Dům bez zrcadel

Dům bez zrcadel https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462048/bmid_dum-bez-zrcadel-v7S-462048.jpg 4 69 23

„Všechno je v pořádku! Nejsi starý! Stačí se nedívat do zrcadla.“ Markéta už řadu let pracuje jako pendlerka, vždycky se několik týdnů stará o věkovité klienty v Anglii a několik týdnů má volno. Británie v čase brexitu poskytuje soukromým pečovatelkám možnost nečekaného výdělku a Markéta je ve svém oboru dobrá. Ale i ona potřebuje být opečovávána. Brzo se stane obyvatelkou dvou zcela odlišných světů: v Anglii je lepší služka „z Polska“, v Tunisku obletovaná bohatá turistka. A doma v Česku? Tam ji syn a snacha berou na milost jen proto, že jim dává peníze a stará se o vnoučata. Léta letoucí toužila po lásce, ale teprve teď, když už je jí hodně přes padesát, konečně našla muže svých snů. Život je krásný. Jen si musí vzít příklad ze svých klientů a nikdy se nedívat do zrcadla.... celý text

Kníračka12
Kníračka12
25.12.2023 3 z 5

Mě tato kniha úplně neoslovila. Možná to je tím, že žiju úplně jiný život.

kob
kob
10.09.2023 4 z 5

Bezesporu velmi zajímavá kniha, hlavně ty pečovatelské pasáže. Jen bychom možná měli vědět něco o Markétině minulosti, abychom aspoň částečně pochopili, proč navazuje tak ujeté vztahy.


asam
asam
27.08.2023 3 z 5

Má to něco do sebe, ale moc mě to nezaujalo. Zdálo se mi to dost přitažené za vlasy.

J&B
J&B
01.03.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih od I.P.Čtivý vtipný příběh a velmi zajímavý náhled do života ošetřovatelky umírajících lidí.

EmokeII.
EmokeII.
16.11.2022 3 z 5

Na knížku jsem se těšila, měla jsem ji už delší dobu na seznamu. Líbila se mi, zajímavé téma, ale... Nedokážu pochopit žádnou postavu, žiju úplně jinak. Líbila se mi část, kde Markéta pracuje jako ošetřovatelka.

Tída
Tída
03.11.2022 5 z 5

Tohle mě bavilo hodně a cením si nového neotřelého tématu :-)

Ctv
Ctv
24.08.2022 3 z 5

(SPOILER) SPOILER
Kniha popisuje osudy ženy, která si vydělává jako ošetřovatelka starých a nemocných lidí v Anglii. Jmenuje se Markéta a i když jsem v tom zpočátku vůbec neměla jasno, tak jsem v průběhu knihy zjistila, že jí je něco mezi 50 a 60 lety. Přesto ale polovinu knihy řeší sex, sex, sex a sex. Po přečtení knihy jsem získala dojem, že kdybych někdy navštívila Tunisko a neměla nezávazný sex s nějakým místním playboyem, tak bych nejen zůstala po vaginální stránce zdravá, ale také bych nezažila to, za čím tam většina středněvěkých (a více) Evropanek jezdí. A mohla bych se cítit o něco ochuzena.
Markéta si tam nabrnkla chlapce, kterému bylo něco málo pod dvacet let. Vlastně jsem za celou knihu nezjistila, proč to udělala. Sex s ním byl průměrný, spíše horší, přesto si ho vzala za manžela a dotáhla si ho do Evropy. Snad proto, že jí jeho mládí mělo pomoci zapomenout na to, že to její už je dávno pryč? V jejich vztahu jsme mohli číst veškerá klišé vztahu starší ženy a mladého muže z afrického kontinentu. On z ní tahal peníze různými triky a podvůdky, které Markéta zpočátku neprokoukla. To si říkáte, že buď už také začala trpět nějakou formou demence (jako její klienti v UK), nebo je zamilovaná. Zamilovaná nebyla, dementní také ne, takže ta nesmyslnost jde podle mého za autorkou knihy. Nakonec se jí vztah se zajíčkem vymstil, ale to tu prozrazovat nebudu, kdyby náhodou někdo ignoroval varování, že jde o spoiler.
Výše uvedené tedy v mých čtenářských očích knihu řadí do kategorie „dvě hvězdy a méně“. Na tři ji dostal Markétin ošetřovatelský příběh. Zážitky s různými klienty byly zajímavé, hezky napsané, řada drobností dala nahlédnout pod pokličku této práce. Různé typy klientů a hlavně různé typy jejich rodinných příslušníků, se kterými musela jednat, mě bavily. Tato linie příběhu se mi moc líbila a byla bych raději, kdyby se jí autorka věnovala více. Klidně i na úkor několikrát opakovaného nadšeného popisu toho, jak má hlavní hrdinka na svůj věk pěkná rodidla.

josska
josska
30.07.2022 4 z 5

Moje první kniha autorky,nalákala mě anotace,,zajímavý příběh,,péče o staré lidi,vztah s mužem jiné národnosti atd,,audiokniha a J.Ježková opět skvělá....

