sinamona sinamona komentáře u knih

☰ menu

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

(SPOILER) Tak tohle stálo za to, knihu jsem vezla na dovolenou a doufala v dobrou volbu. Volba to byla tak dobrá, že jsem knihu táhla na zádech v 35st na přímém slunci a 6km po plážích, kamenech, útesech a mořem na nejhezčí pláž Fuerteventury! Jen abych mohla pokračovat ve čtení při jakékoli chvilce.

Absolutně nic mě v knize nepohoršovalo, naopak bych řekla, že takové toxické manželství a vše co k němu patří, ve kterém Daisy setrvávala, najdeme prakticky na každém rohu. Je potřeba podívat se realitě do očí. Nebýt pokrytec, jako byl Marek. Pro mě emocemi nabušená kniha, která otevírá oči a sundává růžové brýle. Místy drsná, dost často smutná, když si člověk uvědomí co vše je člověk ochoten v jakémkoli vztahu snášet. Tak jak byl drsný start, tak ten konec bylo vlastně takové cililink na konci pohádky.

Jen takové menší mrzení :) ....už od Veselí horlivě přemýšlím co vše je vlastní život autorky a co je fikce. R.T. umí perfektně rozjet fantazii svých čtenářů. A taky ty asociace, kdy nechám partnera jít do mé kabelky něco hledat a cituji mu u toho ihned naběhlé scény z knihy, co tam našel Marek Dáše :))

SPOILER
.
.
.
V polovině knihy jsem se zděsila, kdy jsem přes syté nasávání příběhu zbystřila číslování kapitol a začala třeštit, že to čtu blbě :) zapadá to a jsou vlastně dvě varianty jak knihu číst.

16.08.2023 5 z 5


Estel a Noe objevují vesmír! Estel a Noe objevují vesmír! Laureen Bouyssou

Naučná kniha v moderním a poutavém hávu pro děti. Co může způsobit jedna návštěva, rovnou výlet do vesmíru.
Na počátku celého příběhu jsou dvě děti, Estel a Noe, kteří se seznámí na návštěvě. Estel je nadšenkyní do vesmíru, Noe je tím upoután. Společně se vydají na výlet do vesmíru, kde Estel představuje Noemu, co vše ví. Rozhodně mohu doporučit pro děti 1. stupně, možná i předčítání menších dětí, které vesmír zajímá.

26.07.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Kniha s poutavou obálkou, která je přitom plná tolika bolesti a touhy po štěstí. Těžké, naprosto neotřelé téma, kde se mísí tolik emocí.
Autorka tato témata umí. Umí ve mně také zanechat jistou úzkost z toho, jaký ten hlavní hrdina měl osud. Bylo mi ho celou dobu moc líto a přála si, aby se karty obrátily. Aby se příběh unášel jiným směrem....

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, na to jak je útlá a rychle se čte, jen tak rychle ze mně nevyprchá. Autorka se dokáže svým brilantním popisem dostat čtenáři pod kůži a být živým pozorovatelem celého příběhu a přát dobro, které nepřichází.

26.07.2023 5 z 5


Delegátka cestovní kanceláře Delegátka cestovní kanceláře Ema Paulů

Po knize jsem sáhla, protože se mi líbila obálka :) a námět na letní čtení. Nejsem delegát, jsem učitelka.

S delegáty létáme na naše každoroční letní dovolené (během roku po vlastní ose) a mnoho otázek mi samozřejmě vyvstávalo jako klasickému klientovi CK, o kterých byla v knize zmínka. Na druhou stranu jsme klienti CK, o kterých si troufám s nadhledem říci, že o nás v knize zmínka nebyla. A mohla bych naopak napsat knihu z druhé strany: ,,O soužití s jinými klienty na dovolené" a vážně se divím, že v delegatuře ještě někdo zůstává. Ne jako ve školství, kde na to prostě už nemáme nervy a než abychom skončili v blázinci, jdeme si odpočinout do jiné profese.

