ani nevím...v polovině knihy už mě to nebavilo, tak jsem si přečetla konec. Ten mě trochu zaujal, tak jsem si přečetla i zbytek, takovou formou rychločtení. Asi tyhle překombinované věci s rádoby děsivým tajemstvím nejsou nic pro mě.

23.07.2023 2 z 5


Až se zamiluju Až se zamiluju * antologie

Povídky čtu jen jako mezihru, když nemůžu najít jinou vhodnou knížku. Bylo to oddechové, ale po pár dnech už bych si nevzpomněla, co mě bavilo.

23.07.2023 4 z 5


15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Líbilo se mi, že kniha byla čtivá. Příběh ubíhal, životní příběh hlavního hrdiny mě zajímal. Trochu předvídatelné a některé postavy asi ne úplně reálné, ale to nevadilo.

23.07.2023 4 z 5


Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Algor mě hodně baví.

23.07.2023 5 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

Autor mě prostě baví, dobrý nápad, zpracovaný čtivě. Líbí se mi promíchání dobových linií, popisy období minulých i budoucích. Výhrady k nepřesnostem, které tady zaznívají nechápu, není to přece literatura faktu. Je to fantasy a myslím, že dobrá. Je to sice takové nenáročné čtení, ale pokud člověk věnuje chvíli přemýšlení o planetě, lidech, o tom jak dokážeme jako lidstvo využívat nebo zneužívat vlastní schopnosti...

20.11.2022 5 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Velmi čtivé. Autor mě bavil českými reáliemi, smyslem pro humor, uvažováním hlavního hrdiny. Takhle si vlastně představuji dokonalou apokalypsu a hrdinství bez tréningu v tělocvičně. Kam se na to hrabe asteroid a atomovka.

29.09.2022 5 z 5


Oheň na pláži Oheň na pláži Chris Ould

Je mi líto, že šlo o poslední díl trilogie. Asi budu doufat, že si to autor rozmyslí a třeba bude pokračovat. Ráda bych se s hrdiny ještě setkala. Napínavé, promyšlené, stejně jako předchozí díly.

20.09.2022 5 z 5


Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Na začátku mi chvíli trvalo se začíst, ale jak kniha postupovala, čím dál víc jsem propadala jejímu kouzlu. Zamýšlela jsem se nad rozdílným vnímáním světa z pohledu rasy, žen, chudých, bohatých a střední třídy. Zajímavé. Poprvé jsem četla knihu od africké autorky a i to byl zážitek, vidět Afriku jejíma očima. Bavily mě věty v jazyce, který jsem skoro nedokázala přečíst, jak je tomu našemu vzdálený. Asi si budu muset od autorky najít něco dalšího. O hvězdičku méně dávám prakticky jen za slovo "jseš", které se v textu často objevovalo. Protože mě tahle rádoby spisovná forma slova "seš" nebo spisovně "jsi" vytáčela. Ale to samozřejmě není chyba autorky.

04.09.2022 4 z 5


Černé slzy paní Moschelesové Černé slzy paní Moschelesové Hana Zlínská

Tohle bylo super, chci víc :) Skvělá jízda zákoutími Prahy a lidských osudů. Autorka mě bavila příměry, které dokreslovaly pocity hlavních postav. Bylo jich přesně akorát. Povedené detektivní příběhy, propojené paní s jezevčíkem, kavárnou... Moc jsem si to užila.

20.08.2022 5 z 5