Legendy & latéčka

Legendy & latéčka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513926/bmid_legendy-a-latecka-cie-513926.jpg 4 453 119

Legendy a latéčka série

1. díl >

Moderní fantasy román o bývalé bojovnici, která se rozhodne pro zcela novou životní dráhu. Barbarka Viv je už unavená dlouhými léty neustálých bojů a vandrování. Naposledy tedy zasekne meč do lebky nepřítele a vydá se vstříc novému osudu. Zapomenutá legenda, jistý bájný artefakt a notná dávka naděje ji zavedou do ulic města Thune, kde si hodlá otevřít první kavárnu, ačkoli zde o kávě dosud nikdo neslyšel. Její sny o novém životě, v němž bude místo smrtelných ran rozdávat šálky s lahodným nápojem, jsou však značně nejisté. Viv se musí vypořádat s řadou překážek jak ze strany svých starých známých, tak i nekalých živlů samotného města. Aby uskutečnila své plány a zbudovala podnik, který se ve městě udrží, musí si Viv získat nové přátelé a naučit se řešit problémy jinak než mečem. Příběh představuje horký šálek něžné fantasy s pořádnou čepicí našlehané poetiky.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Legends & Lattes , 2022


více info...

Přidat komentář

Z.Z.Cte
včera 3 z 5

Legendy & latéčka představují příjemný únik do světa moderní fantasy. Hlavní hrdinka, bývalá bojovnice Viv, nám ukazuje, že i ti nejodvážnější mohou najít nový směr ve svém životě.
Obálka knihy je prostě krásná , což mě nalákalo. Příběh sice nenabízí žádné hluboké filozofické rozmýšlení, ale právě to ho činí ideálním společníkem na líné večery.
Všechny problémy se rychle a hladce vyřeší. Nebýt fantasy prvku, mohl se děj vlastně odehrávat kdekoliv na světě. Kniha neurazí, ale bez dechu se tedy nečte. Věřím, že nebýt boomu na Tik Toku, tak zapadne a nikdo se o ní ani nedozví. Otázka je zda je to dobře čí špatně.

Zuzkanka
21.04.2024 1 z 5

(SPOILER) Nejspíš budu považována za xenofoba, extremistu a kdovijake další nálepky, nicméně jakmile došlo na to, čeho jsem se od poloviny knihy obávala, tak jsem knihu odložila a dočítat ji nebudu. Všudypřítomná propaganda LGBT mě už unavuje a opravdu nemám potřebu o ní číst a vidět homosexuální zápletky v každé druhé knížce nebo seriálu.
K obsahu jako takovému.. půlku knížky čtěte v podstatě o tom, jak si hlavní hrdinka zařizuje kavárnu a jak se spouští provoz. Nic moc zajímavýho. Radši najdu něco jiného, čemu jsem ochotná věnovat svůj čas.


Alíček83
09.04.2024 3 z 5

Kniha o otevření kavárny, zařazení do fantasy je podle postav, ale jinak jde opravdu spíše o tu kavárnu. Na konci knihy je recept, který si zkusím upéct, až budu mít všechny ingredience, ale škoda, že nebyl na skořicové rolky.

Vendy1993
07.04.2024 4 z 5

Ze začátku je to takové hodně pohodové, celkově dlouho se neděje nic zásadního nebo akčního...o to je to pak větší bomba ;) kdo má rád fantasy a kafíčko tak jasně kniha pro něj ;) jak mě ten začátek moc nebral, tak pak to nabralo na obrátkách a dočítala jsem se zatajeným dechem :D a Viv je správňácká orgka ;) jsem zvědavá na druhý díl

MamaKnihomolka
01.04.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho. Málokterá fantasy kniha mě totiž osloví a tato je zkrátka něčím jiná.

Kniha se opravdu hodně liší od ostatních fantasy knih. Poklidné, odpočinkové čtení bez nějaké velké akce. Čekala jsem trochu větší zvrat a tušila jsem problémy, které by se Viv mohly naskytnout, ale nestalo se tak. Ale zas příběh nemá zbytečné omáčky okolo a zdlouhavé popisy, což oceňuji.

