Případ Pegasus

Případ Pegasus https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298507/bmid_pripad-pegasus-vKy-298507.jpg 3 156 56

Lang Reilly série

1. díl >

Tajemství zaváté prachem staletí může otřást samotnými základy církve. Řád templářů údajně zanikl roku 1312. Ale co když ne? Možná stále existuje a střeží tajemství, které by mohlo otřást vírou milionů lidí… Americký právník Lang Reilly přijde během podezřelého výbuchu v malebné pařížské čtvrti o sestru. Pustí se do pátrání po skutečné příčině exploze, jenže někdo si očividně nepřeje, aby pravda vyšla najevo, a Langův život se ocitá v ohrožení. Zdá se, že se všechno točí kolem obrazu, který si jeho sestra koupila těsně před smrtí. Mohl být důvodem, proč byla zavražděna? Stopy zavedou Langa přes Řím a Londýn až k ruinám templářského hradu v podhůří Pyrenejí, kde se ukáže, že zdánlivě obyčejný náboženský výjev v sobě skrývá klíč k jednomu z největších tajemství, jaké kdy lidstvo poznalo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Pegasus Secret , 2005


více info...

Madelisi
Madelisi
24.05.2022 3 z 5

Obsahově nijak unikátní, snaha uchovat tajemství z počátků křesťanství tu byla už mnohokrát. Jestli se jednalo o originální zápletku v roce vydání originálu, nedokážu posoudit.

Nikterak nevybočuje z žánru, hrdina ženoucí se po pomstě procestuje polovinu Evropy. Do toho se schovává před policií a padouchy.

Mám jenom jeden menší problém se začátkem - proč si nikdo ani na okamžik nemyslel, že obětí první vraždy měla být přítelkyně hrdinové sestry a ne jeho sestra?

Dále mi vadily nepřesnosti v reáliích.
Nevěřím, že se do Velké Británie kdy mohlo dostat bez kontroly pasu a že kdy bylo v Itálii obvyklé, že většina obchodů má v neděli otevřeno.

cantona
cantona
18.10.2021 2 z 5

Bohužel musím napsat, že jsem se u čtení tohoto románu nudil. Napětí vůbec žádné a nevím jestli to bylo překladem, ale občas jsem netušil co vůbec čtu. Příběh se mi zdál dost odfláknutý a abych byl upřímný, zrovna jsem dočetl a už ani nevím a čem to bylo... Další díl sice vlastním, ale začnu s četbou až nebude nic jiného...


pydla
pydla
14.06.2021 2 z 5

Jsem zklamán. Mám rád podobné příběhy, ale tahle kniha mi přijde odfláknutá, autor se asi jen chtěl svést na vlně o templářích a Ježíšovi. Nic nového se nedozvíte, autor nejde do hloubky problému, vsuvka dopisů deníku od mnicha byla spíše rušivá, příběhu nijak nepomohla. Napínavá taky zrovna moc nebyla a bojové scény, pomlčet.
Za mne určitě ne. Sáhněte raději po jiné knize.

Pavla-Adina
Pavla-Adina
31.05.2021 2 z 5

Kniha se příliš podobala tématům, které znám z TV nebo jiných knih. Není to prostě můj žánr.

Ondra519
Ondra519
04.12.2020 5 z 5

Oblíbené téma, zajímavý koncept, svižné tempo. Takto bych shrnul první díl série – Případ Pegasus , ve které je hlavním hrdinou právník - Lang Reilly. V knize se střídají historické roviny se současností – vše pak tvoří umně poskládaný celek. Templáři, církev, největší tajemství v dějinách. Autor čtenářům namíchal chutný koktejl Martini s vodkou – protřepat, nemíchat - stříknutý Indiana Jonesem. Já sám osobně si toto pití doplňuji plátkem citrónu a pomerančovou šťávou. Právníka doprovází samozřejmě atraktivní žena, jak také jinak. Trojici hlavních postav pak doplňuje jeho přítel/rádce, který představuje protipól jeho dobrodružné povahy. Přesto, že mají naprosto odlišné pojetí života, celkem lehce spolu konverzují v latině a rozjímají nad filosofickými tématy. Kniha se čte dobře, je prošpikovaná odkazy na historická fakta. Je cítit, že se autor při psaní dobře bavil. Doporučuji sérii otevřít.

zdendula31
zdendula31
26.11.2020 1 z 5

Jak tuto knihu někdo mohl srovnávat s Šifrou Mistra Leonarda to nepochopím.

