shootingstar shootingstar komentáře u knih

☰ menu

Klub monster Klub monster Jennifer McMahon

Taková ta klasická americká blbost (opět se zde potvrzuje, že Amíci si berou bouchačku i když jdou jen vynést koš), ale odsejpalo to a plot twist zůstal celkem dlouho neodhalen. Na deštivé listopadové odpoledne, proč ne.

29.11.2023 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

(SPOILER) Tak za prvé, jedná se skutečně o duchařský horor v tom smyslu, že pokud jako moje maminka odmítáte "tydle fantasmagorie", zvolte raději jinou knihu.
Dále předesílám, že psovi se nic nestane. O dalších postavách včetně dětí to říci nemohu.
Četlo se to dobře, mám jedinou výhradu k jazyku: V reálu lidi během konverzace málokdy přijdou tak rychle s tak dlouhým vtipně sarkastickým souvětím jako na zdejších stránkách.
A potom, hnidopiši zde jistě najdou pár logických trhlin typu "počkej, a jak jako vona mohla vědět, že von ví..."
Jinak doporučuji, dobrá práce!

23.09.2023 4 z 5


Snaž se nedýchat Snaž se nedýchat Holly Seddon

Dojemné i napínavé, i když padoucha asi uhodnete.
Hvězdička navíc za Damona Albarna.

16.09.2023 4 z 5


Lidstvo: Dějiny naděje Lidstvo: Dějiny naděje Rutger Bregman

Perfektní, a to i když možná nebudou všichni čtenáři se vším souhlasit.
Naštěstí se lidská společnost mění. To, co bylo ok za mého mládí, už dnešní teenageři neakceptují (a vysloužili si za to přezdívku "sněhové vločky). Snad to s lidstvem přece jen není tak zlé.

21.06.2023 5 z 5


No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Bob Kartous (p)

Prostě v českém školství je všechno špatně. To není nic, co bychom nevěděli. Reálné řešení kniha nenabízí, ale to ostatně zatím nenabídl nikdo.
Pobavila mě autorova fascinace akademickými výrazy, pro samou touhu znít sofistikovaně občas zapomíná správně skloňovat.
Číst se to nicméně dalo a snaha se cení.

17.06.2023 3 z 5


Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Skvělé jako obvykle. Začátek je parádně strašidelný a na konci do sebe vše překvapivě zapadne. Yrsa prostě ví, co dělá.

17.06.2023 5 z 5


Lži se mnou Lži se mnou Sabine Durrant

Dobře napsané. Ze začátku to na mě působilo jako variace na Talentovaného pana Ripleyho, později jsem začala tušit, ale pravdu jsem prokoukla teprve až když sama autorka chtěla. Doporučuji.

21.12.2022 4 z 5


V mlze V mlze Caroline Eriksson

Další ze série thrillerů pro hospodyňky, ale budiž, odsýpalo to. To násilí na zvířatech si autorka mohla odpustit, bude to to jediné, co si z knihy budu pamatovat ještě zítra.

22.10.2022 3 z 5


Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Tak zaprvé: Ne, nebylo to vleklé, nudné ani nezáživné a každá věta měla své opodstatnění. Pokud si tu někdo stěžuje, že 500 stran je na knihu příliš, tak si může místo toho jít třeba zahrát Farmu... nikdo vám (snad) nedržel bouchačku u hlavy, abyste to dočetli.
K románu samotnému: Carrovi se podařilo velice přesně zachytit cestu sériového vraha způsobem, jaký obecně uznávají i současní odborníci - on však svůj román publikoval již v roce 1994. Dnes je široce přijímáno, že varovné známky lze skutečně vidět už v útlém dětství. Osobně jsem dřív vždycky argumentovala, že "spousta lidí byla v dětství týraná a zneužívaná a vyrostli z nich normální dospělí..." Nicméně co obráceně? Pokud se v tom začnete hrabat (a true crime je v současnosti koníčkem mnoha lidí), zjistíte, že naopak jen těžko byste hledali psychopatického násilníka a vraha(dosaďte si své oblíbené jméno), který v dětství poškozen NEBYL. Tak co z toho vyplývá, přátelé...
Že zlo plodí zlo?
Tak to každopádně.

Perfektní napínavé a zábavné počtení, jdu na seriál.

06.06.2022 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Nejvíc se mi líbilo, že hlavní hrdina byl učitel, a to učitel celým srdcem od začátku do konce. Ne všechnu fyziku jsem pochopila, ale tak jsem to prostě nechala sebou projít jako...jako...fotony? Bože to je úroveň:D rozumíme si, přátelé:D Prostě nepochopená fyzika mi požitek vůbec nekazila. A ještě se mi taky moc líbilo, že hrdina nikde v knize neměl žádný sex.
No a nyní seriózně: hluboce lidská, v nejlepším slova smyslu laskavá a optimistická kniha o vášni pro vědu, lásce k životu a síle přátelství, toto vše na rozdíl od jiných veličin platné univerzálně v celém známém vesmíru. Děkuji.
P.S. Jsem sama, kdo čekal, že bude někde ve flashbacku vyjeven původ jména ADRIAN?
Proč zrovna Adrian? 42? ...ne, to taky nesedí...
;)
... o 4 dny později:
Nedalo mi to.
Dalo to práci, ale: Adrian je ve filmu Rocky partnerkou titulního hrdiny. Odtud Adrian=jméno partnera knižního Rockyho.

