Oheň na pláži

Oheň na pláži https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483517/bmid_ohen-na-plazi-uW1-483517.jpg 5 65 21

NÁLEZ ČTYŘICET LET POHŘBENÉHO TĚLA PROPOJÍ DVA ZDÁNLIVĚ NESOUVISEJÍCÍ PŘÍPADY… Faerský policista Hjalti Hentze se domnívá, že má poprvé po dlouhé době na stole jasný případ: požár opuštěné farmy, nejspíš omylem založený jejím majitelem, místním opilcem, který se v domě těsně předtím oběsil. Jenže pak jsou na pozemcích objeveny čtyřicet let staré ostatky mladé ženy a zdánlivě jednoduchý případ se začíná komplikovat. Navíc podle všeho souvisí nejen s komunitou, která se na farmě v sedmdesátých letech usadila, ale také se starým únosem a znásilněním místní dívky. Britský inspektor Jan Reyna mezitím pokračuje ve vyšetřování matčiny sebevraždy. Postupem času však zjišťuje, že jsou jeho a Hentzeho případy propojené a oba ukazují na zlověstné tajemství pohřbené po čtyři desetiletí nejen na ostrovech, ale i v Dánsku. Hentze si to uvědomuje také. Stejně jako to, že se Reynovo soukromé vyšetřování začíná měnit v posedlost. Posedlost, která by ho mohla zničit.... celý text

Detektivky, krimi Romány Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Fire Pit , 2018


více info...

Přidat komentář

Deia
30.03.2024 4 z 5

Aj táto časť sa mi páčila, aj keď musím povedať, že najlepšia mi prišla prvá časť. Tu sa príbeh viac odohráva v Kodani, či na rôznych miestach v Dánsku a tým sa stratilo čaro Faerských ostrovov. Samotné prípady sa mi páčili, páčilo sa mi postupné odhaľovanie minulosti a aj ďalších obetí. Taktiež to, že k riešeniu vyšetrovatelia prichádzali skrz starú dobrú detektívnu prácu, teda prevažne viedli rozhovory. Janovi som držala prsty, aby sa mu podarilo prísť na to, čo sa jeho matke stalo, ale musím povedať, že som z toho bola taká rozpačitá, čakala som niečo viac. Hjaltiho prípad bol zaujímavejší, ale aj tam to miestami haprovalo. Trochu ma rozčuľovalo, že všetky postavy boli uzavreté a veľmi nechceli rozprávať, kvôli tomu mi to celé prišlo také rezervované. A záver mohol byť tiež trošku lepší, hlavne z hľadiska smerovania Janovho života. Ale celá trilógia sa mi páčila, aj keď to bolo hlavne kvôli umiestneniu deja, Faerské ostrovy mi prídu fascinujúce, škoda, že ich v tejto časti nebolo viac.

Maraiser
24.02.2024 4 z 5

Trilogie dočtena. První díl byl takový rozjížděcí, druhý díl naprosto skvělý a třetí? Zbytečně natahovaný, skoro bych řekl, že už takový navíc. Jasně, bylo potřeba se dozvědět, jak to bylo s Reynovou matkou, ačkoli, že bych měl pocit, že jsme se k něčemu dobrali, tak to tedy nemám. Zápletka okolo mi přišla už přitažená za vlasy.
A závěr jsem tedy očekával jiný. To ale asi každý z nás.


work
17.02.2024 2 z 5

Po přečtení Ohně jsem se dost divil tomu, že je spisovatel Brit a že na Faerských ostrovech nežije, jen si je vzal jako kulisu pro svůj spisovatelský krimi počin. Překvapilo mě to zejména proto, že knížka má přesně to, co charakterizuje islandskou knižní i filmovou tvorbu: neuvěřitelné množství postav, jejichž jména lámou oči, které spolu propojuje spletenec vztahů a společný odpor k Dánům.
Domnívám se, že by pomohlo, kdyby autor na předsádku knihy přidal mapku se jmény a stručným popisem kdo je kdo. Ale chápu, že by předsádka nestačila a takový seznam by vydal na samostatnou knížku. Navigovat se - zejména prvních 50 stran - v osobách v obsazení bylo hodně náročné. Ani pak se nových jmen nezbavíte, jen přibývají pomalejším tempem.
Druhá záležitost je pomalý děj, stále opakující se obdobné schéma: některá z postav někam přejde, přejede nebo přeletí, a tam si s někým promluví. Autor se nezdržuje popisy okolí, ani nás nenechá nahlédnout do koloritu místních lidí tak, jako to umí třeba Peter May u své orknejské série, nebo Linda Castillo s Amiši. Absence jakékoli atmosféry nebo hlubšího ponoru do důvodů konání postav mi asi u Ohně na pláži chyběla nejvíc. V zásadě mi bylo jedno, co se komu stane a jaký má motiv, ani jedna z postav mi nijak k srdci nepřilnula. De facto by se tato knížka dala jednoduše převést do divadelní hry - jsou to jen neustálé konverzace, ale kde na to vzít tolik herců, že?
Suma sumárum, četlo se to těžkopádně, bylo to dlouhé, a přestože to zcela jistě hlavu a patu mělo, nezanechalo to ve mě stopu, ani touhu si přečíst od autora něco dalšího.
P.S. Pokud chcete podobný námět, jen mnohem lépe zpracovaný, doporučuji druhou sérii seriálu Hříšnice, shodou okolností ze stejného roku.

