slepÝVoko slepÝVoko komentáře u knih

☰ menu

Království popela Království popela Sarah J. Maas

(SPOILER) Pocity po ukončení série mám smíšené. Na jednu stranu to bylo nabité informacemi, akcí, zvraty, ano to bylo... ale knihu jsem často odkládala a nedokázala ve mně vzbudit takový ten neutuchající zájem jak to dopadne. Možná protože jsem konec tušila, jako my všichni. Vždy to dopadne dobře bez velkých ztát. A přitom tato série je tak skvěle vystavěná, že jsem čekala větší drama. Celou dobu se autorka ničeho nebojí a na konci jako by váhala, jestli může těm čtenářům zabít oblíbenou postavu, tak zabije hromadu kolem, aby nastalo drama ale zároveň to nevzbudilo hněv. A tohle je jediný můj problém, všechny postavy měly tolik štěstí a náhoda je udržela na živu. Škoda. Konec si přímo říkal o dramatičtější smrt nějaké áčkovější postavy!!
Jinak Manon je láska a její linka byla skvělá, její vývoj bezchybný. Tam jsem se zamilovala.. tak jako jsem se zamilovala do Elide a Lorcana.
Celkově má tahle série místo v mém srdci, užila jsem si ji hodně. Autorka rozhodně umí psát!!!

29.04.2024 4 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

(SPOILER) Dala jsem si tento díl po Říši bouří a teda trochu au. Nešlo se mi vůbec začíst... a přesto to byl skvělý díl. Hned ze začátku jsem si oblíbila Yrene a byla jsem ráda, že objevuji další kus tak úžasného světa. Přesto se mi hůře do knihy vracelo, jedna část mé hlavy furt přemýšlela nad hlavním dějem a tohle jsem číst prostě nechtěla.... s tím pocitem jsem bojovala až do konce knihy.
Moje pocity o tomto dílu jsou rozporuplné. Mám jen jednu velkou výhradu - nechala bych Chaola umřít. To už bylo až moc, přežil jedno velké zranění, vyléčil se, aby záhy byl tak vážně znovu na pokraji smrti a přežil? Ne. Prostě ne. Bylo by to rozhodně srdcervoucí, ale dalo by to tomu příběhu tu špetku čehosik, za co jsem strhla hvězdu.

12.03.2024 4 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

(SPOILER) Lorcan a Elide!!! Já je miluju, od začátku tohoto dílu mi to dávalo pocit jako bych vše prožívala s nimi. Jejich kapitoly mi do sebe zapadaly, výborně se četly, a musím říct, že navzdory tomu jak jsem milovala Manon, tak tuto dvojci jsem si oblíbila stejně a možná ještě více. U nich jsem cítila každý náznak napětí. Budování jejich romantické linky bylo naprosto uvěřitelné a já netrpělivě čekala kdy!! Sakra kdy budou spolu. Nádhené!
Celý díl byl napěchovaný vším, jak akcí, politikou, tak zvraty. Boží jízda! Asi nejlepší díl jaký jsem četla.
I přesto se pár výtek našlo. Aelin už je moc. Moc dokonalá, chytrá, úžasná, nejmocnější a všechno stojí na ní. Doslova celý svět je v jejích rukou. Žádné vysvětlení, žádná vlastně práce nejde vidět a volaila Aelin má vojsko, spojence a všechno dokáže zázrakem sama. Když si vezmu jak dlouho jen trvá přemístění po tom světě, tak jak sakra zvládla se se všemi tak poznat, všude být atd. Není to uvěřitelné, rozhodně ne. A Rowan... tak mocný vílák a on je sprominutím k hovnu, on nemá velké plány, on do politiky na tom světadíle nevidí,.. nebo? Nechápu...
Dobře, zase uhasím ten svůj oheň ohledně dokonalosti Aelin a knihu hodnotím skvěle. Když vzbuzuje kniha tak velké emoce, je to skvost.
A abych nezapomněla ... Manon! má mé srdce od začátku a miluju dál.