Po přečtení však musím konstatovat, jak jsou si tyto dvě profese podobné, alespoň v mém vnímání a s mými zkušenostmi. Neustále něco zařizovat, organizovat, komunikovat, být někde na čas, dobře vypadat aj. A i když mám perfektně připravené jasné a stručné informace, které rozešlu mailem, dám v papírové podobě a nastíním při osobním setkání, tisíckrát ústně sdělím, triviální otázka, která byla tisíckrát sdělená mě dokáže rozčílit z nuly na ležatou osmičku za jednu mikrosekundu úplně s přehledem několikrát denně.
V klidu si s sníst teplé jídlo, vyspat se (někdy nejen na škole v přírodě), nekvokat, to je ve školství utopie.

Kniha je rozhodně přínosná, místy zábavná, rozhodně nutí k zamyšlení, sebereflektování, je také poučná, zejména v popisových částech o destinacích a v samotném nastínění práce delegáta. Na závěr si z ní nesu, že delegatura, stejně jako jiné profese jsou povoláním snů a zároveň noční můrou v cyklických etudách.

A pokud jsem si kdy myslela, že bych přes léto, kdy nemám prázdniny, ale čerpám řádnou dovolenou zatoužila být delegátkou, tak jen proto, že s těmi delegáty se kterými jsem se kdy potkala, dělali svoji práci tak dobře a výborně, že celé to negativní pozadí, jaké tato práce má, na sobě přes to všechno nedali znát.

22.07.2023 5 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Zhlédla jsem film a pak přečetla knihu. Poprvé v životě jsem to udělala přesně naopak a nikdy ne jinak. Tady jsem dříve viděla film a nutně jsem musela mít i knihu a přečíst si ten závěr.

Příběh se mi samozřejmě promítal dle filmu, věděla jsem, co bude následovat, o to jsem četla rychleji. Téma příběhu bylo uvěřitelné, místy smutné, odvážné, syrové, ale s láskou k přírodě, která byla vykreslena do detailu jak v knize, tak i ve filmu. Závěr překvapivě tajemný, s příměsí domýšlivosti.

Tento počin chválím, ač se nejedná úplně o letní odpočinkovou četbu.

17.07.2023 5 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Mile prekvapeni na jeden vikend. Poeticky roman z vesnickeho prostredi, ktery zanecha silnou melancholickou stopu. Libilo se mi, ze ac se dej mohl odehravat prvoplanove, predvidatelne, tak se neodehraval, nic nebylo pro ctenare zadarmo, jak se dalo ocekavat a to z Jerabinoveho domu dela knihu, kterou mohu doporucit. Zajimave je, ze si vzdy vykreslim predstavu o postavach v knize, vidim je jako herce ve sve roli. Ale tady? Tady ne, tady jsem videla cestu s brazdou ze suche travy po ktere sla Lucie v doprovodu Lukase...videla jsem slunce nad zapadajicim Jerabinovym domem. Autorka dokazala zasadit zivot nekolika postav do nadherne vykresleneho prostredi. Na pocatku jsem si porad rikala, co s tim Jerabinovym domem, ze stoji za to po nem pojmenovat celou knihu, ale ta hloubka myslenky je velka. Ja mam presne tyhle knihy rada a moc dekuju autorce za jeji tvorbu, tesim se na dalsi, diky tehle knize mi doslo, jaka skoda, ze mi tahle kniha lezela 2 mesice v knihovne, protoze tenhle pribeh ve mne bude chvili rezonovat.

26.02.2023 5 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Nejlepsi vikend jsem si dlouho setrila na lonskou dovolenou k mori, tam jsem zvladla asi 40str. A za cely rok jsem po knize nesahla, ted jsem si rekla, ze ji doctu.

