Romi156 Romi156 komentáře u knih

☰ menu

Případ ukradeného zubu Případ ukradeného zubu William Ritter

Druhý díl nadějně začínající série mne trošičku zklamal, nicméně knžka rozhodně stojí za přečtení (už kvůli šupinatým koťátkům). Škoda, že se poněkud mění charaktery i vzájemná "chemie" hlavních postav...

03.04.2017 4 z 5


Oběť bouři Oběť bouři Dolores Redondo

Příběh graduje, zlo přichází, temnota se plíží, ale třetí díl nedosahuje kvality dílu druhého - připadal mi překombinovaný, řada záležitostí je nedořešená, některé linky příběhu prostě vymizí, hlavní hrdinka se chová proti logice své postavy... ale na druhé straně se to všechno čte jedním dechem, takže rozhodně doporučuju.

07.03.2017 4 z 5


Dědictví kostí Dědictví kostí Dolores Redondo

Jsem nadšená, druhý díl je ještě napínavější, než první - a už se nedočkavě vrhám na závěr trilogie. Rosario patří k těm děsivým postavám, které se dotýkají našich nejvnitřnějších strachů, vždyť matka by nás přeci měla milovat a chránit, ne? Velkým pozitivem knihy je vhled do nesmírně zajímavé baskické mytologie i historie (doteď jsem například o agotech neslyšela). Jediným problémem pro mne byl časový odstup v četbě prvního a druhého dílu, který mi občas trošku komplikoval četbu (baskická jména se mi prostě tošku pletla). Přesto vřele doporučuji!!!

21.02.2017 5 z 5


Syndróm E Syndróm E Franck Thilliez

Úžasné až do konce - a tím míním "až do posledního řádku"! Můžu vřele doporučit , zvlášť, pokud se vám líbily například Purpurové řeky (míním samozřejmě knížku, ne film). Doufám, že vyjde i další díl...

31.01.2017 5 z 5


Holmesova učednice Holmesova učednice Laurie R. King

Mám ráda příběhy ze světa Sherlocka Holmese a začátek této série mne nadchl. Ano, některé věci byly předvídatelné, ale přesně zapadaly do ducha legendy, takže čtenář s nimi prostě musí počítat (včetně odakzů na tzv. "kánon" klasických příběhů sira Doyla). Hlavní hrdinka je sice trošičku nepravděpdobná, na druhé straně to je Holmes taky. Příběh plyne jako řeka, chvíli klidný meandr, pak zase divoký splav, takže člověk neví, co čekat na další stránce a i proto knížka udrží pozornost. Bavila jsem se až do konce a těším se na další díl!

17.01.2017 5 z 5


Dominus Dominus Tom Fox

Průměrný pokus o "nového Dana Browna" se snaho o přesah ve formě kritiky nadnárodního kapitálu (ultrazáporná postava) a neprofesionálních médií i policie (nadřízení obou ultrakladných postav). Na druhé straně - jako doplněk bedekru k cestě po Římě můžu doporučit (a proto dávám i tři hvězdičky...).

21.12.2016 3 z 5


Pozůstalí Pozůstalí Tom Perrotta

Zajímavý příběh, nicméně působí, jako byl vytržený z prostředku větší série. Sice je uzavřeno více dějových linek, když se osudy hrdinů protnou, nicméně pořád zůstává víc otázek než odpovědí. Na druhé straně, možná i tím je ta kniha zajímavá.

03.11.2016 4 z 5


Případ Pegasus Případ Pegasus Gregg Loomis

Hlavní hrdina mě takřka po celou knihu iritoval svým "amerikánstvím" a neskutečno blahoskonností ke svému evrospkému (rozuměj - zaostalému) okolí - s chutí opravuje drobnou nepřesnost v anglickém přirovnání použítém německou přítelkyní (vytahuje se opakovaně), načež bezelstně přizná, že mluví pouze anglicky (chlubení se latinou, nezbytnou pro děj, nepočítám, protože z příběhu konstrukt ční jako bolavý palec), zatímco opravovaná zvládá kromě rodné němčiny také angličtinu nebo italštinu ... Kniha mne dost zklamala a nejspíš už autorovi nedám druhou šanci.