01.02.2024 5 z 5


Kosení: Příběhy ze světa smrtek Kosení: Příběhy ze světa smrtek * antologie

Bylo to celkem zajímavé čtení.. Některé povídky byly skvělým doplněním celé série, jako třeba se smrtkou Marii C. a příběh Carsona. O těch bych si přečetla klidně celou jejich sérii. Naopak některé povídky jak už tu bylo několikrát napsáno byly úplně zbytečné. Tak na zaplnění stránek, ať to nevypadá jenom jako brožurka.
Nejvtipnější byla asi Od zvířat raději dál, u toho jsem se zasmála jak až to bylo stupidní, jinak to napsat ani nemohu. Ale aspoň jsem se pobavila..
Nejhůře hodnotím Spát, snad i kosit. Tohle bylo úplně mimo celého světa, je tam plno nových informací, které si myslím nebyly dobře vysvětleny ani napsány. Celé mi to tam absolutně nezapadalo.
Povídku o Citřinu bratrovi jsem hltala a čekala od toho nějaký impozantní konec. Něco, stále jsem čekala a asi čekám do teď. :D
Rozhodla jsem se hodnotit jen asi 3 povídky a ty jsem si užila, zbytek nemusí existovat.

15.01.2024 4 z 5


Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

Druhý díl hodnotím ještě o stupeň lepší než jedničku. Ponořili jsme se celkem do minulosti a spletitosti politických sporů. Momentálně každá postava má nějaký díl skládačky, a já si začínám hlídat kdo se tam jen tak mihne, protože to má vždy význam. Děj je propracovaný a zatím vše dává smysl a to tajemno co visí nad hlavní hrdinkou je vzrušující... to jsou ovšem ale i ty erotické scény, které rychle narůstají i ve scénách, kdy mě trošku rušily.
Nemám tomu co vytknout, první díl byl čtivý ale nepřicházelo se tam s ničím novým a to ve druhém díle už tak necítím. Naopak se mi líbí spletitost problému a kolik je tam vlastních stran, které mají své zájmy.
Knížka se hltala sama a jdu s bolestivým srdcem čekat na další díl!

19.12.2023 5 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Nevím kde začít. Kniha byla úplně ňuňu.. sednout si ke kávičce, přečíst si pár stránek. Neustálá chuť na sladké provázela každou stránku.
ALE. To je bohužel vše.. Rozumím tomu, že to byla odpočinková jednohubka od čeho se neočekával složitý děj, ale mě to nevtáhlo, nenutilo číst dál. Přečetla jsem 5 stránek a dobrý ten den, stačilo :D
Takže mi přečtení knihy šíleně dlouho trvalo. Průměr co se špatně hodnotí.
Je to hezu, ale asi jsem to ani číst nemusela no.

05.12.2023 2 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

(SPOILER) S tímto dílem jsem naprosto spokojená!! Aelin se dostala z té kravské fáze fňukání a stala se velice soběstačnou vychytralou hrdinkou, co je teda až moc na vše připravená. Teď se to zase otočilo a je až moc moc moc dokonalá. Ale tahle její verze se mi líbí!! :)
Přeskočila bych všechny postavy u kterých jen dělám hmm a krčím rameny (ano i Jeřáb)... až k Manon. Miluju Manon, její chování, přemýšlení, její posun. Její zacházení s Elide. Manon je mou nejoblíbenější postavou. :)
A Lyssandra je v jejím závěsu.
Nakonec bych jen napsala, že mi v předešlém díle chyběla Kaltain... Tušila jsem, že se v ní skrývá něco více. A měla jsem pravdu, ale bylo to bolestné číst její úseky. Ani Dorian mě tak nezasáhl.

03.11.2023 5 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

(SPOILER) Třetí díl se mi trochu táhl. Asi to bylo tím jak byla Aelin na cestě a opět měla výcvik, při němž se chovala jako kráva. Nějak mi tento díl chováním nesedla. Jeřáb mi taky trochu vadil, možná to bylo všechno tím jak se to podobalo Dvorům. Ty jsem četla před touto serií a miluju je, ale tohle mi vadilo jak šlo cítit všechny ty podobnosti v chování. Přesto nezavrhuji ještě Jeřába (nevím proč je to přeložené).
Ale co jsem si začala neskutečně užívat byla Manon. Všechny kapitoly s ní mě od začátku bavily. Ona je tak černě napsaná postava, která tam vyloženě sedla. Každopádně cítím jak právě na této postavě budeme pozorovat ten největší posun (aspoň to si myslím - že bude jako Chaime v GOT, ale on taky nakonec utíkal za Cersei zpět).
Uvidíme. Uvidíme co bude i z Chaola, jehož mi bylo trochu líto. Plácá se v tom opravdu nešťastně. A z Doriana mám radost, ale jeho linka mě taky moc neuchvátila. Upřímně mě ani nevzala za srdce smrt Sorchy. Byla v tom příběhu moc krátce, abych k ní získala sympatie. To Nehemiina smrt se mnou otřásla daleko více.
Nakonec bych uvítala více informací o Kaltain, ta tam snad bude ještě figurovat.
Opět jsem už začetlá do dalšího dílu a hltám.

