Ronkar Ronkar komentáře u knih

☰ menu

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Od autorky jsem četl jen Kroky vraha. To byla její prvotina a moc mě nezaujala obsahem ani formou. Prokletý kraj je povedenější, i když to není detektivka. Autorka se za ta léta hodně vypsala, má pěkný, příjemně čtivý styl. Prostředí je tady velké plus, stejně jako historie kraje a celková nálada. Občas se děj zakucká a plyne líněji, než by se slušelo, ale celkově tempo příliš neztrácí a čte se dobře. Dějem to žádná pecka není (ono se tam toho objektivně moc nestane), ale postavy působí živě a mají zajímavě propletené osudy. Lehce nadprůměrný kousek, který mi v hlavě kromě popisů krajiny asi nezůstane. Přesto fajn počteníčko.

28.02.2022 4 z 5


Skála Skála Peter May

Těžko hodnotit. Není to ani moc detektivka jako spíš vztahové drama lidí s těžkými osudy. Ale pokud na to člověk přistoupí, dostane hodně atmoférický příběh. Skála je ponurá, psychologická, depresivní a bezútěšná. Je tu hodně vaty a P. May má tendenci hrozně moc rozvíjet popisy. Ale píše je parádně. To znamená nepříliš atraktivní tempo a téměř žádná akce. Jenže o tom Skála není. Je o pohlcující atmosféře, nostalgii, skrytých pravdách a nitrech reálně napsaných charakterů, jejichž osudy jsou místy teda fakt drsné... A v tomhle hledu nemám co vytýkat. P. May je kvalitní vypravěč, jen nepatří mezi autory, kteří by vás chtěli za žadou cenu bavit, nebo napínat dějovými zvraty. Skála není dramaticky povrchní na efekt, nicméně to neznamená špatné čtení. V určitých ohledech je to spíš naopak :) Za mě spokojenost, ačkoli jsem čekal něco jiného.

14.12.2020 4 z 5


Zlomený meč Zlomený meč Poul Anderson

Když příběh začíná tím, že elf přefikne skřetí otrokyni, aby s ní splodil magického lidského dvojníka, člověk pochopí, že to asi nebude další Tolkien. Poul Anderson napsal poutavě svižnou a patřičně epicku fantasy, plnou ras, mytologie a bitev. Jeho fantasy je říznutá reáliemi našeho světa. Staří bohové severu se tu uctívají stejně jako Ježíš Kristus, kosti se lámou, skřetí hlavy lítají do stran a osud dvou archetypálních protagonistů vede k jedinému možnému cíli - střetu na život a na smrt. A je to zabávné. Barvitý jazyk, dobrá atmosféra, trochu plošší charaktery, ale v rámci temné fantasy a zvoleného stylu je to fajn čtení. Vytknout lze jen fakt, že je to taková ta klasika dobro vs zlo téměř ve formě napsané báje a nepřináší dějově nic originálního. Přesto doporučuji.

12.11.2020 4 z 5


Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Dostal jsem darem. Hrozně mě to nebavilo. Styl ani obsah, ale to není nic proti autorovi. Prostě to není můj šálek kávy. Odložil jsem po 30 stránkách. Mladší ročníky by to mohlo bavit.

29.06.2020


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Já fakt nevím, co Farmě zvířat vytknout. Tohle je z mého pohledu naprosto geniálně ztvářněná satira i hluboké zamyšlení nad společností, politikou i charakterem člověka. Navíc nápaditě a "hravě" pojatá. Mnoho myšlenek, symboliky. Vypravěčský um autora je vynikající a jako výpověď nejen o historii, ale především lidství také hodně (až mrazivě) pravdivé. Farmu zvířat a 1984 by měl od Orwella přečíst každý! "Čtyři nohy dobré, dvě špatné." Ovce byly nejlepší :D

04.04.2020


Bílý kůň Bílý kůň Alex Adams

Objektivně vzato je to taková "oddechovka", která nepřináší v žánru nic převratného, ale má příjemné zpracování a co se upřít autorce nedá - spád a napětí, které nutí číst dál. Velké plus je jazyk plný organických a napaditých obratů i přirovnání, které jinak poměrně klišé vyprávění příjemně zabarvují. Není to čtivo, které bych vyhledával, ale zhltnul jsem naprosto v pohodě za pár dní. A to se mi tak často nestává. Takže palec nahoru.