Oli1104
Oli1104
12.08.2020 3 z 5

Ale tak proc ne. Kniha byla ctiva, i kdyz, jak uz zde psali prede mnou, preklad je skutecne tristni.
Lang je na muj vkus prilis velky “superhero”, to me vcelku rusilo, Supermana jsem cist nechtela.
Historicke vsuvky me bavily.
Takze v podstatne ok kniha.

jprst
jprst
02.08.2020 1 z 5

Pro mě zbytečná ztráta času věnovaného četbě této knihy. Knih s tématikou templářů jsem už několik přečetl, ale tuto považuji za vyloženou slabotu. O templářích jsem se nedozvěděl nic nového, děj příběhu také žádný zázrak a nevyvedený závěr to dorazil. A poučení pro mě? Knihám tohoto autora se zatím (a možná i trvale) vyhnu.

jasněblond007
jasněblond007
13.03.2020 5 z 5

První díl z devítidílné série. Tak jak už to bohužel bývá, pokud je kniha čtivá, ale málo prodejná, jelikož obsahuje intelektuální obsah a historii, tak se další díly neproloží a nevydají v CZ.

Kubikulka
Kubikulka
07.09.2019 odpad!

Nevím jaký je originál, ale překlad Leony Malčíkové je tragický - kostrbatý, místy chybí slůvko, v nakladatelství Mystery press nejspíš nezaměstnávají editora. Už asi vím, jak se cítí dyslektici.

Staráknížka
Staráknížka
15.01.2019

Druhá kniha od téhož autora - začátek tragický a dál se to až moc nelepší. O templářích si vždy ráda něco přečtu, ale někteří autoři informace jen recyklují a upravují. Vždycky je fajn mít pár známých z mosadu apod, kterí dobře střílejí, řídí rychlá auta a mají spoustu dalších užitečných známých. Ale nakonec se to četlo docela dobře.

Dandulka
Dandulka
31.10.2018 5 z 5

Pěkné, čtivé, chytlavé. Vzhledem k tomu, že jsem tuto séírii četla na přeskáčku, měla jsem v tom malinko zmatek, ale nevadí.

stafbul
stafbul
02.09.2018 3 z 5

Kniha se dobře četla....jinak téma zpracované klasicky americky...

petrxx11
petrxx11
21.12.2017 2 z 5

Nuda, nuda, šeď. Stokrát převařené téma templářů, rovněž mnohokrát omletá otázka Kristova zmrtvýchvstání. Psáno patrně pro tupější americké čtenáře. Hlavní hrdina sice zvládá základy latiny (bez toho by zápletka prostě nefungovala), ovšem neví třeba, co a kde byla Arkádie. Všechny akce jsou nějak zvláštně nedotažené, často musí zapracovat nějaký deus ex machina, aby hlavní hrdina přežil a mohli jsme se posunout někam dál.
Co té knize ale dodalo, je překlad. Překladatelka očividně kromě běžných idiomů nezná ani reálie, takže kniha je plná perliček, pokud to chci nazývat slušně. Když jí nedocvakne, tak to prostě střelí od boku.
Hlavní hrdina bydlí v "kondominiu". - Není to nic sprostého, je to docela normální bytový dům s byty v osobním vlastnictví.
Paranoia neznamená, že člověka opravdu někdo sleduje. - To je sice pravda, ale v originále je to obráceně. A vychází to ze známého citátu Woody Allena "To, že jsi paranoik, ještě neznamená, že po tobě nejdou."
Kapitán Kidd prý schoval svůj poklad na Long Island Sound. - No, ještě že ten Sound nepřeložila jako zvuk, ale stejně se "na něm" nic schovat nedá, maximálně v něm. Je to totiž Longislandský průliv a traduje se, že známý pirátský kapitán tam ukryl část svého pokladu - pravděpodobně na jednom z ostrůvků.
Toporný překlad některých vět ani radši nebudu uvádět.

Vevericka.eva
Vevericka.eva
17.12.2017 3 z 5

Vlastně docela dobrá kniha, bohužel v rámci žánru opět stejné téma - Ježíš byl člověk - vážně to někoho dnes ještě překvapí? Příště bych ocenila zpracování něčeho míň profláklého. Jinak hrdina OK, proč ne právník se superschpnostmi, to tu ještě nebylo.
Děj vcelku akční, četlo se to dobře.

Danuše7
Danuše7
15.12.2017 5 z 5

moc se mi líbil příběh, byl napínavý a čtivý. už jsem si v knihovně našla pokračování.

Radosek
Radosek
21.10.2017 odpad!