Vesmich
18.06.2023 5 z 5

Teprve po dočtení celého příběhu je jasné, proč byl rozjezd tak pozvolný. Celé dohromady to drží pevně, má to jasný začátek, prostředek a konec, zápletku, vyústění, zajímavé postavy, se kterými je možné prožít pár večerů, aniž by k tomu bylo třeba využít omamných a psychotropních látek. Jestli to ještě není film, tak určitě brzy bude.

soukroma
19.05.2023 3 z 5

Určitě lepší než první díl (druhý jsem nečetla) díky více zápletkám vedle pátrání hlavního hrdiny po rodinné minulosti, hlavně v první půli, v druhé se děj zbytečně natahoval - zkrácení by rozhodně k čtivosti pomohlo.

vera4669
01.04.2023 5 z 5

Tohle byl opravdu povedený závěr trilogie a nejlepší díl :) od začátku do konce v napětí, zvědavá, jak to dopadne, Faerske ostrovy mi budou chybět :)

alzbeta4340
10.03.2023 5 z 5

Třetí díl jsem přečetla v těsném závěsu za předcházejícím a bylo to nejlepší, abych si příběh plně užila. Děj na sebe krásně navazuje a stačí jen pokračovat ve čtení. Výrazná je tentokrát role Jana Reyny, který konečně objasní, co se stalo s jeho matkou. Detektiv Hjalti Hentze zase vyšetřuje staré nálezy mrtvých těl v bývalé komunitě hippies.
Celá tato trilogie z Faerských ostrovů se mi moc líbila, jednotlivé knihy doporučuji číst za sebou bez větší časové mezery.

Kopretinka784
09.03.2023 4 z 5

Po čase jsem se dostala k třetímu dílu této trilogie. Všechny díly se mi četly dobře , napínavé i bez popisů brutalit, prolínání práce dvou detektivů. Ale.
Místy příliš popisů prostředí a pro mě kalamita se jmény. Tuto sérii je opravdu nejlepší číst jednu knihu za druhou a bez přestávek. Pak se nemůže stát, že prvních 100 stran vzpomínám kdo je kdo. Ale to je bohužel tak, když v knihovně nejsou hned všechny díly k dispozici.

Čmeláček
28.02.2023 5 z 5

Poslední díl téhle trilogie se mi líbil určitě nejvíc. Ale i tak to bylo na mě pořád ještě dost pomalé, žádný fičák :). No ale abych nebyl nespravedlivý, dávám pět stars, protože kniha je za prvé dobře napsaná, za druhé je to hodně dobrá detektivka klasického stylu a za třetí se mi na Faerských ostrovech fakt líbilo. Takže asi tak :))).

nero 13
06.01.2023 5 z 5

Trilogie z Faerských ostrovů měla v závěru důstojné a trochu i akční vyvrcholení a já jsem naprosto spokojený jak to dopadlo, v tomto třetím díle se mi nejvíce líbila postava Tove Hald, která mi přišla jako mírnější ženská verze Sheldona Coopera.
K dokreslení atmosféry jsem si našel nějaké videa z Faerských ostrovů, a moc se mi líbila ta nezvyklá divoká krajina, dokonce i ten vodopád na obálce knihy je skutečný, mohla by tam být zajímavá dovolená.

Arwen777
29.12.2022 4 z 5

Výborný závěr trilogie, kterou (jak tu již bylo zmíněno) je nutné číst popořadě. Jen tak pochopíte a oceníte náznaky a indicie z obou předchozích dílů.
Tento díl se mi zdál pomalejší a klidnější a až poslední čtvrtina gradovala do skvělého závěru, který měl autor promyšlený od samého začátku. Moc se mi líbilo, jak se všechno spojilo.
Trochu mě mrzí skepse a pochybnosti o smyslu povolání hlavních postav, oba vyšetřovatelé mi byli velice sympatičtí a ačkoliv pracovali na rozdílných případech, jejich spolupráce nesla ovoce. Výraznou postavou tohoto dílu byla i Tove, která svým chováním a náturou trochu odlehčovala a zároveň zamotávala děj.
Prostředí Faerských ostrovů jsme chvílemi vyměnili za Dánsko a bylo zajímavé sledovat vzájemné názory obou komunit.
Vydařená trilogie. Doporučuji.