Naprosto jsem souzněla s Viv a její láskou ke kávě. Taky jsem jich při čtení knihy vypila víc, než normálně.
Knoflík byl roztomilý božan a celkově postavy byly všechny velmi sympatické, ale záhadou je jejich život, který autor nechal v mlze. (Doufám, že to napraví v dalších dílech).
Knoflík se na konci knihy podělil i o jeden svůj recept (škoda, že to nebyly jeho vyhlášené Skořicové rolky).
Kniha čtenáře hned láká úryvkem z dalšího dílu Knihkupectví a & kostní prach, který má vyjít na začátku června.

Yaney
01.04.2024 4 z 5

Příjemné čtení ve stylu dračího doupěte a Zeměplochy. Jako milovník fantasy jsem si to užila, pohodové odpočinkové čtení.

orson
22.03.2024 5 z 5

Pohodová oddechová fantasy. Autor sice plně nevyužil potenciálu hlavní hrdinky, ale mně se to líbilo. Je to něco jako knížka Julie Caplin, ale ve fantasy žánru. Nečekejte žádnou velkou akci, ale poklidný příběh. A já si du dát kafe a skořicovou rolku :) Jo a teď mě jeden nedostatek knihy napadl - v textu nebyl recept na skořicové rolky!

JaneKatty
21.03.2024 4 z 5

Knihu jsem si nesmírně užila. Nebylo to úplně typické fanatsy, ale vlastně to bylo na tom docela osvěžující. Bylo to miloučké, slaďoučké a neobvyklé. Často jsem měla při čtení pocit jako bych sledovala nějakou hru ve stylu Dračí doupě nebo podobné rpg. A protože jsem fanoušek těchto věcí, kniha se mi moc líbila. Musím však autorovi vytknout některé pasáže, jejichž čtení bylo poněkud složitější a často se tak jinde odsýpající děj natahoval. Přesto knihu hodnotím kladně a doporučuji ji všem, kdo milují fantasy rpg hry.

Nuttelka
17.03.2024 audiokniha 3 z 5

Chtěla jsem vědět, co všichni na této knize mají.. čekala jsem nějaký bombastický příběh, který mě uchvátí.. no a nestalo se tak.. jakože ok, takový nenáročný děj, neobvyklé postavy, co si splní sen a otevřou si kavárnu.. úplně špatné to nebylo, ale odvázaná z toho taky nejsem, takový lepší průměr :-) Spíš jsem dostávala chuť na sladké Knoflíkovo pečení než na kávu :-)

Gurus
13.03.2024 5 z 5

Přesně v co jsem doufal jsem dostal a to je dobře! Krásná mile napsaná knížka. Taková Becky Chambers, kdyby psala fantasy. Celkově se mi svět, ve kterém se příběh odehrává velmi líbil. Těším se na druhý díl.

Enny06
12.03.2024 5 z 5

Tahle kniha je prostě láska.

Annie10
10.03.2024 3 z 5

Asi jsem výjimka, ale chuť na kávu jsem během čtení neměla ani jednou. Kniha je hodně předvídatelná, zápletka skoro žádná, ale alespoň oceňuji nápad a téma knihy. Popis v knize byl velmi špatný, vůbec ve mně nevyvolával žádnou představivost a často jsem nevěděla, co že to vlastně čtu. Nechci být jen negativní, jako oddechovka fajn, ale čekala jsem víc.

AndreaOn
09.03.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha...to bylo moooc mile a pekne. Pripravila jsem pri ni celou oslavu narozenin, takze v tu chvili i tematicke. Recept musim zkusit...

rimar
09.03.2024 4 z 5

Takže kniha je napsána pro mládež což už dávno nejsem a pro ty co se jim sekání padouchů přejedlo, což taky rozhodně není můj případ. Ale je to takové nenásilné miloucke a pitomoucke až mně to fakt pobavilo a určitě si dám i druhý díl. Docela člověk i dostal chuť na nějakou kávu a něco sladkého k tomu:-). Nečekejte od toho hluboký příběh a prostě jen si užijete klidnou a pohodovou atmosféru která pomalu plyne až je najednou konec.

