Kdo se postará o Annu

Kdo se postará o Annu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436321/bmid_kdo-se-postara-o-annu-MWV-436321.jpg 4 389 114

Reinkarnace je potvora – život vám nedá pokoj ani po smrti. Mladá malířka Olívie spáchala sebevraždu, ale takhle si svůj posmrtný život nemalovala! V těle akvarijní rybky Anny putuje po českých domácnostech jako němá pozorovatelka a cynická komentátorka cizích osudů. Kdo se o ni postará? Smutná holčička, jasnozřivá důchodkyně či homosexuální pár usilující o adopci? Dozví se Olíviin psychoterapeut Adam, kým vlastně byla jeho nejzáhadnější klientka? A dá se i v maličkém kulatém akváriu věčně plavat proti proudu?... celý text

Přidat komentář

Katka2382
10.04.2024 4 z 5

Taková fajn oddechovka.
Jen by mi zajímalo co se dál stalo s Lottou?

ElissEm333
06.03.2024 5 z 5

Kniha mě neskutečně bavila. Nelehká témata podaná s lehkostí a vtipem. Určitě se k autorčině tvorbě vrátím.


tanuki
05.03.2024 3 z 5

Než se na světe objevila akvarijní rybka Anna, patřilo její vědomí dívce Olívii, která si nevážila života a chtěla ho ukončit jen proto, že se mírně nudila. Nezažívala žádná osobní dramata, žádné deprese ani vleklé osobní krize. Vzdala se žití tak snadno, jako včerejších přečtených novin, o kterých si myslí, že v nich už žádný nový a zajímavý článek nenajde. Jako by ve třiceti nevěděla, že život neustále přichází s novými sloupky, fejetony a příběhy. Stačí jen vyčkat. Těžko nalézt pro tak radikální krok byť jen špetku pochopení.

Už jako akvarijní rybka pak Anna putuje od člověka ke člověku a my se spolu s ní můžeme na malou chvíli podívat do životů a domácností jiných lidí. Je to ale pohled jen letmý a povrchní. Sotva se o těchto lidech něco málo dozvíme, už je opouštíme a jsme zase někde jinde. Naštěstí se postupně dozvídáme něco víc alespoň o samotné Olívii. Její příběh je jediný zajímavý. Ty ostatní jen profičí kolem jako rychle otáčené fotografie v albu a nakonec v nás nezanechají žádnou hlubší stopu. A Olívie? Nebo spíš Anna? Pozná, že její reinkarnace jí měla něco sdělit o ní samotné a to se nakonec přece jen povedlo.

Janniska
29.02.2024 5 z 5

Moc hezky napsaná ,smutná kniha.Ta smutná by mělo být asi s otazníkem.

bee88maja
01.02.2024 5 z 5

Směj se, i když přes slzy nevidíš. Směj se, vždyť jsi naživu.

Když ve Vás knihy probouzí vzpomínky, když ve Vás probouzí emoce, pak je to pro mne dobrá kniha.

Děkuji za tenhle příběh, s kterým jsem plakala, smála se, a chápala, a soucítila a taky přemýšlela, co se životem...

Januli
17.01.2024 4 z 5

Sebevražda, tím kniha začína... Tak si řeknete, že to bude neveselá kniha, a opak pravdou je. Bavilo mě to. Neotřelé, zajímavé, dobrý nápad. Jen mi chyběla závěrečná kapitola.

Bustedka
11.01.2024 5 z 5

Velké překvapení. I když teda ne tak velké, protože kdo četl Justýnku, tak mu je jasné, že Pantovič to se slovy umí. největší plus dávám za neotřelý nápad. Sebevražda mladé malířky, která se reinkarnuje v akvarijní rybičku a jako bojovnice pestrá sleduje ze svého kulatého akvária pohnuté osudy jiných lidí, je neotřelá a úsměvná. A úplně nejlepší je, že vám kniha vykouzlí úsměv na tváři, i když je v jádru vlastně dost smutná.

zweedy
07.01.2024

Trocha černého humoru od Olivie, která se rozhodla zemřít, ale ani reinkarnace se zrovna nepovedla.
... Kdybychom od našeho počínání neměli žádná očekávání, asi by umřela i naše snaha konat. A vy přeci konáte, Adame..
Vždy jsem sebevraždu odsuzovala, ale tady ji to odpouštím.

ela1972
11.12.2023 5 z 5

Samotnou mě kniha moc mile překvapila. Velice originální kniha s nahlížením do nejednoho příběhu ze života. Něco úplně jiného, ale za mě super.

Market-k-a
06.12.2023 5 z 5

Originální, vtipné. I přesto, že ústředním tématem je sebevražda, je to vlastně oddechová knížka. Moc mě to bavilo, za mě (a koukám i podle hodnocení) lepší než autorčina další knížka Josefíně všichni lžou.

666
21.10.2023 5 z 5

Skvělá oddychovka. Jemný, lehce černý humor, ale i pasáže, nutící k zamyšlení, jak přežít v tomto bláznivém světě.

magnolia
12.10.2023 3 z 5

Knížky K.P. překvapují a dobře se čtou, ale - je to můj pocit - nic mi z nich neulpí. U této jsem navíc měla problém s tím spojením sebevraždy a "hravosti či veselosti", prostě mi to nešlo, povznést se nad to.

obedova.pauza
10.10.2023 5 z 5

Když se mladá malířka Olívie rozhodla spáchat sebevraždu, rozhodně nečekala, že se reinkarnuje do těla akvarijní rybky...a už vůbec ne Betty bojovnice pestré.
Humorný hořko sladký příběh, od kterého se nedá odpoutat až do samotného konce a za mě opět super kniha z pera talentované Kateřiny Pantovič.

