Mechová víla

Mechová víla https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474512/bmid_mechova-vila-Yns-474512.jpg 4 26 9

Mechové víly jsou docela maličké. Člověk je snadno přehlédne. Žijí v lese a pečují o mech. Aby se naučily, jak to v lese chodí, musí do školy. Stejně jako děti. A stejně jako děti ve škole občas zlobí a neposlouchají, co říká slečna učitelka. Najdou se dokonce i dny, kdy se jim do školy vůbec nechce! Jenže co se stane, když malá Mia nedává pozor a ještě se rozhodne zkrátit si cestu ze školy přes nebezpečnou slunečnou mýtinu? Milý a poučný příběh o tom, jak se víla mechová nikdy nechová, je určen začínajícím čtenářům od 5 let.... celý text

Literatura česká Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Pikola
Originální název:

Mechová víla , 2021


více info...

Přidat komentář

Luciluc
11.02.2024 4 z 5

Knížka čtená dceři. Autorku nám doporučila paní knihovnice, výjimečně se totiž stalo, že mi žádná z vystavených knih ne a ne padnout do oka. Později jsem zjistila, že jsme od Daniely Krolupperové už jednu knihu četly - Jak kouzlo do houslí vklouzlo. Tentokrát jsme si půjčily rovnou tři a začaly jsme Mechovou vílou. Jedná se o krátký příběh psaný velkými tiskacími písmeny z edice „začínám se čtením“, která je speciálně vytvořena pro úplné čtenářské začátečníky a je vhodná i pro genetickou (hláskovou) metodu čtení. Knížka je určena pro děti od pěti let a obsahuje sedm krátkých kapitol na cca padesáti stránkách, takže je přečtena během chvíle. Co musím vyzdvihnout jsou ilustrace Ivony Knechtlové, vlastně díky nim mě kniha zaujala. Příběh je jednoduchý, s ponaučením (jak to dopadá, když člověk nedává ve škole pozor). Škoda, že nebyl více popsán život mechových víl (nebo alespoň více o hlavní hrdince příběhu, víle Mie) a děj se spíše točil okolo školy. Ani já jako dospělá jsem neznala rozdíl mezi bolehlavem a andělikou, takže nějakou „přidanou hodnotu“, pro nás čtení mělo. Jen ty věci kolem školy mi úplně „neseděly“.. ale jinak hodnotím kladně, 4,5 * a těšíme se na Mizící hmyzíky.

irca3468
16.02.2023 3 z 5

Překrásné ilustrace, ale děj bohužel 5 letou čtenářku nezaujal, a knížkou jsme se protrápili na konec.
Velká písmena jsou určena čtenářům tzv "genetickou metodou".


Monida
09.02.2023 5 z 5

Zajímavý děj a akorát dlouhý pro děti a jejich pozornost. Jediné, co bych změnila, jsou velká písmena (viz komentář níže). Moc chválím ilustrátorku Knechtlovou za její překrásné dílo!

slamenka
20.10.2022 5 z 5

Nádherná knížka, dceři se moc líbila. Ilustrace i příběh...

Ale za mě má jedno velké mínus a to je to, že kniha je zároveň určená i dětem jako první čtení a tedy dát do takové knihy celý text CAPSLOCKEM je špatně, mým dětem se to špatně četlo, takže jsem knihu musela číst já.

Kristulda
09.05.2022 5 z 5

Moc pěkná knížka, milý příběh a nádherné ilustrace.

janinca
24.08.2021 3 z 5

Tak nějak jsem z této knihy rozpačitá. Paní Krolupperová je jedna z mých oblíbených autorek dětské literatury, ale tato kniha tomu neodpovídá. Ilustrace převyšují příběh.

KatChiss
07.08.2021 5 z 5

Já si čas od času nějakou dětskou knížku přečtu, abych věděla, co pak budu číst svým dětem. A tahle kniha o mechové víle je skvělá. Nejenže má krásné ilustrace, ale má i poučný příběh. Je o víle, která ve škole nedávala pozor a kvůli tomu přišla málem o život. Zdá se to být vcelku přehnané, ale není v tom nic násilného. Je to příjemný příběh, na jehož konci si děti uvědomí, že je třeba dávat ve škole pozor. Protože to, co říká paní učitelka, by se jim mohlo v životě hodit.

sinamona
08.07.2021 5 z 5

Příběh z mechoveho lesa o vile, ktera tak uplne nedavala pozor. Pribeh je mily, ctivy, graduje v napinave situaci. Vhodne pro zacinajici ctenare.

Metla
14.06.2021 4 z 5

Zase jsem se po letech nechala ukecat Knižním klubem a „Mechová víla“ byla mou vstupní investicí. Knížka vyšla teprve před pár týdny, takže jsme s cácorkou zkušební pilotky.
Co můžou vaše princezničky ve věku 4-7 let čekat? Malá, krásná, okřídlená děvčátka, z nichž jedna je ve škole poněkud neposlušná a nesoustředěná. Zápletka je jasná: nebezpečí pramenící z nepozornosti, mravokárnou složku tedy máme splněnu. Trocha napětí – ano. K tomu pár stránek skotačení na listí v tůňce, prvek hravosti si rovněž můžeme opatřit fajfkou. A ještě bonus ve formě informace o dvojici vizuálně podobných rostlin, jejichž účinky na organismus jsou radikálně odlišné. Ponaučení pro dcerku i pro mne – výborně. Co vytknout? Je to kratičký příběh, za 15 minut není co číst.
Vzhled knížky mohu pochválit, ilustrace jsou vkusné, v příjemných pastelových odstínech. Velká tiskací písmena ve spojení s jednoduchými větami usnadňují začínajícím čtenářům orientaci v textu.
Hvězdu strhávám za zmíněnou stručnost, cácorka by o mechových vílách ráda slyšela víc, mnohem víc. 80%