Můj medvěd Flóra

Můj medvěd Flóra https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126038/muj-medved-flora-126038.jpg 5 135 26

Od prvního vydání knihy Můj medvěd Flóra Daisy Mrázkové uběhlo přes třicet let. Příběh nalezeného opuštěného plyšového medvídka – jeden z prvních českých „bilderbuchů“ pro začínající čtenáře – se stal legendou. Autorské knihy Daisy Mrázkové jsou oblíbené nejenom v Čechách, ale díky své křehkosti a barevnosti také například v Japonsku. Můj medvěd Flóra patří v Čechách mezi klasiku pro děti od 4 do 6 let. Ve sněhu na ulici se povaluje ubohý, zničený medvídek. Jestlipak ho někdo zvedne? Ale ano, vyčistí ho, vypere a dá mu nové šaty... Můj medvěd Flóra vyšel i ve francouzštině. ... celý text

simca9342
simca9342
20.04.2023 5 z 5

Malý medvěd nalezený bez šatů, bez rodiny se ocitne v rodině lidské, kde ho přijmou a starají se o něj jako o vlastního. Neublíží jim, je totiž plyšový :)

Briv
Briv
18.03.2023 5 z 5

* Po delší době jsem knížku půjčila pro syna (4 roky) a bylo docela dojemné se na něj při čtení dívat, jak ho knížka na začátku rozesmutnila, když někde leží vyhozený medvěd a pak tak radost, že se ho někdo ujal a stará se o něj.
Syn chce samozřejmě také pečovat o nějakého plyšáka (minimálně plyšáka, ideálně o nějaké nalezené zvíře:).
Ani jsem nečekala, že ho tak bude bavit. Laskavá knížka před spaním.


lubtich
lubtich
19.02.2022 5 z 5

Je to docela dobrý medvěd. Hlavu má na niti.
Krásný ilustrace a pouto k něčemu, co je zpočátku na okraji, vyhozené, ztracené. Obliba z lítosti, ale rázem téměř člen rodiny. A ta tajemnost některých stránek, trochu znepokojující (proč polární medvědi ne? co ten naškrábaný dopis?), ale i zvídavá záležitost.

Dáme ho sušit za kamna.
Medvěd se suší tři dny.
Ať ho nevidí babička!
Řekla by: Co je tohle?
Ukážeme jí ho až potom.

sinamona
sinamona
03.09.2020 5 z 5

Mila, detska kniha s krasnymi ilustracemi. Jednoduchy pribeh nalezeneho medvidka Flory, text knihy uzpusoben pro opravdu male čtenáře. Kratke a jednoduche vety, ktere detem automaticky navozuji predstavivost cteneho.

Briv
Briv
12.07.2020 5 z 5

Knížka je to velmi zajímavá. Popravdě nejsem nakloněná tomuto typu ilustrací, ale v kombinaci s úžasným příběhem, se mi to i libí. Jsem člověk, který se čas od času dokáže dostat do melancholické nálady a tohle je knížka, která mě do ní dostane spolehlivě. Vyvolá ve mě vzpomínky na dětství, mé hračky, které už nejsou... Náš syn je zatím moc malý, ale časem mu ji ukážu a budu zvědavá, co na ni bude říkat.

Litocha
Litocha
09.07.2020 3 z 5

Po pravdě jsem z tohohle kousku trošku rozpačitá. Téma a hlavní myšlenka jsou moc hezké. Na mě je ale asi knížka příliš úsečná a málo poetická. Přijde mi, že formou cílí na opravdu malé děti (věty jsou opravdu kratičké a jednoduché a musím souhlasit s tím, že při předčítání nejdou moc dobře z pusy), ale na ty tam je zase leccos skrytého, nedořečeného, takže samy nemají šanci se k tomu dobrat.
Co naplat, prostě u mě pořád s přehledem vedou Nádherné úterý a Jácíček.

Fabiolka
Fabiolka
16.04.2020 5 z 5

První knížka u které tříletá Fabiolka přímo hltala příběh. Vlastně jsme ji museli přečíst 2x hned za sebou :)

broskev28
broskev28
25.01.2020 5 z 5

Zvláštní knížka - jímavý příběh a krásně "dětské" ilustrace.
Já se k ní dostala až ve věku babičky, kvůli našim malým čtenářům, a jsem moc ráda. Ve srovnání se současnými knihami tohoto typu - Papuchalk Petr, Dlouhá cesta, Proč nekveteš, Ti otravní králíci - je tak nějak jiná; možná proto, že je opravdová, jak ukazuje rozhovor popisovaný v komentáři Knihomura.

Marketplace
Marketplace
03.02.2019 3 z 5

Pohodová pohádka pro děcka,kterou jsme přečetli během čtení pro děti v České Lípě.

JaniisB
JaniisB
03.02.2019 3 z 5

Knížka přečtena během čtení pro děti v nově otevřeném knihomolu v České Lípě :-)

Sidonka3
Sidonka3
27.09.2018 4 z 5

Kouzelná knížka pro malé děti s nádhernými ilustracemi od spisovatelky a zejména výtvarnice D. Mrázkové mně dostala, i když jsem jí četla již jako dospělá. Jako dítěti mně utekla a tak jsem si až v dospělosti doplnila během pár minut vzdělání. :) A nelitovala jsem.