10.10.2023 4 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

(SPOILER) Druhý díl jsem zhltla. Kniha skvěle nabitá vším - akcí, romantikou, intrikami.. Děje se toho tolik na relativně málo stránek, jsem zvědavá na další díly. Co vše nabídnou. Zápletka knihy je skvělá, ale teda to velké odhalení jsem čekala už od prvního dílu... tudíž žádné velké překvapení, ale je to napsáno tak skvěle, že jsem si to užila i tak. Romantika mezi těmi třemi byla trochu tlačená a klidně by mi tam stačilo pouhé přátelství, ale chápu že se to pro děj muselo urychlit. Vadilo mi jak rychle se Celaena přesměrovala na Chaola, jak kdyby někdo luskl prsty a bylo to. Ale! Co mě nejvíce překvapilo, byla smrt Nehemie. Autorka ji obětovala bez mrknutí oka a bylo to. Skvělé. Mám ráda, když autoři kosí postavy bez strachu. Ději to přidá tu špetku navíc.
Jsem už začtená do třetího dílu a hltám.

25.09.2023 5 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Knihu jsem četla po pár letech znovu a prvotní čtení mi nějakým způsobem nesedlo, takže jsem po prvním díle v sérii nepokračovala. Kdežto teď jsem se do příběhu začetla a jelo to rychlým svižným tempem. Dala jsem knize moc ráda druhou šanci a hltám příběh dál a dál. Maasová prostě umí! :)

10.09.2023


Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

Závěr série se nedá popsat jedním slovem. Byl skvělý, čtivý, plný akce. Přesto se mi zdálo, že celé putování je napsané na sílu, Kiva už musela tolik věcí přežít a obětovat až toho bylo prostě moc. Všeho bylo moc a předvídatelné. Cítila jsem jak autorce "dochází dech".
Každopádně s přimhouřením očí jsem to ráda přešla, protože série jako celek se mi velice líbí, postavy jsem si oblíbila a když hodnotím sérii, tak paráda. Skvělý příběh. :)

09.08.2023 4 z 5


Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Druhý díl byl dech beroucí. Asi od první čtvrtky, kdy mi trvalo se začíst do děje, to pak svištělo napínavým tempem. Nemám co vytknout žádnému charakteru postav. Některé pasáže byly čitelné, některé mě zarazily. Každopádně pokud se na to díváme z pohledu Kivy, tak dává smysl rozpolcenost mezi tím komu věřit, tím co sama chce apod. Druhý díl jsem zaklapla a okamžitě začala třetí.
Autorka skvěle zvládla i okolní svět krom věznice. Je to trochu upozaděné na úkor tolika děje, co musíme sledovat, ale vůbec to nevadí.

10.07.2023 5 z 5


Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

Čtení jsem si užívala. Prostředí vězení bylo zajímavé a čtivé. Ale neřekla bych, že tam bylo něco úplně nového nebo jiného. Každopádně se těším na další díl!

25.05.2023 4 z 5


Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

Druhý díl této série se mi trošku táhl. Rozvleklý děj a hlavní zápletka byla slabá, nebo jsem měla jiná očekávání. Ale je to Maasová a kniha se i tak četla dobře, chtěla jsem vědět co bude dál, žít s hlavní hrdinkou ve městě a užívat si celý svět. Konec byl šokující a konečně to správné tempo!
Wau!! Konec byl takový, že čekání na další díl bude utrpení a jsem hodně zvědavá jak to autorka zvládne!!!

16.04.2023 4 z 5


Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Kniha byla příjemné překvapení, četla jsem s chudí jak dlouho ne. Příběh Alex byl uvěřitelný se všemi detaily, ač to byla vyloženě duchařina. Holka co se plácá v životě s průsery a všechno táhne za sebou jako kotvu se četlo lépe než všechny ty momentálně oblíbené šedé hrdinky plné odvahy a dosažení něčeho jako cíle. Prostředí školy se k tomu ději hodilo, plno špatných rozhodnutí mladých lidí a využívání staršími za vlastní prosperitu.
Nemám co vytknout. Těším se na další díl a doufám, že mě pohltí stejně jako první :)

07.02.2023 5 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Knihu jsem četla střídavě snad 2(!!!) roky. Začala jsem když začala epidemie a četlo se mi to opravdu těžko. Asi tou celou situací... Pak jsem měla ještě pár pokusů, ale stále to nešlo. Až dnes jsem ji vzala do ruky a konečně dočetla. Jsou tam místa, která jsou vážně k zamyšlení a hrůzný pocit, že se toto opravdu může stát. Z pohledu dětí to bylo ještě více obtížnější číst... Kniha mi vážně ulpí hodně v paměti a zároveň jí ani nedokážu hodnotit. Jenom jsem byla mrzutá na konci, tomu konci jsem vážně nevěřila. Upřednostnila bych ten "černý" konec, co se tam krásně nabízel!

