Sníš o druhé Zemi?

Sníš o druhé Zemi? https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435051/bmid_snis-o-druhe-zemi-qCn-435051.jpg 3 28 13

Uběhlo století od objevu obyvatelné planety u nedaleké hvězdy. Nyní, když Země umírá, vyráží k novému domovu lidstva konečně první výprava. Část posádky tvoří čtyři veteráni ze vzrušujících časů dobývání sluneční soustavy a šest dospívajících absolventů Daltonské akademie, kde se celý svůj dosavadní život připravovali na jedinou misi. Všechny čeká dvacet tři let na společné cestě. Dvacet tři let ve stísněných prostorách, odkázáni jen sami na sebe… Dvacet tři let bez naděje na záchranu, pokud se něco pokazí. A ve vesmíru se vždycky něco pokazí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Do You Dream Of Terra-Two? , 2019


více info...

Přidat komentář

finka
19.12.2023 2 z 5

Neuvěřitelné a nereálné. To, že jsem dočetla i celá kniha. Souhlasím se všemi negativními komentáři.

Hall3006
27.11.2023 1 z 5

Taky jsem se nechal nachytat na tuto knihu. Čekal jsem, že ten úvod bude více o výcviku a stavbě vesmírné lodi. Jak jsem postupoval, začal jsem chápat o čem kniha je. Let na druhou Zemi je jen kulisa, kniha je vztahovka mezi náctiletými. Přivřel jsem oči a zatnul zuby a četl dál s nadějí, že se to rozjede.
Ale ouvej, po startu se nic nezměnilo a děj se táhl. Měli letět dvacet tři let, protože se to odehrává v roce 2012 není žádná hybernace. Takže trpíme dál na palubě lodi, kde ... ano zase vztahovka mezi vynervovanými dospívajícími. Jenže v téhle táhlé zoufalosti se daleko nedostaneme a můžeme se "těšit" na další díl, kde se snad k cíli posádka přiblíží. To už se nedozvím, čas ztracený touto knihou mi nikdo nevrátí a jdu si dát dalšího Cartera, abych čtecí krizi způsobenou touto "knihou" zažehnal. Alespoň mi poslouží do čtenářské výzvy, ale pro čtenáře kvalitního sci-fi to opravdu není. Musím si trochu rýpnout na komentář Carol1122. Jestli je z této knihy "mile překvapena" a zároveň chválí Spasitele od Weira, reálně se začínám bát co mě v knize čeká.
Knihy od Laseru jsem vždy považoval za kvalitní, ale proč si kazí jméno takovou slátaninou?


Carol1122
01.01.2023 5 z 5

Příběh o naději a novém životě na jiné planetě. Sci-fi příběh plný dojmů a dobrodružství. Když je objevena planeta, která by mohla být klidně dvojčetem Země a nenachází se tak daleko, aby nebylo možné na ni vyslat posádku, rozjede se ve Spojeném království program, který má za cíl vychovat 6 vybraných teenagerů, kteří se stanou součástí posádky. Nejen na samotné cestě do neznámá zjistí, že osud jim do cesty nastraží nejednu překážku.

Nedávno jsem četla Spasitele od autora Marťana, Andyho Weira. Mám ho jako vzor, je to pan spisovatel, co se týče sci-fi románů. Musím dát ale klobouk dolů autorce a její prvotině. Nečekala jsem od románu vůbec nic, zvlášť i kvůli nízkému hodnocení zde, ale nakonec jsem byla mile překvapena a knížku zhltla během jediného dne. Doporučuji neočekávat tolik z průzkumu nové planety i z detailních sci-fi prvků. Raději si román užívejte a nechte ho volně plynout. Prozradím, že se spíš jedná o psychologický román se sci-fi prvky než opačně. Ale i tak nezklamal a docela by mě potěšilo i pokračování.

Aveli
25.08.2022 3 z 5

Bohužel musím souhlasit s ostatními. Sci-fi miluju a kniha mě opravdu nalákala na vesmír, zkoumání nové planety, cestu. Ovšem většinu času řešila spíše psychosociální dojmy hlavních hrdinů. Chyběl mi navíc správný spád děje, pořádné zvraty a měnící se charaktery postav. Prostě taková ta kniha, kterou dočtete, řeknete si okej, průměr, ale znovu ji do ruky nikdy nevezmete.

micha-ella
05.04.2022 3 z 5

Sci-fi, to je moje kafe! Ale kde je to, co mě přitáhlo ke čtení, tedy průzkum nové planety? Bude až v další knížce? Ani já nepochopila, proč autorka použila letopočty, které příběh znehodnotily. Nebo proč tak krutě přísná příprava na let do vesmíru nekončila těsně před startem izolací posádky v karanténě místo volného pobíhání mezi spoustou lidí, poskakováním v trávě, na schodech a ve vodě. A potom, během toho dlouhého letu jsem ještě nepochopila to i ono, pořád jsem čekala, kdy už ,,Dorazí na sluncem vyhřáté pobřeží Terry-Dvě“ (str. 322) jako v nějaké počítačové hře. Bohužel.