Ťapulka
Ťapulka
24.09.2018 5 z 5

V této malé knížce je tolik lásky a dobra! Pro malé děti a jejich plyšáčky je kniha milým pohlazením na dobrou noc. Přiznám se, že jsem se k ní vrátila i teď jako dospělá a přečetla si ji sama pro sebe a svého medvídka, protože se mi po chvílích strávených s mými dětmi nad krásnými dětskými knihami prostě šíleně zastesklo...

ddkk
ddkk
22.11.2017 5 z 5

Moc milé, soucitné a nejmenšími dětmi oblíbené.

Petja
Petja
23.09.2017 5 z 5

Opravdu nádherná jemná poetická kniha (Bilderbuch - hodně obrázků, málo textu), jednoduchý jazyk srozumitelný i pro nejmladší čtenáře, a přesto hluboké poselství. S tříletou dcerou jsme si ji okamžitě zamilovaly. Poklad, který stojí za to mít v knihovničce na celý život.

jaja10
jaja10
06.07.2017 5 z 5

Oblíbená knížka z dětství, medvídka mi bývalo moc líto, naštěstí to s ním dobře dopadlo.

witiko
witiko
03.04.2017 4 z 5

Knížka, kterou většina dětí miluje a spousta dospělých nesnáší, protože ji musí dětem číst pořád a pořád dokola. Přitom ke hlasitému předčítání je to knížka málo vhodná, protože je záměrně psaná v krátkých úsečných větách (pro začínající čtenáře), u kterých dospělí nevědí, co s dechem. Jinak ale bezvadný nápad i ilustrace kouzelné. Spousta vět se u nás doma staly "hláškami", které vtipně používáme v nejrůznějších situacích ("To nevadí, že je stará! Hlavně, že je šťastná. Nemyslíte?"). Akorát autorka občas nedokáže držet rovnováhu mezi fantazií (hrou na kdyby) a realitou, takže se pouští do zbytečných výkladů, jak je to s Flórou doopravdy (Cože, Flóra opravdu hraje na kytaru? Ba ne, to jí jen Petr dal pacičky na struny, víte...?). Nechápu proč.

triatlet
triatlet
29.12.2016 5 z 5

I obyčejná slova a jednoduché věty dokáží vykouzlit velký příběh.
Díky sestře jsem objevil autorku, jejíž knížky si budu užívat ve svátečních chvílích.

Finn123
Finn123
30.06.2016 5 z 5

Tuhle knihu jsem dlouho hledal, protože kdysi okouzlila celou naší rodinu .Moje dcera se jí naučila nazpaměť ,takže to vypadalo, jako že umí číst daleko před nástupem do školy. Knížka je pro nejmenší děti jako dělaná, text roztomilý, obrázky dojemné ,kdo by odolal,prostě super!!!

lentilka_007
lentilka_007
28.01.2016 5 z 5

Tato kniha pro mě znamená dětství, měla jsem ji moc ráda a i po mnoha letech má čestné místo v mé knihovně a jednou za čas se k ní ráda vracím.

Knihomura
Knihomura
06.04.2015 5 z 5

A takto kniha vznikla - viz rozhovor s Daisy Mrázkovou:
Můj medvěd Flóra je prý skutečný příběh, je to pravda?
Ano. Flóru našel náš syn Cyril, který žije ve Švýcarsku. Neumím si vymýšlet, já jenom tak zaznamenávám, když se něco zajímavého děje. Jemu nebylo šest, jak je to v knížce, tam jsem nakreslila chlapce asi šestiletého a dala jsem mu jméno Petr, kdežto nášemu Cyrilovi, když našel Flóru, bylo asi osmnáct, mutoval. Chodil pomáhat Janu Kotíkovi na Vinohrady napínat plátna a jednou tam v parku, jak je to v knížce, uviděl Flóru. Šatičky neměla, bylo to strašně špinavý, on to prostě přinesl večer domů, stál támhle ve dveřích, takhle to držel za nohu a říkal: «Mami, hele, vidíš ty oči? Já jsem to tam nemohl nechat.» Tak jsem viděla, že je zle a že tohle se u nás už vyhodit nesmí, takový on byl. Jedno ucho Flóra nemá, tady má přeražené očičko a on říkal: To já jí spravím a našiju jí nové chlupy. Ale ono to nebylo vůbec potřeba, ona začala vypadat šťastně i bez toho. A šatičky jsme jí dali po jedné panně, kterou jsme dostali od Adriany Šimotové. A on – ten medvídek – je tady až dodnes s námi.

Štítky knihy

pro děti od 3 let

Autorovy další knížky

Daisy Mrázková
česká, 1923 - 2016
1972  90%Haló, Jácíčku
2007  91%Slon a mravenec
2004  88%Neplač, muchomůrko
2011  90%Můj medvěd Flóra
1971  94%Byla jedna moucha

Kniha Můj medvěd Flóra je v

Právě čtených1x
Přečtených183x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených19x
Knihotéce43x
Chystám se číst13x
Chci si koupit17x
dalších seznamech14x