30.05.2022 5 z 5


Kniha posledního soudu Kniha posledního soudu Connie Willis

Těm, co si tu stěžují, že se v knize neustále někomu telefonuje, bych ráda vzkázala: S vámi musí bejt na party zábava!
Středověká linie byla senzační, ke konci mi úplně bušilo srdce. Současná (padesátá léta jsou tady vpodstatě za chvilku, na letiště budeme určitě stále ještě jezdit sto devatenáctkou z Veleslavína a Benešův most v Ústí nad Labem bude stále ještě těsně před opravou) linie potom sloužila jako vítaný comic relief, a to i přes pochmurné téma epidemie. Bylo znát, že autorka je Kozoroh, stejně jako samotný mor to kosila napravo nalevo a nebrala zajatce, ale umřít musíme koneckonců všichni. DOPORUČUJI.

13.05.2022 5 z 5


Pustá duše Pustá duše Dan Simmons

Simmons ve formě. Místy trochu těžší, ale obecně tím opět prostupuje jeho klasická láska k lidem a víra v lidské dobro. Užila jsem si to.

08.05.2022 5 z 5


Ďábel a temné vody Ďábel a temné vody Stuart Turton

Perfektní a zaslouží si, i přes poněkud přemotivovaný konec, vyšší hodnocení.

27.04.2022 5 z 5


Pasažér 23 Pasažér 23 Sebastian Fitzek

Velmi čtivé, ke konci samozřejmě překombinované jako každá moderní detektivka, ale budiž, protože potitulková scéna mě skutečně pobavila.

27.04.2022 4 z 5


Na smrt Na smrt Jozef Karika

Překvapilo mě, že ke konci byla kniha lepší než ze začátku, to se moc často nevidí. První polovina se četla asi jako porno-sice tam je nějaký děj, ale všichni víme, že o ten nejde. Zde tedy šlo konkrétně o násilí, pochopitelně. Osobně mě násilí nijak neuráží, tak jsem četla dál, i když mi postavy připadaly ploché a děj předvídatelný. Ta část v Osvětimi už byla poutavější (podotýkám, že současný trend koncentrákových romancí mě nechává zcela chladnou), a v poslední třetině příběh konečně nabral tempo. Takže nakonec fajn. Jinak pokud si chcete vpodstatě totéž přečíst ještě jednou a navíc si u toho ještě připadat jako intelektuál, určitě doporučuji Laskavé bohyně. I když to teda byl fakt hnus.

09.04.2022 4 z 5


Hora duchů Hora duchů Kyle Perry

Na prvotinu dobré. Sympatické postavy, originální prostředí.

17.03.2022 3 z 5


Rakvář Rakvář Sharon J. Bolton

Většina dobrá, konec překombinovaný, jak už je tak v současnosti zvykem. Ovšem opět otřesně zfušovaný překlad. První chybu najdete už na přebalu knihy, kdy je jedna z hlavních postav jménem Larry označena jako Harry. V průběhu vyšetřování jsou pak volně zaměňovány postavy podezřelého (John) a vyšetřovatele (Tom), některé věty jsou psány češtinou takřka nesrozumitelnou včetně špatného skloňování... a "bird" nemusí vždy znamenat pták. V tomto kontextu to měla být holka, ve smyslu přítelkyně, což by pochopil každý, kdo někdy strávil alespoň jeden večer severně od Londýna. Dřív bych neznalost slangu možná odpustila, ale dnes, kdy se dá všechno vygooglit...?

01.03.2022 3 z 5


Dům bez zrcadel Dům bez zrcadel Iva Pekárková

Jako vždycky docela dobré. Čtivé, a... jak se česky řekne relatable? ;)

12.02.2022 3 z 5


Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami Michio Kaku

Vynikající. Možná kdybych mohla mít s panem Kaku třikrát týdně hodinu fyziky, nakonec bych pochopila i teorii strun. Ale i pro úplného vědeckého idiota (=já) byla kniha opět velmi čtivá, přínosná a dala mi náměty na přemýšlení a odpovědi na některé otázky (ano, i my vědečtí idioti jsme schopni několik málo otázek formulovat...asi tak 42). Doporučuji!

31.01.2022 5 z 5


Sníš o druhé Zemi? Sníš o druhé Zemi? Temi Oh

Perfektní práce. Hodnocení zde srážejí čtenáři, kteří dostali něco jiného, než čekali, a to se jim nelíbí. Půjdete do toho s otevřenou myslí?
Nejvíc cením přirozeně působící zařazení prvků, které jsou většinou otravné a samoúčelné:
- křesťanství
- islám
- rasa
Někdo tam byl muslim, někdo se tam modlil, někdo tam byl černoch, někdo tam byl žena, někdy tam lidé měli sex a jindy jedli, ale nic z toho mě nerušilo.
Ale takhle se prostě píše jenom v Británii, no. Change my mind.

21.01.2022 5 z 5