Tvorbu Patrika Hartla mam moc rada, nejen tu divadelni, ale i tu knizni. Jenze nejlepsi vikend nebyl zas tak nejlepsi v porovnani s ostanimi knihami. Mockrat jsem se pristihla, ze jsem jen cetla, abych docetla. Ke konci uz jsem se tesila, az budu na konci. Asi jsem ocekavala vic a jelikoz je to ma 4.kniha od autora, tak uz me nic moc neprekvapilo.

Jazyk, ktery pouziva je jemu vlastni, slovni obraty jsou typicke a vulgarismy nejsou na skodu :)

Pribeh neni narocny na orientaci (pokud si nedate od cteni rocni pauzu :) ).

Knihu jednoznacne mohu doporucit jako letni oddychovku.

23.07.2022 3 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

Kniha, od které jsem absolutně nevěděla co očekávat. A bylo to milé překvapení. Má prvotina od autorky, zároveň první letní "jednohubka" na jeden podvečer, ikonicky v houpačce na zahradě :)

Kniha vypráví místy šokující příběh Heleny, která byla propuštěna po 12ti letech z vězení. Hned na úvod je jasné, že se od příběhu nelze odtrhnout a potřebujete číst dál a zjistit co se stalo. Byť za cenu toho, že se stmívá, knihu jsem dočítala s rozsvícenou baterkou v mobilu :) :)

Hlavní hrdinka mi je věkově vzdálená a tak mé prvotní obavy, zda ji budu rozumět, chápat, byly nasnadě. Nicméně tyto obavy byly zcela zbytečné, příběh je emocemi nabitý, okořeněný a rozhodně ve mně bude chvilku rezonovat.

Houpačky jsou další v pořadí, už se těším.

04.07.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Tohle byla vážně jízda. Před rokem jsem knihu odložila,že na to asi nemám. Nyní jsem ji chtěla dát druhou šanci. Ale první polovinu knihy jsem prožívala jen vztek z toho šíleného chaosu, co stránka, potom odstavec jsem se přemlouvala, abych knihu dočetla.

Mám přečtené všechny knihy RT a její tvorba mě baví. Každopádně pokud by její knihy měly pokračovat v podobném duchu, nevím jestli na ně budu mít nervy.

Jako když foukneš do pěny mi začalo dávat smysl až v druhé polovině knihy, do té doby to byla totální změť textu, která byla tak chaotická, až jsem začala pochybovat o tom, jestli nejedu v něčem já nebo samotná autorka :) pak se vše uklidnilo. Jízda to byla natolik emocionální, že ve mně zanechala hlavně radost z dočtení. Nechci negativně hodnotit, ale kniha mě neustále zvedala ze židle s pocitem marnosti. Příběh o nešťastném životě několika lidí, kteří se vzájemně ovlivňovali na 250str.a přitom první polovina tak zbytečná, kdyby tam nevládl chaos, přemíra metafor, tak je kniha jen pustým vyprávěním o lidech, které pojilo rodinné pouto a nenávist a vyrovnávání se s ní, což nedělá knihu moc zajímavou. Asi chápu celý záměr, ale jediné co mohu hodnotit 100% je obálka.

02.08.2021 3 z 5


Lední medvídku, kam pluješ? Lední medvídku, kam pluješ? Hans de Beer

Tato kniha vysla v dobach meho detstvi, stala se mou oblibenou, az nyni v dospelosti se k ni znovu vracim a zklamana rozhodne nejsem. Medvidek se vypravil na cestu do Afriky, poznal svet jemu tak vzdaleny, ktery v nem vyvolal smutek po rodine. Kniha ma sice jednoduchy text i pribeh, ale nadherne ilustrace.

08.07.2021 5 z 5


Mechová víla Mechová víla Daniela Krolupperová

Příběh z mechoveho lesa o vile, ktera tak uplne nedavala pozor. Pribeh je mily, ctivy, graduje v napinave situaci. Vhodne pro zacinajici ctenare.