08.03.2020 4 z 5


Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

Zajímavé, ale málokdy se stane, kdy mám pocit, že je film lepší než knižní předloha. Film totiž považuji za jedno z nejlepších SF po roce 2000. Napadá mě ještě jeden příklad kvalitnější adaptace: Vykoupení z věznice Shawshank. Novela Kinga je ok, ale film mě prostě zasáhl výrazně více. Nápad Potomků lidí je skvělej, zajímavej, napaditej, dalo by se s ním pracovat a děj směřovat různými směry (drama, thriller, atd.). Autorka se vydala cestou úvah, kritikou společnosti, hodně myšlenek a myšlenek a myšlenek..., které: 1.) mě vůbec nabavily 2.) byly tu na úkor děje, takže má člověk dojem, že se tam skoro nic neděje 3.) nebyly dobře prezentovány čtenáři, takže nemají dopad. Vše, co jsem od knihy chtěl, tam nebylo a co nechtěl, tam bylo :D Co mě mě nakonec zaujalo nejvíc: jak špatně tu jsou vyobrazeny vnitřní pochody hl. hrdiny - muže. Ani na okamžik jsem autorce nevěřil, že ten chlap je chlap :D Jeho přístup k myšlení a cítění mi natolik přípomínal ženu, že se to prostě nedalo. Docela fajn příklad, že na zkušenostech autora/spisovatele sakra záleží. Správně vyobrazit nitro někoho, kým nejsem, není jednoduché. Tady se to hodně nepodařilo.

03.02.2020 4 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Asi nejlepší Kepler co jsem četl. Ale já jich zas tak moc nečetl, takže nemohu soudit :D Hypnotizér nebyl špatný ale už si z něj nic po těch letech nepamatuju (což o něčem vypovídá), a třeba Svědkyně ohně mě tak nudila už od začátku, že jsem jsem se k závěru knihy ani nedostal. Tohle jsem dočetl (juchů, úspěch! :) Každopádně zajímavé postavy, dobrá atmosféra, mrazivé momenty. Celkově svižně napsané, bavící, akční, napínavé - což je vlastně cíl knih Keplera, takže palec nahoru. Podařilo se. Ale je tam taky dost klišé, naprosto retardovanej nápad s věznicí (léčebnou), který mi nedává smysl a finále... inu, bez spoilerů, nenadchlo. Zápletka je prostě standard žánru. Celkově bavilo :)

03.02.2020 4 z 5


Ticho promlouvá Ticho promlouvá Eckhart Tolle

Tolle je frajer :D Když jsem před lety viděl jeho video z jakési přednášky, opravdu jsem si řekl: Jo tomuhle týpkovi je běžný fungování v realitě fakticky buřt :D Buď je úplně mimo, nebo je prostě osvícenej :) (což je mi sice sympatický ale asi to nikdy nepochopím). Zajímavé myšlenky, které stojí za zhodnocení a třeba i vyzkoušení v praxi, pokud má člověk bordel v hlavě (i svém okolí) a nějak si neví rady co s tím. Určitě doporučuji.

03.02.2020 5 z 5


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Zpočátku zaujalo, ale nedočetl jsem. Děj pro mě nebyl dostatečně atraktivní. Škoda...

03.02.2020


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Nezaujalo. Odkládám cca na straně 50. Vrátím se k tomu, až bude nálada...