18.07.2022


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Nápad oživit knihy do monster mi přišel opravdu zajímavý a na knihu jsem se velice těšila. Leč očekávání asi bylo trošku větší než požitek ze čtení. Do knihy mi nešlo pořádně začíst i přes veškeré originální a krásné myšlenky. Svět byl opravdu zajímavý, úchvatný... Hlavní hrdinka se mi velice líbila, hlavně díky svému uvažování. Byla to příjemná změna od všech ostatních, které se po hlavě hnaly za všemi zloduchy. Elizabeth se v prvé řadě snažila problém předat správným "orgánům" a až když všechno selhalo tak se mohla spolehnout pouze na sebe. Nathaniel byl tak trošku rozmazlený fracek. Zato Silas byl láska od první chvíle. Celou tu knihu mě držel u čtení právě on. A díky němu se mi ta kniha tak moc líbila.
Přišla mi velká škoda, že to byl pouze jeden díl. Hodně informací bylo podáno rychle a nemělo na mě jako čtenáře tak velký účinek (třeba mučení, hladovění atd.).
Nicméně jsem i přes tyto výtky nadšená. Protože Silas :)

17.07.2022 4 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Po dočtení celé série jsem nadšená, že jsem do toho šla. Tehdy, když to začalo vycházet v češtině tak jsem byla rozpačitá z recenzí a celé série jsem se vyhla a vrhla se hned na Šest vran (a to byla jízda!), po shlédnutí seriálu jsem byla taky trochu rozpačitá, ale líbilo se mi. Tak jsem si řekla, že je načase si to přečíst a rovnou hned všechny knihy z toho světa. A jsem nadšená! První kniha je zajímavá a pěkně vtáhne do světa a po přidání postavy Nikolaje jsem to naprosto hltala! Boží! Tisíckrát boží. Vůbec nelituji, že jsem to četla až teď s mírnou obavou. Ano, jsou tam někdy nudné pasáže nebo předvídatelný děj, ale na zážitku ze čtení to neubralo. A neskutečně se těším, až se dostanu k Niku! :)

26.06.2022 5 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Dlouho mi trvalo si ujasnit jak bych tu knihu hodnotila a došla jsem k tomu, že se mi kniha velice dobře četla, byla poutavá a já jsem si čtení moc užila. Tudíž hodnotím kladně! :) Celou tu dobu jsem tušila co Kiva skrývá, ale vůbec mi nevadilo, že jsem to odhadla. Trochu mě zarazilo poslední zjištění v knize, protože celou dobu všechno vnímáme skrz Kivu a proto jsem byla v šoku, že tam byla taková informace. To mi přišlo dost neohrabaně vložené do děje. Jak kdyby si autorka na konci řekla, že těch zvratů nebylo dost a tak tam přidala jeden co se celkem nabízel. Prostředí věznice bylo zajímavé, ta inspirace byla velice jasná a tím autorka opět nemusela moc vymýšlet.. takže mě to přivádí na otázku, jestli zvládne autorka v dalším díle přijít s něčím novým při představování celého světa? ..Nicméně se na druhý díl těším:)

26.06.2022 4 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Fuuu. To byla jízda!! Po tolika letech čekání a nějakého očekávání jsem naprosto spokojená. Ze začátku příjemné pozvolné tempo, které mi pomáhalo se dostat do děje, se měnilo ve zběsilý sled událostí. Kniha se mi četla jedním dechem. Co bych vypíchla je boží boží Dům s vědomím, budování přátelství mezi Nestou a holkama. A především Cassian. Totální božan! Asi nemám nic, co by mi tam chybělo. Možná jen více Azriela, ten je tam opravdu zřídka. Dokonce bylo i pochopitelné, že s Nestou ztratili nervy i jejich chování, ale především to vidíme z pohledu Nesty, tudíž nám to vkrádá její pocity z nich, které nejsou moc hezké. Krásně to do sebe zapadlo.
Ať už je, prosím, další díl!! :)

14.03.2022 5 z 5