08.07.2021 5 z 5


Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Tak tahle knizka me opravdu mile prekvapila. Podle popisu me trosicku odrazovala, mela jsem predsudek,ze to bude desna depka! A vlastne jsem si ji ani nechtela koupit. To by byla velka chyba!
Cely pribeh i postavy jsou vazne sofistikovane propracované, vtip, ironie, odkazy....plny pocet bodu!
Hlavni hrdinkou je Olivie, malirka, ktera nikdy nepoznala sveho otce, jeji zivot nebyl naplnen a zaridila se po svem. Na prvni pohled depresivni namet, po par strankach oklame ctenare a vzhledem k tomu,ze kazdy ma sve misto na Zemi, tak se Zeme Olivie nezbavi, nebo spis Olivie se nezbavi toho zivota na Zemi ani po sve smrti, reinkarnuje do akvarijni rybicky. Ktera ma prilezitost dostat se do nekolika domacnosti velkou ironii osudu. Moc me bavil psychologicky profil a spektrum tech "rodin" do kterych se rybicka Olivie-Anna dostala...velmi silne pasaze, ktere nuti premyslet o lidech jako takovych.

26.01.2021 5 z 5


Zachráněné Vánoce Zachráněné Vánoce Lenka Rožnovská

Nádherné kniha nejen pro malé čtenáře. Příběh je krásný, kouzelný, poučný, místy napínavý a milý. Kniha vypráví o malém chlapci Františkovi, který zažívá malé dobrodružství na Štědrý den. Autorka si pohrála se sofistikovanou pointou celého příběhu. Ilustrace dokreslují vánoční atmosféru, které z knihy voní jako vanilkové rohlíčky. Doporučuji všema deseti k nasátí předvánoční atmosféry.

14.11.2020 5 z 5


Zprávy z pelíšku Zprávy z pelíšku Daniela Krolupperová

Velmi hezký příběh vyprávěný zprvu štěňátkem, které poznává zvířecí i člověčí svět a mění se v dospělého pejska s duší štěněte. Nádherné ilustrace, nemohla jsem se vynadívat, ilustrace vytváří o to příjemnější atmosféru čteného. Kniha je vhodná zejména pro malé čtenáře, kteří se učí číst genetickou metodou, text je psaný velkým tiskacím písmem, ale dospělý rozhoděn nepohrdne takto krásnou dětskou knihou.

13.11.2020 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Zprvu jsem se nemohla do knihy zacist, ma prvotina od autorky. Detstvi Zuzany (hl.hrdinky) jsem cetla a misty moc nevnimala, pak to prislo, jednim dechem jsem hltala pribeh ovoneny vanilkovym cukrem sve doby, tak uveritelne naturalisticky vykreslen zivot zidovske dcery cukrovarnika.

Pribeh je to velmi silny, kniha je rozdelena do tri casti: detstvi, dospivani, dospelost. Hlavni hrdinka vyrusta ve stinu sladkeho bohatstvi, ktere prinaselo bile kralovstvi jejiho otce. Kamaradi se s dvema chlapci, zaziva s nimi opravdove detstvi, na ktere postupem casu zbyva jen mila vzpominka. Zivot zidovskeho obyvatelstva je pod palbou tehdejsich narizeni, clenu v rodine ubyva jeste pred vypuknutim valky. Sled udalosti je pomerne rychly.

Kniha popisuje i zivot po skonceni valky, kdo vsak ceka navrat k vonavym casum s prichuti cukru je na omylu. Skoda zaveru, ten je jako ledove bodnuti, tam se zastavi dech a nic neni, jen fantazie nas vsech,jak by pribeh asi dopadl,kdyby mel pokracovani.

Kratke vety, silny pribeh o smutnych vecech, srozumitelny jazyk. Vse co v knize bylo, patrilo k celemu pribehu, pravdou je,ze nektere detaily bych mohla vynechat, ale ctenar se vtahne do deje o to vic, cte a nemuze se odtrhnout. Hodnotim velice kladne, uf, necham uzrat a pujdu sahnout po nejake oddechovce. Zuzana ve mne bude rezonovat jeste hodne dlouho.