Lucciella_L
Lucciella_L
23.02.2022

Kniha mě bohužel nezaujala.
Příběh ženy, která popisuje svůj pracovní život v Anglii, rodinný život v Čechách a život partnerky v Tunisu. Přijde mi, že hlavní hrdinka ve svém životě tápe a nikde nenachází uspokojení. Za mě je to kniha, kterou určitě znovu vyhledávat a doporučovat nebudu....

shootingstar
shootingstar
12.02.2022 3 z 5

Jako vždycky docela dobré. Čtivé, a... jak se česky řekne relatable? ;)

Italkaaa
Italkaaa
22.01.2022

Drsná výpověď o realitě dneška i o tom, jak těžké je stárnout. Lehce depresivní a dobře napsaná kniha.

veriszv
veriszv
09.01.2022 2 z 5

Bohužel jsem ale asi čekala něco jiného. Myslela jsem si, že bude příběh víc o vztahu Markéty a jejích klientů v Anglii, ale spíš se jednalo o vhled do života stárnoucí ženy, která v životě pořád nenašla to pravé, a tak hledá a hledá…
Nesedla mi hlavní hrdinka a její pohled na svět, proto mě spíše než její osobní život zajímal ten pracovní.
Nicméně někomu to může sednout přesně naopak. Žena, která se snaží skloubit práci, rodinu a osobní život a do toho najít lásku a vůbec svoje životní místo…
Takže sečteno podtrženo, já jsem z knihy zklamaná, ale asi za to můžou hlavně moje očekávání. Nicméně je to podle mě kniha, která když vás mine, tak o moc nepřijdete…

L.Helena
L.Helena
30.12.2021 3 z 5

Moje první kniha od této autorky. Ani mi to nepřišlo jako příběh, spíše reportáž či útržkovité pasáže z Markétina života. Místy zajímavé, jindy moc ne, a občas až zůstane rozum stát.

RADOST
RADOST
21.11.2021 3 z 5

Prostřednictvím svých vnitřních nezkreslujících zrcadel zde zralá žena podává téměř reportážní výpověď o svém životě. O společnosti. O lidech, se kterými pracovala a žila, o které pečovala. O tom, jaký, téměř schizofrenní, způsob přežívání a užívání si zvolila ona. Aby se nadále cítila potřebná, žádoucí, živá a užívající si. Posuďte sami, na kolik se jí to podařilo. Je to dobré čtení.

Jana_Hlus
Jana_Hlus
07.11.2021 3 z 5

Trošku jiná kniha, než jsme u IP zvyklí. Neobyčejný příběh stárnoucí ženy, v jejímž životě se střídají tři zcela odlišná období. Ta stejná žena působí v každém životě trošku jinak, jiná je ošetřovatelka v Anglii, matka-babička v Čechách, milenka-manželka v Tunisu...Příběh mě zaujal tím více, že se jedná o skutečný příběh, tentokrát však vyprávění nepůsobilo až tak svižně, jak jsem u IP zvyklá, místy se skoro zastavilo a jen pozvolna nabíralo na obrátkách k závěrečnému finiši. Ale i tak se mi kniha líbila.

Danago
Danago
13.09.2021 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha, velice doře načteno. Zajímavý příběh podle skutečných zážitků. Trochu smutné , trochu drsné vyprávění.

Pavouček2
Pavouček2
09.09.2021 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha, čtení této knihy by mě asi bavilo míň. Markéta mi nesedla, víc než její život, mě spíš zajímala její práce, tam mi příběhy přišli osobnější, než její život mimo práci.

gargamelka
gargamelka
22.08.2021 4 z 5

Markéta nás provede svým životem, který skončí nejen pro čtenáře nepředvídatelně. V anotaci mne zaujalo téma demence- zlepšení posledních dnů lidem, kterým moc času nezbývá. Práce v sociální sféře není jednoduchá, proto nemůžeme odsuzovat v Markétině případě relax na Djerbě a její suvenýr... Osobně mi dáreček byl velmi nesympatický. Markéta je žena jakákoliv druhá, která si prošla mnohým... Líbil se mi přístup hlavní hrdinky ke svým svěřencům. Kdyby bylo takových Markét více pro klienty by to bylo jistě plus.

Lubošovo
Lubošovo
18.08.2021 5 z 5

Trochu jsem se bál, že tahle knížka bude další ze série o starších ženách, co si z Tunisu vozí mladé milence, ale byl jsem naštěstí úplně vedle. Tahle knížka citlivě vypráví o tom, jak Markéta z Čech hledá svoji roli v životě, ať už jako matka, partnerka, manželka, milenka nebo pečovatelka. Autorka zároveň dává nahlédnout do světa lidí trpících demencí, za což jí patří velký dík. Knihu rozhodně doporučuji, i když spíše ženskému publiku.

alnahu
alnahu
29.07.2021 4 z 5

Zajímavé -smutné čtení o lásce ,smrti a odcházení. Příběh Markéty pečovatelky ,která se stará v Anglii o duševně nemocné-nemá to jednoduché její pacienti jsou blízcí smrti. Aby se s tímto vyrovnala odjíždí na dovolenou,kde loví chlapi, bohužel narazí na toho nepravého. Kniha,která má překvapivý konec.