Ailee
08.03.2024 3 z 5

Taková pohodová oddechovka s velmi jemnou a nenásilnou LGBT romantikou, která by snad nemusela vadit ani nefanouškům této tématiky. Nečekejte žádné větší napětí až na pár výjimek, je to takové vyprávění "jak se staví sen". Nelituju, že jsem jí věnovala čas, i když na druhé čtení někdy v budoucnu to také není.

knidopel
05.03.2024 3 z 5

Velmi pohodové čtení, možná na můj vkus až moc. Člověk u toho vypne a představí si chuť a vůni kávy i dalších zmíněných dobrot. Bohužel mi tam chybělo právě to napětí a takový ten pocit, že musím hned přečíst další kapitolu, jinak neusnu. Musím se však přiznat, že jsem u čtení této knihy několikrát usnula. Knihu jsem si vybrala zejména kvůli tomu, že jsem fanoušek fantasy a Dungeons & Dragons. Zaujalo mě tedy zejména prostředí a různé rasy postav.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Naprosto pohodová knížečka, od které jsem dostal přesně, co jsem očekával. Zcela nenáročné čtení, které zahřeje u srdce.
Orčice Viv se rozhodne nechat svůj starý život za sebou a otevřít si kavárnu. Překoná pár nesnází, najde nové přátele a začíná pro ni nový život. Zhruba tak by se ve zkratce dala popsat tahle knížka. Určitě se podobné věci nedají číst pořád, ale jednou za čas to je příjemné odlehčení. Nečekejte žádná hluboká témata ani epičnost, jde prostě o příjemnou jednohubku se kterou se dá strávit víkendové odpoledne.
Je pravda, že by se mi líbilo, kdyby kniha obsahovala trochu více humoru a možná i antagonisté mohli být maličko děsivější, ale přesto jsem čtení užil a mohu doporučit i těm, kteří obecně fantasy žánr nevyhledávají, protože o fantastiku tady ani tolik nejde. Výborný počin!

Varjohukka
02.03.2024 5 z 5

Milé fantasy pohlazení po duši, při jehož čtení budete mít neustále chuť na kávu.

KaterinaVolhejn
28.02.2024 5 z 5

Opravdu feelgood, jenom jsem se usmívala, je to miloučká, pohodová knížka :)

JaAnička
27.02.2024 3 z 5

Letní oddechovka, ideálně se hodící k vodě nebo do kavárny, vás přenese do fantasy světa plného orků, sukub, mluvících myší, trpaslíků, skřetů a elfů... A jak už název vypovídá, jedna z orků si otevře kavárnu a splní ai tak sen...

Kniha je to bezpochyby krásně čtivá, neočekávejte však nějak vytříběný děj, zápletky nebo zvraty, které by vám vyrazily dech. Prostě si sedněte, uvařte kafe a ponořte se do světa, u jehož četby můžete bez problému vypnout a zapomenout na starosti našeho světa (plus si u toho musíte dát alespoň jednoho skořicového šneka, jinak se usliníte), a když říkám, že můžete vypnout, myslím to doslova. Když vynecháte stránku, nehrozí, že o něco přijdete, protože ano, kniha je primárně o tom, jak se buduje kavárna. A pokud vás něco tak bezduchého nebaví, raději se tomu vyhněte (abyste pak nebyli zklamaní a naštvaní, a to kvůli tomu, že jste čekali něco akčnějšího).

Trochu mě mrzí ta nepropracovanost postav, Viv byla vlastně úplně skvělá, hodná, laskavá a neskutečně milá, což je trochu škoda, nějaká ta neotesanost by jí asi prospěla a ukázala by toho orka, kterého má v sobě (protože takto kniha hoodně ztrácí potencial právě z toho fantasy hlediska - aneb že postavy působí jako lidé a to je škoda).

Já musím ocenit ten lehký smysl pro humor, který z celé knihy sálá, jak už třeba samotný popis kávy nebo jídla... nemyslím si však, že by to stačilo k tomu, abych si knihu zamilovala nebo přečetla znovu.

Štítky knihy

kavárny romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

2023  79%Legendy & latéčka
2024  0%Knihkupectví a kostní prach

Kniha Legendy & latéčka je v

Právě čtených23x
Přečtených527x
Čtenářské výzvě101x
Doporučených26x
Knihotéce230x
Chystám se číst287x
Chci si koupit86x
dalších seznamech14x