EL.ZA
08.10.2023 5 z 5

Skvělé. Čtivé, vtipné, chytré, smutné a k zamyšlení....

mag097
05.10.2023 5 z 5

Po přečtení letošní autorčiny novinky Josefíně všichni lžou jsem věděla, že mi dvě si budeme rozumět. Její černý humor a cynismus byl přesně podle mého gusta a tak mi bylo jasné, že její tvorbu budu muset dohnat.

A Anna byla naprosto skvělá!! Je to přesně ten tip knížky, která má pár stránek, dá se přečíst jako oddechová jednohubka ale zároveň pokud budete chtít, tak v ní najdete spoustu myšlenek.

Pokud se vám líbila Myší díra od Simony Votyové, Kdo se postará o Annu si dejte.

Pokud máte rádi současné české spisovatele a hledáte něco trochu jiného, tak Kateřině Pantovič a jejím knihám dejte určitě šanci!

Ann1307
16.09.2023 5 z 5

Od autorky jsem už dříve četla Josefíně všichni lžou a už u ní mi přišlo, že autorka umí krásně neobyčejně vyprávět obyčejné příběhy. A tentokrát tomu nebylo jinak.

Máme tu opět množství protagonistů.
Ale nejdůležitější je Anna. Anna je rybička a je reinkarnovaná umělkyně Olívie, která spáchala sebevraždu. Doufala ve vysvobození, rozhodně ne v život v malém kulatém akváriu. :D

Dozvídáme se, co vedlo Olívii k ukončení jejího života a postupně poznáváme i osudy jejích pečovatelů, u kterých se z různých důvodů střídá.

Potkáváme smutnou holčičku Lottu, jasnozřivou důchodkyni Mášu, nádražního sekuriťáka Bohuslava a homosexuální pár, který usiluje o adopci.

Všichni žijí své životy a Anna, která už jako ryba nemůže mluvit, by k nim měla tolik co říct! Ale nemůže a tak si to vynahrazuje imaginárními rozhovory ve své rybí hlavičce.

Jak to s Annou/Olívií dopadne a kdo se o ni postará?

Tahle kniha mi připomněla tvorbu Markéty Lukáškové, která ve své knize Losos v kaluži také řešila posmrtný život. Moc mě to bavilo!

Hlubší myšlenky střídaly vtipné pasáže. Za mě opravdu povedený kousek.

EvikU.
19.08.2023 5 z 5

Kniha je na DK vedená jako humor. Já bych ji spíše dala do kolonky psychologický román. Autorka skvěle zachytila chování lidí v různých rodinách a situacích. Po sebevraždě se reinkarnuje do akvarijní rybičky bojovnice Bety. Shodou okolností putuje po různých domácnostech.

Pozorováním lidí poznává další příběhy. Hodnotí svůj život i životy ostatních a její myšlenky coby ryba se střídají s vypravováním ostatních osob, které svou cestou v akváriu pozná. Osudy lidí jsou rozdílné a rozdílné je i pak jejich chování.

Velmi jsem si oblíbila psychoterapeuta Adama, ke které chodila Olívie před sebevraždou. Chápala jsem jeho pocity, které jsme mohli sledovat po celou knihu. Další z postav je Lenka, Olíviina máma.

Já to nimrání v povahách lidí miluju. Každý máme své chyby, ale i kladné vlastnosti, ale hlavně nás utváří situace, které prožijeme. Ať už si je pamatujeme nebo ne. Utváří náš celý život a rozhodování v něm. A přesný recept na život nikdo nezíská. Nejde nikde koupit. Žijeme život tak, jak nejlíp umíme.

Konec byl prostě pecka. Wau. Jo, jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Obálka je trochu šílená, ale nakonec si myslím, že nemohla autorka zvolit lepší. Celou knihu doporučuji.

MedvidekS
14.07.2023 5 z 5

Skvělý příběh provázený skvělým humorem.

Rade
27.06.2023 3 z 5

Docela originálně pojatý příběh, jako nápad jsem ocenila. S lehkým nadhledem a chvílemi s černým humorem pohled na mezilidské vztahy, občas docela trefné.
Pro sebe bych přece jen uvítala té absurdity trochu víc, takto bylo trochu rozkročené mezi vtipným námětem zcela absurdním a fantaskním a na druhou stranu pohledem tak trochu z rychlíku na vztahy a různé lidské typy a charaktery, tady už reálné bez nějaké větší nadsázky. Úplně to nebyl druh četby, kterou bych vyhledávala, vlastně jsem čekala něco trochu jiného, ale zase nemůžu říct, že bych byla zklamaná; pointa nakonec řízná a humorná hodně černo-hořce...
Tři plus.

*"Víte, krtek už naši zemi stejně několik let v zahraničí reprezentuje. Těší se velké oblibě u všech věkových kategorií. Navíc působí značně nekonfliktně. Kromě našeho krtka obecného existuje totiž taky krtek čínský, západoamerický, dokonce i balkánský nebo sibiřský. Krtka zkrátka mají všude. A všude ho mají rádi."
"A budeme mít taky něco speciálního, co mu dodá důstojnost?" prohodím ležérně oběma svými ocasy.
"No jistě! Náš krtek bude mít kalhotky, kalhotky s kapsami!" *

pavlačinka.1
19.06.2023 5 z 5

Pobavilo, dobře se četlo, super téma, vtipné situace...... akorát obálka knihy se mi vůbec nelíbí a proto jsem knihu dlouho přehlížela.