30.10.2020 5 z 5


Vánoční tramvaj Vánoční tramvaj Daniela Krolupperová

Dalsi mila detska knizka s nadechem zimy. Lakavy pribeh pro male i velke ctenare, skvely je i pracovni sesit,nejen pro pedagogy,ale i rodice :)

13.10.2020 5 z 5


Můj medvěd Flóra Můj medvěd Flóra Daisy Mrázková

Mila, detska kniha s krasnymi ilustracemi. Jednoduchy pribeh nalezeneho medvidka Flory, text knihy uzpusoben pro opravdu male čtenáře. Kratke a jednoduche vety, ktere detem automaticky navozuji predstavivost cteneho.

03.09.2020 5 z 5


Kdo věří na zázraky Kdo věří na zázraky Mirka Skočílková

Po precteni Violky jsem se moc tesila na dalsi tvorbu autorky. Byla jsem plna ocekavani a na samem pocatku me stvalo strasne moc veci-obalka, ktera mi nedavala smysl, anotace,ktera mi cely pribeh naservirovala na zlatem podnose, hl.hrdinka, ktera mi prisla strasne naivni, pasaze z ucitelskeho prostredi o prazdninach me jako ucitelku dodelaly, ale porad jsem verila na zazrak. Postupem cteni jsem pochopila smysl obalky, ta je opravdu sofistikovana, anotace mi sice mnohe prozradila,ale dej je obohacen o detaily,ktere do sebe krasne zapadaji i kdyz jsem trochu predvidala, dej popisuje zivotni etapu hl.hrdinky a jejich blizkych, ac byla hl.hrdinka naivni, tak bez te jeji naivity by nevznikl tento pribeh, ktery by mohl byt vystrizeny z realneho sveta, pasaze z ucitelskeho prostredi me ve vysledku privedly k uvedomeni,ze to co se deje u nas na skole neni ojedinele, jak jinak by to autorka mohla cele popsat?? :) Kniha je vhodna nejen na klidne letni cteni.....kdyz vidim ctene zaroven jako hrany film, je to pro me zaruka toho,ze se od knihy nemohu odtrhnout, knihu jsem precetla jednim dechem za doprovodu mnoha pozitivnich i negativnich emoci....a o tom to je....pobavit se, rozcilit se, poplakat si,neco si uvedomit, obohatit se, odpocinout si, zit chvilku pribeh hl.hrdinky......a presne tohle jsem si s knihou prozila, autorka pise velmi ctivym a prirozenym jazykem, proto se tesim na dalsi knihu!❤️

22.07.2020 5 z 5


Káťa a Škubánek Káťa a Škubánek Josef Lamka

Jeden z mých oblíbených věčerníčků z dětství. V knižní podobě rozhodně nezklamal. Krásné ilustrace, důmyslný vtip, bohaté slovní obraty, pointa příběhu. Ideální čtení před spaním, nebo čtení pro prvostupňové děti.

14.07.2020 5 z 5


Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Příjemné, oddechové nejen letní čtení. Těžká noc je má první Lanczová od dob puberty, když jsem začala číst, musela jsem se pousmát, hl. hrdinka dospěla stejně jako já a nachází se věkově v mé kategorii. Její příběh mi byl sympatický a i když někdy předvídatelný, nenudila jsem se. Poměrně uvěřitelný příběh, který mě bavil, pročistil hlavu a místy i pobavil zejména pasáže s tchýní (té bych nejradši zakroutila krkem :) ), z konce jsem byla poměrne smutná, hodně jsem to s hl. hrdinkou prožívala a bylo mi jí až líto. Zdá se, že se vrátím pozpátku vydáním ke knihám L.L., na léto k vodě ideální :)

04.07.2020 5 z 5