shootingstar
21.01.2022 5 z 5

Perfektní práce. Hodnocení zde srážejí čtenáři, kteří dostali něco jiného, než čekali, a to se jim nelíbí. Půjdete do toho s otevřenou myslí?
Nejvíc cením přirozeně působící zařazení prvků, které jsou většinou otravné a samoúčelné:
- křesťanství
- islám
- rasa
Někdo tam byl muslim, někdo se tam modlil, někdo tam byl černoch, někdo tam byl žena, někdy tam lidé měli sex a jindy jedli, ale nic z toho mě nerušilo.
Ale takhle se prostě píše jenom v Británii, no. Change my mind.

olusas
20.10.2021 2 z 5

To takhle čekáte nějaké vesmírné dobrodružství a dočkáte se převážně jen psychologického rozboru hlavních postav. Pokud by ta psychologie doplňovala děj, proč ne, to mám dokonce ráda, jenže tady se v té hromadě psychologických úvah děj jen sem tam mihne. Prostě čeho je moc...

Racek213
11.10.2021 1 z 5

No, nějaké podivné... jak jsem pochopil, SSSR nevymřel a prosperuje, Británie světovou velmocí, na Mars lítáme už od roku 1975 či tak... reálie celkem jakž takž ucházejí, ale vyslat takhle hysterickou posádku, no to by se nestalo ani v úsvitu psychologie ... vesmírné vzdálenosti nic neříkají, planeta je vzdáálena o světelný rok blíže jak nejbližší hvězda, vybavení lodi je tak na několik měsíců vjhodné a ne na 20 let... jí nevím co dál... tak jsem to vztekle zahodil. Lidi, s tím udělování cen dle barvy pleti bychom taky mohli přestat...

Aprilek
15.06.2021 5 z 5

Napínavé

MrsDarcy
04.03.2021 3 z 5

Asi za to může ta obálka knihy, na první pohled slibující něco jako "Marťan šel na kafe s Interstellarem". Daleký let vesmírem a průzkum a kolonizace nové planety? Slintala jsem jako toulavý psík před výlohou řeznictví.
Jenže pak jsem vešla dovnitř a zjistila, že kuřata ještě pípají vzadu a zbytek zboží se zasekl na cestě.

Hlavním motivem jsou vztahy a citové rozpoložení postav, ne vesmír. Klidně se to celé mohlo odehrát na zaoceánské lodi a nevšimli byste si moc rozdílu. A postavy hysterčí, jsou agresivní nebo v totální depresi až se vám chce vzít je lopatou. Hlásit se dobrovolně na dlouhý let vesmírem a pak celou (krátkou) cestu hysterčit, že jsem ve vesmíru? Achjo.

Čekala jsem plnokrevnou sci-fi, dostala jsem Beverly hills ve skafandrech. Ale i tak nemám pocit, že by to byl úplně ztracený čas...mohlo být daleko hůř.

agnes25
16.02.2021 4 z 5

Sice má kniha opravdu pomalý rozjezd, ale není špatná. Mě se příběh o mladých astronautech a jejich duševním zrání v kosmu líbil.

JSmerda
13.01.2021 1 z 5

Kdybych chtěl být optimista, tak napíšu, že kniha je lyrická. Ve skutečnosti jsem se musel hodně snažit, abych ji dočetl. Autorka se zaměřuje na psychologické profily šesti hlavních postav - co je utvářelo, jaké jsou jejich motivace a touhy, jak bojují s rutinou a nudou, jak se připravují na smrt atd. Bohužel celou knihu nic nedrží pohromadě. Děj a interakce hlavních postav je minimální. Pořád čekáte, kdy konečně přijde nějaká akce a autorka využije toho potenciálu, který nastřádala. Bohužel první menší "akce" přijde až po 250 stranách. Nakonec jste rádi, že jste knihu dočetli.
Bohužel je mnoho knih s podobnou tématikou (psychologie hlavního hrdiny). Většinou však využívají vesmíru jako extrému, kde se testují charaktery a lidská vynalézavost. Tyto dva atributy pak dávají knihám náboj. O mnoho tříd lepší jsou tak např. knihy Solaris (S.Lem), Marťan (A.Weir). Škoda, autorka psát umí, ale měla by zapracovat na zápletce.

Ládja
15.12.2020

Nedočteno. Odloženo po 100 stránkách plácání slámy. První odložená kniha po několika letech.

Štítky knihy

kosmické lodě

Autorovy knížky

Temi Oh
britská, 1993
2020  59%Sníš o druhé Zemi?

Kniha Sníš o druhé Zemi? je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce55x
Chystám se číst35x
Chci si koupit10x