Moc jsem se na tuto knihu těšil, ale slátanina, kterou jsem dočetl se skřípěním zubů do poloviny, mě moc zklamala. Obyčejně knihy neodkládám před dočtením poslední stránky, ale tentokrát jsem udělal výjimku. Vyprávění zdlouhavé, těžkopádné a neuvěřitelné.
Za mě - škoda času...

Killingjoke
Killingjoke
03.10.2017 1 z 5

Tématika Templářů mne dlouhodobě baví a zajímá, což byl ostatně důvod, proč jsem sáhl po této knize. No a ještě teď se nestačím divit příběhu, jenž ve své "velikosti" chutnal mnohem hůř, nežli dort pejska a kočičky...

Co se týče historických pasáží o zkáze Templářského řádu fajn. Sic to jsou informace, které nejdou nijak do hloubky a k jejich napsání není potřeba víc, než si zadat heslo: "Templář" na You Tube a podívat se na nějaký ten dokument. Dokonce i konspirace uvedená v této knize se tam v jednom z dokumentů najde... A dokonce mi ani nevadí míchání nějaké té konspirace, něčeho co možná bylo, možná nebylo, s thrillerem. Ale ono se to musí aspoň trošku umět. V téhle knize absolutně nefunguje thrillerová a příběhová linie. Hlavní hrdina je typický americký superhrdina, jehož osobní motivace a bolístky mi zůstaly absolutně cizí. Fakt už mě tyhle ploché typy amerických nadlidí nebaví a že jich teď na trh vydavatelé tlačí až běda. Příběh jede podle klišovité šablony, hrdina se pohybuje z bodu A do bodu B, jen aby navštívil co nejvíc evropských států, přičemž se nevyhne kopám mrtvol a velice trapné ironizaci Evropanů. Prostě je to celé průmyslově a měl jsem pocit že i na zakázku psané. Konec je čtenáři znám už dávno před půlkou, ze samotných Templářů autor udělal naprosté dementy, kteří sice vzhledem k letité tradici močí do nočníku, ale už jim nevadí používat mobil a při bohoslužbě mít přes rameno zavěšený AK-47. Náš všeschopný americký právník si je všechny podává bez větších obtíží. Ne, tohle vážně nedávám!

Nejsem věřící, takže mě nějaká taškařice mezi církví a konspirátory nemůže rozhodit. Osobně si ale myslím, že i samotná církev zůstává k této knize hluchá. Druhý Brown (a to ho taky považuji za velmi průměrného spisovatele) se prostě nekoná... Chtěl jsem dát aspoň dvě hvězdičky, protože se to i přes svou tupost četlo docela svižně, ale to rozuzlení příběhu, ty závěrečné kapitoly... nic tak hloupého jsem nečetl posledních 10-15 let. Dávám tedy jednu hvězdičku, protože si pořád myslím, že na opravdový odpad ještě někdy narazím. Zjistil jsem si na internetu, že série má už 9 knih. No jestli u nás vyjdou všechny, tak už mě opravdu nic nepřekvapí. Já u toho určitě nebudu, protože se jistojistě vyhnu hned knize druhé.

dagmar7028
dagmar7028
29.09.2017 2 z 5

Knihu v tak otřesném překladu jsem ještě nečetla. Věty bez přísudku a beze smyslu, dlouhá souvětí poskládaná naprosto nesmyslně, anglický slovosled - nepřekládala to paní překladatelka google translátorem??? Některá několikařádková souvětí je třeba číst několikrát, ale stejně nepochopíte jejich smysl.
Škoda, kniha je zajímavá, i když na úroveň knih Dana Brownem bych ji nepřiřazovala. Tady je děj často příliš rozvleklý a ztrácí spád. Uvidíme, jestli další díly této série budou alespoň lépe přeložené, jinak nezbude, než sáhnout po originále.

akinomV
akinomV
25.09.2017 4 z 5

Příjemné počtení, spíše taková oddechovka. Příběh alá Šifra mistra Leonarda, ale četlo se to dobře.
Děj má spád, postavy jsou víceméně sympatické, zápletka dobrá. Pokud člověk nečeká nějaký wow efekt, tak je to správná volba.

Štítky knihy

agenti, agentky tajemství spiknutí templáři

Autorovy další knížky

Gregg Loomis
americká
2016  65%Případ Pegasus
2017  75%Akta Julián
2017  78%Mise Sinaj

Kniha Případ Pegasus je v

Právě čtených2x
Přečtených196x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených11x
Knihotéce126x
Chystám se číst157x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x