01.09.2016 2 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Opět velmi dobrá kniha, tentokrát ze zcela jiného prostředí, než předchozí dva příběhy Cormorana Strika. Tentokrát je výrazněji akcentován příběh Robin, dozvídáme se (nebo si spíš potvrzujeme) důležité věci z její minulosti a po dlouhé době jsem zatoužila po romantickém konci (což jsem u detektivky zahrnující sexuální násilí na dětech vážně nečekala).

28.06.2016 4 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Stejně jako předchozí Volání kukačky i Hedvábník mě bavil.Chvilkami morbidní, chvilkami červená knihovna (že by Robin a Cormoran konečně...?), chvilkami horor, ale po většinu času velmi kvalitní detektivka se zajímavou zápletkou a opět zajímavým prostředím (po předchozím světě modelek a VIP se tentokrtát Strike pohybuje mezi literáty) rozhodně stojí za přečtení, byť jsou některé pasáže poněkud zdlouhavé a lehce neorganické (díky čemuž jsem jednu hvězdičku ubrala).

31.05.2016 4 z 5


Za humny je válka Za humny je válka Jefim Fištejn

Autor mi naprosto mluví z duše,ačkoliv to rozhodně není optimistické čtení.Dopručuji každému, kdo se zajímá o aktuální svět kolem sebe a chce jej vidět pohledem vzdělaného a zkušeného novináře a komentátora.

31.05.2016 5 z 5


Vesaliovo tajemství Vesaliovo tajemství Jordi Llobregat

Kniha s úžasnou atmosférou blížícího se konce 19.století,kdy další světová výstava naznačovala, jaké fantastické věci lidstvo čekají v tom novém dvacátem století. Motiv medicíny, tajemného rukopisu, atmosféra Barcelony jako bouřlivě se rozvíjejícího města s temným podzemím (člověka napadne srovnání s Paříží a jejími katakombami nebo Londýnem a jeho Whitechapelem), tajemno a městské legendy (před černou sanitkou tu byl Černej pes; v podzemí žijí Sběrači, které není radno navštěvovat), ale i popis prvního eletrického osvětlení - to vše naznačuje, že autor toho musel nastudovat skutečně mnoho a podařilo se mu to i zúročit. Příběh mne nadchl, zvraty překvapily a konec neiritoval, spíš naopak, takže knihu mohu jenom doporučit.

12.05.2016 5 z 5


Případ jantarové komnaty Případ jantarové komnaty Ludvík Souček

I další Součkova kniha mě spolehlivě vrátila do doby, kdy jsem s knížkou zmizela na palouček na kraji zahrady, odkud jsem pravidelně vyrážela - právě i díky panu Součkovi - do vzdálených světů. Knha má skvělý příběh, který v podstatě není konotován dobou svého vzniku. Je plná zajímavých informací od dějin umění po moderní teoretickou fyziku, to vše podané tak, že vás to baví a chcete vědět víc.Dodneška si pamatuju, jak jsem iritovala bráchance, když jsem na ně mluvila upravenou eskymáčtinou (opět díky, pane Součku). Dodneška také sním o tom, že bych měla společnika, mentora,který by se aspoň z části blížil právě Martinu Andělovi. Takže pokud chcete putovat za hranice všedních dnů, cestovní kancelář Ludvík Souček je ROZHODNĚ skvělá volba!

03.05.2016 5 z 5


Biomanžel Biomanžel Michal Viewegh

Velké zklamání i při velmi nízkých očekáváních (už Biomanželka mě spíš iritovala,než uchvátila). Jestli ještě jednou přečtu "chi chi", patrně si přivodím nějakou nepěknou koronární příhodu. Jednu hvězdičku dávám autorovi za ineletkuální masochismus, v němž se utápí. Pro mne - už nikdy víc. A pokud "Mistr" (z)/(vy)plodí ještě Biodceru, případně Biodulu (a otevřený konec tomu bohužel nahrává), tak už beze mne coby čtenáře.