85098211
15.10.2022 5 z 5

Opravdu skvělé zakončení trilogie, která se mi moc líbila ;-). Oblíbila jsem si již první dvě knihy, ale tato byla jednoznačně ze všech tří nejlepší! :-) Jako celek je tato série poměrně neobvyklá, protože zde máme dva detektivy a z toho důvodu i dva úhly pohledu. Hjalti Hentze je policista na Faerských ostrovech. Jan Reyna je sice britský detektiv, ale jeho rodiče byli Faeřané. Jednotlivé knihy spolu úzce souvisí, proto je nutné je číst popořadě. První z nich se odehrávají kompletně na Faerských ostrovech a popisy vzdáleného prostředí a ostrovů dodávají sérii na atraktivitě. Na konci druhého dílu Boas zřejmě spáchal sebevraždu poté, co částečně odkryl kostru. Tato (třetí) kniha začíná Hjaltiho vyšetřováním Boasovy smrti a neidentifikovaných kostí. Také prostředí se v tomto románu rozšiřuje. Jan totiž opouští Faerské ostrovy, aby se vrátil do Edinburghu a před odjezdem do Kodaně objasnil okolnosti svého suspendování. Kromě toho také pokračuje ve vyhledávání informací o své matce, která právě v Kodani zemřela...
Stejně jako u prvních dvou knih se oba, tedy Hentze a Reyna, zabývají samostatnými vyšetřováními a příležitostně si navzájem neoficiálně pomáhají. Nakonec všechny dílky skládačky zapadnou do sebe, všechno je vyšetřeno - včetně záhadné smrti matky Jana Reyny. A že byl vrah doslova nemilosrdný a odporný, fuj tajksl!!! Každopádně si tato série vysoké hodnocení plným právem zaslouží a i když se jedná o poslední díl, budu přesto tajně doufat, že autor na svého hrdinu nezanevře a třeba se k němu přece jen zase časem vrátí? ;-) No, uvidíme...

stanislava7096
20.09.2022 5 z 5

Je mi líto, že šlo o poslední díl trilogie. Asi budu doufat, že si to autor rozmyslí a třeba bude pokračovat. Ráda bych se s hrdiny ještě setkala. Napínavé, promyšlené, stejně jako předchozí díly.

Artep25
08.09.2022 4 z 5

Tak jsem dočetla i poslední díl trilogie a je ze všech dílů úplně nejlepší. Jako by se nitky sbihaly k tomuto dilu kterým to graduje a je i velmi svižný a napínavý a opouští pomalejší tempo předchozích dvou dílů Ovšem ty dva předtím je nutné si přečíst.

Simstr
15.08.2022 5 z 5

Skvělá trilogie, doporučuji číst postupně od prvního dílu a skvěle si to užijete. Je škoda, že je už konec, já bych pro Jana měla flek na Faerských ostrovech :-)
Doporučuji všemi deseti.

Katania
30.07.2022 5 z 5

Parádní zakončení trilogie. Tenhle díl byl nejlepší. Až mě mrzí, že je konec.

JustWomen
18.07.2022 5 z 5

Skvělé, napínavé a přitom nepřehnané, pohlcující, a to i přesto, že tam nejsou detailní popisy brutalit. Faerské ostrovy a tato série jsou moje srdcovka, doporučuji číst od počátku, protože děj úzce navazuje.

midloch
03.05.2022 5 z 5

Velmi dobré uzavření trilogie a pátrání po minulosti hlavního hrdiny. Určitě je dobré číst trilogii postupně.

rumova_kulicka
21.04.2022 4 z 5

Jak se mi zdály první dva díly spíše rozvláčné, což mi ale vůbec nevadilo, tak tento závěrečný díl byl nacpaný informacemi až moc. Každopádně všechno se vyřešilo, dozvěděli jsme se vše, co jsme se dozvědět měli. Celou sérii jsem si užila a můžu doporučit.

mikika
21.03.2022 4 z 5

autor nás celou sérii pěkně napínal, ale nakonec to stálo za to. za mě další bodík za dánské reálie, můžu trošku vzpomínat. Faerské ostrovy jsou tu popsané tak živě, že už tam člověk skoro ani nemusí jezdit. skoro.