24.01.2019


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Jedna z prvních sci-fi, kterou jsem četl (asi kolem 14 let) a byl jsem z toho naprosto unešen. Wyndham bezesporu patří k té malé skupince výtečných autorů, která mi ukázala, jaké divy dokáže na papír přenést lidská fantazie = byl jsem polapen SF žánrem a dodnes mě to nepustilo :)

10.01.2019


Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Moderní detektivka, kde se furt někam spěchá a kdyby se tempo náhodou začalo brzdit, autor tam vrazí další zvrat v podobě výbuchu, přestřelky nebo mrtvoly :) Tanečník je hodně vykonstruovanej příběh, kde forma přebíjí obsah - na mě možná až moc a to nejsem v tomto směru nějakej ortodoxní hejtr. Všichni jsou tu super inteligentní a super schopní, všechno probíhá jako při pohledu z rychlíku. Lehké svižné čtivo, ale hrdinové mi moc zajímavý nepřišli, zato záporák je hodně fajn cvok :) Celkově bavilo.

22.06.2018 4 z 5


Vyslanci mrtvých Vyslanci mrtvých Adam-Troy Castro

Velmi dobrá detektivka, zajímavé prostředí a současně kritika společnosti, která i přes vývoj technologií a osídlování vesmíru dělá pořád nepravosti a zvěrstva. Prostě žádná Star Trek pohádka, ale uvěřitelný temný svět, který k SF noir bezvadně pasuje. Celé to navíc táhne cynická mrcha par excellence, jejíž charakter uhrane a baví po celý příběh. Výborné finále! Přepkvapivé a nápadité.

21.05.2018 5 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Knížku jsem nedočetl. Autorka má zajímavý styl, píše pěkně, ale já u detektivky očekávám především atmosféru, napětí a zvraty. Nic z toho se mi v první třetině nedostalo. Styl byl příliš větvený, roztahaný a nepůsobil, že někam vede. Za klad považuji vykreslení charakterů a barvitost vyjadřování. Chování některých postav mi ale připadalo divné, přehnané, naivní... zkrátka neuvěřitelné.

09.01.2018


Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

Jeden z mála případů, kdy mohu doporučit spíš film než knihu. Námět je totiž skvělý a stejně tak myšlenky za ním, jenže autorka není zas tak super zkušená, aby zvládla popsat nitro muže, který by na mě působil uvěřitelně. Je to kvalitní kniha a přece mám pocit, že jí něco chybí. Film je oproti tomu dokonalost!

16.06.2017 4 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Jsem pitomec, ale příběhy Nesba čtu podivně na přeskáčku, jak se mi knihy dostávají do ruky :) Mám tedy za sebou Sněhuláka, Netopýra a Švábi. Teď to byla Nemesis. Po Sněhulákovi zatím nejzajímavější zápletka Harryho Holea. Skvělý úvod, četlo se mi to příjemně, děj je napínavý, vyšetřování zajímavé a pointa se mi líbila. Není to nějaké pecka, ale rozhodně příjemný nadprůměr.

13.01.2017


Minulost je mrtvá, život začal právě teď Minulost je mrtvá, život začal právě teď Vladimír Kafka

Knížku jsem dostal darem a jsem tomu opravdu rád. Vladimír Kafka je velmi zajímavý člověk a svou nelehkou pouť životem vám přiblíží velmi lidským způsobem. Už teď vím, že k této knížce se v budoucnu určitě budu vracet. Je zde nastíněno mnoho univerzálních pravd, které jsem četl už jinde, a se kterými jsem se v průběhu svého života ztotožnil, ale autor je umí přednést přirozenou, jemnou cestou až přímo do "středu" člověka :) Knížka je plná optimismu, má jedinečný dar léčit lidskou duši a ukázat směr - obzvlášť pokud se občas cítíte ztraceni.

12.12.2016 5 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Stylem stejné jako předchozí díl. Dějově takový lepší průměr. Sova se velmi dobře čte, což je největší klad. Postavy jsou sympatické, ačkoli se pohybují ve stejných motivech jako v první knižce a to je škoda. Rozhodně jsem spokojen, kvalitní detektivka, která se však utápí ve velmi standartní formě zápletky - ačkoli pár uchýlností se tu najde :)

05.11.2016 4 z 5


Pět Pět Ursula Poznanski

Zhruba přečetno do poloviny, pak jsem ztratil zájem. Není to špatné, ale ani výrazně dobré. Vyměnil jsem za jinou detektivku.

03.10.2016