20.04.2016 1 z 5


Biomanželka Biomanželka Michal Viewegh

V běžném životě se snažím řídit radou "když nemůžeš říct něco hezkého, tak raději mlč", takže se budu snažt najít pozitiva i na téhlé knize. Za prvé - je krátká. Za druhé - autor nemá rád knihu "Ženy, které běhají s vlky" a já taky ne. Za třetí - několik odakzů na jiná literární díla mě donutilo zamyslet se, odkud to sakra znám. Druhá hvězdička je za obálku:)

14.04.2016 2 z 5


Případ baskervillského psa Případ baskervillského psa Ludvík Souček

Ludvík Souček je mou knižní láskou od dětství a k jeho příběhům se pravidelně po nějakém tom desetiletí vracím - stejně jako teď. Martin Anděl, Karlíček, Barbara a v tomto díle i Mikuláš v bílém (arkánum, jak jinak) jsou jako milí sousedé, jejichž vyprávění si (znovu a znovu) ráda vyposlechnu. Vždycky jsem litovala, že s nimi na blatech nemůžu sledovat měsícem zalité menhiry, že neochutnám čaj z Bílého volavčího peří ani nevyužiju služeb paní knihovnice připravené na vše. Takže pět hvězdiček z celého srdce!

13.04.2016 5 z 5


Hnev Hnev Zygmunt Miłoszewski

Poslední díl trilogie znamená, že se musím rozloučit s hrdinou/ hrdiny, které jsem si oblíbila nebo je nesnášela, a hlavně, že se nedozvím věci, které mi v předchozích příbězích připadaly otevřené nebo nedovysvětlené - a v tomto případě tmi to vadí opravdu hodně. Knihu jsem přečetla během tří dnů, nicméně musím upřímně říct, že ve srovnání s předchozím Zrnkem pravdy musím jít s hodnocením o jednu hvězdičku dolů. Atmosféra "Hněvu" je ponurá a depresiivní, člověk by téměř čekal, že na obálce bude jméno autora podobající se názvu sedačky z IKEA, nicméně stále jsme u našich severních sousedů, tentokrát na Mazurech (pardon, ve Varmiji). Všechny ingredience jsou namíchány, kniha výborně šlape, jenom ten konec je natolik překombinovaný a nastavovaný, že je z toho člověku nakonec trochu smutno. Na druhé straně, pořád se jedná o knihu, která ROZHODNĚ stojí za přečtení.

13.04.2016 4 z 5


Prach a stín Prach a stín Lyndsay Faye

Mám ráda příběhy z viktoriánské Anglie, na příbězích Sherlocka Holmese jsem vyrostla a historie Jacka Rozparovače mě fascinovala ještě dřív, než jsem si pořídila obsáhlý (a naprosto úžasný) grafický román "Z pekla". "Prach a stín" naprosto naplnil moje oččekávání a nesmírně mile mě překvapilo dodržení kánonu holmesovského i rozparovačského. Autorku jsem si oblíbila hned od Bohů Gothamu a těším se na jakýkoliv její další počin.

12.04.2016 5 z 5


Zapletení Zapletení Zygmunt Miłoszewski

Knížka mě naprosto nadchla nejen příběhem, ale především atmosférou.Polsko je nám geograficky blízké, ale při četbě knih jako je tahle, si člověk uvědomuje, jak silně nás spojuje i prožívání nedávná historie. Využití psychoterapie pro odkryývání starých křivd spolu s motivem deseti malých černoušků naruby je osvěžujícím prvkem a prokurátor Szacki je i přes svoji zjevnou asociálnost rozhodně mnohovrstevnou a živoucí figurou.

12.04.2016 5 z 5


Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Bavil mě exkurz do práce genealoga mající tak mnoho společného s detektivním pátráním.A v tomhle kontextu kniha člevěka přiměje i k zamyšlení nad možnými vlastními "kostlivci ve skříni" - vždyť kdo z nás zná do podrobna historii své vlastní rodiny dále, než do druhého kolena, s výjimkou většinou pikantních/ trapných historek tradovaných po desetiletí, ba staletí:) Vlastní detektivní příběhy (protože zde jde o dva,respektive tři) jsou psány zručně, fabulace sice občas drhne překombinovaností, ale spád děje většinou spolehlivě udrží čtenářovu pozornost. Nezbývá mi než říct, že se těším na příští příběh.

12.04.2016 4 z 5